Kycklinggratäng med ajvar

 
kycklingratäng med ajvar
Hej onsdag, aprilväder, en dag hemma med barnen och en helt makalöst god kycklinggratäng med ajvar.
Idag fick det bli en dag hemma med barnen. Båda grabbarna blev lite snoriga nu i veckan och igår kväll var de inte alls pigga. Så vi bestämde att det fick bli en dag hemma. Som tur är har inte förkylningen blivit värre, tvärt emot har båda blivit bättre under dagen. Men tror verkligen de behövde vara hemma en dag och ta det lugnt för att inte förkylningen skulle bryta ut ordentligt. Så nu håller vi tummarna för att den här dagen hemma sparade oss massor av vab-tid för kommande dagar.
Eller ja, hemma och hemma. Kom på igår kväll att onsdagar är ju då vi har hjälp med städning. Så jag bjöd snabbt in mig till lilla mamma där vi blev serverade frukost och allt i morse. Även om pojkarna var lite skruttiga så var det helt klart en fin onsdag.
Nu sitter pojkarna bänkade framför Pippi på de sju haven och jag ligger i soffan och jobbar i mitt nystädade hem och bara njuter. Det luktar rent, det är rent och undanplockat. Så ljuvligt!
 
kycklingratäng med ajvar
Dagens recept är den här enkla kycklinggratängen med ajvar. Ajvar är en basvara jag alltid försöker se till att ha hemma. Har jag det hemma är aldrig en mumsig middag långt borta!
Nu kanske några av er undrar vad ajvar är? Jo det är en kryddig röra som bland annat innehåller paprika, aubergine, vitlök kryddor och olja. Du kan självklart göra egen men det finns också att köpa färdig på burk i mataffären. Ajvar är gott att smaksätta olika såser med och ha i grytor och gratänger. Det är även supergott att smaksätta köttfärssås med ajvar.
Men så till dagens kycklinggratäng. Enklare än så här kan det knappast bli. Och hela familjen gillade det!
Enkel kycklinggratäng med ajvar:
700 g kyckling, jag tog innerfiléer
10 cm purjolök
peppar
1 msk tomatpuré
1 burk mild ajvar
1 dl creme fraiche
ca 1 msk färskpressad citron
färsk persilja
1 fp fetaost
kalamataoliver
Skär ned kycklingen i mindre bitar. Fräs den hastigt i en het panna tills den fått lite färg. Finhacka purjolöken och låt steka med. Krydda med peppar och tomatpuré.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Blanda ajvar, creme fraîche, citron och finhackad, färsk persilja. Häll detta över kycklingen. Strö över oliver och smulad fetaost. Värm ugnen till 200°C och gratinera kycklingen i cirka 30 minuter. Hur lång tid det tar i ugnen beror på hur stora bitar kyckling du har.
 
Nu ska jag försöka hinna med lite mer jobb innan det är dags för att sätta fart med kvällens middag. Har faktiskt ingen aning alls om vad vi ska äta. Vad äter ni ikväll?
 

8
Kommentera

5 goda recept med bönor och linser-veckans mat

chili sin carne vegetariskt i crock pot
I veckans mat den här veckan tar jag och listar 5 supergoda recept med bönor och linser. De senaste åren har ju användningen av olika sorters bönor och linser verkligen ökat här i Sverige. Med största sannolikhet på grund av att vi letar andra kolhydratskällor än de från olika spannmål, men också för att bönor och linser har en väldigt naturlig del i en vegetariska kosten. Och fler och fler väljer att byta ut en del rätter mot ett vegetariskt alternativ i dag.
Jag gillar bönor och linser av många anledningar. Det är ekonomiskt, ur fler synvinklar. Dels är det perfekt att dryga att sina vanliga, klassiska recept med baljväxter. Köttfärsåsen räcker till fler om du har i lite röda linser, samma sak om du har i linser i lasagnen. Sen har baljväxter ofta ett bättre kilopris än kött.
Baljväxter är antingen torkade eller på konserv, vilket gör att du sällan behöver slänga produkten för att den blivit för gammal.
Många baljväxter håller ditt blodsocker på en låg och fin nivå, vilket gör att din kropp mår mycket bättre.
Ja, det var bara några fördelar jag ser hos baljväxter!
Men först ut bland mina recept med bönor och linser är den här mumsiga varianten på chili com carne, nämligen chili sin carne. Alltså chili utan kött. Den får koka länge, länge och bli sådär oemotståndligt krämig och mjuk! Så gott!
vegetarisk böngryta i crock pot
En härlig böngryta som jag slängt i lite av vad som fanns hemma. Morötter, selleri, bönor, linser och kryddor. Såå gott!
vegetarisk pastasås med linser
Bästa vardagsmaten alla gånger. Enkel pastasås med röda linser. Lätt att laga till många och lätt att variera med olika kryddor.
vegetarisk lasagne med keso och linser
Vegetarisk lasagne är en storfavorit här hemma. Den när innehåller både keso och linser vilket gör den extra proteinrik även om det inte är kött i.
vegetarisk kikärtsgryta
Älskade kikärtsgryta i min finaste gryta som alltid står framme! En kikärtsgryta full med härliga smaker!! Kikärtor, citrongräs, ingefära och kokosmjölk är en helt fantastisk kombination. Servera med råris och ett gott bröd. Går hem hos stora som små.
 
Inlägget innehåller adlinks
 

31
Kommentera

Vegetarisk böngryta i Crock Pot

vegetarisk böngryta i crock pot
Söndag förmiddag och här skiner solen. Strax ska jag ta med hunden ut på en härlig promenad medan resten av familjen åker iväg på andra äventyr under dagen.
Idag är en sådan här dag som är som gjorda för ett enkelt långkok. Då brukar jag ta fram min Crock Pot och slänga i massa godsaker. Sedan när vi alla är klara med dagens aktiviteter kan vi komma hem och maten är färdiglagad. Det är så himla smidigt tycker jag. Just idag tipsar jag om en vegetarisk böngryta. Perfekt söndagsmat då du enkelt kan göra extra mycket så du får matlådor till veckan.
Nu kan man ju långlaga mat utan att ha en Crock Pot eller annan släkokare också, men då måste man ju vara hemma och passa lite på maten.
Jag får en del frågor om vilken Crock Pot jag använder. Just nu har jag den här modellen, en Crock-Pot 6,0L DuraCeramic – Timer. Den är nog min favorit av de modeller jag testat då du kan använda grytan även på spisen. Du bryner därför kött eller lök direkt i grytan. Himla fiffigt!
vegetarisk böngryta i crock pot
 
Min vegetariska böngryta är en himla bra grund att använda sig av. För ena dagen kan du äta den som den är, får man över kan man frysa in eller göra matlådor av det. Äter du inte helt vegetariskt kan du andra dagar ha i lite kyckling eller bitar av kött, så har du en helt ny rätt! Fiffigt va?
 
När jag gjorde den här grytan var det lite av ett man tager vad man haver. Det fanns selleri, olika sorters bönor, lök, krossade tomater, morötter och lite färska örter hemma. Det är en helt perfekt grund för en lyckad böngryta!
Vegetarisk böngryta:
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk paprikapulver
1 tsk malen ingefära
2 msk tomatpuré
chili efter smak
1 tsk kummin
2 fp krossade tomater
ca 3 dl grönsaksbuljong
2 stjälkar selleri
3 stora morötter
1 fp svarta bönor
1 dl röda linser
salt & peppar
citron
färsk persilja
 
Börja med att skala och finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme tills löken är genomskinlig. Tillsätt paprika, ingefära, tomatpuré, Slå på krossade tomater och grönsaksbuljong. Skiva selleri och morötter, blanda i grytan tillsammans med sköljda bönor och röda linser. Krydda med salt och peppar. Sätt timern 5 timmar och temperaturen på låg. Späd eventuellt med mera vatten om grytan känns för tjock mot slutet. Smaka av med pressad citron och hackad färsk persilja.
Har du ingen Crock Pot kan du koka din böngryta på spisen. Låt koka tills morötter och linser är helt mjuka.
Servera med råris, sallad och ett gott bröd.
 
Perfekt söndagsmat!
 
Inlägget innehåller adlinks
 

14
Kommentera

Fredagssvep

Hej ljuva fredag!
Idag tycker jag det känns passande med ett litet fredagssvep. Ett litet axplock av vad som rör sig i mina kanaler just nu. Vad jag spanat in under veckan. Först ut är det här med köksmaskiner. Jag har en klarröd Kenwood som står hemma i mitt kök. Men efter många års trogen tjänst börjar den kännas lite trött och motorn arbetar oroväckande hårt. Så jag måste nog tyvärr inse att det är dags att se sig om efter en ny. Men vilken ska man välja? En klassisk KitchenAidi en riktigt tjusig färg? Kanske turkos eller den mintgröna på bilden? Båda skulle göra sig otroligt fint i mitt gråa kök. Eller en stilren från Electrolux? Valen är svåra, men snart måste nog ett beslut fattas. Kanske kan ni hjälpa mig i detta svåra beslut. Vad tycker ni?
scandinavian prints
Det är dags att uppdatera vardagsrummet. Ovanför vår tv vill jag byta ut de tavlor vi har mot något nytt. Det svåra är ju bara att hitta på vad. Hos Scandinavian Prints har jag hittat flera bilder jag verkligen gillar. Nu ska jag bara välja vilka det blir. Med koden spring får du nu 15% rabatt, vilket verkar otroligt dumt att inte utnyttja!
De vackra bilderna har våra vänner Robert & Pia tagit på sina resor jorden runt. Jag älskar verkligen deras ögonblicksbilder och bilder med mycket känsla i 🙂
chiasmoothie hannas bageri
Nu är det dags att ta tag i den där frukostrutinen igen. Vrålhungrig kommer jag till jobbet och äter inte frukost förrän kl 9. Och då blir det massa smörgåsar. Nej, ordning på torpet måste det bli. Snarast!
Blev därför så glad när jag snubblade över Hannas sjukt goda chiasmoothie. Chiaoudding och smoothie i ett. Hur fiffigt? Nästa vecka blir det jag som får skärpa till mig och antingen äta frukost hemma eller ta med till jobbet! Det finns ju så mycket god frukost man kan förbereda kvällen innan!
herrgårdstårta
I helgen fyller min morfar 80 år, så idag blir det till att baka tårta på löpande band. Vi tänkte först beställa tårtor. Men sen kom jag på att vi ju kunde baka tårtan på bilden. Hos oss heter den Gudruntårta, för mormors syster Gudrun brukade baka den. Hos andra kan den heta Herrgårdstårta eller kanske Pinocciotårta. Kärt barn har många namn sägs det. Och den här tårtan är verkligen mig kär. Ska den räcka till många brukar jag baka den i långpanna. Då kan du göra den riktigt, riktigt stor genom att lägga två hela bottnar på varandra. Eller så gör du en halvstor tårta genom att grädda en långpanna och sedan dela den i två. Eller som på bilden här, när du inte vill ha så stor tårta. Då gräddade jag den i två springformar istället. Det blev otroligt fint, för att inte tala om hur gott det smakade! Kanske är det här min favorittårta om jag tänker efter!

Den senaste tiden har jag smått förälskat mig i linnedukar. Jag har en blå/grå hemma som är så snygg i mitt kök. Men känner att jag skulle behöva komplettera med flera nyanser. Och de här dukarna från Himla har bara så fina färger. Det är helt klart ett måste att köpa några nya i vår!
Nu önskar jag er en riktigt härlig fredag, med god mat och massa mys med familj och vänner. Så hörs vi av under helgen!
inlägget innehåller adlinks

2
Kommentera

Enkel rabarberkaka- FREDAGSFIKA

enkel rabarberkaka

Hej i vårsolen! Den här veckan har ju faktiskt bjudit på skapligt väder här hos oss. Igår var vi ute nästan hela dagen och som resultat av det fick jag ett helt gäng nya fräknar på näsan. Det är nog kanske det bästa vårtecknet jag vet.
Det och när rabarbern börjat titta upp ur jorden! Igår var jag och kollade läget hos mina två rabarberplantor i trädgården. Sakta, sakta arbetar de sig upp ur den kalla jorden. Men om solen värmer under ett par veckor nu kommer vi nog snart kunna skörda de första, riktigt späda rabarberstjälkarna!. I matbutiken finns sedan ett par veckor tillbaka fina rabarber att köpa i bunt. Jag själv har lite svårt att köpa rabarber, eftersom jag vet att jag kommer få mer än vad jag klarar av att ta hand om i sommar.

Men jag brukar faktiskt passa på att frysa in en del av årets skörd. Då kan man enkelt ta fram en påse med rabarber när längtan efter rabarberpaj blir allt för stor. Eller längtan efter den här rabarberkakan. Kanske är det här min absoluta favoritkaka här i världen. Från början är det en äppelkaka som Sebastians gamelmormor brukade göra. Men jag har provat att byta ut äpplen mot allt från inlagda päronhalvor till hallon och som här, rabarber. Så enkel och så otroligt god. Perfekt till veckans FREDAGSFIKA! För tro det eller ej, det är redan fredag i morgon och nog vore det fint att kunna bjuda kollegor och familj på en riktigt vårig och enkel rabarberkaka.

Rabarberkaka:

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
100 g smält smör
ett gäng stjälkar små fina rabarber
strösocker
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör i mjölet tillsammans med det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en pajform med löstagbar kant, det blir en ganska trög smet (smöra och bröa eller klä med bakplåtspapper). Skär rabarbern i tunna strimmor och placera ut över smeten. Strössla socker över.
Grädda i 180 °C i 25-30 minuter. Låt hellre kakan bli för kladdig än torr.
bild:Linnéa Seidel
inlägget innehåller adlinks

3
Kommentera