5 vegetariska middagar för hela familjen

vegetarisk stroganoff med morot och halloumi

Den här veckan bjuder jag på 5 vegetariska middagar för hela familjen <3

Vi äter mycket vegetariskt hemma hos oss. Många gånger blir det en enklare matlagning då upplever jag det som. Många av basingredienserna är stapelvaror som jag alltid har hemma. Så med ett par härliga vegetariska recept på fickan kan man enkelt trolla fram en god vardagsmiddag,

Igår åt vi stroganoff med halloumi och morötter. Det är bara så gott! Jag gjorde en variant på den jag tidigare gjort och hela familjen åt med god aptit måste jag säga! Lite avundsjuk på min man Sebastian är jag allt som har detta till lunch idag!

vegetarisk lasagne med halloumi och spenat

Det är få saker som slår en klassisk lasagne. Det skulle i så fall vara en vegetarisk lasagne då. Vi fullkomligt älskar den här hemma hos oss. Perfekt vilken dag i veckan som helst. Lasagne blir ju nästan allra godast dagen efter, så gör den gärna en dag i förväg, så har du middagen klar på ett litet kick sen 🙂

vegetariska biffar

De här bönbiffarna med morot och majs var det riktigt länge sedan jag gjorde, men i veckan blir det äntligen av igen! Enkla att variera tillbehören till. Ät med sötpotatispommes. Eller i bröd, eller med en stor och härlig sallad! MUMS säger jag bara!

linssoppa med kokosmjölk

Jag äter gärna soppa. Speciellt så här på hösten. Gärna med en nybakat bröd till. Den här soppan är gjord på linser och kokosmjölk, den är smakrik och såå krämig.

ugnspannkaka

Helt vanlig, klassisk ugnspannkaka. Tänker ni på att det faktiskt också är rätt så vegetariskt. Jag serverar gärna lingonsylt, keso och massa rårivna morötter till. Det blir liksom lite mera marigt så tycker jag. Ugnspannkaka är något jag tar till när det är slut på det mesta hemma.

Nu har jag precis rullat in med tåget i Stockholm. Möte, jobb och en middag på Jamie´s med min familj och hela Loppi-gänget står på schemat idag. En bättre tisdag med andra ord!

6
Kommentera

5 enkla bröd att baka i helgen

bröd utan jäst
Fredag förmiddag och helgen är precis runt hörnet. Kanske är det bäst stunden på hela veckan? När man vet att en hel ledig helg ligger framför en? Och om du mot all förmodan inte har en aning om vad du ska fylla din helg media då kommer dagens tips väl till pass! Jag tipsar nämligen om 5 enkla bröd du bakar i helgen. Alla är utan jäst och behöver därför inte jäsa! Fiffigt va?
Jag gillar filmjölkslimpor av alla dess slag. Ofta bakar jag, skivar brödet och fryser in. Då kan man enkelt ta fram och rosta hembakat bröd vilken dag som helst. Det gillar jag.
I skrivande stund vet jag faktiskt att till helgen har vi det så bra. En nybakad limpa åkte i frysen i onsdags. Så till helgen kan vi rosta bröd för glatta livet hemma. Vilket mys!
 
Först ut, en klassisk filmjölkslimpa med lingonsylt.
grundrecept på filmjölkslimpa
Här har ni ett riktigt bra grundrecept på filmjölkslimpa. Tillsätt vad ni gillar bäst. Här har jag haft i rivet äpple, vilket passar perfekt så här års!
scones med tranbär
De helger man orkar gå upp och baka scones är väl bara de allra bästa va?! Här har jag haft tranbär i degen vilket jag tycker ger riktigt fin smak!
filmnjölkslimpa utan jästEtt saftigt bröd med solroskärnor, tranbär och mandlar. Nästa gång kanske jag provar att ha i hasselnötter och fikon istället. Fördelen med bröd som dessa är att du så enkelt kan variera smakerna.
glutenfritt bröd
Överraska och smaksätt dit bröd med rödbeta och lingon. Det här är ett glutenfritt bröd bakat på havre och och mandelmjöl istället! Supergott!
Nu ska jag och min syster som är hemma över helgen snart möta upp vår mamma för en dag tillsammans här i Stockholm. Det ska bli så skönt utan massa måsten, tider att passa och annat. Bara strosa runt och kanske shoppa en del. Sen bär det av hem till familjen och en lång härlig, ledig helg tillsammans. Det ser jag fram emot!
Hur ser era planer för helgen ut? Ledigt? Jobbar ni?
 
Ha nu en riktigt fin fredag! KRAM!

0
Kommentera

Så gör du enklaste lunchen-Salad in a jar

 
 
enkel lunch salad in a jar
Idag vill jag tipsa er om en sån där typisk bra grej. Nämligen hur du gör enklaste lunchen. Oavsett om det är att ta med till jobbet eller kanske på en picknick. Nämligen sallad in a jar. Eller som vi säger i Sverige- sallad i en burk. Men det låter ju inte alls lika gott kan jag tycka!
Här är det ju verkligen bara fantasin som sätter gränser på vad du kan ha i din sallad. Jag gjorde en helt vegetarisk variant med kokt quinoa, rödkål, vitkål, rivna morötter, tomater, blåbär och en vinägrette. Det är en otroligt bra bas. Som mättar fint och smakar gott. Sen kan du plocka i precis vad du vill. Kanske lite fetaost, kyckling eller ett lagar hummus? Det finns verkligen så mycket gott man kan ha i!
enkel lunch salad in a jar
Det allra bästa med de här fina salladsburkarna är att du kan göra i ordning dom i förväg och ha i kylen. Dom klarar sig fint ett par dagar, utan problem.
Under hela min uppväxt har jag varit otroligt, megaallergisk mot frukt i mat (alltså inte allergisk på riktigt. Jag har bara verkligen inte tyckt om det). Men så har något hänt. Kanske att jag blivit vuxen, att smaklökarna ändras. Inte vet jag, för alltså, hur gott är det inte med frukt i sallad? Nu menar jag verkligen inte konserverade mandariner eller så (det är jag fortfarande riktigt allergisk emot!). Men färsk och fin frukt. Lite jordgubbar i en sallad, eller som här, färska blåbär. MUMS!
enklaste lunchen salad in a jar
Att plocka ihop små burkar så här är också ett väldigt bra sätt att ta vara på överbliven sallad. Kanske får man lite reste av rivna morötter och en skvätt quinoa över efter middagen? Vips har du basen till en salad in a jar på g!
 
Sallad in a jar 4 burkar:
2 port quinoa
3 stora morötter
rödkål
vitkål
20 st cocktailtomater
2 dl blåbär
1/2 dl oivolja
1/2 dl vatten
1/2 äppelcidervinäger
1 tsk örtsalt
peppar
finhackade färska örter
Koka quinoa enligt instruktionerna på förpackningen och låt svalna. Skala och riv morötterna. Strimla rödkål och vitkål riktigt fint.
Om du ska äta salladen direkt:
Fördela quinoa i 4 glasburkar. Varva sedan rivna morötter, rödkål och vitkål i burkarna. Skär tomaterna i mindre bitar och toppa salladen med skurna tomater och färska blåbär.
Blanda samman olja, vatten och äppelcidervinäger. Rör i örtsalt, peppar och färska örter. Häll detta över salladen.
Om du ska spara salladen till senare:
Börja med att lägga dressingen i botten. Varva sedan resten av ingredienserna som ovan. När du ska äta, vänd bara ut burkens innehåll i en skål, så blandas allt med dressingen.
 
 

1
Kommentera

Nutellakladdkaka på 3 ingredienser

nutellakladdkaka i mickron 3 ingredienser
Hello onsdag!
Onsdagar är definitivt dagar som kräver ett visst intag av choklad. Man är liksom helt enkelt värd någon form av choklad dagar som dessa. Om det råkar visa sig att chokladen kommer i form av Nutella- ja då är inte jag den som klagar. Tvärt om!
Men allt som oftast kan jag känna att orken och lusten till att ställa sig och baka en onsdagskväll är ganska liten, för att inte säga obefintlig! Men då är det en himla tur att det finns recept som dessa. Nutellakladdkaka på bara 3 ingredienser, som du utan knussel tillagar i din micro på 45 sekunder. Vilken dröm va!?
 
Jag önskar så att jag kunde ta åt mig hela äran för det här fiffiga receptet. Men kvinnan bakom det har den härliga, pyssliga och inspirerande bloggen fixasjalv.se. Jag följer henne både på instagram och Facebook och hon lägger upp så mycket kreativa saker! En kanal ni verkligen bör hålla koll på on ni råkar ha en liten pysslig ådra i er 🙂
nutellakladdkaka i mickron 3 ingredienser
 
Jag vet inte vad det är med mig och Nutella just nu, men vi har helt klart en fling på g!
Vi har ju funnits i varandras liv ganska länge, som ett par vänner som vet var man har varandra- utan att man för den sakens skull behöver höras varje dag.
Men på senaste tiden… I varje veckoplanering jag gör dyker det upp recept att testa som innehåller Nutella. Vad är det som händer?
nutellakladdkaka i mickron 3 ingredienser
Men för att återgå till dagens lilla recept. Alltså hur fiffigt är det inte att tillaga kladdkaka i små fina koppar? Hade jag haft lite god glass hemma hade jag garanterat lagt en kula på den varma, chokladiga kladdkakan! Jösses så gott!
Den här nutellakladdkakan innehåller ju som sagt bara tre ingredienser: ägg, mjöl och Nutella. Och precis så gjorde jag den idag. Men tänkte prova att göra den glutenfri också. Då jag vet att många efterfrågar just glutenfria recept på kladdkaka. Återkommer med hur det går.
nutellakladdkaka i mickron 3 ingredienser
Det absolut viktigaste när du tillagar dessa är precis samma som när du gör klassisk kladdkaka. Övergrädda inte!
Du vill inte ha en mastig och kompakt chokladkaka- nej här är vi ute efter en smarrig kladdkaka. Som ni ser på bilden så delade jag upp mängden smet i två små kaffekoppar. Och körde precis i 45 sekunder vilket blev perfekt!
 
Nutellakladdkaka på 3 ingredienser:
1 ägg
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl nutella
1/2 dl nutella till fyllning
Blanda ägg och vetemjöl till en jämn, klumpfri smet. Tillsätt 1/2 dl Nutella och rör om ordentligt.
Fördela smeten i två små kaffekoppar. Klicka i resterande mängd Nutella och rör om lite.
Kör 45 sekunder på full effekt per kopp i micron. Känns den på tok för kladdig, öka på några sekunder till. servera gärna med en kula glass eller lite grädde. Eller så äter du den bara precis som den är!
bild:Linnéa Seidel

14
Kommentera

5 värmande grytor och gratänger

vegetarisk kikärtsgryta
Någon sa att i september, då kommer den där värmen vi väntat på hela sommaren. Då blir det en rejäl värmebölja. Men jag bunkrar upp med 5 värmande recept på grytor och gratänger. För här lyser både sol och värme med sin frånvaro! Man kan faktiskt säga att det är raka motsatsen till sol och värme när man blickar ut genom det regnvåta fönstret. Det är liksom höst.
Men jag hänger inte läpp för det. Nej istället gör jag en djupdykning och rotar fram de recept som passar sig allra bäst en dag som denna. Nämligen värmande grytor och gratänger. Kanske vore det gott med en rykande het skål med soppa också. Men det tar vi nästa vecka!
Jag personligen tycker att just grytor och gratänger är bland den bästa sortens mat. Blanda i av allt du tycker är gott eller råkar ha hemma och vips står middagen på bordet! Ja nästan i alla fall.
Först ut- min älskade kikärtsgryta. Den här har jag gjort så många olika varianter på! Och den gör sig dessutom riktigt god i matlåda!
kycklingratäng med ajvar
Kycklinggratäng med ajvar, det är min räddare i nöden. Har jag bara kyckling och en burk ajvar hemma, ja då är middagen räddad. Självklart är det gott att piffa till det hela med lite mer godsaker, fetaost och oliver är kompisar som verkligen passar bra i den här gratängen. Har ni inte testat-GÖR DET!
vegetarisk böngryta i crock pot
En vegetarisk böngryta som fått koka länge i min Crock Pot– det är grejer det. Massor med grönsaker, bönor och kryddor. Och allt står färdiglagat när man kommer hem från jobbet. Hur bra är inte det egentligen?
 
kotlettgryta med svamp
Det här är ett riktigt uppskatta recept här på Linnéas Skafferi. Och ikväll blir det en variant av denna. Fast kanske vegetarisk. Vi får se vad jag får till. En god kotlettgryta med svamp som det passar utmärkt att servera lite råris och stekta bönor till! Riktig höstmat!
fisk i ugn med skagenröra
Vi äter fisk minst en gång i veckan. Och jag tillagar gärna min fisk i ugn. Det blir enkel och god vardagsmat det som hela familjen gillar.
Den här fisken är riktigt mumsig. Fisk i ugn med skagenröra. Gör det riktigt lyxigt med färsk lax och färska räkor, passar perfekt en fredagskväll!
sega dumlekakor i långpanna
Baka något smaskigt till helgen- vad sägs som sega dumlrerutor? Alltså de här blev såå goda! Ni bara måste testa. MUMS!
Nu ska jag sätta mig och göra en planering för veckan. Det står massor av jobb här hemma på schemat, men också en tur till Stockholm torsdag-fredag som både kommer innehålla jobb och nöje. Precis som det ska vara med andra ord! Hur ser er vecka ut?

2
Kommentera