ANNONS

Torsk i ugn med pesto och fetaost

torsk i ugn med pesto och fetaost
I samarbete med Norges Sjömatråd.
Våra kroppar kan själva inte tillverka omega 3-fettsyror, därför är det viktigt att vi får i oss kost som innehåller just dessa. I fisk och skaldjur finns dom helt naturligt och de ser till att kroppens alla vävnader fungerar normalt!I
Torsk tycker jag är en himla bra fisk, då den passar lika bra att äta till vardags som till fest! På norskfisk.se kan du läsa mer om varför just torsk från Norge är en bra fisk att äta!
Något vi ofta äter hemma hos oss är torsk i ugn. Det finns så många fördelar med just den rätten. Inte nog med att fisk är bra för dig att äta, det är gott och otroligt enkelt att skapa nya recept kring. Hemma hos oss är det sällan vi äter samma fiskrätt två gånger, jag hittar alltid på någon liten ny twist. Men tillvägagångssättet är nästan alltid detsamma.
Jag gör ofta någon god röra och lägger på torsken, sedan får den åka in i ugnen och tillaga sig själv.
Just dig har jag gjort en härlig blandning av färskost, pesto och fetaost. Tillsammans med en skvätt citron blir det här en oslagbar kombination. Enkel och lättlagad vardagsmat, precis som jag vill ha det.
Till min torsk har jag gjort en härlig sallad, men det passar såklart precis lika bra med pressad potatis, ris eller lite blomkålsmos till.
Torsk i ugn med pesto och fetaost 4 port:
400 g torskfilé
150 g färskost
2 msk pesto
100 g fetaost
saft från 1/2 citron
svartpeppar
Torka torsken torr och lägg i en ugnsfast form.
Blanda färskost och pesto. Smula ner fetaosten och rör till en jämn smet. Smaka av med citron och svartpeppar. Bred ut röran på torskfiléerna. Ugnsbaka i 225°C i cirka 25 minuter eller tills torsken är helt genomstekt.
 
Servera tillsammans med en god sallad, ris eller blomkålsmos.
Bild:Linnéa Seidel
 
Inlägget är ett samarbete mellan Linnéas Skafferi och Norges Sjömatråd.

4
Kommentera

Nyponsmoothie med mango

smoothie gjord på sagolika nyponsoppa och mango
I samarbete med Sagolika fruktsoppor.
Nyponsoppa är så mycket mer än bara varm nyponsoppa med glass och mandelbiskvier. Det är tillexempel en otroligt bra grund i en smoothie!
Jag älskar att få utmanas lite i köket och verkligen få tänka kreativt kring produkter och livsmedel som annars har sin inpräntade plats i våra liv. Nyponsoppa är ett typiskt mellanmål vi kunde få på dagis eller fritids när jag var barn. Men jag har nog aldrig tidigare tänkt att det går att användas till så mycket annat än att ätas varm eller drickas kall. Förrän nu!
Tänk så många spännande recept man kan ha nyponsoppa i för att skapa nya mellanmål!
smoothie gjord på sagolika nyponsoppa och mango
Och det är ju lite av målet med det här samarbetet jag har med Sagolika fruktsoppor. Att tänka lite utanför boxen och visa att det finns massor av härliga mellanmål man kan göra med nyponsoppa eller blåbärssoppa som bas.
Som en iskall och svalkande smoothie. Här har jag mixat nypon, mango, vanilj, lingonpulver och citron. Det blev en fräsch smoothie som både var söt och lite uppfriskande. Perfekt mellanmål en varm sommardag med andra ord!
Lingonpulver är supernyttigt och fullt med härligt C-vitamin och gav min smoothie en lite djupare färg. Har man nyponpulver hemma går det precis lika bra att ha i det!
smoothie gjord på sagolika nyponsoppa och mango
Vill man ha en riktigt kall smoothie kan man också mixa i lite is, eller ha i några frysta bitar mango innan den serveras.
Nyponsmoothie med mango, 2 glas:
400 g mango i tärningar (tinad fryst eller färsk)
3 dl nyponsoppa
1 krm vaniljpulver
2 tsk lingonpulver
ca 1 msk färskpressad citron
Lägg mango, nyponsoppa, vanilj, lingonpulver och citron i en blender. Mixa tills allt är slätt.  Smaka eventuellt av med lite mer citron.
Mixa i is eller lägg i frysta bitar av mango. Ha upp på fina glas eller flaskor.
bild:Linnéa Seidel
 

1
Kommentera

Att få ha Claudia som kollega

claudia galli concha

Att arbeta som influencer kan ibland vara ett ganska ensamt yrke. Man når dagligen ut till flera tusentals människor, men ibland kan jag sakna att ha kollegor nära att bolla saker med. Personer som sitter i samma sits och upplever samma problem. Eller att ha någon som verkligen förstår hur häftigt det är när man lyckas ro hem ett fint jobb, eller när man levererar bra siffror.

Men efter att jag valde att börja blogga på Loppi så har det där ändrats lite, för helt plötsligt har jag fått ett helt gäng kollegor! Även om vi inte skriver som samma saker eller ens sitter i samma stad, så arbetar vi alla mot samma mål. Och en av mina kollegor som man alltid kan vända sig till, som alltid inspirerar, som lyckas med att få karriären, familjen och kärleken att fungera, som varit med och skrivit en film som berörde så djupt och som alltid kan komma med lite fint skvaller om man så behöver det, ja det är Claudia Gali Concha. Fler av er känner säkert igen henne från Skilda världar, Fjällbacka-serien eller en av Sune-filmerna.
Claudia bloggar precis som jag på Loppi och hos henne får man följa med i hennes vardag. Som hon tillbringar tillsammans med sina två helt underbara barn. För samtidigt som hon jobbar med allt ifrån sin egna barn-kollektion, bloggar och arbetar inom tv, så är hon mamma på heltid till sina två charmtroll! Kanske är det det som jag imponeras av mest. Att ständigt vara närvarande för sina barn, men ändå få så mycket gjort! Imponerande!

linnea seidel claudia gali concha

Så mycket härligt driv i denna människa och jag är verkligen glad att jag lärt känna dig under det senaste året Claudia!
Kolla in hennes blogg och instagram för massa härlig inspiration, i allt från barnkläder till det här med att verkligen arbeta med sin dröm!

Nu ska vi fortsätta fixa med alla bröllopsförberedelser, ni kommer hitta massa bilder och filmer på Insta Stories, så in och kolla under dagen om ni är nyfikna 🙂

0
Kommentera
ANNONS

Fiskpinnar i ugn

 hemmagjorda fiskpinnar i ugn

I samarbete med Norges Sjömatråd

Fisk innehåller massor av protein, ett av de viktigaste näringsämnena. Ännu en anledning till varför man bör äta fisk ofta!
Många kan tycka det är lite klurigt att tina fisk, men visste du att torks tinar du allra bäst genom att antingen lägga den i kallt vatten i 30 minuter, eller så låter du den tina i kylen under natten. På norskfisk.se hittar du massor av läsning om just torsk!

 

Har dina barn fått för sig att dom inte gillar fisk? Då har jag lösningen! Gör en omgång hemmagjorda fiskpinnar, servera med en kall god sås, grönsaker och kanske lite sötpotatis i ugn?
Jag tillagar mina fiskpinnar i ugn vilket gör att det blir otroligt lättlagad och nyttig mat. Du får den här knapriga känslan i paneringen men det blir inte lika flottigt som när man steker.

hemmagjorda fiskpinnar i ugn

Jag använder torsk till  mina fiskpinnar, gärna torskrygg av god kvalité. Fisken skär jag bara i bitar, dubbelpanerat och sedan skjuts in i ugnen! Självklart går det även bra att steka fiskpinnarna i en klick smör i stekpannan. Men jag tycker det är mycket smidigare att tillaga dom i ugnen!
Jag brukar panera i panko-ströbröd. Det är ett lite grövre ströbröd som blir kristligare. Men det går självklart lika bra med vanligt ströbröd också!

Fiskpinnar i ugn, 4 port:

400 g torskfilé
2 dl mjöl
2 ägg
3 dl panko-ströbröd
salt & svartpeppar

Skär fisken i lagom stora bitar. Torka helt torra med lite hushållspapper.
Häll upp mjöl, ägg och ströbröd i tre olika skålar. Vispa ägget lätt. Krydda mjölet med salt och svartpeppar.

Doppa fisken först i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Lägg i en ugnsfast form. Upprepa med resten av fiskbitarna.

Värm ugnen till 225 °C och ugnsstek fiskpinnarna i cirka 20 minuter eller tills de är helt genomstekta och fått fin färg.

Vit, kall sås:

4 dl creme fraiche eller gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk finhackad dill
saft från 1/2 citron
2 msk bostongurka
salt & peppar

Blanda samman creme fraîche och majonnäs i en skål, Ha i finhackad dill, saftren från 1/2 citron och bostongurka. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna såsen stå minst 30 minuter i kylen innan den serveras.

bild:Linnéa Seidel

Inlägget är ett samarbete mellan Linnéas Skafferi och Norges Sjämatråd.

39
Kommentera

10 livsmedel du INTE ska förvara i kylen

 
livsmedel du inte ska förvara i kylen
Vi är duktiga på att proppa våra kylskåp fylla med livsmedel som faktiskt inte alls ska förvaras i kylen. Vissa saker mår precis lika bra av att bo utanför. Vissa trivs till och med bättre utanför kylen än innanför!
Nr 1. Ägg.
Jag förvarar aldrig äggen i kylen utan i en skål i köket. På så vis är alltid ägget rumstempererat, vilket ofta är bra när man ska baka eller göra hemgjord majonnäs. Då är det ett måste att alla ingredienser håller samma temperatur.
Förvarar man äggen i kylen förlängs dock hållbarheten ganska rejält, men hos oss räcker aldrig en karta ägg mer än två veckor i alla fall…
Nr 2 Tomater.
Ska absolut inte förvaras i kylen! Kylan i ett kylskåp stoppar mognadsprocessen och därmed smakutvecklingen. Förvarar man tomaterna i kylen kan det även påverka konsistensen. Så fram med tomaterna på köksbänken!
Nr 3. Lök:
Ska förvaras, mörkt, torrt och svalt. Men inte kallt! Fukt i lök gör dom blir mjuka och lättare möglar. Ett tips är att ta helt vanliga kompostpåsar och förvara löken i, gärna i skafferiet eller på annan mörk plats.
 
livsmedel du inte ska förvara i kylen
Nr 4 Vitlök:
Trivs inte heller i fuktig kyla, utan vill precis som den vanliga löken ha det torrt, mörkt och svalt.
Nr 5 Potatis:
Många förvarar även potatisen i kylskåpet. Men kyla förvandlar stärkelsen i potatis till socker. Så precis som med löken är det en mörk, torr plats som gäller för potatis!
Nr 6 Kaffe,
Kaffe är ett livsmedel som du absolut inte ska ha i kylskåpet. För det första så förlorar det med tiden sin smak om kaffet står för kallt, men det finns även risk för att kaffet tar åt sig smak och lukt av andra livsmedel du har i kylskåpet.
Nr 7 Bröd:
Det är inte helt långsökt att tro att hållbarheten på bröd förlängs om man förvarar det i kylskåpet. Men faktum är att kylan torkar ut brödet mycket snabbare än om du förvarar det i rumstemperatur! Vet jag med mig att vi inte ska äta bröd fler dagar på raken, då fryser jag in det som finns kvar!
Nr 8 Bananer:
Skalet blir missfärgat och själva fruktköttet blir hårt om du förvarar bananer i kylskåpet. Låt dom istället ligga framme i fruktskålen. Börjar bananerna bli bruna, skala, skiva i tunna skivor och lägg i en påse. Frys in och ta sedan fram om du ska göra glass eller smoothie!
Nr 9: Färska örter:
Basilika, tillexempel trivs inte alls i kylskåpet. Den tar lätt åt sig av andra lukter i kylen och blir fort brun och tråkig i kylen. Sätt basilikakvistar i en vas med vatten och ställ på köksbänken. Köper jag små krukor med färsk örter brukar jag ställa dom på ett fat med kanter och alltid se till att det finns lite vatten på fatet. Då håller dom sig pigga och fräscha länge!
Nr 10 Citrusfrukter
Alla sorters citrusfrukter mår allra bäst om dom slipper ifrån kylan i kylskåpet! Kylan försämrar till och med citrusfrukterna kvalité, istället för att förlänga den!
 

13
Kommentera