Midsommartårta

glasstårta
Det bästa på hela midsommarafton är väl ändå att få avsluta middagen med en midsommartårta? Det finns ju så många olika goda tårtor, men något som nästan är ett måste just till midsommar är ju jordgubbstårta! Sen vilken slags tårta man väljer att göra, ja det är ju upp till var och en. Men här har jag listat mina absoluta favoriter när det kommer till midsommartårtor.
 
Först ut är den här makalöst goda men framförallt enkla glasstårtan med jordgubbar. Låt den stå framme och tina en stund innan ni äter av den bara. Då är den som godast!
jordgubbstårta med maräng
Herrgårdstårta, Pinocchiotårta, Gudruntårta. Kärt barn har många, många namn! Men det här är verkligen en favorittårta hos många. Baka den i långpanna om ni är många som ska äta, eller gör som jag gjort här. Baka den i två vanliga springformar. MUMS!
jordgubbstårta
En klassisk gräddtårta med jordgubbar. Tårtan är fylld med jordgubbsgrädde och fläder/vaniljkräm. Vad kan vara mer sommar än just det!?
jordgubbscheesecake
Jag gillar ju som bekant recept som man kan laga i förväg. Så man slipper stå där med andan i halsen och fixa det sista medan gästerna sitter och väntar på kaffet. Då är en fryst cheesecake helt perfekt. Den går att förbereda i god tid och är bara att ta fram en liten stund innan den ska ätas så den är sådär krämig och god!! Dekorera med mängder av färska jordgubbar!
 
snabb cheesecake i glas philadelphiaost
 
Ok, det här är ingen tårta, jag vet. Men om du nu inte alls gillar att stå i köket, men ändå vill servera en mumsig dessert. Då har jag den rätta för dig! En snabb cheesecake i glas svänger du ihop på ett litet kick och den smakar gudomligt!!! Ett måste att testa om ni inte redan gjort det!
 
Hur har ni det? Är midsommarmenyn planerad? Vad ska ni äta? Hur ska ni fira? Berätta gärna!
 

1
Kommentera

Midsommarmat

silltårta på hönökaka
Midsommar närmar sig med stormstek, därför har jag idag listat 9 underbara recept på midsommarmat som kommer att göra sig utmärkt på buffén! Allt från klassiker som silltårta till västerbottenostpaj till vegetariska zhuccinibiffar eller varför inte en makalöst god marinerad rostbiff? Här finns liksom något för alla!
 
Först ut är min stora favorit, silltårta. Den räcker till många och är en perfekt start på midsommarfirandet!
Västerbottenostpaj
Ingen midsommarbuffé utan västerbottenpaj, eller? Silkeslen paj med massor av härlig ostsmak. MUMS!
enkel potatissallad
Somrig potatissallad gjort på färskpotatis är ett givet inslag till midsommar! Gör gärna klart den dagen innan så den får stå och ta åt sig alla underbara smaker!
hel laxsida med romsås
Jag älskar lax! Och grillar man en hel laxsida som jag gjort här- ja då har man mat till ett helt kompani!
fetaoströran, fetaostsås
Kan man ha för många såser och röror på midsommarbuffén? Jag tror inte det va? Här är en av mina storfavoriter, fetaoströra. En sås som brukar gå hem hos alla gäster!
 
glutenfria zucchiniplättar med fetaost
Jag brukar försöka se till att det finns något lite lättare alternativ när man dukar fram midsommarmat. Som de här vegetariska zucchinibiffarna. Lika goda att äta kalla som varma!
rostbiff med marinad
Rostbiff är en riktig klassiker, men här har jag marinerat rostbiffen, vilket liksom tar den till helt nya nivårer! Lättlagad bjudmat som du enkelt förbereder dagen innan!

fläskfilé fylld med fetaost och inrullad i bacon

Gillar du kött? Gillar du bacon? Testa då den här fyllda, baconlindade fläskfilén. Köttet blir så mört och får otroligt god smak. Lägg på grillen eller kör i ugnen!

 
sötpotatis i skivor i ugn med parmesan
Man kan faktiskt servera fler sorters potatis på en buffé. Den klassiska färskpotatisen har ju självklart sin givna plats, men ibland kan det även vara gott med något annat till. Varför inte testa mina underbart goda sötpotatisar i ugn med parmesan och örter! MUMS!
 
Kika gärna in här lite senare, då dyker det upp ett härligt inlägg med massor av goda desserter att göra till midsommar!
 
 
 
 

0
Kommentera

5 sommarmiddagar- Veckans mat

tunna pannkakor

Ny vecka och ny planering inför veckans mat. Idag har jag plockat fram 5 sommarmiddagar att laga i veckan. Och vad menar jag då med sommarmat? Jo antingen något som känns riktigt somrigt, som kycklingklubbor med en enkel potatissallad. Eller sådär rysligt lättlagad mat. Som fyll zucchini..

Eller riktigt tunna pannkakor. Vilka barn blir inte själaglada när det vankas hemgjorda pannkakor? Gör en extra stor omgång, det är perfekt att ha i frysen och sedan ta med och äta kalla på stranden eller i parken. Hur bra som helst!

sommarsallad

Sallad, typisk sommarmat för mig. Rensa igenom kylen och blanda ihop de grönsaker och rotfrukter du hittar till en härlig sommarsallad. Ät som huvudrätt eller köp en grillad kyckling att ha till. Perfekt sommarmat!

kycklingklubbor i crock pot

Kycklingklubbor är något som alltid går hem hemma hos oss. Lätt att variera och perfekt att ha som picknick-mat eller bara som en lätt middag. Gör en god potatissallad till och en kall, enkel sås.

Ugnsbakad fylld zucchini

Dela, skrapa ur, fyll med godsaker och så in i ugnen. Det låter lätt va? Och det är det också! Här har jag gjort fyllda zucchini med tomat, paprika, purjo och bacon. Men ta de råvaror du gillar bäst. Så enkelt och supergott!

Hamburgare fyllda med mozzarella

Grillade hamburgare. Finns det något som andas mer sommar än det?  Jag har aldrig i lök eller ägg i mina burgare. Jag kör bara på ren färs och sedan massa kryddor. Du får då de absolut godaste burgarna. Jag lovar! Dessa har jag dessutom fyllt med härlig mozzarella. MUMS!

Till hemgjorda hamburgare finns det nog inget godare än cole slaw och grillad majs.

enkel rabarberkaka

Hos oss växer rabarbern som aldrig förr. Och vad passar då bättre att göra än en enkel rabarberkaka? Den här är nog min favorit bland de rabarberpajen och kakor jag bakat ändå. I all sin enkelhet är den bara så god!

Vad äter ni helst så här en härlig sommarvecka?

0
Kommentera

Pestosås

pestosås med yoghurt
Kalla såser, gärna gjorda på yoghurt tar jag gärna till så här på sommaren. Den här såsen har jag gjort på turkisk yoghurt och pesto, en perfekt kombination! Jag brukar smaka av med lite salt och en skvätt citron och på ett litet kick har du en enkel sås som passar till det mesta.
Den är oemotståndligt god att ha till grillad eller ugnsbakad lax, till kyckling eller som dressing till en sallad. Det bästa är att även mina barn gillar den!
Jag föredrar kalla såser året om, jag är inte speciellt förtjust i gräddiga, varma såser. Utan tycker det känns betydligt fräschare och lättare med en kall variant
pestosås med yoghurt
Här började vi dagen med frukost på altanen, så underbart! Nu blev det lite mulet men har lovat barnen att vi ska åka till sjön och bada en sväng efter lunch.
Själv fick jag världens huvudvärk precis men hoppas den går över och inte blir till migrän. Sådant har man inte tid med dagar som dessa 🙂
Ikväll ska vi testa brudsminkning och imorgon är det dags att provgöra naglarna. Bordsplaceringen håller vi på med för fullt och just nu känns det som om det hade kunnat få vara ett par veckor extra till bröllopet för att vi ska hinna med allt. Men det får kanske bli ett par sena kvällar den här veckan, så är vi kanske i fas igen!
Isac verkar vara helt återställd efter hjärnskakningen, så veckan som kommer kan alla vara på jobb och förskola som vanligt! Jag har en tur till Stockholm inbokad, en plåtning för tidningen Amelia och så kommer p4 Västmanland hit på torsdag och vi ska göra en supergod midsommardessert! Så känns som om veckan är fullproppad med härligt jobb!
 
 
Men nu till receptet på såsen. Enklare och godare än så här blir det knappt. Precis som jag gillar det!
Pestosås:
2 dl turkisk yoghurt (eller annan yoghurt, ta den du gillar bäst)
2 msk pesto
1 msk citron
flingsalt
 
Blanda turkisk yoghurt, pesto och citronsaft. Smaka av med lite salt. Låt gärna stå mins 30 minuter innan servering. Då blir den som allra godast!
Andra goda såser att göra nu så här på sommaren är min hemgjorda, kalla bearnaisesås, romsås och hjortronsås. De två sistnämnda gör sig utmärkt till en helgrillad laxsida. Kanske något att satsa på till midsommar?

5
Kommentera

Potatissallad

enkel potatissallad

Potatissallad är väl en av sommarens mest underbara rätter? En enkel potatissallad gjord på svensk färskpotatis, det passar till det mesta! Till det du slängt på grillen, till picknicken, till en grillad kyckling.. Ja vad kan man inte ha potatissallad till liksom?

Jag gillar enkla potatissallader, gjorda på lite riktigt god olja, citron och lite kryddor. Mer än så behöver det inte vara för mig.
Något jag nästan alltid använder när jag smaksätter potatissallad är riven pepparrot. Ni kanske tycker det låter knasigt, men det blir en otroligt smakrik och fin ton av just pepparrot. Man får såklart smaka sig lite fram för att hitta rätt styrka, tar man för mycket blir det lätt för starkt. Det smakar inte alls pepparrot, utan får en mer kryddig och lite stark smak. Perfekt som smaksättning i potatissallad!

Vågar man sig inte på pepparroten så är senapspulver ett annat riktigt bra tips. Precis som pepparroten ger det en riktigt fin, lite kryddig och stark smak. Utan att för den sakens skull smaka bara senap. Det blir liksom bara gott!

enkel potatissallad

Idag tog barnen sovmorgon, jag vaknade helt groggy strax efter 8 och förstod ingenting! Isac har haft hjärnskakning och varit lite låg under veckan. Men igår åt han äntligen ordentligt med kvällsmat och verkar mycket piggare idag! Så idag blir det först lite fika i stan, sen åker vi mot Västerås där Sebastian ska prova kostymen igen inför bröllopet. Helt galet att det bara är tre veckor kvar nu. Och vi har en heel del kvar att fixa med! Ska försöka beta av en del grejer idag tänkte jag. Kanske åka förbi och kolla där vi tänkt ha fotograderingen tex.

Men nu, till receptet på min potatissallad.

Enkel potatissallad:

500 g färskpotatis
saft från 1/2 citron
1/2 dl olja
1 1/2 tsk buljongpulver (jag använder en grönsaksbuljong från Renee Voltaire)
ca 1 tisk pepparrot
svartpeppar
färsk persilja eller andra färska örter
1 dl finhackad gräslök

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna något. Dela ev i mindre bitar om potatisen är stor.
Blanda citron, olja, buljong, pepparrot, svartpeppar och gräslök i en skål. Vänd i den fortfarande varma potatisen och rör om väl. Låt potatisen svalna. Rör om då och då så all potatis får suga åt sig av alla smaker. Precis innan servering, strö över lite hackad, färsk persilja.

2
Kommentera