ANNONS

Pasta med tomatsås, oliver och krutonger

pasta med tomatsås med produkter från matsmart.se
I samarbete med Matsmart.
Idag ska jag bjuda er på ett sådant där recept jag älskar! Ett underbart vardagsrecept som både är bra för plånboken och miljön. Nämligen pasta (i det här fallet mung och edamamespagetti) och tomatsås. Knepet när det kommer till att få en riktigt god tomatsås, det är att den måste få koka en stund. Minst 20 minuter!
Det som gör just den här måltiden så fantastisk är att den är till största del tillagad på produkter som skulle ha åkt i soporna. Utan att det är det minsta fel på dom! Pastan, tomaterna, de flesta av kryddorna, oliverna och krutongerna. Dessutom var de flesta av ingredienserna jag köpte ekologiska också! Allt skulle ha åkt direkt i närmaste soptunna om det inte vore för Matsmart!
För visste du att 2014, då slängde vi 1,3  miljoner ton mat i Sverige . Lite mer än hälften av det var onödigt matsvinn. Alltså mat som vi skulle kunnat äta. Vi slänger alltså så mycket mat i Sverige när det finns folk i Sverige och runt om i hela världen som inte har råd att ställa ett ordentligt mål lagad mat om dagen på bordet. Det är ju helt galet!
 
Men det är där matsmart kommer in i bilden. För hos dom kan du köpa produkter som i vanliga fall skulle ha slängts. Kanske har man gjort om designen på förpackningen, eller så är det en säsongsvara eller kanske närmar sig bäst-före-datumet. Alla dessa produkter kan du köpa för en betydligt lägre peng än i mataffären. Jag la en order på ca 500 kr och i butik hade värdet varit över 900 kr!
pasta med tomatsås med produkter från matsmart.se
Så till den här superenkla, goda, billiga och klimatsmarta pastan hittade jag massor av produkter hos matsmart som gjorde att hela familjen kunde äta middag med gott samvete!
Eftersom jag tycker att det här är en sådan himla bra idé, och en tjänst ni alla faktiskt enkelt kan använda er av  för att aktivt minska matsvinnet så ska ni få en rabattkod av mig. Om ni handlar för minst 350 kr hos matsmart.se för ni 50 kr rabatt om ni anger koden LINNEA50. Din beställning gör du enkelt på matsmart.se. Erbjudandet gäller till och med 31/5.
 
Så till receptet. Inga konstigheter, bara enkel vardagsmat när den är som bäst!
 
Pasta med tomatsås, oliver och krutonger:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk paprikapulver
1 msk oregano
1 msk grönsaksbuljongpulver
salt
svartpeppar
2 msk tomatpuré
2 burkar, a´400 g hela konserverade tomater
1 dl balsamvinäger
1 liten burk urkärnade svarta oliver
riven parmesan
färsk persilja
krutonger
 
4 port pasta (jag tog mung & edamamespagetti
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs på låg värme i lite olja tillsammans med kryddorna. Löken ska bli helt mjuk. Tillsätt tomatpurén och de konserverade tomaterna. Låt allt koka på svag värme i cirka 30 minuter. Dela de hela tomaterna i mindre bitar när de mjuknat helt.
Smaka av med balsamvinäger.
När tomatsåsen kokat klart, rör i oliverna. Blanda i den kokta pastan i tomatsåsen. Riv över parmesan. Finhacka persilja och strö över tillsammans med ett par nävar krutonger.
Ät direkt!

2
Kommentera

Mangosmoothie

smoothie med mango
Nu när sommaren står för dörren vill jag äta snabba och enkla frukostar. Gröten får ge plats åt snabbare och svalare val. Då är alla slags smoothies ett perfekt alternativ att ta till! Här har jag gjort en supergod mangosmoothie som barnen bara älskar. Mango är en otroligt bra frukt att ha i frysen. Av den smaksätter man enkelt yoghurt, gör smoothies, glass eller bara äter som den är, lite halvtinad sådär. Gärna rullad i kokos! Ett perfekt, svalkande mellanmål!
Jag gör ofta mina smoothies på bara frukt och lite havremjölk. Men idag var jag sugen på något lite annat. Så idag hade jag i lite krämig, naturell yoghurt också. Och MUMS så gott det blev. Svalkande, enkelt och gott! Vill man kan man tillsätta lite ingefära för extra smak. Det brukar bli himla gott tycker jag, men det är inte alla gånger barnen gillar det.
 
smoothie med mango
Jag brukar variera om jag serverar mina smoothies i skål eller i glas. Sådana här lite tjockare smoothies äter man med fördel ur skål tycker jag. Barnen brukar ha svårt att dricka om de är allt för tjocka. För smoothies måste visst drickas ur sugrör har jag nu lärt mig. Det finns verkligen inget annat sätt!
smoothie med mango
Jag har toppat min mangosmoothie med färska jordgubbar och hampafrö. Hampafrö är ett superfood och ett av de mest näringsrika fröerna vi har. Det innehåller bra med protein, fiber, Omega-3 och Omega-6. Perfekt att strö över salladen, ha på yoghurten eller som här, toppa din mangosmoothie med!
 
Mangosmoothie, 2 skålar:
2 dl halvtinad mango
1 banan
3 dl naturell yoghurt
1/2 tsk vaniljpulver
ev 1/2 tsk ingefära
hampafrö
färska bär
 
Lägg halvtinad mango, banan, yoghurt och vaniljpulver i en mixer och mixa helt slätt. Tillsätt ev lite ingefära om du gillar det. Ha upp i skålar och strö över hampafrö och färska bär. Ät direkt!
 
Idag är säker många av er lediga och får njuta av det underbara värde vi här hos oss har. Hoppas ni alla får en riktigt härlig dag! Och glöm inte att hålla koll på instagram senare idag, där dyker det nämligen upp en fin tävling som ni inte får missa!!!

5
Kommentera

5 goda recept att baka till mors dag

rulltårta med hallon
Fira mors dag på söndag med att baka något gott! Idag har jag plockat fram 5 fantastiska recept som passar att bjuda lilla mamma på.
Först ut är receptet på den här klassiska rulltårtan. Jag tycker rulltårta är något vi lätt glömmer bort bland alla nya bakverk som dyker upp. Men att göra en rulltårta är både enkelt, går snabbt och sedan går den att variera i det oändliga. Här har jag fyllt rulltårtan med hallon och grädde, en riktigt god kombination! Bakar jag och barnen tillsammans blir det ofta just rulltårta. Dom tycket det är jättegott och så är det lagom avancerat så alla kan vara med.
Jag tycker om högtidsdagar som dessa, det är fint att få fira och uppmärksamma människor som betyder lite extra mycket för oss. Men ibland landet vara svårt att veta vad man ska köpa. Sitter du också och funderar, ja då tycker jag du ska beställa ett Morsdagspaket från UNICEF.  Morsdagpaketet innehåller 8 doser vaccin som ger barn skydd mot mässling och polio, två myggnät som skyddar mot till exempel malaria, 30 påsar nötkräm som kan rädda ett undernärt barns liv, 70 påsar vätskeersättning mot uttorkning och 1 000 vattenreningstabletter som renar smutsigt vatten och ger fler barn rent vatten att dricka.

pavlova
Recept nr 2 som jag tycker passar utmärkt att bjuda mamma på är de här underbara pavlovorna! Alltså vilken dröm! Seg chokladmaräng, grädde och färska bär. JA TACK!
enkel ananaspaj
Den klassiska ananaspajen är ett garanterat säkert kort. Jag har faktiskt inte stött på någon som inte  gillar den här. Bjud på pajen när den är lite ljummen och servera en stor kula vaniljglass till!
mazarinkaka, mazarintårta
Överraska med något lite oväntat till kaffet på mors dag, vad sägs om en mazarinkaka? Den här är så god och det är kul att bjuda på något annorlunda ibland!
rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
Våren är ju ändå rabarberns storhetstid, så passa på att njuta av de första späda rabarbern och gör en härlig rabarberpaj av dom. Här har rabarbern fått sällskap av jordgubbar, lime och ingefära. Vilken oslagbar kombination alltså! Lyxa sedan till det ordentligt genom att vispa ihop en hemgjord vaniljvisp. Helt makalöst gott, jag lovar!
 
Hur ska ni fira mors dag? Min lilla mor har ju även äran att fylla år på mors dag i år, så henne firar vi dubbelt upp! Själv hoppas jag på att bli firad med en fin frukost. Kanske på altanen om vädret håller i sig!

0
Kommentera

Billiga veckan-veckans mat

vegetarisk pytt i panna
Försöker du som jag spara någon krona till semestern? För att kunna unna sig lite extra i sommar när man är ledig kan det vara smart att se över sina matkostnader. Sedan är det även sista skälvande dagarna innan lön nu, så kanske ekar det tomt på mångas konton innan lönen fylls på. Därför tänkte jag att det passar fint med temat: billiga veckan i veckans mat. Det finns faktiskt otroligt mycket god mat att laga och äta som inte alls behöver bli så dyr.
Allra först ut är mitt bästa spartips- nämligen att göra en härlig vegetarisk pytt i panna. Får man rester över går det fint att göra om dom till en matig sallad genom att koka lite matvete och blanda i lite fler grönsaker. Perfekt sommarmat att ha i matlådan.
vegetarisk böngryta i crock pot
Vid det här läget vet nog alla att bönor och linser är billig mat som räcker till många. Jag brukar göra ett storkok av böngryta i min Crock Pot och frysa in. Då är det bara att ta fram som matlåda eller om man inte orkar laga mat någon dag. Har man en bra bas kan du trolla fram riktigt god och billig mat! Använd de kryddor du gillar allra bäst och smaksätt med. Servera råris, matvete eller ett gott bröd till!
grönsakssoppa
Soppa, vilken himla bra grej! Ungefär som med pytt i panna så kan du ha lite av vad som finns hemma i soppa. All slags rotfrukter är gott att koka mjuka och sedan mixa till en slät soppa. Perfekt att ta av vad som finns hemma och göra en riktig skåprensning!
ugnspannkaka
Ugnspannkaka är också en himla bra uppfinning. En enkel pannkakssmet kostar inte många kronor att röra ihop. Blanda i överblivna korvbitar, lite bacon, en finhackad lök eller av vad som finns i kyl och skafferi. Och vips har du en superbilliga middag som hela familjen gillar!
zucchinigratäng
Nu börjar det finnas zucchini till bra pris i mataffären, då brukar jag passa på och köpa på mig ett gäng och göra den här helt underbara zucchinigratängen. Den är bara såå god! Servera en matig sallad till så är middagen fixad!
fryst melon till glass på pinne
Glassugen så här framåt slutet av veckan? Men att köpa färdig glass kan vara en riktigt dyr historia! Köp en vattenmelon istället och gör massor av melonglassar av! Enkelt, nyttigt och styckepriset per glass blir inte alls många kronor!
Har du några bra tips på hur man enkelt spar in pengar när det kommer till matlagningen?

0
Kommentera

Rabarbermuffins

rabarbermuffins med havregrynsmul
Hej härliga söndag och hej solen!
Jag ser att ni är många som är in här hos mig på Linnéas Skafferi som söker efter ett riktigt bra recept på rabarbermuffins. Så idag tänkte jag plocka fram en riktig favorit från gömmorna. Ett recept på rabarbermuffins med havregrynsmul. Otroligt goda och väldigt lättbakade. Havregrynssmulet man toppar muffinsen med är så gott och gör verkligen stor skillnad, så hoppa inte över det!
 
rabarberstjälkar
Nu har  min rabarber börjat komma upp så mycket ur jorden att det börjar gå att ta av den och baka. Det har varit riktigt segt i år på grund av att det varit så kallt ute. Men nu så är den riktigt på gång.
Det finns ju massor av godsaker man kan baka med just rabarber. Rabarbermuffuns, rabarberpaj eller varför inte rabarberkaka? Allt brukar gå hem runt fikabordet!
Jag försöker alltid ta de allra spädaste rabarberstjälkarna. De stora och kraftiga blir oftast ganska träiga och sura i smaken och inte alls lika goda.
Rabarbermuffins, 12 st:
3 dl strösocker
2 ägg
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
3 dl vetemjöl
50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn
ca 3 dl späd och fin rabarber, skuren i småbitar
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och ha i vaniljen.
Rör ner det smälta smöret med mjölet i äggsmeten, blanda väl. Det blir en ganska tjock smet.
Smält smöret, blanda i socker och havregryn, rör om ordentligt.
Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten jämnt mellan formarna.
Ha i den skurna rabarbern. Strö över havregrynssmulet. Grädda i 180 °C  i cirka 15 minuter.
Servera ljumma med en stor klick vaniljglass, eller som klassiska muffins till eftermiddagsfikat!
Och nej, det ska inte vara något bakpulver i dessa. Vispar man ägg och socker fluffigt och fint räcker det för att de ska resa sig.
Har ni börjat använda rabarbern än i år? Vad har ni bakat för något?

4
Kommentera