Lax på muurikka

lax på muurikka
Den absolut godaste maten är sällan de välplanerade middagarna man har klurat på i flera veckor. Nej oftast blir maten som allra bäst när man spontant bestämmer att man ska äta middag tillsammans. Man kollar igenom vad som fins i kyl och skafferi och gemensamt får man ihop till en middag. Så var det i helgen. Då blev det lax på muurikka hemma hos oss.
Mina föräldrar var här och hjälpte till med att plantera tre fruktträd som vi fick i bröllopspresent. När arbetet var klart var vi alla vrålhungriga. Och med gemensamma krafter fick vi ihop en ovanligt god och sen sommarlunch.
Vi har en stor muurikka som vi allt för sällan använder. Sebastian brukar muttra något om att den bara används till att steka korv på när vi är många. Och det är nog tyvärr sant. Vi måste bli bättre på att använda den!
Men när vi nu var ett helt gäng tänkte jag att muurikkan kom väl till pass att laga mat på!
lax på muurikka
Att steka mat på muurrikkan blir som att använda en gjutjärnsgryta eller stekpanna ungefär. Med ett par bitar fin fisk, goda kryddor och en rejäl klick smör så är det inte svårt att tillaga en delikat middag!
Jag tror inte fisken låg på mer än någon minut per sida, det är lätt att få upp rejäl värme. Vi stekte både laxfiléer och torskrygg. Till det helt vanlig kokt färskpotatis, sallad och en enkel kall sås, Ett par citroner fick åka med i stekfatet och bli sådär härlig söta. Så gott att pressa över maten sen. Vi åt tills allas magar stod i fyra hörn och precis all mat var uppäten. Ett bra betyg!
 
Fisk på muurikka:
4 laxfiléer
4 torskfiléer
1 msk buljongpulver
salt
olja smaksatt med citron
smör
2 citroner
Lägg upp fisken på ett fat, krydda med buljong och salt. Ringla över lite olja. Gnid in allt i fisken och låt stå en liten stund.
Hetta upp muurikkan och ha i en rejäl klick smör. Stek fisken, ett par minuter per sida. Stek den inte för länge, då blir fisken torr och tråkig.
Låt ett par citronen steka med. Lägg snittytan nedåt och stek tills de börjat bli mörka.
 
Har man ingen muurikka går det självklart bra att grilla fisken eller steka den i en gjutjärnspanna på spisen.
Sommarmat när den är som allra, allra bäst <3
 

5
Kommentera

Frukostsmoothie till barnen

frukostsmoothie

Sommar, lediga dagar och barn som får bestämma frukost. Ja lite så är det hemma hos oss just nu. I morse hade barnen beställt stekt ägg till frukost. När jag står där och steker ägg för glatta livet kommer Isac in i köket och säger att han ju vill ha smoothie också.

Så det var bara att mixa ihop en smoothie av vad som fanns i kyl och frys.

Just smoothies i olika varianter är himla bra så här på sommaren. Det är gott och mättande att dricka till frukost eller varför inte servera till mellanmål? Och det bästa är att barnen alltid dricker upp.

frukostsmoothie

När jag gör smoothie som i första hand är till barnen, ja då brukar jag passa på att göra dom så energitäta som möjligt. Är ett glas smoothie det enda man får i dom till frukost, ja då är det lite dumt att bara göra den på frukt. Det håller små magar inte sig mätta på så länge. Fet yoghurt, en avokado eller varför inte en skvätt grädde kan vara bra att ha i. När jag gör en smoothie till mig själv brukar det oftast bli en knallgrön variant med massor av gröna saker i. Men mina barn uppskattar dom inte lika mycket som jag (jag är även betydligt bättre på att äta alla mål mat om dagen som behövs för att jag ska få i mig all energi jag behöver). Barnen å andra sidan, där får man ibland vara glad för de mål de faktiskt får i sig. Och är smoothie då en av favoriterna, passa på att göra den så mättande du bara kan!

frukostsmoothie

I morse till frukost plockade jag fram rysk yoghurt, frysta bär och mjölk. En smörgås med stekt ägg till det gjorde dagens frukost till en av de bättre faktiskt 🙂

Vi har som tur är frysen full av fina, lokalproducerade jordgubbar som är helt makalöst söta och goda. Perfekt att göra smoothie av!

Frukostsmoothie, 4 glas:

1 dl fryst mango
3 dl frysta eller färska jordgubbar, skurna i bitar
3 dl rysk yoghurt
mjölk

Halvtina frukten och mixa den slät. Tillsätt yoghurt och en skvätt mjölk.
Tillsätt mer mjölk tills du är nöjd med konsistensen. Häll upp i glas och stoppa i fina sugrör. Servera direkt!

8
Kommentera

5 härliga fiskrecept

hemmagjorda fiskpinnar i ugn
Oavsett om du fortfarande har semester eller drar igång och jobbar på måndag kan det vara fint med lite inspiration till middagar. Den här veckan har jag plockat ihop 5 härliga fiskrecept som passar att äta vilken dag i veckan som helst. Måndag som fredag!
Just fisk och skaldjur är något vi äter lite extra mycket under sommaren tror jag. Kanske för att den lite lättare och enklare matlagningen lockar mer. Idag lagade jag en urgod lax på vår muurikka. Perfekt sommarmat! Recept på det kommer under veckan.
Först ut, ett recept på hemgjorda fiskpinnar som du enkelt tillagar i ugnen. Ett perfekt sätt att även få de kräsnaste barn att äta fisk!
fisksoppa med saffran
Fisksoppa med saffran är så otroligt gott! Perfekt som förrätt eller servera den som huvudrätt. Passar utomordentligt att avnjuta på altanen en härlig sommarkväll. För visst har ni massor av sådana i år va?
fiskgratang-2
Fiskgratäng. En del ryser bara av namnet. Men då har man antagligen inte smakat en hemgjord fiskgratäng. En som är gjord med kärlek och full med massor av härliga smaker! Istället för klassiskt potatismos har jag spritsat blomkål och broccolimos runt om. Så himla gott!
fisk i ugn med skagenröra
Fisk i ugn med skagenröra är även det en storfavorit här hemma. Lyxa till det och använd färsk fisk och färska räkor, då blir det här en magsikt god maträtt!
torsk i ugn med creme fraiche
Enkel och lättlagad vardagsmat när den är som allra, allra bäst! Torsk i ugn med örtcreme fraîche.
J
ag serverar gärna broccoli till, men självklart passar det även utmärk med kokt potatis eller råris till!
 
fruktfat med nutelladipp
Som en lyxig dessert, gör nutelladipp! Dra mig baklänges så gott! Passar att äta alla dagar i veckan. Jag lovar 😉
Vad äter ni helst så här på sommaren? Blir det mycket grillat? Vego? Eller är det samma mat som gäller året runt hos er?
 

7
Kommentera

Krossad potatis i ugn

krossad potatis i ugn
Krossad potatis i ugn är ett fint och bra alternativ till klyftpotatis eller helt vanlig kokt färskpotatis såhär i grilltider. Det är enkelt att göra och går att variera i det oändliga med olika smaker.
Jag använde mig av en smaksatt olja, den här gången med citron, det blir himla gott ihop med persilja och parmesan. Men jag tror även det skulle vara gott att ringla en vitlöksolja över, eller varför inte klicka över ett riktigt gott kryddsmör!?
krossad potatis i ugn
 
Det fina med den här potatisen är att den går att förbered i god tid i förväg. Och sedan bara baka av i ugnen precis innan den ska serveras. Jag  älskar mat som är på det viset. Att jag kan förbereda och röja av i köket och sedan när gästerna kommer är det bara lite fix kvar.
Jag gillar som sagt kombon citron-parmesan-persilja. Men alla örter är goda att använda-så ta din favorit!
krossad potatis i ugn
Vi blev barnlediga igår eftermiddag när Farfar Håkan kom och hämtade grabbarna, sen var vi ut med goda vänner i Västerås där vi blev bjudna på middag och bara satt och surrade i massor av timmar. SÅ härligt!
Idag ska vi försöka uppdatera våra sommargarderober en sväng, både jag och Sebastian. Sen ska barnen faktiskt sova hos mina föräldrar i natt. Tror det är ganska välbehövligt för både barn och föräldrar att då en liten paus från varandra så här mitt på sommarlovet och få längta lite efter varandra!
 
Krossad potatis i ugn::
ca 1 kg potatis (jag tog färskpotatis, funkade superbra!)
3 msk smaksatt olja (citron, vitlök, chilli, basilika, ta en du gillar)
flingsalt
färsk persilja
finriven parmesan
 
Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dom med hjälp av baksidan på en träslev så de krossas lätt. Ringla över olja och flingsalt.
Finhacka färska örter och strö över tillsammans med finriven parmesan. Så här långt kan du förbereda.
Ställ sedan in potatisen i ugnen och gratinera tills potatisen börjar bli krispig. 225°C i cirka 25 minuter.
 
 

18
Kommentera

Nutelladipp

 

fruktfat med nutelladipp

Fruktfat har ju sedan en tid tillbaka varit riktigt populärt. Här har jag tagit det hela till en helt annan nivå genom att göra en enkel men makalöst god nutelladipp till. Alltså dra mig baklänges så gott! Och det passade precis lika bra att dippa frukt som kex i nutelladippen.

Just nutelladipp är något jag velat testa att göra ett bra tag nu. Så igår när vi skulle ha lite gäster över på middag kände jag att det skulle passa bra med en lite lättare efterrätt. Och då tänkte jag att ett fruktfat med en härligt krämig nutelladipp måste ju vara det ultimata. Och såå gott det blev. En somrig, enkel och lätt dessert som passar precis lika bra att lyxa till det med måndag som fredag.

fruktfat med nutelladipp
Till min dipp gjorde jag ett enkelt fruktfat med körsbär, jordgubbar, persikor, vattenmelon skuret i form av hjärtan, chokladfingrar och Bragokex. Men kan tänka mig att både banan och blåbär skulle passa riktigt bra att dippa i nutellan också.
 
Det fina med den här nutelladippen är att den bara innehåller tre ingredienser och att du utan enkelt kan förbereda den i god tid och bara ta fram en stund innan den ska serveras så den är rumstempererad.
 
fruktfat med nutelladipp
 
Jag kan tänka mig att nutelladippen passar fint till annat än att dippa frukt och kex i. Kanske som tårtfyllning, eller att servera i små glas med krossade digestivekex, finriven mörk choklad och hackade hasselnötter. En söt liten dessert som passar fint till en rykande het och stark kopp kaffe!
Eller som Isac till slut gjorde. Hade upp en rejäl klick i en skål och bara åt med sked. Den ungen skäms inte för sig han inte!
Nutelladipp:
3 dl grädde
200 g naturell färskost
300 g Nutella
Vispa grädden lätt. Den ska precis börja tjockna, men fortfarande vara lite rinnig.
Vispa upp färskosten med Nutella. Gärna med elvisp så du får i mycket luft och den blir fluffig. Vänd i grädden och fortsätt vispa tills allt har blandats väl. Häll upp i en skål och ställ kallt minst 30 minuter. Tag fram ca 15 minuter innan servering så den inte är kylskåpskall.
Servera god frukt, kex eller annat smaskigt till. Ät och njut!

25
Kommentera