Men vänner, alltså vilket sommarväder det bjuds på så här i början på maj. Det känns som sommarlov utbrast Axel när han nyss kom hem från skolan. Och vädret ser ut att hålla i sig precis hela helgen. UNDERBART. Vad som är ännu mer underbar, det är mitt recept på strawberry aperol spritz. Blir det somrigare än så här? Jag tror inte det!
Aperol spritz hade ju sin storhetstid för något år sedan. Vi var bjuda på bröllopsfest i Stockolm, det var augusti, vi hade dagen innan kommit hem från vår bröllopsresa till Kroatien. Solen sken från en klarblå himmel, alla var uppklädda, brunbräna och gick med varsitt glas aperol spritz i handen. Som liksom aldrig tog slut. Hur mycket man än försökte, så var glaset ständigt välfyllt. Efter den festen har just denna drink fått vara på paus hos mig. Men inte nu längre!
Alltså strawberry aperol spritz, gissa hur gott det här är?
Vill man hålla riktigt länge kan det vara klokt att byta ut bubblet mot något annat mousserande med lite lägre alkoholhalt. Jag gillar den här cidern från Somersby. Den finns både på systembolaget och som en helt alkoholfri variant på mataffären. Den finns alltid hemma i kylen så här under sommaren! Och funkar utmärkt att använda i denna drink. Men, det gör man ju såklart precis som man vill med.
Strawberry Aperol Spritz 2 glas:
jordgubbar
is
2 dl Aperol
Prosecco eller en god cider
sodavatten
apelsinskivor
Mosa jordgubbarna lätt och fördela i två glas. Ha på is, aperol och fyll upp med prosecco eller cider. Avsluta sodavatten och ett par skivor apelsin i varje glas.
En perfekt drink att njuta av så här i försommarvärmen!
Efter en rekordkall och kort vår verkar sommaren ha kommit med buller och bång så här i början på maj. Axel kom nöjt hem igår och konstaterade att det ligger 16 skoldagar framför dom. Sen väntar sommarlovet. Så befängt och orimligt. Tills tag räknade dagarna och insåg att pojken som vanligt har rätt.. Och är det 16 skoldagar kvar till sommarlovet, ja då kan jag upplysa er om att det bara är 9 skoldagar kvar till mors dag. Med andra ord hög tid att fundera ut något smarrigt att bjuda lilla mamma på. Därför har jag idag satt ihop 5 recept med jordgubbar och rabarber att baka till mors dag. Låt dig väl inspireras.
Först ut är min snabba rabarber och jordgubbspaj som gick viral förra veckan. Så många som sparat ner den inför framtiden. På Instagram hittar ni en liten video hur den görs. Och här hittar ni receptet.
Mina, vid det här laget väldigt uppskattade rabarbermuffins med smul är ett måste att baka så här års. Fyll med rabarber och jordgubbar, servera precis som dom är eller till lite vaniljglass eller vaniljsås. MUMS!
Pannacotta med jordgubbar, rabarber och vit choklad. Hur gott låter inte det!? Jag älskar hur enkelt det är att göra så här snygga desserter, hur man får till mönstret och själva receptet hittar ni länk till här.
Tiramisu med choklad och jordgubbar. Det här vill du inte missa. Vilken ljuvlig avslutning på en försommarmiddag! Här har jag gjort den i portionsform, men det går såklart bra att göra i em stor form också. Flädermarinerade jordgubbar. Är du på jakt efter något riktigt, riktigt enkelt men makalöst gott, då har jag receptet för dig! En kär favorit som hängt med länge nu. Men blir precis lika god varje gång!
Hur ser det ut hos er, är det ni som bjuder mamma på något gott eller är det mamma som får stå för fikat?
En idé jag funderat på ett tag. Att göra tacopaj i portionsform. Hur svårt kan det vara? Väldigt enkelt visade det sig!
Med ett gäng matlådor i glas och tortillabröd till botten blev det bästa utflyktsmaten. De här kommer lagas till sommarens utflykter, få följa med på fotbollsmatcher och till stranden.
Hur mycket har inte dessa snygga matlådor i glas revolutionerat livet? Snygga att servera sås/grönsaker ur, samtidigt som du enkelt bara sätter på locket och förvarar resterna i kylen.
För att inte tala om att du faktiskt kan laga mat direkt i matlådorna. Jag som starkt ogillar det här med disk tycker det är en sån smart och fiffig grej. Jag har de här runda matlådorna i två olika storlekar. De mindre blev en perfekt portion för mig och barnen. Medan Sebastian fick en stor matlåda.
Här kan du verkligen låta kylskåp och fantasi sätta vara det som sätter gränserna. Ös på med bönor, majs, paprika eller vad du vill i köttfärsen. Ta det ni gillar eller har hemma.
Jag gjorde det väldigt basic. Tortillabröd, köttfärs, salsa, crème fraîche, tomater och ost. Det som råkade finnas hemma just idag helt enkelt.
Serverade med en stor sallad på sidan om och tortillachips.
Tacopaj i portionsform, 6 st små:
800 g nötfärs
2 påsar tacokrydda
6 st små, mjuka tortillabröd
1 burk salsa
3 dl crème fraîche
små tomater
riven ost
Bryn nötfärsen i en stekpanna, tillsätt krydda och vätska enligt påsen. Stek tills all vätska dunstat bort.
Fördela ett tortillabröd i varje ugnsfast glasform. Fördela köttfärsen i matlådorna. Toppa varje form med salsa, crème fraîche, delade små tomater och riven ost. Gratinera i 225°C varm ugn i cirka 15 minuter eller tills osten smält.
Servera med en stor sallad och tortillachips.
Och som sagt, välj att ha i majs, bönor, grönsaker mm redan från början i köttfärsen. Då slipper du släpa med dig mer på utflykten, fotbollsmatchen eller till stranden.
Veckans mat- 5 recept på vardagsmat. För visst behöver man lite hjälp på traven med vardagsmaten ibland? Det behöver iallafall jag. Då är det en riktig räddare i nöden att göra en planering över veckans middagar.
Först ut är klassisk cevapcici. Så himla gott! Förbered köttfärsen kvällen innan, då går detta supersnabbt att svänga ihop till middag!
Stuvade makaroner med falukorv. Vilken klassiker ändå va? Och här hemma jublar alltid hela familjen när detta står på menyn. Variera gärna falukorven mot kycklingkorv eller vegokorv ibland!
I tider med skenande matpriser kan det vara bra att fokusera på att laga någon lite billigare måltid per vecka. Som grönsakssoppa. Perfekt att laga om man råkar hitta på rotfrukter till extrapris på mataffären. Här har jag gjort soppan lite extra krämig och god.
Barnen har önskat fiskburgare här i veckan. För det brukar dom äta i skolan och det ÄR SÅ GOTT! Men här gäller det att undersöka noga. Hur ser fiskburgarna ut? Vad smakar dom? Hur är dom på utsidan?
Förr gjorde jag ofta fiskburgare, men det har jag tydligen slutat med. Jag kommer i veckan utgå från detta recept, och sedan ändra om lite utefter hur barnen beskrivit det dom får i skolan. Önska mig lycka till 😅
Supersnabb kycklinggryta. Ja tack! En räddare i nöden då den inte ens tar 30 minuter att få färdig. Smakar finfint i matlåda också. Mer än så kan jag inte begära av en middag.
Idag blev jag så sugen på rabarber. Så det blev en snabb smördegspaj med rabarber och jordgubbar. Enklare än så här blir det knappast inte.
Med en rulle färdig smördeg i kylen svänger du snabbt ihop en perfekt dessert eller varför inte en fika till kommande mors dag här i maj?
Jag fick ut ca 6 bitar av min paj, men använder du två rullar smördeg får du såklart ut en större paj och fler bitar.
Pensla med uppvispat ägg och mjölk och strö över lite strösocker, så får du en knaprig och härlig yta. Allra godast tycker jag pajen är när den serveras ljummen.
Torsdag idag och det känns precis som min arbetsvecka börjat här 😅 I måndags var det första maj och alla var lediga. I tisdags hör Isacs skola av sig och säger att han gjort illa foten, hämtar hem gossen efter lunch och han får vila sig och foten under dagen. Kl 2 på natten vaknar han och har jätte, jätteont. På morgonen har foten svällt upp rejält och han kan fortfarande inte stödja alls på den. Efter samråd med vårdcentralen åker vi in till akuten. Efter att ha spenderat ett par timmar på akuten, undersökts och röntgats konstaterar dom att inget är brutet iallafall. Men så gick även den arbetsdagen. Ibland känns det som om arbetsdagarna bara rinner mig ur händerna. För alltid är det något som händer.
Men idag, då fick jag till nästan en hel arbetsdag. LYCKA! Firade med att baka den här mumsiga pajen. Att ha färdig smördeg hemma är verkligen räddaren i nöden ibland. På bara ett litet kick kan du svänga ihop en mumsig dessert.
Här har jag fyllt pajen med rabarber och jordgubbar. Men det går såklart fint med kanel och smörstekta äpplen, nektariner, blåbär, björnbär, hallon- ja ni fattar grejen!
Rabarbern och jordgubbarna stekte jag i lite smör, sedan slog jag på socker och lät allt koka ihop tills rabarbern mjuknat. En tesked potatismjöl gör att den härliga såsen som bildas av frukten håller ihop bättre och inte bara rinner ut. Så hoppa inte över den!
Snabb smördegspaj med rabarber och jordgubbar 6 bitar:
1 rulle (ca 250g) färdig smördeg
3 stjälkar rabarber
1 msk smör
ca 300 g jordgubbar
1/2 strösocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
saft från 1/2 lime
1 tsk potatismjöl
1 ägg
1 msk mjölk
strösocker
Skär ner rabarbern i småbitar. Stek på medelvärme i lite smör. Dela undertiden jordgubbarna och blanda i dom. När jordgubbar och rabarber börjar släppa ifrån sig lite vätska blandas sockret i. Koka tills rabarbern mjuknat helt. Smaka av med vanilj och lite lime. Rör ut lite potatismjöl i vatten och ha kastrullen med rabarber och jordgubbar. Blanda väl och låt allt sjuda tills såsen tjocknar något.
Skär ut två rundlar av smördegen med hjälp av en tallrik/assiett.
Lägg ut den ena rundeln på en plåt med bakplåtspapper. Ha ut bärfyllningen i mitten. Spar någon centimeter runt om.
Lägg på den andra rundeln som ett lock. Tryck ihop kanterna, fäst genom att pressa en gaffel runt om på kanten så det blir ett fint mönster. Gör en fördjupning i mitten av pajlocket med fingret. Snitta sedan pajlocket med en vass kniv så ånga från frukten kan komma ut när pajen bakas. Vispa upp ägg och mjölk. Pensla pajlocket med detta. Strö över lite strösocker.
Grädda i 220°C i cirka 10 minuter eller tills pajen fått en gräddad yta.
Servera med grädde, glass eller rårörd vaniljsås.