ANNONS

Bowl med nypon

 Bowl med nyponsoppa avokado och banan

I samarbete med Sagolika Fruktsoppa.

Att göra en bowl av något slag är ett perfekt sätt att få i sig massor av nyttigheter. Här har jag gjort en bowl med nyponsoppa, banan, avokado och kryddor. Det här är alltså ett väldigt gott och samtidigt mättande mellanmål.

När jag gör olika sorters bowls har jag gärna avokado i. Det ger ingen smak, men ger en len och mjuk känsla och mättar otroligt bra! Just avokado är en sådan sak som både små och stora barn kan få för sig att inte riktigt tycka om. Men smyger man ner en i en smoothie eller bowl brukar det inte alls märkas på smaken.

Ofta brukar bowls av olika varianter innehålla massa konstiga superbär som man knappt kan uttala. Men min bowl innehåller faktisk ett av våra svenska superbär, nämligen nypon!
Nypon är nämligen proppfulla med C-vitamin och har både en smärthämmande och antiinflammatorisk effekt på kroppen. Vilket verkligen gör det till ett av våra främsta superbär vi har här i Sverige!

Bowl med nyponsoppa avokado och banan

Vill man pimpa sin bowl lite extra kan man med fördel även blanda i lite nyponpulver, då blir det här mellanmålet en riktig C-vitaminbomb!

Dekorera gärna din bowl med frukt, bär, nötter och frön. Här har jag använt skalade hampafrö som är fulla med protein omega-3 och fosfor. Lite färska hallon, kiwi, sesamfrön och torkade rosenblad fick också toppa med bowl med nypon.

Bowl med nypon 2 små eller en stor port:

2 frysta bananer
1 mogen avokado
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
1 1/2 dl nyponsoppa
saft från 1/2 lime

Mixa banan, avokado, kardemumma och ingefära. Tillsätt nyponsoppan och saften från 1/2 lime. Bred ut i skålar och dekorera med färska bär, nötter, frön eller frukt.

Bowls av olika slag passar utmärkt till mellanmål, innan eller efter träningen eller när man helt enkelt bara är sugen på något fräscht och gott!

bild: Linnéa Seidel

3
Kommentera

Riven rödbetssallad med äpple

riven rödbetssallad med äpple
Nu är den härliga skördetiden här! Butiker och trädgårdar svämmar över av frukt, bär och grönsaker. Hur underbart som helst! Jag fick både rödbetor och persilja av min moster och morbror som dom odlat och jag var bara tvungen att göra en härlig riven rödbetssallad av de färska rödbetorna!
Det här är en sallad som min syster brukar göra. Jag glömmer till och från bort den, men när jag väl gör den undrar jag alltid varför jag inte gjort den på så länge!  Perfekt som tillbehör till det mesta faktiskt. Till köttfärsbiffar, till fisk, till grönsaksbiffar. till kyckling. Ja det passar verkligen till så många rätter. Vi åt den till en urgod vegetarisk lasagne som ni kommer att få recept på senare i veckan, så håll utkik. Jag älskar färgerna som blir i den här salladen. Och alla kontraster i smakerna! Så gott!
 
riven rödbetssallad med äpple
Den här rivna rödbetssalladen är verkligen busenkel att göra. Riven rödbeta, rivet äpple, lite olja, lite syra, massor av färsk persilja och så lite solroskärnor. I med lite ruccola kanske och smula över fetaost, då skulle man kunna äta den precis som den är utan några tillbehör också! Ett mycket bra recept att ha med andra ord!
Och ett väldigt bra sätt att ta reda på säsongens grönsaker!
Riven rödbetssallad med äpple:
2 stora, färska rödbetor
2 syrliga, fasta äpplen
valfri olja, sesamolja är supergott att ha i
vitvinsvinäger
1  dl färsk persilja
1 dl solroskärnor
salt & svartpeppar
Skala rödbetor och äpple (kom ihåg att ta på ett förkläde då det lätt skvätter mycket om rödbetorna när dom skalas!)
Riv äpple och rödbeta grovt på ett rivjärn. Ha upp i en skål. Ringla över olja och vitvinsvinäger. Hacka persiljan och rör i. Ha i solroskärnor och blanda om. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå ca 30 minuter innan servering.
 
 

3
Kommentera

5 smarriga pannkaksrecept

tunna pannkakor
Pannkaka, pannkaka, ge mig mera pannkaka!
Just recept på pannkakor är något ni ofta söker efter här hos mig på Linnéas Skafferi. Så idag tänkte jag att jag samlar ihop några av de bästa pannkakasrecepten jag har här på bloggen. Klassiska pannkakor, äppelpannkakor, bananpannkaka, pannkaka på 1 ägg och såklart en supersmaskig pannkakstårta. Kan det liksom blir bättre än så?
Jag vet inte hur många gånger jag studerat min mormor när hon gräddat pannkaka. Hur hon gör för att få till sådär supertunna och spröda pannkakor. Jag har en bit kvar, men är ändå en god bit på väg om jag får säga det själv!
Men ett bra recept på tunna pannkakor bör man ha i sin ägo. Här är mitt!
pannkakor
Många söker efter recept på pannkaka som bara innehåller 1 ägg. De här pannkakorna gjorde jag en gång när jag var hemma med en sjuk liten Axel. En liten omgång pannkakor som räcker lagom till en hungrig person. Eller om man ska göra som mellanmål till barnen. Eller om man helt enkelt bara har 1 ägg men ändå vill grädda pannkaka. Anledningarna kan vara många till varför man vill grädda en liten omgång pannkakor,men här har ni receptet!
 
 
äppelpannkakor
Ibland kan det vara kul att variera sina pannkakor lite. Testa att riva lite äpple och ha i pannkakssmeten. Vips har du äppelpankakor. Servera med kanel, grädde eller varför inte lite creme fraîche? Perfekt till brunchen!
bananpannkakor
Sugen på pannkakor men du äter av en eller annan anledning inte gluten? Testa att göra bananpannkakor! Det här är mina barns storfavoriter och dom äts både till frukost, lunch, mellis och middag hemma hos oss!
pannkakstårta
 
Kanske älskar någon  du känner pannkakor? Bjud då på en pannkakstårta! Garanterat uppskattat och inte alls så svårt att göra! Fyll tårtan med grädde, glass, bär, vaniljvisp, sylt- ja det ni gillar bäst!
 
Hur äter du helst pannkakor? Har du något kick ass-recept som du vill dela med dig av? Kommentera gärna 🙂

0
Kommentera

5 lättlagade middagar- veckans mat

sallad med grillade grönsaker
Sommaren står i full blom och visst är det fortfarande en hel sommarmånad kvar att njuta av! Under sommaren skalar jag ofta av matlagningen, förenklar och anpassar så det fungerar lediga dagar. Eller dagar man är på språng och snabbt behöver få i sig god mat efter en hel dag på stranden. Därför fyller jag veckans matplanering med 5 lättlagade middagar. Lättsam och enkel matlagning, precis som jag vill ha den.
Först ut bland mina lättlagade middagar är den här salladen med grillade grönsaker. Jag vet inte hur många sallader som denna jag gjort i sommar! Senast igår kväll när det blev en improviserad middag med mina föräldrar och två av mina bästa barndomsvänner med familj. Vi plockade ihop av vad som fanns i våra kylar och fick till en härlig, spontan middag tillsammans. För att dryga ut allt gjorde jag en stor plåt med massa ugnsrostade grönsaker. Så gott!!
glutenfria zucchiniplättar med fetaost
En annan storfavorit i sommar är de här saftiga zucchiniplättarna med fetaost. Laga i ordning i förväg och ät kalla en varm dag, eller värm på de försiktigt precis innan de ska serveras. Lättsamt och så gott!
pasta med köttfärsås, linser, bönpasta
Ibland är den absolut bästa maten spagetti med köttfärsås. Alla tycker om, alla äter upp, alla blir mätta och nöjda. Den här köttfärssåsen har jag drygat ut med både linser och morötter. Perfekt om man blir fler runt middagsbordet än man räknat med. Eller om man bara känner sig lite ekonomisk av sig sådär. Riv över massa parmesan, ställ fram en flaska ketchup och servera en stor grön sallad till. MUMS!
tortillapizza med kyckling
Min bästa snabbmat är utan tvekan tortillapizza. Gör ett rejält kylskåpsrens, ta av vad som finns hemma och jag lovar att du får till en supergod middag på ett litet, litet kick. Just de här pizzorna har jag haft pesto på istället för tomatsås. Gissa hur gott det blir!?!
gyros på kyckling
Hemgjord gyros går nästan fortare att göra än vad det tar att beställa hem från snabbmatsstället! Och det blir såå gott!
Servera med massa goda grönsaker, i pitabröd eller bara tillsammans med grön sallad.
 
vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör
 
Veckans goda är helt klart den här vinbärskakan med mandelmassa. Gillar du inte vinbär? Byt ut mot blåbär eller varför inte äpplen. Så god och lättbakad!
 
Vad äter ni i veckan?

0
Kommentera

Vinbärskaka med mandelmassa

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör

Nu är det verkligen säsong för alla underbara bär. Vinbär, blåbär, hallon och krusbär. Och än så länge finns även svenska jordgubbar att få tag på.
Just vinbär verkar det vara gott om i år och vad passar bättre än att göra en helt underbart god kaka på de lite sura bären?
Vinbärskaka med mandelmassa är en riktig favorit som du lätt varierar med olika bär.

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör

Jag fick en hel kasse full av både röda och svarta vinbär av min moster och morbrors granne. Jag har fortfarande kvar en flaska svartvinbärssaft jag gjorde på bär från dom förra året. Kanske blir det en omgång till innan säsongen är över för i år.

De flesta bär frös jag in direkt, men ett par deciliter fick åka raka vägen ner i en saftig vinbärskaka.. För att ge kakan extra härlig smak hade jag i riven mandelmassa. Jag tycker det ger så god smak i kakor som dessa. De känns liksom lite mer lyxigt då. Kakan toppade jag sedan med flagad mandel.

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör

Nu kan du ju såklart använda vilka frukt eller bär du vill i kakan. Jag kan tänka mig att blåbär vore otroligt gott. Men även jordgubbar eller hallon skulle nog smaka bra!

Det jag gillar med att använda just vinbär är att de ger lite syrlighet i kakan. Det bryter av fint mot allt det söta tycker jag. Speciellt om du serverar en söt vaniljsås eller vaniljglass till. Jag blandade röda och svarta vinbär, men man kan såklart ta av den ena eller andra sorten.

Just den här kakan åkte raka vägen hem till mormor. Som blev himla glad när vi alla brakade in där i eftermiddags med buller och bång och hade fika med oss. Det blev massor av bitar över så de frös jag in åt dom. Perfekt att ta fram när man får oväntat besök 🙂

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör

Det här blir en maffig och hög kaka, perfekt att bjuda på som efterrätt eller till kaffet. Jag brukar sällan smöra och bröa min form när jag bakar. Det brukar fungera bra att klä botten med bakplåtspapper.

Kakan gräddas med fördel i nedre delen av ugnen och efter ca halva tiden la jag på ett ark folie för att kakan inte skulle bli bränd.
Vinbärskakan ska få fin färg, få lite knapriga kanter så där men fortfarande vara mjuk och saftig inuti.

Vinbärskaka med mandelmassa:

4 ägg
3 dl strösocker
200 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
4 dl vinbär
flagad mandel
75 g smör

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Riv mandelmassan fint. Blanda samman de torra ingredienserna och rör i dom tillsammans med mandelmassan, blanda till en jämn smet. Klä en form med bakplåtspapper. Häll i smeten och fördela vinbären på kakan. Strö över ett jämnt lager flagad mandel. Hyvla smöret och lägg ut över kakan.

Grädda i 175 °C i cirka 40 minuter eller tills kakan är helt klar i nedre delen av ugnen. Om kakan börjar få färg tidigt, lägg på ett ark aluminiumfolie.

Servera med vaniljsås eller en god vaniljglass.

5
Kommentera