5 smarriga pannkaksrecept

tunna pannkakor
Pannkaka, pannkaka, ge mig mera pannkaka!
Just recept på pannkakor är något ni ofta söker efter här hos mig på Linnéas Skafferi. Så idag tänkte jag att jag samlar ihop några av de bästa pannkakasrecepten jag har här på bloggen. Klassiska pannkakor, äppelpannkakor, bananpannkaka, pannkaka på 1 ägg och såklart en supersmaskig pannkakstårta. Kan det liksom blir bättre än så?
Jag vet inte hur många gånger jag studerat min mormor när hon gräddat pannkaka. Hur hon gör för att få till sådär supertunna och spröda pannkakor. Jag har en bit kvar, men är ändå en god bit på väg om jag får säga det själv!
Men ett bra recept på tunna pannkakor bör man ha i sin ägo. Här är mitt!
pannkakor
Många söker efter recept på pannkaka som bara innehåller 1 ägg. De här pannkakorna gjorde jag en gång när jag var hemma med en sjuk liten Axel. En liten omgång pannkakor som räcker lagom till en hungrig person. Eller om man ska göra som mellanmål till barnen. Eller om man helt enkelt bara har 1 ägg men ändå vill grädda pannkaka. Anledningarna kan vara många till varför man vill grädda en liten omgång pannkakor,men här har ni receptet!
 
 
äppelpannkakor
Ibland kan det vara kul att variera sina pannkakor lite. Testa att riva lite äpple och ha i pannkakssmeten. Vips har du äppelpankakor. Servera med kanel, grädde eller varför inte lite creme fraîche? Perfekt till brunchen!
bananpannkakor
Sugen på pannkakor men du äter av en eller annan anledning inte gluten? Testa att göra bananpannkakor! Det här är mina barns storfavoriter och dom äts både till frukost, lunch, mellis och middag hemma hos oss!
pannkakstårta
 
Kanske älskar någon  du känner pannkakor? Bjud då på en pannkakstårta! Garanterat uppskattat och inte alls så svårt att göra! Fyll tårtan med grädde, glass, bär, vaniljvisp, sylt- ja det ni gillar bäst!
 
Hur äter du helst pannkakor? Har du något kick ass-recept som du vill dela med dig av? Kommentera gärna 🙂

0
Kommentera

5 lättlagade middagar- veckans mat

sallad med grillade grönsaker
Sommaren står i full blom och visst är det fortfarande en hel sommarmånad kvar att njuta av! Under sommaren skalar jag ofta av matlagningen, förenklar och anpassar så det fungerar lediga dagar. Eller dagar man är på språng och snabbt behöver få i sig god mat efter en hel dag på stranden. Därför fyller jag veckans matplanering med 5 lättlagade middagar. Lättsam och enkel matlagning, precis som jag vill ha den.
Först ut bland mina lättlagade middagar är den här salladen med grillade grönsaker. Jag vet inte hur många sallader som denna jag gjort i sommar! Senast igår kväll när det blev en improviserad middag med mina föräldrar och två av mina bästa barndomsvänner med familj. Vi plockade ihop av vad som fanns i våra kylar och fick till en härlig, spontan middag tillsammans. För att dryga ut allt gjorde jag en stor plåt med massa ugnsrostade grönsaker. Så gott!!
glutenfria zucchiniplättar med fetaost
En annan storfavorit i sommar är de här saftiga zucchiniplättarna med fetaost. Laga i ordning i förväg och ät kalla en varm dag, eller värm på de försiktigt precis innan de ska serveras. Lättsamt och så gott!
pasta med köttfärsås, linser, bönpasta
Ibland är den absolut bästa maten spagetti med köttfärsås. Alla tycker om, alla äter upp, alla blir mätta och nöjda. Den här köttfärssåsen har jag drygat ut med både linser och morötter. Perfekt om man blir fler runt middagsbordet än man räknat med. Eller om man bara känner sig lite ekonomisk av sig sådär. Riv över massa parmesan, ställ fram en flaska ketchup och servera en stor grön sallad till. MUMS!
tortillapizza med kyckling
Min bästa snabbmat är utan tvekan tortillapizza. Gör ett rejält kylskåpsrens, ta av vad som finns hemma och jag lovar att du får till en supergod middag på ett litet, litet kick. Just de här pizzorna har jag haft pesto på istället för tomatsås. Gissa hur gott det blir!?!
gyros på kyckling
Hemgjord gyros går nästan fortare att göra än vad det tar att beställa hem från snabbmatsstället! Och det blir såå gott!
Servera med massa goda grönsaker, i pitabröd eller bara tillsammans med grön sallad.
 
vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör
 
Veckans goda är helt klart den här vinbärskakan med mandelmassa. Gillar du inte vinbär? Byt ut mot blåbär eller varför inte äpplen. Så god och lättbakad!
 
Vad äter ni i veckan?

0
Kommentera

Vinbärskaka med mandelmassa

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör

Nu är det verkligen säsong för alla underbara bär. Vinbär, blåbär, hallon och krusbär. Och än så länge finns även svenska jordgubbar att få tag på.
Just vinbär verkar det vara gott om i år och vad passar bättre än att göra en helt underbart god kaka på de lite sura bären?
Vinbärskaka med mandelmassa är en riktig favorit som du lätt varierar med olika bär.

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör

Jag fick en hel kasse full av både röda och svarta vinbär av min moster och morbrors granne. Jag har fortfarande kvar en flaska svartvinbärssaft jag gjorde på bär från dom förra året. Kanske blir det en omgång till innan säsongen är över för i år.

De flesta bär frös jag in direkt, men ett par deciliter fick åka raka vägen ner i en saftig vinbärskaka.. För att ge kakan extra härlig smak hade jag i riven mandelmassa. Jag tycker det ger så god smak i kakor som dessa. De känns liksom lite mer lyxigt då. Kakan toppade jag sedan med flagad mandel.

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör

Nu kan du ju såklart använda vilka frukt eller bär du vill i kakan. Jag kan tänka mig att blåbär vore otroligt gott. Men även jordgubbar eller hallon skulle nog smaka bra!

Det jag gillar med att använda just vinbär är att de ger lite syrlighet i kakan. Det bryter av fint mot allt det söta tycker jag. Speciellt om du serverar en söt vaniljsås eller vaniljglass till. Jag blandade röda och svarta vinbär, men man kan såklart ta av den ena eller andra sorten.

Just den här kakan åkte raka vägen hem till mormor. Som blev himla glad när vi alla brakade in där i eftermiddags med buller och bång och hade fika med oss. Det blev massor av bitar över så de frös jag in åt dom. Perfekt att ta fram när man får oväntat besök 🙂

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör

Det här blir en maffig och hög kaka, perfekt att bjuda på som efterrätt eller till kaffet. Jag brukar sällan smöra och bröa min form när jag bakar. Det brukar fungera bra att klä botten med bakplåtspapper.

Kakan gräddas med fördel i nedre delen av ugnen och efter ca halva tiden la jag på ett ark folie för att kakan inte skulle bli bränd.
Vinbärskakan ska få fin färg, få lite knapriga kanter så där men fortfarande vara mjuk och saftig inuti.

Vinbärskaka med mandelmassa:

4 ägg
3 dl strösocker
200 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
4 dl vinbär
flagad mandel
75 g smör

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Riv mandelmassan fint. Blanda samman de torra ingredienserna och rör i dom tillsammans med mandelmassan, blanda till en jämn smet. Klä en form med bakplåtspapper. Häll i smeten och fördela vinbären på kakan. Strö över ett jämnt lager flagad mandel. Hyvla smöret och lägg ut över kakan.

Grädda i 175 °C i cirka 40 minuter eller tills kakan är helt klar i nedre delen av ugnen. Om kakan börjar få färg tidigt, lägg på ett ark aluminiumfolie.

Servera med vaniljsås eller en god vaniljglass.

5
Kommentera

Lax på muurikka

lax på muurikka
Den absolut godaste maten är sällan de välplanerade middagarna man har klurat på i flera veckor. Nej oftast blir maten som allra bäst när man spontant bestämmer att man ska äta middag tillsammans. Man kollar igenom vad som fins i kyl och skafferi och gemensamt får man ihop till en middag. Så var det i helgen. Då blev det lax på muurikka hemma hos oss.
Mina föräldrar var här och hjälpte till med att plantera tre fruktträd som vi fick i bröllopspresent. När arbetet var klart var vi alla vrålhungriga. Och med gemensamma krafter fick vi ihop en ovanligt god och sen sommarlunch.
Vi har en stor muurikka som vi allt för sällan använder. Sebastian brukar muttra något om att den bara används till att steka korv på när vi är många. Och det är nog tyvärr sant. Vi måste bli bättre på att använda den!
Men när vi nu var ett helt gäng tänkte jag att muurikkan kom väl till pass att laga mat på!
lax på muurikka
Att steka mat på muurrikkan blir som att använda en gjutjärnsgryta eller stekpanna ungefär. Med ett par bitar fin fisk, goda kryddor och en rejäl klick smör så är det inte svårt att tillaga en delikat middag!
Jag tror inte fisken låg på mer än någon minut per sida, det är lätt att få upp rejäl värme. Vi stekte både laxfiléer och torskrygg. Till det helt vanlig kokt färskpotatis, sallad och en enkel kall sås, Ett par citroner fick åka med i stekfatet och bli sådär härlig söta. Så gott att pressa över maten sen. Vi åt tills allas magar stod i fyra hörn och precis all mat var uppäten. Ett bra betyg!
 
Fisk på muurikka:
4 laxfiléer
4 torskfiléer
1 msk buljongpulver
salt
olja smaksatt med citron
smör
2 citroner
Lägg upp fisken på ett fat, krydda med buljong och salt. Ringla över lite olja. Gnid in allt i fisken och låt stå en liten stund.
Hetta upp muurikkan och ha i en rejäl klick smör. Stek fisken, ett par minuter per sida. Stek den inte för länge, då blir fisken torr och tråkig.
Låt ett par citronen steka med. Lägg snittytan nedåt och stek tills de börjat bli mörka.
 
Har man ingen muurikka går det självklart bra att grilla fisken eller steka den i en gjutjärnspanna på spisen.
Sommarmat när den är som allra, allra bäst <3
 

5
Kommentera

Frukostsmoothie till barnen

frukostsmoothie

Sommar, lediga dagar och barn som får bestämma frukost. Ja lite så är det hemma hos oss just nu. I morse hade barnen beställt stekt ägg till frukost. När jag står där och steker ägg för glatta livet kommer Isac in i köket och säger att han ju vill ha smoothie också.

Så det var bara att mixa ihop en smoothie av vad som fanns i kyl och frys.

Just smoothies i olika varianter är himla bra så här på sommaren. Det är gott och mättande att dricka till frukost eller varför inte servera till mellanmål? Och det bästa är att barnen alltid dricker upp.

frukostsmoothie

När jag gör smoothie som i första hand är till barnen, ja då brukar jag passa på att göra dom så energitäta som möjligt. Är ett glas smoothie det enda man får i dom till frukost, ja då är det lite dumt att bara göra den på frukt. Det håller små magar inte sig mätta på så länge. Fet yoghurt, en avokado eller varför inte en skvätt grädde kan vara bra att ha i. När jag gör en smoothie till mig själv brukar det oftast bli en knallgrön variant med massor av gröna saker i. Men mina barn uppskattar dom inte lika mycket som jag (jag är även betydligt bättre på att äta alla mål mat om dagen som behövs för att jag ska få i mig all energi jag behöver). Barnen å andra sidan, där får man ibland vara glad för de mål de faktiskt får i sig. Och är smoothie då en av favoriterna, passa på att göra den så mättande du bara kan!

frukostsmoothie

I morse till frukost plockade jag fram rysk yoghurt, frysta bär och mjölk. En smörgås med stekt ägg till det gjorde dagens frukost till en av de bättre faktiskt 🙂

Vi har som tur är frysen full av fina, lokalproducerade jordgubbar som är helt makalöst söta och goda. Perfekt att göra smoothie av!

Frukostsmoothie, 4 glas:

1 dl fryst mango
3 dl frysta eller färska jordgubbar, skurna i bitar
3 dl rysk yoghurt
mjölk

Halvtina frukten och mixa den slät. Tillsätt yoghurt och en skvätt mjölk.
Tillsätt mer mjölk tills du är nöjd med konsistensen. Häll upp i glas och stoppa i fina sugrör. Servera direkt!

8
Kommentera