Hamburgare med sötpotatis


hamburgare med sötpotatis
En rejäl hamburgare med sötpotatisstrips. Det är för många höjden av njutning! Men att få till sin burgare är inte alltid så lätt. Dom blir torra, faller i sär eller smakar inget alls. Men jag har ett par knep jag tar till när det kommer till klassiska hamburgare och hur man ska lyckas med dom.
Vi i Sverige blandar gärna i både ägg och lök i våra hamburgare, men nu ska vi komma ihåg att det inte är pannbiffar vi ska göra, utan faktiskt saftiga hamburgare!
Sedan brukar vi vara väldigt rädda för att smaksätta. Men nötfärs tål att kryddas med massor av härliga smaker, så det är bara att ösa på!
 
hamburgare med sötpotatis
Mina bästa tips när det kommer till att göra egna hamburgare:

  • hoppa över lök och ägg, färs och kryddor räcker
  • använd en nötfärs av god kvalité. Gärna så nymald som möjligt
  • tillsätt gärna en klick fläskfärs eller sönderskuren bacon
  • krydda, krydda, krydda. Smaksätt burgarna med senap, paprika lökpulver och worcestersås.
  • gör gärna i ordning dom i god tid och låt ligga och vila ett par timmar innan de ska grillas

hamburgare med sötpotatis
Till hamburgare är det såklart gott att ha något till. Som sötpotatisstrips. Så enkelt att göra och supergott!
Sedan måste jag även slå ett slag för hemgjord hamburgerdressing. Det är så enkelt att göra och smakar såå gott! Ni måste testa!
Jag älskar att ha massa fräscha tillbehör till som olika sorters sallad, avokado, tomat, groddar och lök. Då hamnar du så långt ifrån snabbmatskedjornas tillplattade, lätt flottiga burgare du bara kan!
Hemgjorda hamburgare, ca 8 st:
800 g nötfärs, gärna av högrev
1 msk senap
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 tsk vitlökspulver
worcestersås
örtsalt
Blanda färsen tillsammans med senap, paprikapulver, tomatpuré, vitlökspulver, worcestersås och örtsalt. Låt vila i cirka 30 min i kylen. Forma färsen till 8 stycken hamburgare. Grilla tills de fått fin färg och är klara.
Dressing:
1 dl majonäs
1 tsk chilisås
1 tsk senap
1 msk bostongurka
1 tsk vinäger
salt & svartpeppar
Blanda samman alla ingredienser till dressingen och låt vila i kylen mist 15 minuter.
Sötpotatis i ugn:
2 stora sötpotatisar
flingsalt
svartpeppar
olivolja
Skär sötpotatisarna i små stavar. Lägg i iskallt vatten cirka 15 minuter. Fördela på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över salt och peppar. Ringla över lite olja. Ugnsbaka i 225 °c i cirka 30 minuter eller tills de är helt mjuka och fått lite färg.
 
Tillbehör:
avokado
sallad
tomat
ketchup
hamburgerbröd
Tillaga hamburgare och sötpotatis, gör dressingen. Bygg ihop din hamburgare med bröd, sallad, dressing, avokado och tomat. Ät tillsammans med de ugnsrostade sötpotatisarna.

4
Kommentera

Zucchini i ugn

zucchini i ugn
Zucchini i ugn, det är nog min nya favoritmat. Perfekt så här på sommaren då det är enkel mat som klarar sig själv i ugnen, det är lätt och enkel mat som passar perfekt till en stor härlig sallad. Jag har gjort mina vegetariska, men man kan såklart fylla med vad man gillar allra bäst. Köttfärs, quorn, grönsaker. Ja det mesta blir gott.
 
Här har jag tagit paprika, fetaost, purjolök, tomater och röd pesto och gjort en härlig fyllning av. Så mycket smak!!
zucchini i ugn
Jag tycker det här är ett perfekt vegetariskt alternativ att göra när barnen vill äta typ blodpudding. Dom verkligen älskar det men jag klarar inte alls av det. Medan zucchinin står i ugnen hinner jag steka blodpuddingen och alla hemma blir glada och nöjda!
zucchini i ugn
Jag gjorde som sagt bara en stor härlig, grön sallad och hade till. Men vill man är det säkert gott med lite bulgur eller matvete till också. Om man vill att det ska bli lite matigare.
Dessa borde även gå att köra på grillen på indirekt värme, någon som testat? I så fall blir det här min givna storfavorit i sommar när grillen tas fram!
Idag ska jag iväg en sväng och prova brudklänningen, förhoppningsvis för sista gången innan bröllopet. Helt galet att det inte ens är 2 veckor kvar nu!!
 
Zucchini i ugn 2 port:
2 medelstora zucchini
2 paprikor
10 st cocktailtomater
10 cm purjolök
färsk persilja
150 g fetaost
3 msk röd pesto
1 msk citronsaft
salt & svartpeppar
Dela zucchinin och skrapa ur kärnorna med hjälp av en sked. Finhacka paprika, tomater, purjolök och färsk persilja. Smula i fetaosten och rör i peston, pressa i citronen. Smaka av med salt och peppar.
Fyll zucchinin med grönsaksfyllningen. Gratinera i 225°C i cirka 30 minuter eller tills zucchinin är helt mjuk.
Servera en stor, härlig grön sallad till.!
Perfekt och enkel matlagning så här i sommar! Brukar du göra fylld zucchini? Vad fyller du med i så fall?
 

11
Kommentera

6 recept till picknicken- veckans mat

bönbiffar med morot och majs
Idag har jag plockat ihop 6 härliga recept till picknicken här i veckans mat. Det är ju så underbart att få plocka ihop middagen och äta den ute i det fria när vädret tillåter. Kanske i en park eller vid en sjö en fin sommarkväll. När det kommer till picknickar finns det ju så mycket att välja bland som är gott att ta med. Men idag har jag tagit fram mina 6 favoritrecept som alla fungerar bra att ta med och äta på en underbar picknick.
 
Har man tillgång till en grill kan både kebabspetten och kycklingen tillagas klart hemma och sedan bara snabbt värmas på när dom ska ätas. Men de går precis lika bra att äta kalla också!
Men bönbiffarna med morot går precis lika bra att äta kalla som varma. Jag servera dom i salladsblad tillsammans med en rejäl klick cole slaw!
hemgjord shish kebab
Hemgjorda kebabbspett, fulla med massa goda smaker gör sig ypperligt bra på en picknick. Har du om sagt tillgång till grill vid picknick-platsen skulle jag göra klart de hemma och sedan grilla på dom lite snabbt precis innan man äter. Så gott!

potatissallad med creme fraiche, majonnäs och senap

Ett måste på en picknick är såklart potatissalladen! Det finns en uppsjö av olika slags potatissallader, här är en krämig variant smaksatt med senap och basilika. Riktigt gott!

kycklingklubbor i crock pot

Barnens favorit, kycklingklubbor! Ypperlig picknick-mat som de flesta gillar!

cole slaw

Till både kycklingklubborna, bönbiffarna och kebaben passar en riktigt god cole slaw! Min favorit är när man blandar i röd vitkål. Det blir bara såå gott! Ni måste testa!

melonpizza

Något som alltid passar på en picknick är melon! Här har jag gjort en variant av melonpizza. Så enkelt och otroligt gott! De salta i fetaosten gifter sig otroligt bra tillsammans med sötman från melonen. Har ni inte testat än så är detta ett måste i sommar!!

Brukar ni dra iväg på picknick? Vad är i så fall ett måste för er? Vad kan ni inte vara utan?

4
Kommentera
ANNONS

Mandelgröt med blåbär

  mandelgröt med blåbärssoppa sagolika

I samarbete med Sagolika

Under sommaren har jag ett härligt samarbete med Sagolika fruktsoppor och ni kommer med jämna mellanrum få ta del av smarriga mellanmålstips här på Linnéas Skafferi. Först ut är den här sagolikt goda mandelgröten med blåbär, Just mandelgröt tycker jag är ett utmärkt mellanmål då det mättar otroligt bra och är så enkelt att variera.

Här har jag kokat den i Sagolikas blåbärssoppa. Gissa hur gott det blev!? Kommer garanterat servera det här till mellis i sommar, för den var precis lika god att äta kall som varm. Och med tanke på hur den svenska sommaren kan vara är det ju bra att båda alternativen finns.

Blåbärssoppa måste ju ändå tillsammans med nyponsoppa vara urmodern av mellanmål!? Hur många av oss har inte druckit varm blåbärssoppa i pulkabacken eller ätit nyponsoppa med vaniljglass och mandelbiskvier som mellis på dagis eller fritids.

mandelgröt med blåbärssoppa sagolika

I det här samarbetet med Sagolika fruktosppor kommer jag ta fram olika mellanmål baserade på just blåbärssoppa och nyponsoppa. Jag måste säga att det var otroligt roligt att få ta två så klassiska mellanmål och sedan tänka lite utanför boxen! Men framförallt blev det himla gott!

Blåbärssoppan finns på smidig 1-litersförpackning och den är precis lika god att äta varm som kall. Blåbärssoppan innehåller 9% tillsatt socker, men när jag har skapade det här receptet har jag tänkt att blåbärssoppan står för det lite söta, vilket gör att du inte behöver tillsätta någon sylt till mandelgröten. Bara lite färsk frukt och iskall mjölk.

mandelgröt med blåbärssoppa sagolika

Mandelgröt är en enkel gröt som jag i vanliga fall brukar koka på havremjölk och mandelmjöl. Men i det här fallet bytte jag ut havremjölken och kokade mandelmjölet med blåbärssoppa. Resultatet blev en krämig, len och fantastiskt god blåbärsgröt! Servera gärna färska bär, lite goda, nyttiga frön och iskall mjölk till. Ett perfekt mellanmål att laga i sommar!

Mandelgröt med blåbär 2 port:

1 dl  mandelmjöl
2 dl Sagolika blåbärssoppa
1 krm vaniljpulver
1 nypa salt

mjölk (jag använde havremjölk, men det är en smaksak)
färska blåbär
frön

Blanda mandelmjöl, blåbärssoppa och vanilj i en kastrull. Låt koka upp på ganska svag värme, rör om då och då. Fortsätt sedan koka under omrörning till gröten fått en tjock och len konsistens. Häll upp i skålar, toppa med blåbär, valfria frön och iskall mjölk. Ät direkt.

Gröten går också bra att göra i förväg och sedan äta kall eller ljummen en riktigt varm dag!

0
Kommentera

Marängtårta

marängtårta med marinerade jordgubbar och mascarponegrädde
Marängtårta med jordgubbar. Finns det något som andas mer svensk sommar än just det? En enkel marängtårta med marinerade jordgubbar, vit choklad och mascarponegrädde.
Och om det råkar vara så att du inte bestämt vad ni ska äta för god tårta till midsommar, ja då har du räddningen här! Den här svänger du nämligen ihop på cirka 20 minuter och den innehåller ganska få ingredienser. Kan det egentligen bli bättre än så?
 
Idag på förmiddagen hade jag Jonna på p4 Västmanland här på besök och då bakade vi denna smaskiga tårta. Perfekt att göra så här till midsommar eller till vilket sommarkalas som helst. Jag gjorde två härliga marängtårtor som jag sedan tog med till jobbet och bjöd på. Alla som åt gav en stoooor tumme upp. Så den blev verkligen uppskattad!
marängtårta med marinerade jordgubbar och mascarponegrädde
Marängtårtan är väldigt enkel at göra, men känns faktiskt riktigt lyxig. Jordgubbarna som jag fyllt tårtan med är marinerade i honung och lime. Vill man kan man absolut ha i en skvätt likör också, eller varför inte lite punsch. Det vore nog toppengott!
Marängbottnarna har jag penslat med vit choklad. Dels för att kombinationen vit choklad och marängtårta är helt oemotståndlig, men också för att chokladen fungerar som en liten barriär och gör att marängen håller sig krispig lite längre. Ett superfiffigt knep som gör tårtan mycket godare!
Bären och marängbottnarna kan du med fördel förbereda i god tid. Sedan är det bara att lägga ihop tårtan och dekorera precis innan den ska ätas. Fast har man inte den tiden så går det bra att gör allt i ett svep också!
Själva grejen med en snabb marängtårta är ju att den ska vara just snabb, därför använde jag mig av färdiga bottnar. Men självklart kan man göra sina egna om man känner för det 🙂
 
Marängtårta med marinerade jordgubbar och mascarponegrädde:

2 L jordgubbar (1 liter till fyllning och 1 liter till dekoration)
1 msk flytande honung
saft från 1 lime
150 g vit choklad
250 g mascarpone
3 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljpulver
2 marängbottnar
Rensa och dela 1 liter jordgubbar. Lägg dom i en skål och ringla över honung och pressa i limen. Rör om ordentligt och ställ åt sidan.
Smält chokladen och låt svalna något. Pensla bottnarna med chokladen och låt stå svalt tills chokladen stelnat.
Vispa mascarpone och grädde i varsin bunke. Vänd försiktigt ihop allt och blanda i vanilj. Känns mascarponegrädden för tjock och lite grynig kan du bara blanda i lite ovispad grädde eller mjölk, då blir den len och fin igen.
Lägg en marängbotten på ett fat. Bred ut ett lager med mascarponegrädden. Fördela de marinerade jordgubbarna över. Lägg på ytterligare en marängbotten och bred på det sista av mascarponegrädden. Dekorera med färska jordgubbar och prästkragar.
Här skiner solen och jag ska passa på att gå ut en stund innan det är dags att börja med kvällsmaten. Ha en härlig kväll alla fina läsare <3
5
Kommentera