Pestosås

pestosås med yoghurt
Kalla såser, gärna gjorda på yoghurt tar jag gärna till så här på sommaren. Den här såsen har jag gjort på turkisk yoghurt och pesto, en perfekt kombination! Jag brukar smaka av med lite salt och en skvätt citron och på ett litet kick har du en enkel sås som passar till det mesta.
Den är oemotståndligt god att ha till grillad eller ugnsbakad lax, till kyckling eller som dressing till en sallad. Det bästa är att även mina barn gillar den!
Jag föredrar kalla såser året om, jag är inte speciellt förtjust i gräddiga, varma såser. Utan tycker det känns betydligt fräschare och lättare med en kall variant
pestosås med yoghurt
Här började vi dagen med frukost på altanen, så underbart! Nu blev det lite mulet men har lovat barnen att vi ska åka till sjön och bada en sväng efter lunch.
Själv fick jag världens huvudvärk precis men hoppas den går över och inte blir till migrän. Sådant har man inte tid med dagar som dessa 🙂
Ikväll ska vi testa brudsminkning och imorgon är det dags att provgöra naglarna. Bordsplaceringen håller vi på med för fullt och just nu känns det som om det hade kunnat få vara ett par veckor extra till bröllopet för att vi ska hinna med allt. Men det får kanske bli ett par sena kvällar den här veckan, så är vi kanske i fas igen!
Isac verkar vara helt återställd efter hjärnskakningen, så veckan som kommer kan alla vara på jobb och förskola som vanligt! Jag har en tur till Stockholm inbokad, en plåtning för tidningen Amelia och så kommer p4 Västmanland hit på torsdag och vi ska göra en supergod midsommardessert! Så känns som om veckan är fullproppad med härligt jobb!
 
 
Men nu till receptet på såsen. Enklare och godare än så här blir det knappt. Precis som jag gillar det!
Pestosås:
2 dl turkisk yoghurt (eller annan yoghurt, ta den du gillar bäst)
2 msk pesto
1 msk citron
flingsalt
 
Blanda turkisk yoghurt, pesto och citronsaft. Smaka av med lite salt. Låt gärna stå mins 30 minuter innan servering. Då blir den som allra godast!
Andra goda såser att göra nu så här på sommaren är min hemgjorda, kalla bearnaisesås, romsås och hjortronsås. De två sistnämnda gör sig utmärkt till en helgrillad laxsida. Kanske något att satsa på till midsommar?

5
Kommentera

Potatissallad

enkel potatissallad

Potatissallad är väl en av sommarens mest underbara rätter? En enkel potatissallad gjord på svensk färskpotatis, det passar till det mesta! Till det du slängt på grillen, till picknicken, till en grillad kyckling.. Ja vad kan man inte ha potatissallad till liksom?

Jag gillar enkla potatissallader, gjorda på lite riktigt god olja, citron och lite kryddor. Mer än så behöver det inte vara för mig.
Något jag nästan alltid använder när jag smaksätter potatissallad är riven pepparrot. Ni kanske tycker det låter knasigt, men det blir en otroligt smakrik och fin ton av just pepparrot. Man får såklart smaka sig lite fram för att hitta rätt styrka, tar man för mycket blir det lätt för starkt. Det smakar inte alls pepparrot, utan får en mer kryddig och lite stark smak. Perfekt som smaksättning i potatissallad!

Vågar man sig inte på pepparroten så är senapspulver ett annat riktigt bra tips. Precis som pepparroten ger det en riktigt fin, lite kryddig och stark smak. Utan att för den sakens skull smaka bara senap. Det blir liksom bara gott!

enkel potatissallad

Idag tog barnen sovmorgon, jag vaknade helt groggy strax efter 8 och förstod ingenting! Isac har haft hjärnskakning och varit lite låg under veckan. Men igår åt han äntligen ordentligt med kvällsmat och verkar mycket piggare idag! Så idag blir det först lite fika i stan, sen åker vi mot Västerås där Sebastian ska prova kostymen igen inför bröllopet. Helt galet att det bara är tre veckor kvar nu. Och vi har en heel del kvar att fixa med! Ska försöka beta av en del grejer idag tänkte jag. Kanske åka förbi och kolla där vi tänkt ha fotograderingen tex.

Men nu, till receptet på min potatissallad.

Enkel potatissallad:

500 g färskpotatis
saft från 1/2 citron
1/2 dl olja
1 1/2 tsk buljongpulver (jag använder en grönsaksbuljong från Renee Voltaire)
ca 1 tisk pepparrot
svartpeppar
färsk persilja eller andra färska örter
1 dl finhackad gräslök

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna något. Dela ev i mindre bitar om potatisen är stor.
Blanda citron, olja, buljong, pepparrot, svartpeppar och gräslök i en skål. Vänd i den fortfarande varma potatisen och rör om väl. Låt potatisen svalna. Rör om då och då så all potatis får suga åt sig av alla smaker. Precis innan servering, strö över lite hackad, färsk persilja.

2
Kommentera

Chokladgranola

nyttig chokladgranola
Idag hittar ni ett enkelt recept på chokladgranola-helt utan vitt socker här på Linnéas Skafferi.
Så här på sommaren gillar jag att äta olika former av yoghurt, kvarg eller kanske smoothiebowls till frukost. Det känns fräscht och enkelt. Då är det supergott att kunna toppa allt med hemgjord granola eller müsli tillsammans med färska bär. Helst ska allt ätas på altanen i lugn och ro medan morgonsolen försiktigt strilar in. Då är det verkligen sommar och semester!
I väntan på semestern äter jag de måltider jag kan på altanen, det är så ljuvligt att få flytta ut!
nyttig chokladgranola
Min chokladgranola blev lite av ett skåprens. Och det är en del av charmen tycker jag när man gör hemgjord granola eller müsli. Du ska inte behöva köpa 9 olika sorters flingor och frön för att få till något gott att toppa frukostfilen med. Då kan du lika gärna köpa en god färdiggjord. Nej jag letade igenom vad som fanns hemma,  och resultatet? En supergod granola med smak av choklad. På bara ett litet kick åt vi upp burken, så det är dags att göra en ny nu snart igen!
nyttig chokladgranola
Det jag gillar med att göra egen granola är just att du kan ha i av vad du vill. Är du nötallergiker utesluter du bara nötterna, gillar du inte pumpakärnor, testa solroskärnor eller kanske melonkärnor. Alternativen är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränser. Det man dock ska tänka på är att om man vill ha torkad frukt eller bär i sin granola så ska man tillsätta den efter man rostat granolan i ugnen. Annars blir de lätt brända och inte alls så goda!
Om man väljer att inte proppa sin granola eller müsli full med socker, kan det ibland vara svårt att få till den där lite knapriga känslan. Men den här gången testade jag att ha i lite havrekärnor. Det är en hård kärna som blir supergod att rosta och tillför den där lite knapriga känslan som i alla fall jag är ute efter. Så ett tips är att ha i det!
nyttig chokladgranola
 
Som jag tidigare skrev, ha i av vad för nötter, frön och gryn ni har hemma. Rosta på låg värme och släpp ut fukten då och då. Så kommer du att få en drömgod chokladgranola att njuta av i sommar!
Chokladgranola:
3 dl havrekärnor
3 dl dinkelflingor
2 dl havregryn
1 dl grovhackade hasselnötter
2 dl solroskärnor
3 msk kakao
1 msk kokosolja
1/2 dl honung
Blanda havrekärnor, dinkelflingor, havregryn, hasselnötter, solroskärnor och kakao. Smält kokosolja och honung och rör i. Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i 150 °C i cirka 30-40 minuter, rör om ett par gånger. Låt svalna helt innan du har upp den i en burk.
När granolan svalnat är det gott att ha i russin, torkade tranbär eller varför inte osockrade, torkade bananer! Det kan även vara gott att ha i en nya flingsalt för att framhäva chokladsmaken lite extra!
 
Sen har jag en rolig nyhet att berätta! Kommer ni ihåg inlägget där jag fick göra min egna kokbok? Erbjudandet gäller nu till 31/7! Ni har alltså hela juli på er att också göra en superfin bok att ge bort, eller behålla själv!

11
Kommentera
ANNONS

Citronkaka med vallmo

citronkaka med vallmo
I samarbete med KitchenAid
Det är något alldeles speciellt med nygräddad sockerkaka, ni vet när man får skära en skiva av en fortfarande varm sockerkaka och ta en kopp kaffe till. Den här underbara sockerkakan fick bli en citron och vallmokaka. En helt ljuvlig kombination om ni frågar mig!
Det finns otaliga varianter på just sockerkaka, men den här gången ville jag ha en lite tyngre, saftigare kaka. Därför tillsatte jag lite tjock yoghurt i smeten. Och min citron och vallmokaka blev precis så där tung och saftig som jag ville ha den!
kitchenaid-mini
När jag bakade min härliga kaka fick jag möjlighet att testa min senaste köksmaskin. En KitchenAid-Mini. Fast så liten är den inte. Den var faktiskt helt perfekt att baka en omgång sockerkaka i!
Den är 20% mindre än en klassisk KitchenAid och hela 25% lättare fast ändå lika kraftfull som originalet!
Jag upplever den dessutom som betydligt mycket tystare än de större varianterna jag testat tidigare och det är verkligen ett stort plus!
Eftersom KitchenAid Mini är så liten och smidig är den perfekt att plocka med på semestern till sommarstugan eller kanske i husvagnen. Den tar inte speciellt stor plats och är inte alls så tung och otymplig.
citronkaka med vallmo
Jag älskar att ha något lite oväntat i när jag bakar. Just vallmofrön är något vi inte använder så mycket här i Sverige, kanske är det vanligast att toppa någon kaka med? Men vallmofrön innehåller både magnesium och zink, så varför inte strö lite på filen till nästa frukost?
Vallmofröna sväller lite och jag får för mig att de hjälper till att ge sockerkakan den där extra saftiga känslan. Sen tycker jag det är lite fint med de blå/svarta prickarna i kakan. Det blir garanterat ett samtalsämne runt fikabordet!
citronkaka med vallmo
Dag 1 var kakan otroligt god att äta precis som den var. Med ett glas mjölk eller en kopp kaffe. Varm och saftig citronkaka. Då behövs inga tillbehör. Men får man en bit över, eller bara vill göra allt lite lyxigare, ja då skulle jag servera en klick lättvispad grädde och jordgubbar till. Vilken sommardessert!! Så enkelt men så gott!
kitchenaid-mini
KitchenAid-Mini finns i 6 härliga färger. Jag har under många år haft en röd, så kände att det var ganska skönt att få upp en svart och lite neutral köksmaskin på bänken. KitchenAid-Mini är anpassad för det lite mindre hushållet och det är faktiskt första gången som dom lanserar en ny köksmaskin sedan originalet kom 1919!
Det jag verkligen gillar med den lite mindre skålen är att det går betydligt mycket fortare att vispa tex ägg och socker sådär riktigt vitt och pösigt i den. Det gick även superfort att vispa grädde. På bara en liten stund fick jag tjock och fluffig grädde, precis som man vill ha det!
Jag tycker om att den exakt ser ut och fungerar precis som en klassisk KitchenAid, men den tar inte alls lika stor plats, varken maskinen eller tillbehören, dom är så mycket smidigare att diska i diskmaskinen!
Jag ser verkligen fram emot alla timmar jag och min nya KitchenAid-Mini kommer få tillbringa tillsammans i köket här framöver!
citronkaka med vallmo
 
Citronkaka med vallmo:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
50 g smör
1 dl fet yoghurt
2-3 msk citronsaft
2 msk vallmofrön
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg, socker och vanilj vitt och pösigt. Smält smöret och tillsätt det tillsammans med yoghurt, citron och vallmo.
Rör samman vetemjöl och bakpulver, vänd försiktigt i det i äggsmeten. Rör, inte vispa tills alla ingredienser blandats.
Smörj och bröa en sockerkaksform och ha i smeten. Jag bröade min form med pankoströbröd, det blev supergott och bra!
Grädda i 175 °C i cirka 30 minuter. Prova med sticka så kakan inte är kladdig. Låt svalna något innan du vänder upp på ett fat. Skär i tjocka skivor och ät som den är, eller servera med lättvispad grädde och färska jordgubbar.
 
Sen måste jag få berätta att jag har fått två nya bloggkollegor! Och de är inga mindre än systrarna Eisenman! Som jag lusläst deras bakböcker genom åren och nu är vi kollegor! Jag vet att dom också fått möjlighet att testa den här fina köksmaskinen, så jag tycker ni ska kika in till dom och se vad dom bakat för gott!!

7
Kommentera

Veckans mat- vegetariska veckan

glutenfria zucchiniplättar med fetaost
Idag anordnas för tredje året i rad World Meat Free Day, En dag som inte handlar om att alla alltid ska avstå från kött, utan om att inspirera till att äta mer växtbaserat. Genom att ersätta kött med växtbaserat protein vid en enda måltid, den 12:e juni, visar vi tillsammans vad lite som krävs – och vilken enorm skillnad det gör för planeten. Räkna själv här vad effekterna blir:  På Sidan finns massor av matnyttig information, ni hittar länkar till Jamie Olivers bästa vego-recept och mycket mer!
Jag tänkte också dra mitt strå till stacken och därför är det bara köttfria recept i veckans mat. Dessutom har jag valt ut mina 5 absoluta favoriter när det kommer till vegetariska recept.
Först ut är en av mina nyaste favoriter, zucchiniplätttar. Små, runda fina plättar med fetaost. Supergod och perfekt sommarmat om man frågar mig!vegetarisk stroganoff med morors och halloumi
När jag skapar vegetariska recept är jag inte så mycket för att byta ut korven mot en vegetarisk korv, eller köttfärsen mot annan växtbaserad färs. Däremot gillar jag att använda halloumi. När alla andra steker på korv eller köttbullar, då byter jag enkelt ut det mot halloumi. Eller som här, där jag gjort en supergod stroganoff med halloumi och morot. En perfekt vardagsrätt!
 
linssoppa med kokosmjölk
Soppa kan många tycka är en maträtt som gör sig bäst kyliga höst och vinterdagar. Men den här mumsiga linssoppan kan man faktiskt servera både kall och varm. Och kall gör den sig utmärkt bra så här på sommaren!
hasselbackszucchini med fetaost
En annan klar favorit som passar oavsett om man äter vegetariskt eller inte är hasselbakszucchini, Super gott till grillat eller bara till en matig sallad. Perfekt mat så här på sommaren!
Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar
Halloumibiffar med morot och ajvar. Passar lika bra till fredagsmyset som helglunchen eller på en buffé. Enkelt och otroligt gott! Servera i hamburgerbröd, i pitabröd eller som dom är tillsammans med en mumsig sallad.

0
Kommentera