Recept på tunna pannkakor

recept på tunna pannkakor
 
Idag tänkte jag bjuda på ett sådant där bra recept. Nämligen ett grundrecept på tunna pannkakor. Ett enkelt recept på pannkaka som man alltid lyckas med!
Hos oss är det min mormor som är den stora pannkaksgrädderskan. Nästan varje fredag bjuder hon mig och barnen på fredagsmys och då har hon gräddat pannkakor. Det är en liten fin tradition vi har skapat och mina barn älskar det! Mormor gräddar alltid sådär lövtunna pannkakor som det krävs många, många års träning för att få till. Självklart finns det inget recept, utan hon blandar smeten tills den känns bra. Ibland tillsätts en sked mjöl eller en skvätt mjölk under resans gång ifall inte smeten känns perfekt. Ett äkta hantverk är det! Många timmar har hon spenderat med pannkakslaggen i högsta hugg 🙂
recept på tunna pannkakor
Igår var det planeringsdag på förskolan så jag och grabbarna var hemma. Och när två par gnistrande, mörkbruna ögon kikar upp på en under lugg och det så försiktigt och snällt frågas om det finns möjlighet att det kan bli pannkaka till lunch, ja vem är jag då att neka dom det?
Så det var bara att plocka fram pannkakaslaggen och mitt enkla pannkaksrecept och sätta igång. För till skillnad mot min mormor behöver jag fortfarande ett recept att utgå ifrån.  Jag gillar när pannkakorna blir sådär riktigt tunna och med det här receptet kommer jag allra närmast hur mormor brukar göra:
Pannkakor, ca 12 st:
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
salt
en nypa socker
smör att steka i
Blanda mjölet med hälften av mjölken och rör till en klumpfri smet. Tillsätt äggen, ett i taget. Häll sedan i resterande mängd mjölk och rör slätt. Blanda i salt och socker. Låt gärna stå i minst 30 minuter i rumstemperatur innan du gräddar.
Hetta upp pannkakslaggen med en klick smör i. Ha i ca 3/4 dl pannkakssmet i den varma laggen och svinga runt den så hela bottenytan täcks av smet. Lossa kanterna försiktigt med hjälp av en smal stekspade. Vänd när pannkakassmeten börjat stelna och den fått fin färg under. Upprepa tills all smet är slut. Servera med grädde, färska bär och din favoritsylt!
Perfekt som enklare lunch, som mellanmål eller till brunch!

3
Kommentera

5 enkla middagar- Veckans mat

kycklingratäng med ajvar
Måndag idag och det är dags att planera veckans mat. Den här veckan kör jag en favorit som tema, nämligen 5 enkla middagar. Vem är inte ute efter enkla vardagsrecept så här när det är dags för en ny vecka med nya middagar att laga?
Först ut är en riktig storfavorit här hemman nämligen kycklinggratäng med ajvar. Enkelt, otroligt gott och alla här hemma gillade det. Mina barn är inte så förtjusta i oliver, men dom är ju bara att peta undan.
vegetarisk stroganoff med morot och halloumi
Många av de vegetariska recept jag har här på Linnéas Skafferi är väldigt lättlagade recept. Som vegetarisk stroganoff med morot och halloumi tillexempel. En härligt smakrik och lättlagad middag!
köttfärsås med linser och morötter
Den klassiska vardagsmaten spagetti med köttfärsås måste ju såklart få vara med en vecka som denna. Här har jag gjort en köttfärssås med linser och morötter. Det är perfekt att dryga ut köttfärssåsen med just morötter och linser, då den räcker till många!
torsk i ugn med creme fraiche
Vi äter fisk minst en gång i veckan här hemma. Och ofta blir det fisk i ugn. Den här veckan tipsar jag om torsk i ugn med örtcreme fraîche. Himla gott och perfekt vardagsmat. Jag brukar variera bland olika smaksättningar, men just örter är väldigt gott till torsk tycker jag!
tacopizza på tortillabröd
Vi avslutar veckan med en smarrig pizza! Tortillapizza är en riktig räddare i nöden när tiden och orken är knapp. Toppa med vad du vill, grönsaker, kyckling eller varför inte som här, gör en tacopizza!

krämig glass utan maskin

Varje vecka brukar ju jag bjuda på ett riktigt smaskigt recept också. Den här veckan blir det den här otroligt goda och krämiga glassen som du gör på bara 3 ingredienser. Och du behöver inte ens ha en glassmaskin. Det låter för bra för att vara sant, jag vet! Men har ni inte testat att göra sån här glass innan så måste ni verkligen testa! Otroligt god och lättgjord. Jag smaksatte med Marabou OREO, men du kan såklart smaksätta med precis vad du vill och gillar allra bäst!

Nu har jag jobbat undan lite här på morgonen, dags att starta igång dagen på riktigt! Barnen är hemma från förskolan då den är stund för planeringsdag. Så idag har jag hela ligan här hemma som sällskap! Härligt med en extra sovmorgon så här 🙂

NI GLÖMMER VÄL INTE BORT TÄVLINGEN JAG HAR PÅ INSTAGRAM?

5
Kommentera

Krämig, hemgjord glass på bara 3 ingredienser

krämig glass utan maskin
Hej UNDERBARA FREDAG! Idag har jag ett sådant där härligt recept att dela med mig av till er. En krämig och god glass, på bara 3 ingredienser. Dessutom behöver du inte använda någon glassmaskin. Det låter nästan för bra för att vara sant. Men det är det, jag lovar. Glassen gör du enkelt på bara två ingredienser och sedan kan du smaksätta med precis vad du vill. Den här gången tog jag Marabou OREO, alltså vilken kombination. Krämig och len glass, små bitar av choklad och små bitar av OREO’s. Som en dröm!
Hemligheten i hur du får till den där riktigt krämiga och underbara glassen är kondenserad mjölk. Den tillsammans med grädden ger dig den godaste glassen du smakat, jag lovar!
krämig glass utan maskin
Den här härligt krämiga glassen bjöd jag på till Valborg. Jag gjorde en stor och härlig fruktsallad att ha till och det blev verkligen lyckat! Alla tyckte glassen var supergod! Alltid kul med gäster som gillar det man bjuder på! Just den här varianten på glass är en riktig räddare i nöden när man vill bjuda på något riktigt gott men inte orkar stå superlänge i köket och fixa. Att man dessutom kan smaksätta den med precis vad man vill gör ju inte saken sämre. Frukt, bär, choklad eller en skvätt likör, allt passar liksom!
 
krämig glass utan maskin
Idag har vi en ledig dag här hemma. Eller ledig och ledig. Barnen sitter och myser i vardagsrummet medan jag stökar undan lite jobb. En klassisk fredagsförmiddag hemma hos oss helt enkelt! Men senare idag bär det av mot Västerås då vi lär köpa ny toastol då vår spruckit(!?!?!). Inte kul alls. Så vi kör fredagsmyset på IKEA ikväll. Perfekt då barnen brukar däcka i bilen så det bara är att bära över dom till deras sängar när vi väl är hemma sen 🙂
Receptet på glassen är väldigt enkelt och som jag skrev tidigare, ni kan smaksätta med precis vad ni vill!
Krämig hemgjord glass:
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
180 g Marabou OREO
 
Vispa grädden fluffig, vänd ner burken med kondenserad mjölk och rör om tills allt blandats väl. Hacka chokladen. Jag hackade ca 2/3 väldigt fint och lät 1/3 vara i lite större bitar. Blanda i.
Ha upp i en form. Jag tog en avlång brödform. Frys i minst fyra timmar. Tag fram ca 20 minuter innan den ska ätas så glassen hinner tina något och bli sådär krämig och god.
 

18
Kommentera

Lyxig chokladbollstårta

 chokladbollstårta med chokladbollar jordgubbar

Ingen av er har väl undgått att missat vilken dag det är idag? Det är ju chokladbollens dag! På varenda blogg, tidning och hemsida kan vi idag läsa massa goda recept på denna älskade lilla boll. Och jag kan ju inte vara sämre utan måste ju också dra mitt strå till stacken. Därför bjuder jag idag på en lyxig chokladbollstårta! Den passar ju även utmärkt att baka till veckans FREDAGSFIKA!

Förra året gjorde jag den här chokladbollstårtan med chokladbottnar till Sebastians födelsedag. Men i år  blev det en helt klassisk chokladbollstårta alltså. Gissa om barnen blev lyriska när dom såg den här i kylen 🙂

chokladbollstårta med chokladbollar jordgubbar

En chokladbollstårta är alltså chokladbollssmet som man format till en tårta och sedan dekorerat. Det kan vara bland det godaste och enklaste fika man kan göra faktiskt. För en chokladbollssmet är ju inte speciellt svår att röra ihop. Det blir mycket roligare och ser väldigt fint ut att ställa fram på fikabordet, oavsett om det är kalas eller bara vanligt fika på gång.

Det magiska knepet för att få till en riktigt god chokladbollstårta är att se till att havregrynen blir riktigt finfördelade. Antingen genom att köra hela smeten i matberedaren eller ge dom en rejäl omgång med elvispen. Sen ska du ha riktigt starkt kaffe också. Eftersom smeten ska stelna i kylen kan du göra den aningens lösare än vid klassiska chokladbollar, då blir chokladbollstårtan garanterat inte torr och tråkig!

Chokladbollstårta:

400 g smör
4 dl florsocker
7 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl kakao
1 1/2 dl starkt kaffe
2 tsk vaniljpulver

pärlsocker
färska jordgubbar
blommor

Lägg smör och florsocker i en bunke eller i en matberedare. Blanda smör och socker. Tillsätt havregryn och fortsätt vispa/mixa tills havregrynen är finfördelade. Tillsätt kakao, kaffe och vanilj. Blanda till en smidig smet.

Klä en form (gärna med löstagbar kant, en stor om du vill ha en låg platt och en mindre om du vill ha en hög tårta) med plastfolie. Fyll formen med ca 2/3 av smeten och ställ kallt. Låt resterande smet stelna i kylen. Gör stora och små chokladbollar som du rullar i pärlsocker. Låt stelna helt i kylen minst 30 minuter. Tag fram chokladbollstårtan och låt den stå framme ca 15 minuter, då fastnar pärlsockret lättare. Tag ur tårtan ur formen och rulla den i pärlsocker. Dekorera med chokladbollar, färska jordgubbar och blommor.

Tårtan blir väldigt mäktig men otroligt god och passar utmärkt till en kopp kaffe! Ni bara måste testa!

bild:Linnéa Seidel

10
Kommentera
ANNONS

Lyxig smörgås

lyxig smörgås polarbröd rosta dela
I samarbete med Polarbröd
Jag fortsätter mitt fina samarbete med Polarbröd och deras nyhet Rosta Dela. Förra gången gjorde jag klassiska smörgåsar med hemkokt jordgubbsmarmelad på. Idag tänkte jag lite annorlunda. Jag såg framför mig lyxiga smörgåsar med extra allt på. Smörgåsar att duka fram på helgens brunch. Där du hittar både sött och salt. Lyxiga smörgåsar som ser helt magiska ut. Men faktiskt inte är speciellt svåra att göra. För allt du behöver här för att lyckas är ett gott bröd, goda pålägg och lite fantasi!
polarbröd rosta dela
Rosta Dela är Polarbröds nyhet i brödhyllan. Ett bröd som du rostar, precis som det är och sedan delar. Då får du en frasig utsida och en varm mjuk insida. Perfekt att dela med någon du tycker om!
Brödet har blivit en storfavorit här hemma hos oss och vi har ätit det nästan varje helg sedan det kom ut i butik.
lyxig smörgås polarbröd rosta dela
Det här med att äta sötsaker till frukost är kanske något vi svenskar inte är så vana att göra. Men visst kan man få unna sig en frasig smörgås med både nutella och banan som avslut på en smaskig frukost eller brunch?  Det tycker jag absolut!
Duka upp massor av godsaker, låt sedan dina gäster rosta smörgåsarna själva och ha på av de saker de gillar allra bäst. På det viset får var och en bygga sig sina egna lyxsmörgåsar.
smörgås med nutella och banan
Banan och nutella är ju en sådan där oslagbar kombo tycker jag! Och med det frasiga brödet till blir det en ren fullträff!
På mina lyxiga smörgåsar hade jag följande:

  • Nutella, banan och svarta sesamfrön
  • Färskost, rökt lax och ärtskott
  • Färskost, krasse och tomat –min favorit!!
  • Färskost och hallon
  • Färskost, groddar, tomat
  • Färskost och jordgubbar

Andra saker som är goda att ha på smörgåsarna är avokado, ägg, räkor eller hummus. Vilken lyx att få äta smörgåsar som dessa på en fint uppdukad brunch!
 
Bilder:Linnéa Seidel

2
Kommentera