5 härliga fiskrecept

hemmagjorda fiskpinnar i ugn
Oavsett om du fortfarande har semester eller drar igång och jobbar på måndag kan det vara fint med lite inspiration till middagar. Den här veckan har jag plockat ihop 5 härliga fiskrecept som passar att äta vilken dag i veckan som helst. Måndag som fredag!
Just fisk och skaldjur är något vi äter lite extra mycket under sommaren tror jag. Kanske för att den lite lättare och enklare matlagningen lockar mer. Idag lagade jag en urgod lax på vår muurikka. Perfekt sommarmat! Recept på det kommer under veckan.
Först ut, ett recept på hemgjorda fiskpinnar som du enkelt tillagar i ugnen. Ett perfekt sätt att även få de kräsnaste barn att äta fisk!
fisksoppa med saffran
Fisksoppa med saffran är så otroligt gott! Perfekt som förrätt eller servera den som huvudrätt. Passar utomordentligt att avnjuta på altanen en härlig sommarkväll. För visst har ni massor av sådana i år va?
fiskgratang-2
Fiskgratäng. En del ryser bara av namnet. Men då har man antagligen inte smakat en hemgjord fiskgratäng. En som är gjord med kärlek och full med massor av härliga smaker! Istället för klassiskt potatismos har jag spritsat blomkål och broccolimos runt om. Så himla gott!
fisk i ugn med skagenröra
Fisk i ugn med skagenröra är även det en storfavorit här hemma. Lyxa till det och använd färsk fisk och färska räkor, då blir det här en magsikt god maträtt!
torsk i ugn med creme fraiche
Enkel och lättlagad vardagsmat när den är som allra, allra bäst! Torsk i ugn med örtcreme fraîche.
J
ag serverar gärna broccoli till, men självklart passar det även utmärk med kokt potatis eller råris till!
 
fruktfat med nutelladipp
Som en lyxig dessert, gör nutelladipp! Dra mig baklänges så gott! Passar att äta alla dagar i veckan. Jag lovar 😉
Vad äter ni helst så här på sommaren? Blir det mycket grillat? Vego? Eller är det samma mat som gäller året runt hos er?
 

7
Kommentera

Krossad potatis i ugn

krossad potatis i ugn
Krossad potatis i ugn är ett fint och bra alternativ till klyftpotatis eller helt vanlig kokt färskpotatis såhär i grilltider. Det är enkelt att göra och går att variera i det oändliga med olika smaker.
Jag använde mig av en smaksatt olja, den här gången med citron, det blir himla gott ihop med persilja och parmesan. Men jag tror även det skulle vara gott att ringla en vitlöksolja över, eller varför inte klicka över ett riktigt gott kryddsmör!?
krossad potatis i ugn
 
Det fina med den här potatisen är att den går att förbered i god tid i förväg. Och sedan bara baka av i ugnen precis innan den ska serveras. Jag  älskar mat som är på det viset. Att jag kan förbereda och röja av i köket och sedan när gästerna kommer är det bara lite fix kvar.
Jag gillar som sagt kombon citron-parmesan-persilja. Men alla örter är goda att använda-så ta din favorit!
krossad potatis i ugn
Vi blev barnlediga igår eftermiddag när Farfar Håkan kom och hämtade grabbarna, sen var vi ut med goda vänner i Västerås där vi blev bjudna på middag och bara satt och surrade i massor av timmar. SÅ härligt!
Idag ska vi försöka uppdatera våra sommargarderober en sväng, både jag och Sebastian. Sen ska barnen faktiskt sova hos mina föräldrar i natt. Tror det är ganska välbehövligt för både barn och föräldrar att då en liten paus från varandra så här mitt på sommarlovet och få längta lite efter varandra!
 
Krossad potatis i ugn::
ca 1 kg potatis (jag tog färskpotatis, funkade superbra!)
3 msk smaksatt olja (citron, vitlök, chilli, basilika, ta en du gillar)
flingsalt
färsk persilja
finriven parmesan
 
Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dom med hjälp av baksidan på en träslev så de krossas lätt. Ringla över olja och flingsalt.
Finhacka färska örter och strö över tillsammans med finriven parmesan. Så här långt kan du förbereda.
Ställ sedan in potatisen i ugnen och gratinera tills potatisen börjar bli krispig. 225°C i cirka 25 minuter.
 
 

18
Kommentera

Nutelladipp

 

fruktfat med nutelladipp

Fruktfat har ju sedan en tid tillbaka varit riktigt populärt. Här har jag tagit det hela till en helt annan nivå genom att göra en enkel men makalöst god nutelladipp till. Alltså dra mig baklänges så gott! Och det passade precis lika bra att dippa frukt som kex i nutelladippen.

Just nutelladipp är något jag velat testa att göra ett bra tag nu. Så igår när vi skulle ha lite gäster över på middag kände jag att det skulle passa bra med en lite lättare efterrätt. Och då tänkte jag att ett fruktfat med en härligt krämig nutelladipp måste ju vara det ultimata. Och såå gott det blev. En somrig, enkel och lätt dessert som passar precis lika bra att lyxa till det med måndag som fredag.

fruktfat med nutelladipp
Till min dipp gjorde jag ett enkelt fruktfat med körsbär, jordgubbar, persikor, vattenmelon skuret i form av hjärtan, chokladfingrar och Bragokex. Men kan tänka mig att både banan och blåbär skulle passa riktigt bra att dippa i nutellan också.
 
Det fina med den här nutelladippen är att den bara innehåller tre ingredienser och att du utan enkelt kan förbereda den i god tid och bara ta fram en stund innan den ska serveras så den är rumstempererad.
 
fruktfat med nutelladipp
 
Jag kan tänka mig att nutelladippen passar fint till annat än att dippa frukt och kex i. Kanske som tårtfyllning, eller att servera i små glas med krossade digestivekex, finriven mörk choklad och hackade hasselnötter. En söt liten dessert som passar fint till en rykande het och stark kopp kaffe!
Eller som Isac till slut gjorde. Hade upp en rejäl klick i en skål och bara åt med sked. Den ungen skäms inte för sig han inte!
Nutelladipp:
3 dl grädde
200 g naturell färskost
300 g Nutella
Vispa grädden lätt. Den ska precis börja tjockna, men fortfarande vara lite rinnig.
Vispa upp färskosten med Nutella. Gärna med elvisp så du får i mycket luft och den blir fluffig. Vänd i grädden och fortsätt vispa tills allt har blandats väl. Häll upp i en skål och ställ kallt minst 30 minuter. Tag fram ca 15 minuter innan servering så den inte är kylskåpskall.
Servera god frukt, kex eller annat smaskigt till. Ät och njut!

25
Kommentera

5 middagar att bjuda på i sommar

pokébowl med lax och kokosris

Idag tipsar jag om 5 middagar att bjuda på i sommar. För när passar det egentligen bättre att bjuda vänner och familj på en god middag än när det är sommar och man är lite extra ledig?
Många fastnar i tanken att äter man middag tillsammans på sommaren, oavsett om det är tisdag eller lördag, ja då måste det grillas! Och självklart finns det mycket got mat att lägga på grillen, men det finns ju så otroligt mycket annan god mat också. Därför tipsar jag om 5 härliga middagar att bjuda på i sommar. Ni kommer inte bli besvikna, jag lovar!

Först ut, en Poké bowl med lax och kokosris. Så gott, fräscht och enkelt. Gör bara i ordning massa olika tillbehör så får var och en montera ihop sin egna skål. Lite som tacos. Fast 2017.

sallad med grillade grönsaker
Min absoluta favorit på sommaren. Sallad. gärna med matiga, grillade grönsaker. Och så massor av jordgubbar. Det är ett måste!!
zucchini i ugn
Om man ändå vill plocka fram grillen, testa att göra något vegetariskt. Fylld zucchini går precis lika bra att tillaga på grillen som i ugnen. Ersätt köttet eller ha det som en del av en stor grillbuffé. Så gott!
pasta med oxfilé
Sommar, sol, ett glas rött och en stor skål med oxfilépasta. Ja det är verkligen int fy skam. Att maten smakar gudomligt men är superenkel att göra, det är ju bara ett plus i kanten. Gillar man inte kött kan man utan problem byta ut oxfilén mot svamp, det blir också väldigt gott. Och framförallt billigt:)
crock pot kyckling nachos
Impa på gästerna och gör en en plåt med ostgratinerad kycklingnachos. Kycklingen har tillagats på låg temperatur länge, länge. Så den faller i sär utan problem. Sen är det bara att ösa på med goda smaker. En kall öl i skuggan på altanen tillsammans med en hel plåt kyclkignachos, det skulle iallafall inte jag tacka nej till!
Kladdkaka med godis
 
Baka något ursmarrigt och bjud på till efterrätt. Som en kladdkaka med geisha kanske? Det blir en garanterad succé!

10
Kommentera

Sallad med grillade grönsaker

sallad med grillade grönsaker
Ni får ursäkta, det kommer dyka upp en hel del somriga sallader här framöver. Jag kan inte låta bli. Det är helt magiskt med alla underbara råvaror som är i säsong just nu. Det är nästan omöjligt att låta bli dom. Här om dagen blev det en sallad med grillade grönsaker. Så enkelt, så vackert och så gott!
Har man ingen grill går det precis lika bra att köra grönsakerna i ugnen eller i stekpannan. När övriga grillar kött eller korv, då kan jag slänga ihop en sådan här sallad. Vill man ha det extra marigt kokar man lite matvete, linser eller quinoa och blandar i. Men ibland känner man för något lite lättare, då passar den här enkla salladen utmärkt!
sallad med grillade grönsaker
Jag sparade en del jordgubbar som inte fick åka i frysen efter veckans jordgubbsplockning. Alltså HUR GOTT är det med jordgubbar i sallad? Tillsammans med salt ost som feta eller halloumi? Lite pressad citron och så färsk persilja. Jag dör så gott!
Adjöss och good bye till tråkiga, blaskiga sallader. Grilla eller stek grönsakerna. Ös på med färska örter, en god olja och du har en makalös middag eller lunch framför dig. Självklart avnjuts den allra bäst på en solig plats, med något gott i glasen och trevligt sällskap.
Sallad med grillade grönsaker, 2 port:
1 aubergine
1 gul paprika
1 röd paprika
10 cm purjolök
10 körsbärstomater
olivolja, gärna smaksatt (jag hade citronolivolja)
saft från 1/2 citron
1 pkt fetaost
salt & svartpeppar
1/2 L färska jordgubbar
1 knippe färsk persilja
1 påse bladgrönt
ev kokt matvete eller quinoa
 
Skär aubergine och paprika i mindre bitar, Finhacka purjolöken, ha i tomaterna. Grilla i grillkorg på grillen, stek i stekpanna eller ugnsrosta tills grönsakerna är mjuka.
Ringla över olja och pressa över citronen. Smula i fetaosten i de varma grönsakerna. Lägg upp bladgrönt i ett fat, lägg över de varma grönsakerna.
Avsluta med jordgubbar skurna i bitar och generöst med färsk bladpersilja.
Blanda ev i kokt matvete eller quinoa.
Det här är min absoluta favoritmat. Okomplicerat, låg arbetsinsats men maximalt med smak!

1
Kommentera