Citronrutor

citronrutor
Sötsyrliga citronrutor. Perfekt på kalaset eller till kaffet en fin fredag, bara för att det just är fredag!
De här citronrutorna bakade jag för någon vecka sedan, Botten är en spröd mördegsbotten som du sedan toppar med en härlig citronfyllning. Kakorna bakas enkelt i långpanna eller annan fyrkantig ugnsform.
För att få fin höjd på citronrutorna rekommenderar jag att man använder en mindre långpanna eller form. Ca 25×25 cm är ganska lagom. Eller så dubblar man helt enkelt receptet och gör i en större form. Det går också!
 
Det här receptet har jag haft nedklottrat sedan länge och jag vet inte riktigt vart det kommer ifrån. Dock har det har liksom inte blivit läge att testa. Men jag och barnen bakade dom tillsammans en regnig dag på sommarlovet. Perfekt sysselsättning fö både barnen och mamman!
citronrutor
Igår kom vi hem från underbara Kroatien. Vi har haft så otroligt varmt och fint. Men idag skiner solen från en klarblå himmel även här hemma i Sverige.
Väskorna plockades upp igår och idag är det bara att packa om. Barnen ska till mina föräldrar och jag och Sebastian åker till Stockholm på bröllopsfest. Härligt med en hotellnatt och lite god frukost i morgon bitti. Sen drar pojkarnas sista sommarlovsvecka igång och jag tänkte smygstarta jobbet lite mer. Semestern i Kroatien var verkligen en rejäl omstart och jag är så sugen på att starta igång med allt nu efter semestern!
Men, nu till receptet. Jag tog 2/3 citron och 1/3 lime. Bara för att jag gillar hur det bryter lite fint mot varandra. Men det är ju helt en smaksak 🙂
 
Citronrutor:
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 gram smör
1 msk iskallt vatten
fyllning:
3 ägg
2 dl socker
3 msk  vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl citronsaft (byt gärna ut en del mot lime)
Blanda hastigt ihop vetemjöl, socker och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet. Blanda inte för länge, då får du en seg botten. Du bil att den ska vara spröd och fluffig,
Klä en form med bakplåtspapper och tryck ut degen. Grädda i 15 minuter eller tills den börjar få färg i 175 °C.
Blanda ihop ägg, socker, vetemjöl och vanilj till fyllningen. Detta ska inte vispar fluffigt utan bara lätt blandas ihop. Tillsätt citronsaften. Häll över den förgräddade degen. Grädda i cirka 20 minuter eller tills kakan stannat men fortfarande är lite kladdig i mitten. Låt kakan svalna helt, gärna i kylen över natten. Det är då mycket enklare att skära fina rutor av citronkakan.
Pudra florsocker över, skär i rutor och servera som den är eller med en kula god vaniljglass!
 
Jag dekorerade mina citronrutor med lite torkade rosenblad. Blev en fin kontrast mot allt det citrongula!

5
Kommentera

O´boybollar- chokladbollar med O´boy

o´boybollar chokladbollar med o´boy
Chokladbollar är en storfavorit-hos stora som små. Men ibland kan barnen tycka det blir både lite choklad och kaffestarkt med de klassiska chokladbollarna. Då kan det vara idé att testa de här O´boybollarna. De är lite mildare och försiktigare i smaken. Själv föredrar jag klassiska chokladbollar med massor av starkt kaffe och kakao i. Det får liksom inte bli för mjäkigt för min smak. Men barnen gillade verkligen dessa. Kanske något att baka till nästa barnkalas?
o´boybollar chokladbollar med o´boy
Vi hade massor av strössel över efter Axels kalas tidigare i somras. Vad passar liksom bättre att rulla kalasfina O´boybollar i än färgglatt strössel?
Jag och Axel försökte göra fina, runda bollar. Isac satsade på att göra långa korvar som mest såg ut som en bajskorv. Hysteriskt roligt tyckte han.
Att baka chokladbollar är ett perfekt pyssel att göra med barnen tycker jag. Visst, det blir lite kladdigt och man får garanterat städa köket efteråt. Men inget ska jäsas, gräddas eller passas. Det är liksom lite förlåtande. Och mina barn älskar det. Speciellt provsmakningen av smeten 😉
 
O´boybollar, ac 20 stycken:
200 gram mjukt smör
1 dl florsocker
1 1/2 dl o´boy
2 tsk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
7 dl havregryn
2 msk kallt kaffe
strössel, kokos eller pärlsocker att rulla bollarna i.
Vispa smör, socker, o´boy, kakao och vanilj fluffigt med en elvisp. Tillsätt sedan havregryn och kaffe. Fortsätt vispa tills allt blandats väl.Forma till bollar och rulla i fint strössel. Låt stå kallt en stund innan servering.
Barnen gillade dom som sagt skarpt, själv föredrar jag de klassiska. Så det är helt en smaksak 🙂
Har du testat O´boybollar? Vad  tyckte ni?
 

4
Kommentera

Vegetarisk lasagne med halloumi

vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
Vegetarisk lasagne med halloumi och spenat. Det är vår nya favoriträtt här hemma tror jag. Vi gillar överlag lasagne, det är sån himla bra mat som de allra flesta uppskattar och passar att bjuda på både en måndag eller en lördagkväll. Och även om du är en inbiten köttälskare lovar jag att du kommer att älska den här lasagnen.
Jag hade receptet nerklottrat på ett papper som jag hittade när jag städade en låda. Vet inte riktigt vart det kommer ifrån från allra första början. Jag har som vanligt gjort lite omändringar från vad som stod på lappen. Ni som känner mig vet att jag har rätt svårt för att följa recept. Jag skapar hellre något eget av det.
Om man nu inte gillar halloumi går det utmärkt att byta ut den mot fetaost istället. Det går med all säkerhet även bra bara ha lite riven prästost i om man varken gillar fetaost eller halloumi. Eller keso, keso skulle garanterat också passa fint!
Men hoppa inte över spenaten och solroskärnorna. Dom ger den här lasagnen det lilla extra. Och jag skulle tro, att är du i tidsnöd, ja då kan du bara göra själva tomatsåsen, koka pasta till, röra ihop allt i grytan och riva över lite god ost. Det skulle också bli succé!
Dubbla gärna receptet, då räcker det till många. Eller till ett helt gäng matlådor också, vilket sällan är fel 😉
vegetarisk lasagne med halloumi och spenat
Jag använder mig gärna av färska lasagneplattor eller bönlasagneplattor när jag gör lasagne. Det har liksom blivit så. De färska plattorna tycker jag är så mycket godare än de torkade. Och bönplattorna tycker min mage betydligt bättre om än de klassiska. Men ibland vill man liksom bara ha sig en helt vanlig lasagne. Då lyssnar jag bara inåt med hjärtat, och struntar i vad kroppen egentligen tycker. Livet är liksom för kort för att inte unna sig en sjukt god lasagne då och då!
Just ja, ett sista tips. Gör den här en dag i förväg. Den är supergod dag 1, men snäppet godare dag 2. Jag lovar!
 
Vegetarisk lasagne med halloumi och spenat:
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl balsamvinäger
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 msk tomatpuré
2 msk oregano
1/2 msk timjan
600 g krossade tomater
2 dl vatten
200 g färsk spenat
1 dl färsk persilja
2 dl solroskärnor
salt & peppar
lasagneplattor
1 fp halloumi
100 g riven prästost
 
Finhacka purjolök och vitlök, stek mjuka i en klick smör på medelvärme. Tillsätt balsamvinäger, buljongpulver, tomatpuré, oregano och timjan. Låt allt steka på medelvärme ett par minuter. Tillsätt krossade tomater och vatten. Låt tomatsåsen koka i cirka 10 minuter utan lock. Tillsätt sedan spenat, hackad färsk persilja och solroskärnorna. Smaka av med salt och peppar
Skiva halloumi i tunna skivor. Varva tomatsås, lasagneplattor och halloumi i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager tomatsås och riven prästost. Gratinera i cirka 25 minuter eller tills lasagnen fått fin färg och pastan är mjuk.

29
Kommentera
ANNONS

Bowl med nypon

 Bowl med nyponsoppa avokado och banan

I samarbete med Sagolika Fruktsoppa.

Att göra en bowl av något slag är ett perfekt sätt att få i sig massor av nyttigheter. Här har jag gjort en bowl med nyponsoppa, banan, avokado och kryddor. Det här är alltså ett väldigt gott och samtidigt mättande mellanmål.

När jag gör olika sorters bowls har jag gärna avokado i. Det ger ingen smak, men ger en len och mjuk känsla och mättar otroligt bra! Just avokado är en sådan sak som både små och stora barn kan få för sig att inte riktigt tycka om. Men smyger man ner en i en smoothie eller bowl brukar det inte alls märkas på smaken.

Ofta brukar bowls av olika varianter innehålla massa konstiga superbär som man knappt kan uttala. Men min bowl innehåller faktisk ett av våra svenska superbär, nämligen nypon!
Nypon är nämligen proppfulla med C-vitamin och har både en smärthämmande och antiinflammatorisk effekt på kroppen. Vilket verkligen gör det till ett av våra främsta superbär vi har här i Sverige!

Bowl med nyponsoppa avokado och banan

Vill man pimpa sin bowl lite extra kan man med fördel även blanda i lite nyponpulver, då blir det här mellanmålet en riktig C-vitaminbomb!

Dekorera gärna din bowl med frukt, bär, nötter och frön. Här har jag använt skalade hampafrö som är fulla med protein omega-3 och fosfor. Lite färska hallon, kiwi, sesamfrön och torkade rosenblad fick också toppa med bowl med nypon.

Bowl med nypon 2 små eller en stor port:

2 frysta bananer
1 mogen avokado
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
1 1/2 dl nyponsoppa
saft från 1/2 lime

Mixa banan, avokado, kardemumma och ingefära. Tillsätt nyponsoppan och saften från 1/2 lime. Bred ut i skålar och dekorera med färska bär, nötter, frön eller frukt.

Bowls av olika slag passar utmärkt till mellanmål, innan eller efter träningen eller när man helt enkelt bara är sugen på något fräscht och gott!

bild: Linnéa Seidel

3
Kommentera

Riven rödbetssallad med äpple

riven rödbetssallad med äpple
Nu är den härliga skördetiden här! Butiker och trädgårdar svämmar över av frukt, bär och grönsaker. Hur underbart som helst! Jag fick både rödbetor och persilja av min moster och morbror som dom odlat och jag var bara tvungen att göra en härlig riven rödbetssallad av de färska rödbetorna!
Det här är en sallad som min syster brukar göra. Jag glömmer till och från bort den, men när jag väl gör den undrar jag alltid varför jag inte gjort den på så länge!  Perfekt som tillbehör till det mesta faktiskt. Till köttfärsbiffar, till fisk, till grönsaksbiffar. till kyckling. Ja det passar verkligen till så många rätter. Vi åt den till en urgod vegetarisk lasagne som ni kommer att få recept på senare i veckan, så håll utkik. Jag älskar färgerna som blir i den här salladen. Och alla kontraster i smakerna! Så gott!
 
riven rödbetssallad med äpple
Den här rivna rödbetssalladen är verkligen busenkel att göra. Riven rödbeta, rivet äpple, lite olja, lite syra, massor av färsk persilja och så lite solroskärnor. I med lite ruccola kanske och smula över fetaost, då skulle man kunna äta den precis som den är utan några tillbehör också! Ett mycket bra recept att ha med andra ord!
Och ett väldigt bra sätt att ta reda på säsongens grönsaker!
Riven rödbetssallad med äpple:
2 stora, färska rödbetor
2 syrliga, fasta äpplen
valfri olja, sesamolja är supergott att ha i
vitvinsvinäger
1  dl färsk persilja
1 dl solroskärnor
salt & svartpeppar
Skala rödbetor och äpple (kom ihåg att ta på ett förkläde då det lätt skvätter mycket om rödbetorna när dom skalas!)
Riv äpple och rödbeta grovt på ett rivjärn. Ha upp i en skål. Ringla över olja och vitvinsvinäger. Hacka persiljan och rör i. Ha i solroskärnor och blanda om. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå ca 30 minuter innan servering.
 
 

3
Kommentera