Sommarsallad

sommarsallad

En sommarsallad som består av vad som finns i kyl och skafferi, det skulle jag kunna leva på hela sommaren. En sommarsallad med färsk vitkål, bladpersilja, rejäla klickar hummus, färska jordgubbar och lite frön. Mer än så behöver det faktiskt inte vara.

Igår gjorde jag lite snabbt iordning den här tallriken till lunch åt mig och min syster Med varsin gaffel var det sedan bara att attackera tallriken och äta tills sista smulan var uppäten. Gott var det. Och mätta blev vi.

sommarallad

Här hemma går vi nog fortfarande runt i något form av rus efter vårt bröllop i helgen. Så mycket känslor, så många tårar och så mycket lycka! Nu börjar bilderna från fotograferna dyka upp, och då blir det att gå igenom alla känslor en gång till. När man ser alla ögonblick som fångats, all kärlek. Men jag lovar, det kommer upp ett helt inlägg om detta senare!

sommarsallad

Det här är en typisk Linnéa-sallad. Jag gillar att inte riktigt ha en plan med matlagningen, utan bara se vart råvarorna tar mig. Det är oftast då det kan bli magi i köket tycker jag. När kreativiteten får flöda och det inte riktigt finns några ramar eller regler.

Allt i den här salladen fanns i kylen eller skafferiet. Hummusen är över från vårt bröllop och är helt magiskt god! Måste kanske fråga kocken om man kan få receptet.. Men till en enkel sommarsallad som denna behöver du:

Sommarsallad 
1/4 huvud färsk vitkål
75 g fetaost
1 knippe bladpersilja
1/2 liter färska jordgubbar
frön (jag hade melonkärnor)
balsamvinäger
rejäla klickar hummus

Strimla vitkålen fint. Smula sönder fetaosten och strö över. Finhacka persilja och dela jordgubbarna. Lägg allt på ett fat. Strö över frön och ringla över balsamvinäger. Avsluta med ett par rejäla klickar hummus. Servera direkt, kanske med ett gott bröd till.

Enkelt, nyttigt och så gott. Bättre än så blir det inte <3

0
Kommentera
ANNONS

Blåbärsglass

blåbärsglass på blåbärssoppa
I samarbete med Sagolika fruktsoppa.
Mitt absoluta favoritmellis är nog ändå glass. Det är garanterat många av er där ute som håller med mig va?
Speciellt när det är så lättgjort och smakar så bra som den här blåbärsglassen!
Får jag lite bananer över som börjar bli ledsna och bruna, då skär jag dom i små skivor och fryser in på direkten. Där har du basen till en underbart krämig glass som du snor ihop på bara ett litet kick!
blåbärsglass på blåbärssoppa
Blåbärssoppa är för mig ett klassiskt mellanmål, men det finns ju så mycket spännande man kan göra med just blåbärssoppa. Att ha det som smaksättare i glass är bara en av många! Tidigare i somras gjorde jag den här supergoda mandelgröten med blåbär. Perfekt att äta till mellanmål eller frukost när man är hungrig!
blåbärsglass på blåbärssoppa
Glassen i sig är otroligt enkel och har få ingredienser. Precis som det ska vara när man lite snabbt vill slänga ihop ett gott mellanmål. Blåbärsglassen blir som alla krämigast om du mixar den och äter på en gång. Men det går även bra att frysa den igen, men då tycker jag den blir något isig och tappar lite av den silkeslena känslan den har när den är helt nymixad.
Mängden blåbärssoppa som går åt kan variera beroende på hur stora bananer du använder. Jag hade normalstora och då blev 1 dl ganska lagom. Börja gärna med en mindre mängd och öka på vartefter så glassen inte blir för rinnig.
 
Blåbärsglass, två portioner:
2 frysta bananer i skivor
1 dl färska blåbär
1 krm vaniljpulver
ca 1 dl blåbärssoppa
Lägg bananer, blåbär och vanilj i en blender. Tillsätt blåbärssoppan i en tunn stråle tills du har en krämig och len glass.
Ha genast upp i skålar eller glas. Dekorera med färska bär och ät direkt!
 
Kan med fördel ätas både till frukost och mellanmål!
 

1
Kommentera

5 goda recept med blåbär

blåbärskaka

Nu börjar skogen vara full av små söta, nyttiga och goda blåbär. Så jag tänkte att det passar fint att lista 5 goda recept med blåbär nu när säsongen är här!

När jag kollade igenom arkiven insåg jag att det fanns gott om olika blåbärspajer, men inga blåbärsmuffins. Det måste jag råda bot på och fixa. Kanske blir det något att baka med barnen i veckan?! Har ni några bra tips på blåbärsmuffins får ni gärna höra av er!

Först ut är en av mina absoluta favoritkakor. En mycket enkel blåbärskaka. Den kan du smaksätta med vad du vill, men just blåbär brukar bli väldigt gott! Baka och ät som den är, eller servera lite god vaniljglass till. MUMS!

cheesecake med blåbär

Att ha en cheesecake på lut i frysen ifall man får oväntat besök är aldrig fel. Just den här frysta cheesecaken med blåbär är extra lyxig då den har en kladdkakaebotten. Så gott och riktigt enkelt att baka. Ni måste testa!

blåbärspaj

Ännu ett väldigt kört recept. I vanliga fall brukar jag göra den med krossad ananas, men blåbär blir precis lika gott! Blåbärspaj, så underbart fint att få sitta i trädgården. dricka kaffe ur finkopparna och bara njuta med en bit hemgjord paj!

blåbärspaj

En annan variant på blåbärspaj, här med ricotta. Enkelt, lite lyxigt och gott! Precis som man vill ha det!

mandelgröt med blåbärssoppa sagolika

Sist men inte minst, ett recept som passar lika bra till frukost som mellanmål. Mandelgröt med blåbär. Alltså godaste gröten jag gjort på länge. Ni bara måste prova det här. Så somrigt och gott, fast det är gröt 🙂

Senare idag ska vi bege oss ut på ett annat kärt sommarnöje, vi ska nämligen plocka jordgubbar. Helt klart en av sommarens höjdpunkter och ett måste varje sommar.

Sen är ni fler som efterfrågar bilder efter helgens bröllop. Lite finns på min Instagram, men jag lovar att det snart kommer ett helt inlägg. Om allt från vilken mat vi hade och hur vi planerade det. Till magiska bilder från själva bröllopsdagen. Allt kommer, jag lovar!

Nu ska jag ut och njuta lite av solen och ledigheten!

5
Kommentera
ANNONS

Torsk i ugn med pesto och fetaost

torsk i ugn med pesto och fetaost
I samarbete med Norges Sjömatråd.
Våra kroppar kan själva inte tillverka omega 3-fettsyror, därför är det viktigt att vi får i oss kost som innehåller just dessa. I fisk och skaldjur finns dom helt naturligt och de ser till att kroppens alla vävnader fungerar normalt!I
Torsk tycker jag är en himla bra fisk, då den passar lika bra att äta till vardags som till fest! På norskfisk.se kan du läsa mer om varför just torsk från Norge är en bra fisk att äta!
Något vi ofta äter hemma hos oss är torsk i ugn. Det finns så många fördelar med just den rätten. Inte nog med att fisk är bra för dig att äta, det är gott och otroligt enkelt att skapa nya recept kring. Hemma hos oss är det sällan vi äter samma fiskrätt två gånger, jag hittar alltid på någon liten ny twist. Men tillvägagångssättet är nästan alltid detsamma.
Jag gör ofta någon god röra och lägger på torsken, sedan får den åka in i ugnen och tillaga sig själv.
Just dig har jag gjort en härlig blandning av färskost, pesto och fetaost. Tillsammans med en skvätt citron blir det här en oslagbar kombination. Enkel och lättlagad vardagsmat, precis som jag vill ha det.
Till min torsk har jag gjort en härlig sallad, men det passar såklart precis lika bra med pressad potatis, ris eller lite blomkålsmos till.
Torsk i ugn med pesto och fetaost 4 port:
400 g torskfilé
150 g färskost
2 msk pesto
100 g fetaost
saft från 1/2 citron
svartpeppar
Torka torsken torr och lägg i en ugnsfast form.
Blanda färskost och pesto. Smula ner fetaosten och rör till en jämn smet. Smaka av med citron och svartpeppar. Bred ut röran på torskfiléerna. Ugnsbaka i 225°C i cirka 25 minuter eller tills torsken är helt genomstekt.
 
Servera tillsammans med en god sallad, ris eller blomkålsmos.
Bild:Linnéa Seidel
 
Inlägget är ett samarbete mellan Linnéas Skafferi och Norges Sjömatråd.

4
Kommentera

Nyponsmoothie med mango

smoothie gjord på sagolika nyponsoppa och mango
I samarbete med Sagolika fruktsoppor.
Nyponsoppa är så mycket mer än bara varm nyponsoppa med glass och mandelbiskvier. Det är tillexempel en otroligt bra grund i en smoothie!
Jag älskar att få utmanas lite i köket och verkligen få tänka kreativt kring produkter och livsmedel som annars har sin inpräntade plats i våra liv. Nyponsoppa är ett typiskt mellanmål vi kunde få på dagis eller fritids när jag var barn. Men jag har nog aldrig tidigare tänkt att det går att användas till så mycket annat än att ätas varm eller drickas kall. Förrän nu!
Tänk så många spännande recept man kan ha nyponsoppa i för att skapa nya mellanmål!
smoothie gjord på sagolika nyponsoppa och mango
Och det är ju lite av målet med det här samarbetet jag har med Sagolika fruktsoppor. Att tänka lite utanför boxen och visa att det finns massor av härliga mellanmål man kan göra med nyponsoppa eller blåbärssoppa som bas.
Som en iskall och svalkande smoothie. Här har jag mixat nypon, mango, vanilj, lingonpulver och citron. Det blev en fräsch smoothie som både var söt och lite uppfriskande. Perfekt mellanmål en varm sommardag med andra ord!
Lingonpulver är supernyttigt och fullt med härligt C-vitamin och gav min smoothie en lite djupare färg. Har man nyponpulver hemma går det precis lika bra att ha i det!
smoothie gjord på sagolika nyponsoppa och mango
Vill man ha en riktigt kall smoothie kan man också mixa i lite is, eller ha i några frysta bitar mango innan den serveras.
Nyponsmoothie med mango, 2 glas:
400 g mango i tärningar (tinad fryst eller färsk)
3 dl nyponsoppa
1 krm vaniljpulver
2 tsk lingonpulver
ca 1 msk färskpressad citron
Lägg mango, nyponsoppa, vanilj, lingonpulver och citron i en blender. Mixa tills allt är slätt.  Smaka eventuellt av med lite mer citron.
Mixa i is eller lägg i frysta bitar av mango. Ha upp på fina glas eller flaskor.
bild:Linnéa Seidel
 

1
Kommentera