Krämig, hemgjord glass på bara 3 ingredienser

krämig glass utan maskin
Hej UNDERBARA FREDAG! Idag har jag ett sådant där härligt recept att dela med mig av till er. En krämig och god glass, på bara 3 ingredienser. Dessutom behöver du inte använda någon glassmaskin. Det låter nästan för bra för att vara sant. Men det är det, jag lovar. Glassen gör du enkelt på bara två ingredienser och sedan kan du smaksätta med precis vad du vill. Den här gången tog jag Marabou OREO, alltså vilken kombination. Krämig och len glass, små bitar av choklad och små bitar av OREO’s. Som en dröm!
Hemligheten i hur du får till den där riktigt krämiga och underbara glassen är kondenserad mjölk. Den tillsammans med grädden ger dig den godaste glassen du smakat, jag lovar!
krämig glass utan maskin
Den här härligt krämiga glassen bjöd jag på till Valborg. Jag gjorde en stor och härlig fruktsallad att ha till och det blev verkligen lyckat! Alla tyckte glassen var supergod! Alltid kul med gäster som gillar det man bjuder på! Just den här varianten på glass är en riktig räddare i nöden när man vill bjuda på något riktigt gott men inte orkar stå superlänge i köket och fixa. Att man dessutom kan smaksätta den med precis vad man vill gör ju inte saken sämre. Frukt, bär, choklad eller en skvätt likör, allt passar liksom!
 
krämig glass utan maskin
Idag har vi en ledig dag här hemma. Eller ledig och ledig. Barnen sitter och myser i vardagsrummet medan jag stökar undan lite jobb. En klassisk fredagsförmiddag hemma hos oss helt enkelt! Men senare idag bär det av mot Västerås då vi lär köpa ny toastol då vår spruckit(!?!?!). Inte kul alls. Så vi kör fredagsmyset på IKEA ikväll. Perfekt då barnen brukar däcka i bilen så det bara är att bära över dom till deras sängar när vi väl är hemma sen 🙂
Receptet på glassen är väldigt enkelt och som jag skrev tidigare, ni kan smaksätta med precis vad ni vill!
Krämig hemgjord glass:
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
180 g Marabou OREO
 
Vispa grädden fluffig, vänd ner burken med kondenserad mjölk och rör om tills allt blandats väl. Hacka chokladen. Jag hackade ca 2/3 väldigt fint och lät 1/3 vara i lite större bitar. Blanda i.
Ha upp i en form. Jag tog en avlång brödform. Frys i minst fyra timmar. Tag fram ca 20 minuter innan den ska ätas så glassen hinner tina något och bli sådär krämig och god.
 

18
Kommentera

Lyxig chokladbollstårta

 chokladbollstårta med chokladbollar jordgubbar

Ingen av er har väl undgått att missat vilken dag det är idag? Det är ju chokladbollens dag! På varenda blogg, tidning och hemsida kan vi idag läsa massa goda recept på denna älskade lilla boll. Och jag kan ju inte vara sämre utan måste ju också dra mitt strå till stacken. Därför bjuder jag idag på en lyxig chokladbollstårta! Den passar ju även utmärkt att baka till veckans FREDAGSFIKA!

Förra året gjorde jag den här chokladbollstårtan med chokladbottnar till Sebastians födelsedag. Men i år  blev det en helt klassisk chokladbollstårta alltså. Gissa om barnen blev lyriska när dom såg den här i kylen 🙂

chokladbollstårta med chokladbollar jordgubbar

En chokladbollstårta är alltså chokladbollssmet som man format till en tårta och sedan dekorerat. Det kan vara bland det godaste och enklaste fika man kan göra faktiskt. För en chokladbollssmet är ju inte speciellt svår att röra ihop. Det blir mycket roligare och ser väldigt fint ut att ställa fram på fikabordet, oavsett om det är kalas eller bara vanligt fika på gång.

Det magiska knepet för att få till en riktigt god chokladbollstårta är att se till att havregrynen blir riktigt finfördelade. Antingen genom att köra hela smeten i matberedaren eller ge dom en rejäl omgång med elvispen. Sen ska du ha riktigt starkt kaffe också. Eftersom smeten ska stelna i kylen kan du göra den aningens lösare än vid klassiska chokladbollar, då blir chokladbollstårtan garanterat inte torr och tråkig!

Chokladbollstårta:

400 g smör
4 dl florsocker
7 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl kakao
1 1/2 dl starkt kaffe
2 tsk vaniljpulver

pärlsocker
färska jordgubbar
blommor

Lägg smör och florsocker i en bunke eller i en matberedare. Blanda smör och socker. Tillsätt havregryn och fortsätt vispa/mixa tills havregrynen är finfördelade. Tillsätt kakao, kaffe och vanilj. Blanda till en smidig smet.

Klä en form (gärna med löstagbar kant, en stor om du vill ha en låg platt och en mindre om du vill ha en hög tårta) med plastfolie. Fyll formen med ca 2/3 av smeten och ställ kallt. Låt resterande smet stelna i kylen. Gör stora och små chokladbollar som du rullar i pärlsocker. Låt stelna helt i kylen minst 30 minuter. Tag fram chokladbollstårtan och låt den stå framme ca 15 minuter, då fastnar pärlsockret lättare. Tag ur tårtan ur formen och rulla den i pärlsocker. Dekorera med chokladbollar, färska jordgubbar och blommor.

Tårtan blir väldigt mäktig men otroligt god och passar utmärkt till en kopp kaffe! Ni bara måste testa!

bild:Linnéa Seidel

10
Kommentera
ANNONS

Lyxig smörgås

lyxig smörgås polarbröd rosta dela
I samarbete med Polarbröd
Jag fortsätter mitt fina samarbete med Polarbröd och deras nyhet Rosta Dela. Förra gången gjorde jag klassiska smörgåsar med hemkokt jordgubbsmarmelad på. Idag tänkte jag lite annorlunda. Jag såg framför mig lyxiga smörgåsar med extra allt på. Smörgåsar att duka fram på helgens brunch. Där du hittar både sött och salt. Lyxiga smörgåsar som ser helt magiska ut. Men faktiskt inte är speciellt svåra att göra. För allt du behöver här för att lyckas är ett gott bröd, goda pålägg och lite fantasi!
polarbröd rosta dela
Rosta Dela är Polarbröds nyhet i brödhyllan. Ett bröd som du rostar, precis som det är och sedan delar. Då får du en frasig utsida och en varm mjuk insida. Perfekt att dela med någon du tycker om!
Brödet har blivit en storfavorit här hemma hos oss och vi har ätit det nästan varje helg sedan det kom ut i butik.
lyxig smörgås polarbröd rosta dela
Det här med att äta sötsaker till frukost är kanske något vi svenskar inte är så vana att göra. Men visst kan man få unna sig en frasig smörgås med både nutella och banan som avslut på en smaskig frukost eller brunch?  Det tycker jag absolut!
Duka upp massor av godsaker, låt sedan dina gäster rosta smörgåsarna själva och ha på av de saker de gillar allra bäst. På det viset får var och en bygga sig sina egna lyxsmörgåsar.
smörgås med nutella och banan
Banan och nutella är ju en sådan där oslagbar kombo tycker jag! Och med det frasiga brödet till blir det en ren fullträff!
På mina lyxiga smörgåsar hade jag följande:

  • Nutella, banan och svarta sesamfrön
  • Färskost, rökt lax och ärtskott
  • Färskost, krasse och tomat –min favorit!!
  • Färskost och hallon
  • Färskost, groddar, tomat
  • Färskost och jordgubbar

Andra saker som är goda att ha på smörgåsarna är avokado, ägg, räkor eller hummus. Vilken lyx att få äta smörgåsar som dessa på en fint uppdukad brunch!
 
Bilder:Linnéa Seidel

2
Kommentera

Vegetarisk pytt i panna

 

vegetarisk pytt i panna

En av de saker jag vet att ni läsare gillar här på Linnéas Skafferi är de enkla recept på vardagsmat jag lägger upp. Lättlagade middagar som passar hela familjen. Det är liksom min grej. Sådan mat älskar jag att laga och delar gärna med mig av. Idag tänkte jag tipsa er om ett himla bra recept som man kan använda som bas i sin matlagning. Nämligen en vegetarisk pytt i panna, gjord på svamp, morötter zucchini, lök och paprika. Det är en sådan himla bra grund. Det kan man göra en stor omgång av och ena dagen äta som pytt i panna tillsammans med korv eller varför inte en bit panerad fisk eller bara som den är. Nästa dag kan man koka lite matvete och göra en matig sallad av den, som jag har gjort här. Då kan du ha lite stekt halloumi eller varför inte en bit ugnsbakad lax till.

vegetarisk pytt i panna
Vill man inte äta kött är halloumi en bra och god proteinkälla att ersätta köttet med. Jag gillar den salta, lite gnissliga osten. Den passar utmärk att äta till.
vegetarisk pytt i panna
När man gör en vegetarisk pytt i panna kan man ju blanda i av de rotsaker och grönsaker man gillar allra bäst. Men jag tycker det här är en fin grund. På mataffären fanns otroligt söta små kastanjechampinjoner idag som jag inte kunde låta bli att köpa. Fina och fantastisk goda
vegetarisk pytt i panna
Jag tycker om när man kan laga en rejäl omgång av något och sedan låta det komma till användning senare i veckan som en ny maträtt. Det är tidseffektivt, bra för plånboken och bra för miljön då man inte behöver slänga överbliven mat!
Vegetarisk pytt i panna:
300 g champinjoner
salt
1 gul lök
3 morötter
1 zucchini
1 röd paprika
1 msk grönsaksbuljongspulver
svartpeppar
färsk bladpersilja
saft från 1/2 citron
Skär ner champinjonerna i mindre bitar, stek dom i en torr panna på medelvärme tills de börjar släppa ifrån sig lite vätska. Salta och tillsätt en klick smör. Skala och finhacka löken. Låt den steka med svampen.
Skär ner morötterna i små bitar och ha i den i stekpannan. Låt allt steka på medelvärme tills morötterna mjuknat. Skär zucchini och paprika i mindre bitar och låt steka med de sista 5-10 minuterna.
Krydda med grönsaksbuljong, svartpeppar, färsk bladpersilja och citronsaft.
 
Matig sallad gjord på vegetarisk pytt i panna:
2 port vegetarisk pytt i panna
1 portion matvete
tomater
persilja
halloumi
avokado
Koka matvetet enligt anvisningarna på paketet. Blanda sedan matvete och pytt i panna. Skär ner tomater i mindre bitar och grovhacka persilja. Blanda allt i en skål Stek halloumi och det och avokado till.
 
Enkel, god, nyttig och bra vardagsmat när den är som allra bäst!

0
Kommentera
ANNONS

Rårakor med löjrom

rårakor med löjrom
I samarbete med Änga Gård.
Den här veckan arbetar jag ett himla roligt projekt som jag nu kan dela med mig av till er! Jag har nämligen inlett ett samarbete med företaget Änga Gård och ska den här veckan ta över deras Instagramkonto! Så under den här veckan kommer ni även hitta mina bilder på @angagard. Och så kommer ni såklart hitta en del recept här under veckan där jag använt deras underbara produkter. Som idag, då jag gjort lyxiga rårakor med löjrom och kryddat med en av deras storsäljare!
Änga Gård startades för mer än 25 år sedan och är ett företag som säljer torkade kryddor, kryddblandningar och teer. Företaget var ett av de första med ekologisk kryddmärkning,. Det är ett företag som finns här i Sala, den staden där jag bor men de har en webbshop som gör att man kan beställa från dom oavsett vart man bor i Sverige. Bra va!
Änga Gård
Sedan förra hösten är det Erika och hennes man Stefan som driver företaget. De har över 100 olika sorters kryddor i webbshoppen, men även olika kryddblandningar, teer, och saltblandningar. Efter att man har varit på besök på deras kryddlager doftar man av hundratals olika kryddor i flera timmar efteråt. Helt underbart 🙂 Och man blir så sugen att fylla upp påsar med ekologiskt nyponpulver, rosenblad, kryddstark svartpeppar och alla andra kryddor de har på sitt lager!
Heta nätter änga gård
Heta Nätter är den kryddblandning flest personer känner igen. Och jag har faktiskt använt just den kryddblandningen säkert 10 år. Långt, långt innan det ens var på tapeten att vi skulle ha ett samarbete alltså.. Perfekt att ha i köttfärssåsen, att göra en enkel, kall sås av eller som i receptet här: att krydda upp sina rårakor med. Det blir så himla gott! Heta Nätter innehåller vitlök, persilja, svartpeppar och basilika. Inget salt e-nummer eller andra tillsatser. Bara ekologiska kryddor. Bra va?
rårakor med löjrom
 
Något jag brukade göra då och då förr var rårakor. Så genialt enkelt och gott! Perfekt på brunchen, som en enklare lunch eller till förrätt. Lyxar man till det med både löjrom, smetana och finhackad rödlök, ja då är man nästan i himlen vill jag lova! Men under ett par år har det ju vår kära potatis fått lite oförtjänt dåligt rykte. Men det börjar så sakta ändra på sig och nu är det helt ok att då och då unna sig att äta potatis. På min ICA-affär har dom potatis som odlas bara en dryg mil från där jag bor. DET känns riktigt lyxigt att alltid ha tillgång till närodlat!
Rårakor är ju i princip bara riven potatis som du steker tillsammans med lite kryddor i en klick smör. De blir helt ljuvligt frasiga och ska serveras på direkten!
 
Rårakor med löjrom, kryddade med Heta nätter, ca 4 portioner
8 medelstora potatisar
1/2 tsk salt
2 tsk Heta Nätter
smör att steka i
1 röd lök
ca 150 g svensk löjrom
2 dl smetana
ärtskott
Skala potatisen och riv den grovt. Salta och krama ur vätskan ur potatisen. Smaksätt med Heta Nätter.
Hetta upp en stekpanna och ha i en klick smör. Stek rårakorna i omgångar. Lägg upp rårakorna på tallrikar. Finhacka rödlöken och fördela löjrom, smetana och lök över rårakorna. Toppa med lite ärtskott. Ät på direkten!
 

0
Kommentera