Vegetarisk pytt i panna

 

vegetarisk pytt i panna

En av de saker jag vet att ni läsare gillar här på Linnéas Skafferi är de enkla recept på vardagsmat jag lägger upp. Lättlagade middagar som passar hela familjen. Det är liksom min grej. Sådan mat älskar jag att laga och delar gärna med mig av. Idag tänkte jag tipsa er om ett himla bra recept som man kan använda som bas i sin matlagning. Nämligen en vegetarisk pytt i panna, gjord på svamp, morötter zucchini, lök och paprika. Det är en sådan himla bra grund. Det kan man göra en stor omgång av och ena dagen äta som pytt i panna tillsammans med korv eller varför inte en bit panerad fisk eller bara som den är. Nästa dag kan man koka lite matvete och göra en matig sallad av den, som jag har gjort här. Då kan du ha lite stekt halloumi eller varför inte en bit ugnsbakad lax till.

vegetarisk pytt i panna
Vill man inte äta kött är halloumi en bra och god proteinkälla att ersätta köttet med. Jag gillar den salta, lite gnissliga osten. Den passar utmärk att äta till.
vegetarisk pytt i panna
När man gör en vegetarisk pytt i panna kan man ju blanda i av de rotsaker och grönsaker man gillar allra bäst. Men jag tycker det här är en fin grund. På mataffären fanns otroligt söta små kastanjechampinjoner idag som jag inte kunde låta bli att köpa. Fina och fantastisk goda
vegetarisk pytt i panna
Jag tycker om när man kan laga en rejäl omgång av något och sedan låta det komma till användning senare i veckan som en ny maträtt. Det är tidseffektivt, bra för plånboken och bra för miljön då man inte behöver slänga överbliven mat!
Vegetarisk pytt i panna:
300 g champinjoner
salt
1 gul lök
3 morötter
1 zucchini
1 röd paprika
1 msk grönsaksbuljongspulver
svartpeppar
färsk bladpersilja
saft från 1/2 citron
Skär ner champinjonerna i mindre bitar, stek dom i en torr panna på medelvärme tills de börjar släppa ifrån sig lite vätska. Salta och tillsätt en klick smör. Skala och finhacka löken. Låt den steka med svampen.
Skär ner morötterna i små bitar och ha i den i stekpannan. Låt allt steka på medelvärme tills morötterna mjuknat. Skär zucchini och paprika i mindre bitar och låt steka med de sista 5-10 minuterna.
Krydda med grönsaksbuljong, svartpeppar, färsk bladpersilja och citronsaft.
 
Matig sallad gjord på vegetarisk pytt i panna:
2 port vegetarisk pytt i panna
1 portion matvete
tomater
persilja
halloumi
avokado
Koka matvetet enligt anvisningarna på paketet. Blanda sedan matvete och pytt i panna. Skär ner tomater i mindre bitar och grovhacka persilja. Blanda allt i en skål Stek halloumi och det och avokado till.
 
Enkel, god, nyttig och bra vardagsmat när den är som allra bäst!

0
Kommentera
ANNONS

Rårakor med löjrom

rårakor med löjrom
I samarbete med Änga Gård.
Den här veckan arbetar jag ett himla roligt projekt som jag nu kan dela med mig av till er! Jag har nämligen inlett ett samarbete med företaget Änga Gård och ska den här veckan ta över deras Instagramkonto! Så under den här veckan kommer ni även hitta mina bilder på @angagard. Och så kommer ni såklart hitta en del recept här under veckan där jag använt deras underbara produkter. Som idag, då jag gjort lyxiga rårakor med löjrom och kryddat med en av deras storsäljare!
Änga Gård startades för mer än 25 år sedan och är ett företag som säljer torkade kryddor, kryddblandningar och teer. Företaget var ett av de första med ekologisk kryddmärkning,. Det är ett företag som finns här i Sala, den staden där jag bor men de har en webbshop som gör att man kan beställa från dom oavsett vart man bor i Sverige. Bra va!
Änga Gård
Sedan förra hösten är det Erika och hennes man Stefan som driver företaget. De har över 100 olika sorters kryddor i webbshoppen, men även olika kryddblandningar, teer, och saltblandningar. Efter att man har varit på besök på deras kryddlager doftar man av hundratals olika kryddor i flera timmar efteråt. Helt underbart 🙂 Och man blir så sugen att fylla upp påsar med ekologiskt nyponpulver, rosenblad, kryddstark svartpeppar och alla andra kryddor de har på sitt lager!
Heta nätter änga gård
Heta Nätter är den kryddblandning flest personer känner igen. Och jag har faktiskt använt just den kryddblandningen säkert 10 år. Långt, långt innan det ens var på tapeten att vi skulle ha ett samarbete alltså.. Perfekt att ha i köttfärssåsen, att göra en enkel, kall sås av eller som i receptet här: att krydda upp sina rårakor med. Det blir så himla gott! Heta Nätter innehåller vitlök, persilja, svartpeppar och basilika. Inget salt e-nummer eller andra tillsatser. Bara ekologiska kryddor. Bra va?
rårakor med löjrom
 
Något jag brukade göra då och då förr var rårakor. Så genialt enkelt och gott! Perfekt på brunchen, som en enklare lunch eller till förrätt. Lyxar man till det med både löjrom, smetana och finhackad rödlök, ja då är man nästan i himlen vill jag lova! Men under ett par år har det ju vår kära potatis fått lite oförtjänt dåligt rykte. Men det börjar så sakta ändra på sig och nu är det helt ok att då och då unna sig att äta potatis. På min ICA-affär har dom potatis som odlas bara en dryg mil från där jag bor. DET känns riktigt lyxigt att alltid ha tillgång till närodlat!
Rårakor är ju i princip bara riven potatis som du steker tillsammans med lite kryddor i en klick smör. De blir helt ljuvligt frasiga och ska serveras på direkten!
 
Rårakor med löjrom, kryddade med Heta nätter, ca 4 portioner
8 medelstora potatisar
1/2 tsk salt
2 tsk Heta Nätter
smör att steka i
1 röd lök
ca 150 g svensk löjrom
2 dl smetana
ärtskott
Skala potatisen och riv den grovt. Salta och krama ur vätskan ur potatisen. Smaksätt med Heta Nätter.
Hetta upp en stekpanna och ha i en klick smör. Stek rårakorna i omgångar. Lägg upp rårakorna på tallrikar. Finhacka rödlöken och fördela löjrom, smetana och lök över rårakorna. Toppa med lite ärtskott. Ät på direkten!
 

0
Kommentera

5 glutenfria middagar- veckans mat

bönbiffar med morot och majs
Äntligen måndag och en ny omgång av veckans mat. Jag har fått önskemål från fler av er att ha lite olika allergi-anpassade teman på veckans mat. Så den här gången kör jag 5 glutenfria middagar i veckans mat. Jag är absolut inte allergisk eller så, men jag vet att min kropp mår så mycket bättre om jag avstår från att äta snabba kolhydrater. Och i många produkter som innehåller just gluten består ju av snabba kolhydrater.
Först ut är mina favoriter när det kommer till vego-biffar. Nämligen bönbiffar med morot och majs. Så goda! Till det har jag gjort en enkel cole slaw på rödkål. MUMS!
Ugnsbakad fylld zucchini
Fylld zucchini är en annan favorit. Jag har två stycken ligger i kylen så det blir nog morgondagens middag tror jag. i år ska jag nog ta och prova att odla egna. Det är ju så underbart att bara kunna gå ut och plocka, och inte är de svårodlade heller vad jag förstått. Kanske någon här som sitter inne på några bra odlarknep?
gryta med fläskkotletter och svamp
Grytan där du kan byta ut fläskköttet mot kyckling, biff eller varför inte vildsvin. Bästa receptet som du alltså så enkelt varierar efter vad du har hemma och är sugen på. Lättlagad är den också, vilket är ett himla stort pluspoäng! Receptet på kotlettgrytan hittar du här.
torskrygg med pesto i ugn
Enkla recept på fisk i ugn är sådant man aldrig kan få för mycket av. Här har jag ugnsbakat torskrygg tillsammans med fetaost, tomater och pesto. En supergod kombination.
vegetarisk stroganoff med svamp
Vegetarisk stroganoff har blivit en sådan där liten räddare i nöden hemma hos oss. Den här har jag gjort på svamp, men du kan även  steka halloumi eller morötter och ha i. Enkel vardagsmat när den är som bäst!
 
black bean brownies
Sedan lär vi ju avsluta veckan med något riktigt mumsigt, även det glutenfritt såklart! Och då tänkte jag tipsa om den här makalöst goda chokladkakan. Den är helt glutenfri och faktiskt gjord på svarta bönor. Black bean brownie, så god!
 

3
Kommentera

Rabarberpaj med hemgjord vaniljvisp

rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
 
Hej härliga söndag!
Barnen är bänkade framför tv:n en stund och jag passar på att få undan lite jobb. Som att blogga om den här underbara rabarberpajen med hemgjord vaniljvisp!
Idag är vi allt lite trötta tror jag. Gårdagen spenderades på Parken Zoo i Eskilstuna. Röda mattan var utrullad och Loppi-gänget stod och tog emot alla glada barn och vuxna, Vi blev bjudna på smarriga hamburgare och sedan var det bara att inta parken, med djur, karuseller och allt som hör till. När klockan var 16 och parken stängde stoppade jag in två mycket nöjda pojkar i bilen och åkte hemåt. Tyvärr hamnade vi i superlånga bilköer pågrund av en olycka och sedan vägarbete. Men jag och Axel lyssnade på Sune och Isac passade på att sova hela två timmar!!
Sebastian är i Spanien och jag bara måste ge en eloge till alla ensamstående föräldrar där ute. Att rodda jobb, barn och aktiviteter själv ett par dagar så här räcker gott för mig. Jag förstår helt enkelt inte hur ni klarar av det!
Idag blir det pannkakor till lunch hos min mormor och morfar, sen ska vi till min bästa Anna med familj en stund innan det är dags för springtävling för Axel. En härlig söndag känns det som om det blir. Bara barnen håller sams 🙂
rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
 
Men så till dagens recept. Jag tycker det passar bra att runda va helgen med en rabarberpaj så här nu när våren är här på riktigt. I veckan hade jag P4 Västmanland på besök och då bakade vi den här smarriga rabarberpajen med jordgubbar, ingefära och lime. Det är en helt oslagbar kombination om ni frågar mig.
Sen måste jag bara slå ett slag för det här med att göra egen vaniljvisp. Jag vet att det kan låta väldigt pretentiöst att stå och göra egen, när det finns på tetra som du bara vispar upp. Men tro mig. Det här blir så mycket godare!! Och inte är det så mycket svårare att göra heller.
rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
Pajen är en slags smulpaj med både mjöl och havregryn. Jag gillar den här sortens paj allra bäst.
 
Rabarberpaj med jordgubbar:
Fyllning:
3 stjälkar rabarber
1/2 L jordgubbar (frysta eller färska)
1 cm färsk ingefära
2 msk flytande honung
saft från 1 lime
äkta vaniljpulver
Pajdeg:
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
 
Skär rabarbern i slantar och dela jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull. Finriv ingefäran och blanda i den tillsammans med honungen. Värm allt på medelvärme tills rabarbern börjar mjukna. Rör inte allt för mycket, de skall fortfarande behålla formen. Tillsätt limesaften och en knivsudd äkta vanilj. Ha upp frukten i en pajform.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker och rör tills det löst sig något. Tag kastrullen från plattan och ha i mjöl, havregryn och bakpulver. Det skall bli en smulig massa.
Toppa med pajdegen och grädda i 180 grader i cirka  30 minuter.
 
Rårörd vanijvisp 6 portioner:
3 äggulor
3 msk florsocker
1 tsk vailjpulver
3 dl vispgrädde
Blanda äggulor, florsocker och vaniljpulver. Vispa detta pösigt. Vispa sedan grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm. Servera till den varma pajen.
 
bild:Linnéa Seidel

4
Kommentera

Gratinerade havskräftor med aioli

gratinerade havskräftor med hemgjord aioli
 
Hej underbara fredag med strålande sol!
Jag sitter på tåget på väg mot Stockholm där jag först ska hinna med en fika med fina, fina Claudia. Finkaffe har utlovats och det ser jag så fram emot. Sen bär det av mot Miss Clara och en spännande lunch med Risenta. Lunchen är framtagen tillsammans med Diadonna och det ska bli så himla kul att ses igen. Hon kammade hem Matbloggsprisets Bästa Foto i höstas, vilket jag absolut förstår. Herre gud vilka underbara bilder hon tar!
I morse vinkade vi av Sebastian som åker till Spanien över helgen. Så jag och grabbarna får roa oss själva fram till på måndag kväll. Men det blir nog bra, imorgon bär det av till Parken Zoo med Loppi-gänget. Det ska verkligen bli kul! Var något år sedan vi var där, tror Axel var liten. Antar att jag kommer vara rätt slut efter en heldag på Zoo ensam med två vildar…
Idag tänkte jag bjuda på ett riktigt smarrigt recept, nämligen gratinerade havskräftor med hemgjord aioli. Det är så otroligt gott och passar perfekt som en lyxig förrätt eller del av lite god plockmat sådär på fredagskvällen. Att göra hemgjord aioli är inte alls svårt och det blir så mycket godare än köpe-varianten. Jag gör alltid min aioli med stavmixer. Det går fort, enkelt och jag lyckas alltid med den!
Gratinerade havskräftor:
8 st kokta havskräftor
125 g rumstempererat smör
1 dl hackade örter (ta de du gillar bäst!)
1 vitlöksklyfta
chiliflakes efter smak
saft från 1 lime
salt
1 dl riven, vällagrad och smakrik ost
Klyv kräftorna på längden och knäck klorna lite lätt. Lägg havskräftorna i en ugnsform med den skurna sidan upp.
Finhacka eller riv vitlöken. Blanda sedan samman alla ingredienser och spritsa eller bred kryddsmöret på havskräftorna. Strö osten över. Gratinera i 2250 °C högt upp i ugnen i cirka 5 minuter.
 
Aioli:
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
2 dl neutral rapsolja
1/2 pressad citron
1 tsk dijonsenap
salt
Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla. Separera äggvitan från gulan. Lägg äggulorna i en hög skål, jag brukar ta ett litermått. Riv vitlöken fint. Ha i olja, saft från citron och senap. Sätt stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills allt blandats till en krämig aioli. Smaka av med salt.
Servera ett riktigt gott bröd till och fredagsmyset kan börja!

0
Kommentera