5 glutenfria middagar- veckans mat

bönbiffar med morot och majs
Äntligen måndag och en ny omgång av veckans mat. Jag har fått önskemål från fler av er att ha lite olika allergi-anpassade teman på veckans mat. Så den här gången kör jag 5 glutenfria middagar i veckans mat. Jag är absolut inte allergisk eller så, men jag vet att min kropp mår så mycket bättre om jag avstår från att äta snabba kolhydrater. Och i många produkter som innehåller just gluten består ju av snabba kolhydrater.
Först ut är mina favoriter när det kommer till vego-biffar. Nämligen bönbiffar med morot och majs. Så goda! Till det har jag gjort en enkel cole slaw på rödkål. MUMS!
Ugnsbakad fylld zucchini
Fylld zucchini är en annan favorit. Jag har två stycken ligger i kylen så det blir nog morgondagens middag tror jag. i år ska jag nog ta och prova att odla egna. Det är ju så underbart att bara kunna gå ut och plocka, och inte är de svårodlade heller vad jag förstått. Kanske någon här som sitter inne på några bra odlarknep?
gryta med fläskkotletter och svamp
Grytan där du kan byta ut fläskköttet mot kyckling, biff eller varför inte vildsvin. Bästa receptet som du alltså så enkelt varierar efter vad du har hemma och är sugen på. Lättlagad är den också, vilket är ett himla stort pluspoäng! Receptet på kotlettgrytan hittar du här.
torskrygg med pesto i ugn
Enkla recept på fisk i ugn är sådant man aldrig kan få för mycket av. Här har jag ugnsbakat torskrygg tillsammans med fetaost, tomater och pesto. En supergod kombination.
vegetarisk stroganoff med svamp
Vegetarisk stroganoff har blivit en sådan där liten räddare i nöden hemma hos oss. Den här har jag gjort på svamp, men du kan även  steka halloumi eller morötter och ha i. Enkel vardagsmat när den är som bäst!
 
black bean brownies
Sedan lär vi ju avsluta veckan med något riktigt mumsigt, även det glutenfritt såklart! Och då tänkte jag tipsa om den här makalöst goda chokladkakan. Den är helt glutenfri och faktiskt gjord på svarta bönor. Black bean brownie, så god!
 

3
Kommentera

Rabarberpaj med hemgjord vaniljvisp

rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
 
Hej härliga söndag!
Barnen är bänkade framför tv:n en stund och jag passar på att få undan lite jobb. Som att blogga om den här underbara rabarberpajen med hemgjord vaniljvisp!
Idag är vi allt lite trötta tror jag. Gårdagen spenderades på Parken Zoo i Eskilstuna. Röda mattan var utrullad och Loppi-gänget stod och tog emot alla glada barn och vuxna, Vi blev bjudna på smarriga hamburgare och sedan var det bara att inta parken, med djur, karuseller och allt som hör till. När klockan var 16 och parken stängde stoppade jag in två mycket nöjda pojkar i bilen och åkte hemåt. Tyvärr hamnade vi i superlånga bilköer pågrund av en olycka och sedan vägarbete. Men jag och Axel lyssnade på Sune och Isac passade på att sova hela två timmar!!
Sebastian är i Spanien och jag bara måste ge en eloge till alla ensamstående föräldrar där ute. Att rodda jobb, barn och aktiviteter själv ett par dagar så här räcker gott för mig. Jag förstår helt enkelt inte hur ni klarar av det!
Idag blir det pannkakor till lunch hos min mormor och morfar, sen ska vi till min bästa Anna med familj en stund innan det är dags för springtävling för Axel. En härlig söndag känns det som om det blir. Bara barnen håller sams 🙂
rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
 
Men så till dagens recept. Jag tycker det passar bra att runda va helgen med en rabarberpaj så här nu när våren är här på riktigt. I veckan hade jag P4 Västmanland på besök och då bakade vi den här smarriga rabarberpajen med jordgubbar, ingefära och lime. Det är en helt oslagbar kombination om ni frågar mig.
Sen måste jag bara slå ett slag för det här med att göra egen vaniljvisp. Jag vet att det kan låta väldigt pretentiöst att stå och göra egen, när det finns på tetra som du bara vispar upp. Men tro mig. Det här blir så mycket godare!! Och inte är det så mycket svårare att göra heller.
rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
Pajen är en slags smulpaj med både mjöl och havregryn. Jag gillar den här sortens paj allra bäst.
 
Rabarberpaj med jordgubbar:
Fyllning:
3 stjälkar rabarber
1/2 L jordgubbar (frysta eller färska)
1 cm färsk ingefära
2 msk flytande honung
saft från 1 lime
äkta vaniljpulver
Pajdeg:
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
 
Skär rabarbern i slantar och dela jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull. Finriv ingefäran och blanda i den tillsammans med honungen. Värm allt på medelvärme tills rabarbern börjar mjukna. Rör inte allt för mycket, de skall fortfarande behålla formen. Tillsätt limesaften och en knivsudd äkta vanilj. Ha upp frukten i en pajform.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker och rör tills det löst sig något. Tag kastrullen från plattan och ha i mjöl, havregryn och bakpulver. Det skall bli en smulig massa.
Toppa med pajdegen och grädda i 180 grader i cirka  30 minuter.
 
Rårörd vanijvisp 6 portioner:
3 äggulor
3 msk florsocker
1 tsk vailjpulver
3 dl vispgrädde
Blanda äggulor, florsocker och vaniljpulver. Vispa detta pösigt. Vispa sedan grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm. Servera till den varma pajen.
 
bild:Linnéa Seidel

4
Kommentera

Gratinerade havskräftor med aioli

gratinerade havskräftor med hemgjord aioli
 
Hej underbara fredag med strålande sol!
Jag sitter på tåget på väg mot Stockholm där jag först ska hinna med en fika med fina, fina Claudia. Finkaffe har utlovats och det ser jag så fram emot. Sen bär det av mot Miss Clara och en spännande lunch med Risenta. Lunchen är framtagen tillsammans med Diadonna och det ska bli så himla kul att ses igen. Hon kammade hem Matbloggsprisets Bästa Foto i höstas, vilket jag absolut förstår. Herre gud vilka underbara bilder hon tar!
I morse vinkade vi av Sebastian som åker till Spanien över helgen. Så jag och grabbarna får roa oss själva fram till på måndag kväll. Men det blir nog bra, imorgon bär det av till Parken Zoo med Loppi-gänget. Det ska verkligen bli kul! Var något år sedan vi var där, tror Axel var liten. Antar att jag kommer vara rätt slut efter en heldag på Zoo ensam med två vildar…
Idag tänkte jag bjuda på ett riktigt smarrigt recept, nämligen gratinerade havskräftor med hemgjord aioli. Det är så otroligt gott och passar perfekt som en lyxig förrätt eller del av lite god plockmat sådär på fredagskvällen. Att göra hemgjord aioli är inte alls svårt och det blir så mycket godare än köpe-varianten. Jag gör alltid min aioli med stavmixer. Det går fort, enkelt och jag lyckas alltid med den!
Gratinerade havskräftor:
8 st kokta havskräftor
125 g rumstempererat smör
1 dl hackade örter (ta de du gillar bäst!)
1 vitlöksklyfta
chiliflakes efter smak
saft från 1 lime
salt
1 dl riven, vällagrad och smakrik ost
Klyv kräftorna på längden och knäck klorna lite lätt. Lägg havskräftorna i en ugnsform med den skurna sidan upp.
Finhacka eller riv vitlöken. Blanda sedan samman alla ingredienser och spritsa eller bred kryddsmöret på havskräftorna. Strö osten över. Gratinera i 2250 °C högt upp i ugnen i cirka 5 minuter.
 
Aioli:
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
2 dl neutral rapsolja
1/2 pressad citron
1 tsk dijonsenap
salt
Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla. Separera äggvitan från gulan. Lägg äggulorna i en hög skål, jag brukar ta ett litermått. Riv vitlöken fint. Ha i olja, saft från citron och senap. Sätt stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills allt blandats till en krämig aioli. Smaka av med salt.
Servera ett riktigt gott bröd till och fredagsmyset kan börja!

0
Kommentera

Sega dumlekakor i långpanna

sega dumlekakor i långpanna
 
Äntligen torsdag och dags för veckans fredagsfika! Och den här veckan kan jag bjuda på ett sådant där löjligt gott recept. Nämligen sega dumlekakor i långpanna. Ni vet de här klassiska dumlekakorna man bakar i en folieform med en bit nobless på? Det är är samma sak, fast jag gjort dom i långpanna. Så superenkelt att göra och otroligt gott. Jag gillar ju när man kan förenkla saker och ting. Och att baka i långpanna är verkligen att göra det lite enklare!
Jag tog med mig en burk till jobbet nu när jag kom hit efter lunch, och dom verkar ha en strykande åtgång. Resten tar jag nog och stoppar i frysen. Perfekt att ta fram när man blir lite fikasugen eller om man får oväntat besök. Vilket händer allt mer ofta nu när solen lyser och det verkligen har blivit vår!
sega dumlekakor i långpanna
Egentligen ska det vara Noblesse med mjölkchoklad, men eftersom det var sopslut på ICA när jag var och handlade fick det bli en med mörk choklad istället. Man kan ta det man gillar allra bäst, men jag tyckte det blev ganska gott med den lite mörkare chokladen som bröt av mot den söta dumlen.
Sega dumlekakor i långpanna:
300 g smör
2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver
3 msk sirap
7 1/2 dl vetemjöl
1 påse Dumle
1 ask Noblesse
Blanda smör och socker, tillsätt vanilj, bakpulver, sirap och vetemjöl. Blanda snabbt ihop till en deg. Klä en långpanna cirka 35×25 centimeter med bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen i ett jämnt lager. Dela varje dumlekola på mitten och fördela över kakan.
Lägg ut alla noblessebitar över. Grädda i 180°C i cirka 15 minuter eller tills kakan börjat få fin färg. Låt svalna helt och skär sedan i rutor.
Perfekt att baka och bjuda vänner, familj eller kollegor på.
På tal om långpannekakor, hos Hanna hittade jag den här supergoda Sommarkakan som bakas just i långpanna och hos Nina den här läckra hallonkladdkakan i långpanna. Hur god såg inte den ut!!
 

9
Kommentera

Grundrecept på enkel havregrynsgröt

hemgjord havregrynsgröt
Så var det åter igen vardag efter en härlig långhelg. Och vilken helg det varit! Så underbart att få avsluta den med en ledig, oplanerad dag hemma i trädgården med familj och vänner. Helt fantastiskt.
Men idag är det åter till vardagen och jag tänkte jag skulle prata om ett av mina favoritämnen. Nämligen frukost
Närmare bestämt gröt. Havregrynsgröt som passar både stora och små magar.
Som småbarnsförälder har jag kokat en hel del portioner gröt. Och eftersom jag aldrig riktigt förstått mig på det här med att ge mina barn köpegröt- när det är så enkelt att koka egen. Ja då har jag ju också fått koka ett par portioner gröt sen jag fick barn.
Jag mins att vi fick hem ett prov på gröt när Axel var liten. Både han och jag spottade och fräste efter att ha testat sörjan man skulle blanda ut med varmt vatten. Efter den dagen har det helt enkelt blivit otaliga varianter av klassisk havregrynsgröt.
hemgjord havregrynsgröt
Många tycker att havregrynen är lite för grova och hårda att ge till små barn. Men jag har två tips för att få till en perfekt, slät havregrynsgröt som passar till bebisar.

  • Lägg havregrynen i en matberedare och mixa till ett fint pulver. Koka gröt på pulvret som vanligt.
  • Använd hela havregryn, koka gröten som vanligt men vispa den med en ballongvisp medan den kokar. Då finfördelar du havregrynen och du får en slät och fin havregrynsgröt.
    recept hemgjord havregrynsgrötNär Isac var liten brukade jag även koka havregrynsgröten i havremjölk istället för vatten. Dels blir det en lite sötare smak på gröten (vilket småbarn brukar gilla då bröstmjölk eller ersättning är rätt söt) men också för att en del sorters havremjölk innehåller både D-vitamin och och kalcium. Jag brukar även servera havremjölk till gröten, det blir supergott tycker både jag och barnen.

recept på havregrynsgröt
Havregrynsgröt är enkelt att variera. Några av mina och barnens favoriter är:

  • Tillsätta andra gryn och fröer. Det är jättegott att ersätta lite av havregrynen mot dinkelflingor och pumpakärnor
  • Blanda i hallon eller andra bär i gröten.
  • Skära ner äpplen i små bitar och låta koka tillsammans med gröten.
  • Tillsätta ett uppvispat ägg för att göra gröten mera mättande
  • Koka gröten med en riven morot, kanel, kardemumma och vanilj.

Grundrecept havregrynsgröt 2 portioner:
2 dl havregryn
4-5 dl vatten eller havremjölk
ev salt
 
Blanda havregryn, vatten och av salt i en kastrull. Låt koka upp. Rör om då och då. Koka ett par minuter tills havregrynen känns mjuka.
Servera med rivet äpple och kanel, banan eller mosade bär. God enkel, billig och nyttig frukost.
 

13
Kommentera