Kyckling med pesto

kyckling med pesto och fetaost
Snabblagad kyckling med pesto är en riktigt lättlagad och god favorit här hemma.
Pesto är precis som ajvar något jag ofta har hemma. Det är en fin genväg till att snabbt kunna laga supergod, nyttig och enkel vardagsmat. Just pesto finns ju i en rad uppsjö varianter, men jag brukar lägga någon krona extra för att få en riktigt god pesto. Som innehåller det den ska innehålla och inte massa annat.
Har man tid och ork är det ju ganska enkelt att göra sin egen pesto.
Men iallafall när jag står där en stressig onsdagseftermiddag finns inte riktigt orken att göra egen pesto, då är det fint att det finns en färdigvariant att ta till!
kyckling med pesto och fetaost
De senaste dagarna har verkligen gått i ett här hemma. Tisdagen innebar ledig dag för hela familjen då det var 6 juni. Jag hade tänkt att jobba undan lite, men då det sprack upp och blev en himla fin sommardag valde jag att vara ute och fixa i trädgården istället. Vilket såklart förde med sig en hel del extrajobb i går. Jag hade ett stort midsommarjobb som skulle klaras av och ute blåste det full storm! Mina planer om att ta fina midsommarbilder mot det vita altanräcket med den härligt gröna gräsmattan i bakgrunden fick jag helt enkelt slopa. Jag fick ställa upp vår altandörr som vinskydd för att allt inte skulle blåsa bort. Och sen, då kom regnet! Herre jösses vad det blåste och regnade. Och där stod jag och fotograferade midsommarmat. Men som tur var sprack det upp mot kvällen och ljuset kom tillbaka så jag kunde fortsätta fotografera lite andra jobb efter middagen.
Och så middagen då, det blev den här helt makalöst goda kycklingen med pesto. En riktigt enkel och god vardagsrätt som jag lagat i olika varianter massor med gånger.
Till kycklingen kan du servera allt från råris, till pasta eller blomkålsris. Allt efter vad du själv gillar!
 
Kyckling med pesto:
700 g delade kycklingfiléer
2 dl kycklingbuljong (1/2 tärning+vatten går bra)
3 msk grön pesto
2 dl creme fraiche
1 röd paprika
körsbärstomater
1 fp fetaost
färska örter (jag tog basilika och persilja)
svartpeppar
 
Om du inte har delade kycklingfiléer. dela dom på mitten så du får tunna filéer.
Bryn dom hastigt i omgångar i en het panna. Lägg all kyckling i stekpannan och slå på buljongen. Låt koka i cirka 5-10 minuter eller tills kycklingen är klar. Tillsätt pesto och creme fraîche. Skär ner paprikan i mindre bitar och låt den koka med tillsammans med tomaterna. När allt kokat ihop några minuter, smula över fetaost. Avsluta med att strö finhackade örter över och krydda med lite svartpeppar.

10
Kommentera

5 familjefavoriter- veckans mat

 
klassisk köttfärsås med pasta
Dags att planera vad som ska ätas till middag i veckan. Och som vanligt hittar ni 5 goda recept på enkel vardagsmat här hos mig på Linnéas Skafferi.
Nu är det inte lång tid kvar tills sommarlov och semestrar är här, men ett par veckor till får vi allt kämpa på. Därför tänkte jag att den här veckan bjuder jag på 5 härliga vardagsrecept som passar hela familjen. Enkel vardagsmat som går hem hos alla. Allt från vegetarisk stroganoff till klassisk pasta med köttfärssås och ugnspannkaka. En familjevänlig vecka helt enkelt!
 
Först ut är denna klassiska klassiker, pasta med köttfärsås. Alla vill vi ha vår köttfärssås olika. Men det här är min favorit. Enkel och med massor av smak!
ugnspannkaka
Ugnspannkaka är en maträtt jag tar till när det antingen ekar tomt i kyl och frys eller när jag inte riktigt orkar laga något avancerat. Då är det bara att slå ihop en pannkakssmet och sen grädda en gyllengul ugnspannkaka.
vegetarisk stroganoff med svamp
En av mina favoriter är vegetarisk stroganoff. Här har jag gjort den på svamp, men det är supergott att göra på morötter och halloumi också. Servera med en stor härlig sallad och lite råris.
fisk i ugn med skagenröra
Fisk i ugn är något vi äter ofta. Och jag gillar att variera med olika smaksättningar. Här har jag gjort en fisk i ugn med skagenröra. Alltså det här är så gott! Och tar man färsk fisk är det ett utmärkt alternativ att servera till helgen också!
kycklingklubbor i crock pot
Kycklingklubbor är något mina barn verkligen gillar! Tillsammans med lite grillade majskolvar, cole slaw, sallad och melon skuren i bitar blir det en perfekt fredagsmiddag. De här kycklingklubborna har jag gjort i min Crock Pot. Men de går såklart lika bra att tillaga dom i ugnen!
sega dumlekakor i långpanna
Alltså, hur goda är inte dom här! Sega, söta och goda dumlekakor. Perfekt att baka i långpanna. Stoppa i frysen eller baka till kommande kalas. Eller baka bara för att de är så goda och perfekta att ta till en kopp kaffe.
 
Vad äter ni i veckan?

1
Kommentera
ANNONS

Känslan att få göra sin helt egna kokbok!

ica fotobok
I samarbete med ICA Foto
Vem drömmer inte om att få ge ut sin helt egna kokbok? Men som vi vet är det få förunnat att göra det. Men det finns faktiskt ett sätt man kan använda sig av för att komma så nära man bara kan ett bokkontrakt. Man kan göra sin egna kokbok! Jag har fått möjlighet att testa ICA Fotos-tjänst där man enkelt skapar sin egna bok. Där finns flera olika stilar och mallar att använda som man enkelt byter ut och anpassar efter eget tycke och smak. Sedan är det bara att ladda upp sina högupplösta bilder och lägga in texterna. På en liten stund har man gjort sin helt egna kokbok! Fiffigt va?!
Jag valde en enkel variant där jag lät mina bilder vara stora och ta plats. Men det finns mängder av olika mallar utföranden att välja bland. Du kan även välja olika typsnitt, storlek och färg på din text.
Verktyget du använder för att skapa din egna bok är enkelt att använda och du laddar upp bilderna direkt från datorn in i programmet.
ica fotobok
Jag valde att döpa min bok till: Linnéas Skafferi- Enkla middagar och goda efterrätter. För det är lite det min blogg är uppbyggd kring. Det är liksom själva kärnan i bloggen
Sedan kom det lite svåra arbetet. Att välja ut vilka bilder och recept som skulle få vara med! Hur ska man kunna välja ut bara några få? Men efter en stunds funderande hade jag 12 härliga bilder och recept som fick vara med i boken.
Modellen jag valde att göra min bok i heter Fotobok Prestige  A4, Det blir en stor och härlig bok! Perfekt att göra till sig själv eller att ge bort i present till någon!
ica fotobok
Eftersom jag tycker att ni också ska få chansen att göra er helt egna bok så har jag tillsammans med ICA Foto ett helt fantastiskt erbjudande!  Ni har nämligen möjlighet att beställa en bok av samma modell och storlek som den ni ser på bilderna och det enda du betalar är priset för frakten – från 49kr (erbjudandet gäller nya användare hos ICA Foto. Tidigare kunder hos ICA Foto får en extra vid köp av en bok.).
Hur underbart är inte det?! Nu kan vi alla bli kokboksförfattare! Även om man såklart kan fylla sin fotobok med precis vad man vill. Det behöver ju inte vara matbilder. Men det är himla fint att få göra sig sin helt egna bok!
Klicka er vidare till ICA Foto’s sida och börja arbeta på din helt egna kokbok, redan nu!!
 
Erbjudandet gäller fram till 31/7-2017. Ni har alltså hela sommaren på er att göra en fin bok till er själva eller ge bort till någon ni tycker om <3
bild:Linnéa Seidel och Gustaf Eriksson

0
Kommentera

Hastbullar

hastbullar, hastkaka
Idag tänkte jag bjuda er på ett superbra recept att ta fram när man vill baka något som går fort. Nämligen hastbullar. Du får smaken och lite känsla av kanelbullar, men allt är klart på cirka 25 minuter. Istället för flera timmar. Men ni som följt mig ett tag vet ju att jag gillar det här när man kan göra saker och ting enkelt för sig i köket. Därför gjorde jag de här enkla hastbullarna ännu enklare, genom att grädda dom i en stor form istället för som bullar. Supersmidigt och jättegott!
Hastbullar, eller i det här fallet hastkaka blir lite knaprig på ytan, nästan som scones men sedan är resten av kakan härligt mjuk och saftig. Allra godast är den att ätas helt nygräddan och fortfarande lite ljummen. Precis som vanliga kanelbullar alltså!
hastbullar, hastkaka
Den här kakan har fått smak av kanel och socker, just för att få en liten känsla av kanelbullar. Men du kan såklart ha i blåbär, hallon, jordgubbar, rabarber, vinbär, äpplen.. Ja ni fattar. Ta det ni gillar bäst.
Hastbullar skulle jag gissa har fått sitt namn eftersom de går att baka i all hast. Och det känns som ett recept som bakades betydligt oftare innan kladdkakan stormade in i våra svenska hjärtan. Men ibland kan man vilja baka något som går fort och som inte är kladdkaka. Då är det här receptet perfekt att ta till. Kladdkaka blir dessutom betydligt mycket godare efter att ha stått till sig i kylen över natten. Så är man sugen på något gott till kaffet som ska serveras om 30 minuter, ja då är det här den rätta kakan att baka!
hastbullar hastkaka
Receptet på hastbullar hittade jag inne hos min kollega Hanna. Där kan ni se hur dom ser ut om man bakar dom som bullar istället. Jag har bara gjort ett par småändringar i receptet.
Perfekt att baka till veckans FREDAGSFIKA!
 
Hastkaka:
3,75 dl vetemjöl
3/4  dl socker
2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
75 g smör
1 1/2 dl mjölk
Fyllning:
50 g smör
2 msk socker
1 msk kanel
Garnering:
pärlsocker
Blanda mjöl, socker, kardemumma och bakpulver i en skål. Skär smöret i små bitar och blanda i det. Häll i mjölken och blanda snabbt ihop till en deg.
Klä en springform med bakplåtspapper och tryck ut degen i formen.
Blanda snabbt ihop smör, socker och kanel. Klicka ut det över kakan. Strö pärlsocker över.
 
Grädda i 250°C i cirka 15-20 minuter eller tills kakan börjat få fin färg. Servera direkt med färska bär.
Har du bra tips på kakor och bakverk som går sådär rysligt fort att göra?
 

13
Kommentera

Linssoppa med kokosmjölk

linssoppa med kokosmjölk
Dagens recept är en superhärlig linssoppa med kokosmjölk. En enkel soppa med smak av kanel, citron och persilja. Så fräscht och gott!
Jag gillar verkligen soppa och varje gång jag lagar det undrar jag varför inte gör det oftare! Det är enkelt, gott och för det mesta väldigt nyttigt. Den här linssoppan har en bas av buljong, passerade tomater, röda linser och kryddor. När allt kokat klart smakade jag av med lite extra krämig kokosmjölk och citron.
Soppan kan med fördel ätas både varm och kall. Igår åt jag den varm till lunch. Perfekt då det var ett ruskigt väder ute, då är ju varm soppa riktigt gott tycker jag. Idag åt jag den kall då vädret var betydligt bättre. Och det var precis lika gott! Det är så himla bra att ha recept på lager som kan tillagas och äta kalla nu när sommaren står för dörren. En kall soppa är utmärkt lunchmat en riktigt varm dag tycker jag! Har du några bra tips på kalla rätter att äta nu i sommar? Ibland känns det nämligen som om sallad är det enda jag är sugen på när det är varmt. Men finns ju faktiskt så mycket annan god mat att laga som också är gott så här på sommaren!
 
Linssoppa med kokosmjölk:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 tsk kanel
500 g passerade tomater
1 dl röda linser
3 dl grönsaksbuljong
en knippe färsk persilja
1 dl extra krämig kokosmjölk
1-2 msk citron
salt & peppar
Finhacka lök och vitlök. Fräs mjuka i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och kanel.
Tillsätt tomater, röda linser och buljong. Låt koka tills linserna är helt mjuka, ca 20 minuter. Tag av från spisen och låt svalna något.
Ha i persilja och kokosmjölk. Mixa slätt med en mixerstav. Smaka av med citron, salt och peppar.
Servera soppan varm eller kall, beroende på vad du föredrar.
Här hittar ni fler recept med linser:

 
 

3
Kommentera