5 recept att längta till-veckans mat

vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
Halvvägs genom augusti och sommaren som aldrig riktigt kom drar snart sina sista andetag. Och ska jag vara helt ärlig- ja då längtar jag lite efter värmande grytor och soppor. Precis som jag på våren känner hur kroppen skriker efter lätta sallader. Efter någon månad längtar man efter något annat. Och med tanke på att det skulle kunna vara riktig högsommar just nu, men det inte blev varmare än 14 (!!!!!!!) grader igår, ja då är det inte konstigt att man längtar efter en värmande middag. Det finns så mycket god mat att det är svårt att välja bara fem recept som jag längtar lite till. Men idag listar jag de fem recept både ni och jag gillar allra bäst! Mat som antingen kräver liten insats eller sköter sig själv i ugnen eller på spisen. Perfekt då många börjar arbeta efter sommarsemestern den här veckan.
Först ut är det här helt makalöst goda receptet på vegetarisk lasagne med halloumi, spenat och solroskärnor. Har ni inte provat än, så skriv upp detta recept inför höstens ”måste prova-recept”. OK?
kycklinggryta med smaksatt creme fraîche
En storfavorit hos mig och många av er läsare. En enkel kycklingryta som du snabbt lagar och passar alla dagar i veckan.
gulasch i crock pot
Gulasch, här kokad på låg värme i massor av timmar i min Crock Pot. Alla smaker hinner utvecklas och det blir makalöst gott! Jag lovar 🙂
linssoppa med kokosmjölk
Linssoppa med kokosmjölk, passar lika bra att äta kall en varm sommardag som varm en lite kyligare dag. Enkelt, gott och billigt. Perfekt vardagsmat!
kycklingpanna med svamp
Kycklinpanna med svamp och färskost är en annan riktig favorit här hemma som man enkelt kan variera. Precis som övriga recept den här veckan är det en maträtt man kan längta lite efter så här när sommaren närmar sig sitt slut.
hastbullar, hastkaka
Stressigt efter första arbetsveckan? Testa att göra en hastkaka. Som de klassiska hastbullarna fast här har jag gjort dom i en stor form istället. Smakar kanelbullar fast de går superfort att baka!
Nu packar vi väskorna och åker till Leksands Sommarland över dagen. Vi pressar ut de sista ur sommarlovet innan skola och förskola drar igång nästa vecka. Jag tror vi alla längtar lite faktiskt 🙂 Ha en härlig start på veckan alla fina läsare <3

1
Kommentera

Vegotacos på kikärtor med mangosalsa

vegotacos- tacos på kikärtor

Vegotacos, gjord på kikärtor med en härlig mangosalsa. Otroligt enkelt att laga och om man som jag älskar kikärtorna då är det här maträtten att göra!

När man inte riktigt vet vad man ska laga för middag, ja då är tacos alltid ett säkert kort. Det går fort att laga och är otroligt lätt att variera. För man ska inte vara rädd att testa nya saker eller smaker. Den svenska tacosen är ju en klassiker. Men utan större ansträngning kan du byta ut vissa saker eller lägga till och vips har du en helt ny maträtt!

Om du tillexempel helst äter vegetariskt, ja då kan det vara gott att smaksätta kikärtor med tacokryddor. Det går rysligt fort och smakar supergott! Till kikärtorna tycker jag det är riktigt mumsigt med någon form av salsa. Gärna en mangosalsa med lite sting i. Jag brukar ta av vad som fina hemma, men grunden är oftast mango, tomat, någon form av lök, chili och lime. Sen kan det åka i persilja, paprika eller annat gott beroende på vad som finns att tillgå. Men just kombon av mango, lime, lök och chili. Det är liksom oslagbart!

vegotacos- tacos på kikärtor

Idag drog mina grabbar iväg till Leos i Västerås. Själv valde jag att stanna hemma. Tvättberget efter semestern är inte att leka med. Och jag ska inte sticka under stolen med att det är rätt skönt att få en stund ensam hemma. Det är underbart att vara hemma med barnen på sommarlovet och att åka iväg på semester tillsammans hela familjen. Men jag är van vid att ha dagar då jag arbetar helt ensam hemma. Så idag gör det mig inget att skippa leklandet och ägna dagen åt tvätt och jobb. Hunden ligger på mattan och snusar och jag får spela precis vilken musik jag vill utan att någon klagar.  Vad har ni för er idag, denna regniga söndag i augusti?

Vegotacos med kikärtor:

1 fp kikärtor
1 msk olja
hemgjord tacokrydda (receptet hittar ni här) eller en påse färdig kryddmix
blandad sallad
mangosalsa
creme fraiche (eller annat vegansk alternativ)
tortillabröd
Hetta upp en stekpanna och ha i kikärtor och olja, Tillsätt tacokrydda och låt allt steka på medelvärme i cirka 5 minuter.
Fördela sallad, kikärtor och mangosalsa i tortillasbröden. Ringla creme fraîche över och ät direkt.

Mangosalsa:
250g tärnad mango (fryst går bra)
5 plommontomater
gräslök (eller annan lök, rödlök är också gott!)
färsk persilja
chiliflakes
1 lime
Lägg mangon, tärnad i bitar i en skål. Skär ner tomaterna i små bitar. Blanda tillsammans med mangon.
Finhacka lök och persilja, Rör i och smaka av med chiliflakes och pressad lime. Låt gärna stå minst 30 minuter innan servering.

4
Kommentera

Citronrutor

citronrutor
Sötsyrliga citronrutor. Perfekt på kalaset eller till kaffet en fin fredag, bara för att det just är fredag!
De här citronrutorna bakade jag för någon vecka sedan, Botten är en spröd mördegsbotten som du sedan toppar med en härlig citronfyllning. Kakorna bakas enkelt i långpanna eller annan fyrkantig ugnsform.
För att få fin höjd på citronrutorna rekommenderar jag att man använder en mindre långpanna eller form. Ca 25×25 cm är ganska lagom. Eller så dubblar man helt enkelt receptet och gör i en större form. Det går också!
 
Det här receptet har jag haft nedklottrat sedan länge och jag vet inte riktigt vart det kommer ifrån. Dock har det har liksom inte blivit läge att testa. Men jag och barnen bakade dom tillsammans en regnig dag på sommarlovet. Perfekt sysselsättning fö både barnen och mamman!
citronrutor
Igår kom vi hem från underbara Kroatien. Vi har haft så otroligt varmt och fint. Men idag skiner solen från en klarblå himmel även här hemma i Sverige.
Väskorna plockades upp igår och idag är det bara att packa om. Barnen ska till mina föräldrar och jag och Sebastian åker till Stockholm på bröllopsfest. Härligt med en hotellnatt och lite god frukost i morgon bitti. Sen drar pojkarnas sista sommarlovsvecka igång och jag tänkte smygstarta jobbet lite mer. Semestern i Kroatien var verkligen en rejäl omstart och jag är så sugen på att starta igång med allt nu efter semestern!
Men, nu till receptet. Jag tog 2/3 citron och 1/3 lime. Bara för att jag gillar hur det bryter lite fint mot varandra. Men det är ju helt en smaksak 🙂
 
Citronrutor:
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 gram smör
1 msk iskallt vatten
fyllning:
3 ägg
2 dl socker
3 msk  vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl citronsaft (byt gärna ut en del mot lime)
Blanda hastigt ihop vetemjöl, socker och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet. Blanda inte för länge, då får du en seg botten. Du bil att den ska vara spröd och fluffig,
Klä en form med bakplåtspapper och tryck ut degen. Grädda i 15 minuter eller tills den börjar få färg i 175 °C.
Blanda ihop ägg, socker, vetemjöl och vanilj till fyllningen. Detta ska inte vispar fluffigt utan bara lätt blandas ihop. Tillsätt citronsaften. Häll över den förgräddade degen. Grädda i cirka 20 minuter eller tills kakan stannat men fortfarande är lite kladdig i mitten. Låt kakan svalna helt, gärna i kylen över natten. Det är då mycket enklare att skära fina rutor av citronkakan.
Pudra florsocker över, skär i rutor och servera som den är eller med en kula god vaniljglass!
 
Jag dekorerade mina citronrutor med lite torkade rosenblad. Blev en fin kontrast mot allt det citrongula!

5
Kommentera

O´boybollar- chokladbollar med O´boy

o´boybollar chokladbollar med o´boy
Chokladbollar är en storfavorit-hos stora som små. Men ibland kan barnen tycka det blir både lite choklad och kaffestarkt med de klassiska chokladbollarna. Då kan det vara idé att testa de här O´boybollarna. De är lite mildare och försiktigare i smaken. Själv föredrar jag klassiska chokladbollar med massor av starkt kaffe och kakao i. Det får liksom inte bli för mjäkigt för min smak. Men barnen gillade verkligen dessa. Kanske något att baka till nästa barnkalas?
o´boybollar chokladbollar med o´boy
Vi hade massor av strössel över efter Axels kalas tidigare i somras. Vad passar liksom bättre att rulla kalasfina O´boybollar i än färgglatt strössel?
Jag och Axel försökte göra fina, runda bollar. Isac satsade på att göra långa korvar som mest såg ut som en bajskorv. Hysteriskt roligt tyckte han.
Att baka chokladbollar är ett perfekt pyssel att göra med barnen tycker jag. Visst, det blir lite kladdigt och man får garanterat städa köket efteråt. Men inget ska jäsas, gräddas eller passas. Det är liksom lite förlåtande. Och mina barn älskar det. Speciellt provsmakningen av smeten 😉
 
O´boybollar, ac 20 stycken:
200 gram mjukt smör
1 dl florsocker
1 1/2 dl o´boy
2 tsk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
7 dl havregryn
2 msk kallt kaffe
strössel, kokos eller pärlsocker att rulla bollarna i.
Vispa smör, socker, o´boy, kakao och vanilj fluffigt med en elvisp. Tillsätt sedan havregryn och kaffe. Fortsätt vispa tills allt blandats väl.Forma till bollar och rulla i fint strössel. Låt stå kallt en stund innan servering.
Barnen gillade dom som sagt skarpt, själv föredrar jag de klassiska. Så det är helt en smaksak 🙂
Har du testat O´boybollar? Vad  tyckte ni?
 

4
Kommentera

Vegetarisk lasagne med halloumi

vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
Vegetarisk lasagne med halloumi och spenat. Det är vår nya favoriträtt här hemma tror jag. Vi gillar överlag lasagne, det är sån himla bra mat som de allra flesta uppskattar och passar att bjuda på både en måndag eller en lördagkväll. Och även om du är en inbiten köttälskare lovar jag att du kommer att älska den här lasagnen.
Jag hade receptet nerklottrat på ett papper som jag hittade när jag städade en låda. Vet inte riktigt vart det kommer ifrån från allra första början. Jag har som vanligt gjort lite omändringar från vad som stod på lappen. Ni som känner mig vet att jag har rätt svårt för att följa recept. Jag skapar hellre något eget av det.
Om man nu inte gillar halloumi går det utmärkt att byta ut den mot fetaost istället. Det går med all säkerhet även bra bara ha lite riven prästost i om man varken gillar fetaost eller halloumi. Eller keso, keso skulle garanterat också passa fint!
Men hoppa inte över spenaten och solroskärnorna. Dom ger den här lasagnen det lilla extra. Och jag skulle tro, att är du i tidsnöd, ja då kan du bara göra själva tomatsåsen, koka pasta till, röra ihop allt i grytan och riva över lite god ost. Det skulle också bli succé!
Dubbla gärna receptet, då räcker det till många. Eller till ett helt gäng matlådor också, vilket sällan är fel 😉
vegetarisk lasagne med halloumi och spenat
Jag använder mig gärna av färska lasagneplattor eller bönlasagneplattor när jag gör lasagne. Det har liksom blivit så. De färska plattorna tycker jag är så mycket godare än de torkade. Och bönplattorna tycker min mage betydligt bättre om än de klassiska. Men ibland vill man liksom bara ha sig en helt vanlig lasagne. Då lyssnar jag bara inåt med hjärtat, och struntar i vad kroppen egentligen tycker. Livet är liksom för kort för att inte unna sig en sjukt god lasagne då och då!
Just ja, ett sista tips. Gör den här en dag i förväg. Den är supergod dag 1, men snäppet godare dag 2. Jag lovar!
 
Vegetarisk lasagne med halloumi och spenat:
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl balsamvinäger
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 msk tomatpuré
2 msk oregano
1/2 msk timjan
600 g krossade tomater
2 dl vatten
200 g färsk spenat
1 dl färsk persilja
2 dl solroskärnor
salt & peppar
lasagneplattor
1 fp halloumi
100 g riven prästost
 
Finhacka purjolök och vitlök, stek mjuka i en klick smör på medelvärme. Tillsätt balsamvinäger, buljongpulver, tomatpuré, oregano och timjan. Låt allt steka på medelvärme ett par minuter. Tillsätt krossade tomater och vatten. Låt tomatsåsen koka i cirka 10 minuter utan lock. Tillsätt sedan spenat, hackad färsk persilja och solroskärnorna. Smaka av med salt och peppar
Skiva halloumi i tunna skivor. Varva tomatsås, lasagneplattor och halloumi i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager tomatsås och riven prästost. Gratinera i cirka 25 minuter eller tills lasagnen fått fin färg och pastan är mjuk.

29
Kommentera