ANNONS

Känslan att få göra sin helt egna kokbok!

ica fotobok
I samarbete med ICA Foto
Vem drömmer inte om att få ge ut sin helt egna kokbok? Men som vi vet är det få förunnat att göra det. Men det finns faktiskt ett sätt man kan använda sig av för att komma så nära man bara kan ett bokkontrakt. Man kan göra sin egna kokbok! Jag har fått möjlighet att testa ICA Fotos-tjänst där man enkelt skapar sin egna bok. Där finns flera olika stilar och mallar att använda som man enkelt byter ut och anpassar efter eget tycke och smak. Sedan är det bara att ladda upp sina högupplösta bilder och lägga in texterna. På en liten stund har man gjort sin helt egna kokbok! Fiffigt va?!
Jag valde en enkel variant där jag lät mina bilder vara stora och ta plats. Men det finns mängder av olika mallar utföranden att välja bland. Du kan även välja olika typsnitt, storlek och färg på din text.
Verktyget du använder för att skapa din egna bok är enkelt att använda och du laddar upp bilderna direkt från datorn in i programmet.
ica fotobok
Jag valde att döpa min bok till: Linnéas Skafferi- Enkla middagar och goda efterrätter. För det är lite det min blogg är uppbyggd kring. Det är liksom själva kärnan i bloggen
Sedan kom det lite svåra arbetet. Att välja ut vilka bilder och recept som skulle få vara med! Hur ska man kunna välja ut bara några få? Men efter en stunds funderande hade jag 12 härliga bilder och recept som fick vara med i boken.
Modellen jag valde att göra min bok i heter Fotobok Prestige  A4, Det blir en stor och härlig bok! Perfekt att göra till sig själv eller att ge bort i present till någon!
ica fotobok
Eftersom jag tycker att ni också ska få chansen att göra er helt egna bok så har jag tillsammans med ICA Foto ett helt fantastiskt erbjudande!  Ni har nämligen möjlighet att beställa en bok av samma modell och storlek som den ni ser på bilderna och det enda du betalar är priset för frakten – från 49kr (erbjudandet gäller nya användare hos ICA Foto. Tidigare kunder hos ICA Foto får en extra vid köp av en bok.).
Hur underbart är inte det?! Nu kan vi alla bli kokboksförfattare! Även om man såklart kan fylla sin fotobok med precis vad man vill. Det behöver ju inte vara matbilder. Men det är himla fint att få göra sig sin helt egna bok!
Klicka er vidare till ICA Foto’s sida och börja arbeta på din helt egna kokbok, redan nu!!
 
Erbjudandet gäller fram till 31/7-2017. Ni har alltså hela sommaren på er att göra en fin bok till er själva eller ge bort till någon ni tycker om <3
bild:Linnéa Seidel och Gustaf Eriksson

0
Kommentera

Hastbullar

hastbullar, hastkaka
Idag tänkte jag bjuda er på ett superbra recept att ta fram när man vill baka något som går fort. Nämligen hastbullar. Du får smaken och lite känsla av kanelbullar, men allt är klart på cirka 25 minuter. Istället för flera timmar. Men ni som följt mig ett tag vet ju att jag gillar det här när man kan göra saker och ting enkelt för sig i köket. Därför gjorde jag de här enkla hastbullarna ännu enklare, genom att grädda dom i en stor form istället för som bullar. Supersmidigt och jättegott!
Hastbullar, eller i det här fallet hastkaka blir lite knaprig på ytan, nästan som scones men sedan är resten av kakan härligt mjuk och saftig. Allra godast är den att ätas helt nygräddan och fortfarande lite ljummen. Precis som vanliga kanelbullar alltså!
hastbullar, hastkaka
Den här kakan har fått smak av kanel och socker, just för att få en liten känsla av kanelbullar. Men du kan såklart ha i blåbär, hallon, jordgubbar, rabarber, vinbär, äpplen.. Ja ni fattar. Ta det ni gillar bäst.
Hastbullar skulle jag gissa har fått sitt namn eftersom de går att baka i all hast. Och det känns som ett recept som bakades betydligt oftare innan kladdkakan stormade in i våra svenska hjärtan. Men ibland kan man vilja baka något som går fort och som inte är kladdkaka. Då är det här receptet perfekt att ta till. Kladdkaka blir dessutom betydligt mycket godare efter att ha stått till sig i kylen över natten. Så är man sugen på något gott till kaffet som ska serveras om 30 minuter, ja då är det här den rätta kakan att baka!
hastbullar hastkaka
Receptet på hastbullar hittade jag inne hos min kollega Hanna. Där kan ni se hur dom ser ut om man bakar dom som bullar istället. Jag har bara gjort ett par småändringar i receptet.
Perfekt att baka till veckans FREDAGSFIKA!
 
Hastkaka:
3,75 dl vetemjöl
3/4  dl socker
2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
75 g smör
1 1/2 dl mjölk
Fyllning:
50 g smör
2 msk socker
1 msk kanel
Garnering:
pärlsocker
Blanda mjöl, socker, kardemumma och bakpulver i en skål. Skär smöret i små bitar och blanda i det. Häll i mjölken och blanda snabbt ihop till en deg.
Klä en springform med bakplåtspapper och tryck ut degen i formen.
Blanda snabbt ihop smör, socker och kanel. Klicka ut det över kakan. Strö pärlsocker över.
 
Grädda i 250°C i cirka 15-20 minuter eller tills kakan börjat få fin färg. Servera direkt med färska bär.
Har du bra tips på kakor och bakverk som går sådär rysligt fort att göra?
 

13
Kommentera

Linssoppa med kokosmjölk

linssoppa med kokosmjölk
Dagens recept är en superhärlig linssoppa med kokosmjölk. En enkel soppa med smak av kanel, citron och persilja. Så fräscht och gott!
Jag gillar verkligen soppa och varje gång jag lagar det undrar jag varför inte gör det oftare! Det är enkelt, gott och för det mesta väldigt nyttigt. Den här linssoppan har en bas av buljong, passerade tomater, röda linser och kryddor. När allt kokat klart smakade jag av med lite extra krämig kokosmjölk och citron.
Soppan kan med fördel ätas både varm och kall. Igår åt jag den varm till lunch. Perfekt då det var ett ruskigt väder ute, då är ju varm soppa riktigt gott tycker jag. Idag åt jag den kall då vädret var betydligt bättre. Och det var precis lika gott! Det är så himla bra att ha recept på lager som kan tillagas och äta kalla nu när sommaren står för dörren. En kall soppa är utmärkt lunchmat en riktigt varm dag tycker jag! Har du några bra tips på kalla rätter att äta nu i sommar? Ibland känns det nämligen som om sallad är det enda jag är sugen på när det är varmt. Men finns ju faktiskt så mycket annan god mat att laga som också är gott så här på sommaren!
 
Linssoppa med kokosmjölk:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 tsk kanel
500 g passerade tomater
1 dl röda linser
3 dl grönsaksbuljong
en knippe färsk persilja
1 dl extra krämig kokosmjölk
1-2 msk citron
salt & peppar
Finhacka lök och vitlök. Fräs mjuka i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och kanel.
Tillsätt tomater, röda linser och buljong. Låt koka tills linserna är helt mjuka, ca 20 minuter. Tag av från spisen och låt svalna något.
Ha i persilja och kokosmjölk. Mixa slätt med en mixerstav. Smaka av med citron, salt och peppar.
Servera soppan varm eller kall, beroende på vad du föredrar.
Här hittar ni fler recept med linser:

 
 

3
Kommentera

5 goda kycklingrecept-veckans mat

kycklingratäng med ajvar
Ny vecka och dags för en planering av veckans mat. Ni gillar när jag plockar ihop temaveckor, så den här veckan tipsar jag om 5 goda kycklingrecept. Kyckling är himla bra vardagsmat som går enkelt att laga, det blir gott och brukar passa hela familjen. En av mina favoritkombinationer är kyckling och ajvar. Det är faktiskt svårslaget! Så när jag gör den här underbara kycklingratängen med ajvar ja då brukar hela familjen äta massor.
Jag äter gärna en härlig sallad till men barnen brukar föredra råris eller matvete. Perfekt mat som sköter sig själv i ugnen, precis som man vill ha vardagsmaten!
kycklinggryta med smaksatt creme fraîche
För några år sedan var kycklinggryta något jag lagande fler gånger i veckan. På senare tid har jag kommit av mig lite, men här om veckan gjorde jag den här enkla men väldigt goda kycklinggrytan. Jag använde en smaksatt creme fraîche för att få lite extra god smak. Vilken creme fraîche man väljer är en smaksak. Här tog jag själv en som var smaksatt med örter, det är en favorit hos oss. Men även basilika/soltorkade tomater gör sig utmärkt bra i grytor!
snabb kycklingpasta
En snabblagad pasta kan vara räddaren i nöden när man vill bjuda på något gott men lättlagat. Just pasta är bara bjudmat tycker jag då det idag finns så många olika varianter av pasta. Äter man inte gluten, kör då på en bönpasta eller liknande! Den här krämiga kycklingpastan går superfort att göra och blir bara så god. Ni måste testa!
 
kycklingpanna med svamp
En typisk Linnéa-middag som innehåller en riktigt kylskåpsrensning. Jag gillar verkligen sådan mat. Dels är det här jag upptäcker nya smakkombinationer, nya sätt att tänka och laga mat på. Men också för att jag hatar att slänga mat. Gör man en riktigt rensning av kyl/frys och skafferi kan man ta vara på massor av mat man kanske annars hade slängt. Så här har ni min krämiga kycklingpanna med svamp. Så god!
crock pot kyckling nachos
Förra sommarens stora favorit, ostgratinerade kycklingnatchos. Gissa hur gott det här var? Kycklingen har jag tillagat i min Crock Pot. Otroligt smidigt att låta den göra arbetet och när det är dags för middag behöver man bara lägga upp allt i en form och gratinera.
Det här måste vi verkligen äta snart igen!
chokladbollstårta med chokladbollar jordgubbar
Avsluta veckan med något riktigt, riktigt smarrigt!! Som en maffig och lyxig chokladbollstårta tillexempel. Jag säger bara en sak. Ni måste testa att baka den här!!!

2
Kommentera

Zucchiniplättar med fetaost

glutenfria zucchiniplättar med fetaost
Zucchiniplättar med fetaost, vilken underbar enkel lunch. Dessutom helt glutenfri och så enkel att göra.
Jag har länge tänkt göra just zucchiniplättar, jag fick en plättlagg i julklapp och tänkte att det måste bli perfekt att göra små fina zucchiniplättar i den. Och vet ni, det blev det! Fina små smakrika plättar som passar utmärkt att ta med och äta kalla på en picknick eller äta hemma som en enkel lunch. Jag fick ett helt gäng över som jag hade i matlåda dagen efter och det var supergott det med!
Har man inget plattjärn går det bra att steka i en vanlig stekpanna också.
Idag har vi en härligt ledig dag här hemma. Det ska vara sol och fint väder vilket känns underbart. Fler dagar som dessa känner jag just nu!
glutenfria zucchiniplättar med fetaost
Till mina zucchiniplättar gjorde jag en stor sallad och en härligt, krämig tzatziki. En helt enkelt underbar sommarlunch! Vill man kan man smaksätta med färska örter eller andra kryddor man gillar och tycker om.
Zucchiniplättar med fetaost:
1 zucchini
ca 5 cm purjolök
2 ägg
3 msk havremjölk (eller vanlig mjölk)
ca 50 g fetaost
2 tsk fiberhusk
Riv zucchinin på ett rivjärn. Lägg i en finmaskig sil och salta lätt. Låt ligga i cirka 20 minuter. Krama ur all vätska.
Finhacka purjolöken, blanda med ägg, riven zucchini, havremjölk, smulad fetaost och fiberhusk.
Hetta upp ett plättjärn och klicka i lite kokosolja eller smör. Ha i cirka 1 msk smet och platta ut. Stek på låg värme i cirka 2 minuter per sida, eller tills de fått fin färg.
 
Tzatziki:
1/2 gurka
3 dl fet yoghurt
1 stor vitlöksklyfta
olja
salt & svartpeppar
Riv gurkan på ett rivjärn. Lägg i en finmaskig sil och salta lätt. Låt ligga i cirka 20 minuter. Krama ur all vätska. Blanda yoghurten med gurka. Skala vitlöken och pressa i den. Ringla över lite olja och smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra minst 30 minuter.
Gör en stor sallad och servera till.

8
Kommentera