5 goda kycklingrecept-veckans mat

kycklingratäng med ajvar
Ny vecka och dags för en planering av veckans mat. Ni gillar när jag plockar ihop temaveckor, så den här veckan tipsar jag om 5 goda kycklingrecept. Kyckling är himla bra vardagsmat som går enkelt att laga, det blir gott och brukar passa hela familjen. En av mina favoritkombinationer är kyckling och ajvar. Det är faktiskt svårslaget! Så när jag gör den här underbara kycklingratängen med ajvar ja då brukar hela familjen äta massor.
Jag äter gärna en härlig sallad till men barnen brukar föredra råris eller matvete. Perfekt mat som sköter sig själv i ugnen, precis som man vill ha vardagsmaten!
kycklinggryta med smaksatt creme fraîche
För några år sedan var kycklinggryta något jag lagande fler gånger i veckan. På senare tid har jag kommit av mig lite, men här om veckan gjorde jag den här enkla men väldigt goda kycklinggrytan. Jag använde en smaksatt creme fraîche för att få lite extra god smak. Vilken creme fraîche man väljer är en smaksak. Här tog jag själv en som var smaksatt med örter, det är en favorit hos oss. Men även basilika/soltorkade tomater gör sig utmärkt bra i grytor!
snabb kycklingpasta
En snabblagad pasta kan vara räddaren i nöden när man vill bjuda på något gott men lättlagat. Just pasta är bara bjudmat tycker jag då det idag finns så många olika varianter av pasta. Äter man inte gluten, kör då på en bönpasta eller liknande! Den här krämiga kycklingpastan går superfort att göra och blir bara så god. Ni måste testa!
 
kycklingpanna med svamp
En typisk Linnéa-middag som innehåller en riktigt kylskåpsrensning. Jag gillar verkligen sådan mat. Dels är det här jag upptäcker nya smakkombinationer, nya sätt att tänka och laga mat på. Men också för att jag hatar att slänga mat. Gör man en riktigt rensning av kyl/frys och skafferi kan man ta vara på massor av mat man kanske annars hade slängt. Så här har ni min krämiga kycklingpanna med svamp. Så god!
crock pot kyckling nachos
Förra sommarens stora favorit, ostgratinerade kycklingnatchos. Gissa hur gott det här var? Kycklingen har jag tillagat i min Crock Pot. Otroligt smidigt att låta den göra arbetet och när det är dags för middag behöver man bara lägga upp allt i en form och gratinera.
Det här måste vi verkligen äta snart igen!
chokladbollstårta med chokladbollar jordgubbar
Avsluta veckan med något riktigt, riktigt smarrigt!! Som en maffig och lyxig chokladbollstårta tillexempel. Jag säger bara en sak. Ni måste testa att baka den här!!!

2
Kommentera

Zucchiniplättar med fetaost

glutenfria zucchiniplättar med fetaost
Zucchiniplättar med fetaost, vilken underbar enkel lunch. Dessutom helt glutenfri och så enkel att göra.
Jag har länge tänkt göra just zucchiniplättar, jag fick en plättlagg i julklapp och tänkte att det måste bli perfekt att göra små fina zucchiniplättar i den. Och vet ni, det blev det! Fina små smakrika plättar som passar utmärkt att ta med och äta kalla på en picknick eller äta hemma som en enkel lunch. Jag fick ett helt gäng över som jag hade i matlåda dagen efter och det var supergott det med!
Har man inget plattjärn går det bra att steka i en vanlig stekpanna också.
Idag har vi en härligt ledig dag här hemma. Det ska vara sol och fint väder vilket känns underbart. Fler dagar som dessa känner jag just nu!
glutenfria zucchiniplättar med fetaost
Till mina zucchiniplättar gjorde jag en stor sallad och en härligt, krämig tzatziki. En helt enkelt underbar sommarlunch! Vill man kan man smaksätta med färska örter eller andra kryddor man gillar och tycker om.
Zucchiniplättar med fetaost:
1 zucchini
ca 5 cm purjolök
2 ägg
3 msk havremjölk (eller vanlig mjölk)
ca 50 g fetaost
2 tsk fiberhusk
Riv zucchinin på ett rivjärn. Lägg i en finmaskig sil och salta lätt. Låt ligga i cirka 20 minuter. Krama ur all vätska.
Finhacka purjolöken, blanda med ägg, riven zucchini, havremjölk, smulad fetaost och fiberhusk.
Hetta upp ett plättjärn och klicka i lite kokosolja eller smör. Ha i cirka 1 msk smet och platta ut. Stek på låg värme i cirka 2 minuter per sida, eller tills de fått fin färg.
 
Tzatziki:
1/2 gurka
3 dl fet yoghurt
1 stor vitlöksklyfta
olja
salt & svartpeppar
Riv gurkan på ett rivjärn. Lägg i en finmaskig sil och salta lätt. Låt ligga i cirka 20 minuter. Krama ur all vätska. Blanda yoghurten med gurka. Skala vitlöken och pressa i den. Ringla över lite olja och smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra minst 30 minuter.
Gör en stor sallad och servera till.

8
Kommentera
ANNONS

Pasta med tomatsås, oliver och krutonger

pasta med tomatsås med produkter från matsmart.se
I samarbete med Matsmart.
Idag ska jag bjuda er på ett sådant där recept jag älskar! Ett underbart vardagsrecept som både är bra för plånboken och miljön. Nämligen pasta (i det här fallet mung och edamamespagetti) och tomatsås. Knepet när det kommer till att få en riktigt god tomatsås, det är att den måste få koka en stund. Minst 20 minuter!
Det som gör just den här måltiden så fantastisk är att den är till största del tillagad på produkter som skulle ha åkt i soporna. Utan att det är det minsta fel på dom! Pastan, tomaterna, de flesta av kryddorna, oliverna och krutongerna. Dessutom var de flesta av ingredienserna jag köpte ekologiska också! Allt skulle ha åkt direkt i närmaste soptunna om det inte vore för Matsmart!
För visste du att 2014, då slängde vi 1,3  miljoner ton mat i Sverige . Lite mer än hälften av det var onödigt matsvinn. Alltså mat som vi skulle kunnat äta. Vi slänger alltså så mycket mat i Sverige när det finns folk i Sverige och runt om i hela världen som inte har råd att ställa ett ordentligt mål lagad mat om dagen på bordet. Det är ju helt galet!
 
Men det är där matsmart kommer in i bilden. För hos dom kan du köpa produkter som i vanliga fall skulle ha slängts. Kanske har man gjort om designen på förpackningen, eller så är det en säsongsvara eller kanske närmar sig bäst-före-datumet. Alla dessa produkter kan du köpa för en betydligt lägre peng än i mataffären. Jag la en order på ca 500 kr och i butik hade värdet varit över 900 kr!
pasta med tomatsås med produkter från matsmart.se
Så till den här superenkla, goda, billiga och klimatsmarta pastan hittade jag massor av produkter hos matsmart som gjorde att hela familjen kunde äta middag med gott samvete!
Eftersom jag tycker att det här är en sådan himla bra idé, och en tjänst ni alla faktiskt enkelt kan använda er av  för att aktivt minska matsvinnet så ska ni få en rabattkod av mig. Om ni handlar för minst 350 kr hos matsmart.se för ni 50 kr rabatt om ni anger koden LINNEA50. Din beställning gör du enkelt på matsmart.se. Erbjudandet gäller till och med 31/5.
 
Så till receptet. Inga konstigheter, bara enkel vardagsmat när den är som bäst!
 
Pasta med tomatsås, oliver och krutonger:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk paprikapulver
1 msk oregano
1 msk grönsaksbuljongpulver
salt
svartpeppar
2 msk tomatpuré
2 burkar, a´400 g hela konserverade tomater
1 dl balsamvinäger
1 liten burk urkärnade svarta oliver
riven parmesan
färsk persilja
krutonger
 
4 port pasta (jag tog mung & edamamespagetti
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs på låg värme i lite olja tillsammans med kryddorna. Löken ska bli helt mjuk. Tillsätt tomatpurén och de konserverade tomaterna. Låt allt koka på svag värme i cirka 30 minuter. Dela de hela tomaterna i mindre bitar när de mjuknat helt.
Smaka av med balsamvinäger.
När tomatsåsen kokat klart, rör i oliverna. Blanda i den kokta pastan i tomatsåsen. Riv över parmesan. Finhacka persilja och strö över tillsammans med ett par nävar krutonger.
Ät direkt!

2
Kommentera

Mangosmoothie

smoothie med mango
Nu när sommaren står för dörren vill jag äta snabba och enkla frukostar. Gröten får ge plats åt snabbare och svalare val. Då är alla slags smoothies ett perfekt alternativ att ta till! Här har jag gjort en supergod mangosmoothie som barnen bara älskar. Mango är en otroligt bra frukt att ha i frysen. Av den smaksätter man enkelt yoghurt, gör smoothies, glass eller bara äter som den är, lite halvtinad sådär. Gärna rullad i kokos! Ett perfekt, svalkande mellanmål!
Jag gör ofta mina smoothies på bara frukt och lite havremjölk. Men idag var jag sugen på något lite annat. Så idag hade jag i lite krämig, naturell yoghurt också. Och MUMS så gott det blev. Svalkande, enkelt och gott! Vill man kan man tillsätta lite ingefära för extra smak. Det brukar bli himla gott tycker jag, men det är inte alla gånger barnen gillar det.
 
smoothie med mango
Jag brukar variera om jag serverar mina smoothies i skål eller i glas. Sådana här lite tjockare smoothies äter man med fördel ur skål tycker jag. Barnen brukar ha svårt att dricka om de är allt för tjocka. För smoothies måste visst drickas ur sugrör har jag nu lärt mig. Det finns verkligen inget annat sätt!
smoothie med mango
Jag har toppat min mangosmoothie med färska jordgubbar och hampafrö. Hampafrö är ett superfood och ett av de mest näringsrika fröerna vi har. Det innehåller bra med protein, fiber, Omega-3 och Omega-6. Perfekt att strö över salladen, ha på yoghurten eller som här, toppa din mangosmoothie med!
 
Mangosmoothie, 2 skålar:
2 dl halvtinad mango
1 banan
3 dl naturell yoghurt
1/2 tsk vaniljpulver
ev 1/2 tsk ingefära
hampafrö
färska bär
 
Lägg halvtinad mango, banan, yoghurt och vaniljpulver i en mixer och mixa helt slätt. Tillsätt ev lite ingefära om du gillar det. Ha upp i skålar och strö över hampafrö och färska bär. Ät direkt!
 
Idag är säker många av er lediga och får njuta av det underbara värde vi här hos oss har. Hoppas ni alla får en riktigt härlig dag! Och glöm inte att hålla koll på instagram senare idag, där dyker det nämligen upp en fin tävling som ni inte får missa!!!

5
Kommentera

5 goda recept att baka till mors dag

rulltårta med hallon
Fira mors dag på söndag med att baka något gott! Idag har jag plockat fram 5 fantastiska recept som passar att bjuda lilla mamma på.
Först ut är receptet på den här klassiska rulltårtan. Jag tycker rulltårta är något vi lätt glömmer bort bland alla nya bakverk som dyker upp. Men att göra en rulltårta är både enkelt, går snabbt och sedan går den att variera i det oändliga. Här har jag fyllt rulltårtan med hallon och grädde, en riktigt god kombination! Bakar jag och barnen tillsammans blir det ofta just rulltårta. Dom tycket det är jättegott och så är det lagom avancerat så alla kan vara med.
Jag tycker om högtidsdagar som dessa, det är fint att få fira och uppmärksamma människor som betyder lite extra mycket för oss. Men ibland landet vara svårt att veta vad man ska köpa. Sitter du också och funderar, ja då tycker jag du ska beställa ett Morsdagspaket från UNICEF.  Morsdagpaketet innehåller 8 doser vaccin som ger barn skydd mot mässling och polio, två myggnät som skyddar mot till exempel malaria, 30 påsar nötkräm som kan rädda ett undernärt barns liv, 70 påsar vätskeersättning mot uttorkning och 1 000 vattenreningstabletter som renar smutsigt vatten och ger fler barn rent vatten att dricka.

pavlova
Recept nr 2 som jag tycker passar utmärkt att bjuda mamma på är de här underbara pavlovorna! Alltså vilken dröm! Seg chokladmaräng, grädde och färska bär. JA TACK!
enkel ananaspaj
Den klassiska ananaspajen är ett garanterat säkert kort. Jag har faktiskt inte stött på någon som inte  gillar den här. Bjud på pajen när den är lite ljummen och servera en stor kula vaniljglass till!
mazarinkaka, mazarintårta
Överraska med något lite oväntat till kaffet på mors dag, vad sägs om en mazarinkaka? Den här är så god och det är kul att bjuda på något annorlunda ibland!
rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
Våren är ju ändå rabarberns storhetstid, så passa på att njuta av de första späda rabarbern och gör en härlig rabarberpaj av dom. Här har rabarbern fått sällskap av jordgubbar, lime och ingefära. Vilken oslagbar kombination alltså! Lyxa sedan till det ordentligt genom att vispa ihop en hemgjord vaniljvisp. Helt makalöst gott, jag lovar!
 
Hur ska ni fira mors dag? Min lilla mor har ju även äran att fylla år på mors dag i år, så henne firar vi dubbelt upp! Själv hoppas jag på att bli firad med en fin frukost. Kanske på altanen om vädret håller i sig!

0
Kommentera