Fattiga riddare

fattiga riddare, french toast, mellis

Jag köpte hem en påse källarfranska till helgen som barnen inte alls uppskattade, Sebastian som annars är den som tycker vitt fluffigt bröd är grejen var i Sälen. Så nu när det är onsdag och jag ännu inte kommit mig för att lägga bröden i frysen så inser jag att dom är rätt torra och trista. Vad göra? Eget ströbröd. Absolut. Men inte så kul.
French toast? Alltså fattiga riddare, ja men det lät mumsigt!

fattiga riddare, french toast, mellis

Första gången jag åt det var som barn hos mormor och morfar. Brödskivor som börjat bli torra och tråkiga som hon stekte i ägg, mjölk och mjöl. Mormors variant innehöll en hel del socker. Och kanel. Jäklar så gott det var! Som ett litet mellanmål sådär på eftermiddagen. MUMS!

Det fina med fattiga riddare är att du kan variera dom i det oändliga.
Så här i semmeltider kan du göra som jag:
Pudra över kardemumma och lite florsocker. Ha på mandelspån och klicka dit lite grädde. Då blir det nästan som en dessert.

Eller så strör du över kanel och serverar med keso och färska bär. Perfekt till helgfrukosten, mellis eller kvällsmål.

Det är bara fantasin som sätter gränser!
fattiga riddare, french toast, mellis

Jag hade 4 lite tjockare brödskivor och precis varenda droppe smet sögs upp. Har du tillexempel tunnare skivor av rostbröd räcker det kanske till 6 stycken.

Fattiga riddare, ca 4 st:

4-6 skivor torrt bröd
1 ägg
1 1/2 dl valfri mjölk
1/2 dl mjöl
smör att steka i

valfri topping, jag hade:
kardemumma
florsocker
mandelspån
grädde
jordgubbar

Vispa upp ägget, blanda i mjölk och mjöl. Vispa till en slät smet. Vänd brödskivorna i smeten. Låt dom suga upp mycket av smeten så de blir ”mättade”.

Hetta upp en stekpanna med smör. Stek brödskivorna på båda sidor tills de fått fin färg och är lite frasiga.

Servera med valfria tillbehör.

Receptet går självklart bra att dubbla om ni är fler som ska äta.

Ett gott och enkelt sätt att rädda gamalt bröd på tycker jag ☺️

12
Kommentera

Smörig och krämig linsgryta

linsgryta, gryta, vegogryta, linser, vegetarisk middag

Här kommer ett av mina favoritrecept. Nämligen en riktigt smörig och krämig linsgryta. Perfekt att göra dubbel sats av och ha till veckans matlådor.

Receptet har publicerats tidigare här på Linnéas Skafferi och så här tycker ni om den:

-Mycket god! Har i morotsslantar och brysselkål med. Godaste linsgrytan på 40 år!

-Sjukt god ville inte sluta äta! Hur många portioner är detta beräknat för?

-Hiss!! Räddar många vardagar!

Det får man väl säga är ett riktigt bra betyg?

linsgryta, gryta, vegogryta, linser, vegetarisk middag

I måndags sa Isac att han trodde det var fredag. Sen dess har jag varit helt förvirrad. Varje morgon jag vaknar måste jag fundera länge, länge på vilken dag det egentligen är. Men om jag har kollat rätt idag så är det onsdag. Veckan blir sjukt lång när man börjar tro det är fredag på en måndag måste jag säga 😅linsgryta, gryta, vegogryta, linser, vegetarisk middag

Hemligheterna i min linsgryta, dom är tre stycken. Som inte är så hemliga längre.
Det ena, det är att använda sig av en påse med färdig Garam Masala. Du spar tid och energi på att leta runt  i kryddskåpet efter alla olika kryddor du annars ska ha till detta.
Det andra och det tredje stavas kokosgrädde och smör.
Det ger en krämig och rund smak till grytan. Och det gör så du blir mätt. Linserna älskar kokosgrädde och smör. Jag lovar.

En annan riktigt bra grej med denna gryta är att den är klar på mindre än 30 minuter. Linserna blir inte godare av att koka länge och koka sönder. 15 minuter brukar räcka fint.

Vill du göra den ännu mer matig? Släng i lite Quorn eller bitar av kyckling.

Krämig linsgryta:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk Garam Masala
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 1/2 dl röda linser
ca 6 dl vatten
ca 2 dl krämig kokosmjölk
salt
saft från 1 lime
av ca 50-100 g smör
ett gott bröd, solroskärnor och färsk persilja att toppa med

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Fortsätt steka på svag värme.

Slå sedan på krossade tomater, linser och vatten. Koka i ca 15 minuter eller tills linserna känns mjuka men inte sönderkokta. Rör i kokosmjölk och smaka av med salt och lime. Om du vill, ha en klick smör.
Servera med ett gott bröd, färsk persilja och solroskärnor.

Lättlagat och en riktig vardagsfavorit som är supergod även i matlådan!

28
Kommentera

5 goda och lättlagade pastarecept

pasta, pastagratäng, middag, vardagsmat

5 goda och lättlagade pastarecept. Exakt vad vi behöver den här veckan känner jag! Det blir lätt så att man lagar samma pastarecept vecka efter vecka. Därför kan det vara kul med lite ny inspiration. Som min pastagratäng med senap och soltorkade tomater tillexempel.makaronipudding, mat i ugn, mat i en form, middag, vardagsmat

En klassisk makaronipudding, något man ibland glömmer bort. Perfekt att laga när det är extrapris på kassler eller annan skinka. Gott i matlådan och väldigt enkelt att laga till många om så behövs. Perfekt januarimat!Vegetarisk lasagne med keso

Vegetarisk lasagne med keso. En klassiker i vårt hus sen så länge jag kan minnas. Gott och otroligt lättlagat då du inte behöver koka ostsås utan tillsätter keso istället.

skinksås, vardagsmat, snabbmat, pastasås

Min absolut bästa paradrätt när det kommer till pasta:
pasta med skinksås.
Som en trygg, varm filt från barndommens skolmatsal känns det varje gång jag äter detta.
tryffelpasta med biff

Pasta måste inte bara vara vardagsmat. Pasta kan vara en helt perfekt fredags eller lördagsmiddag. Om man gör en tryffelpasta med biff tillexempel. Så gott.

Vilken är din favoritpasta?

 

 

 

16
Kommentera

Lättbakat rågsiktsbröd

Rågsiktsbröd, rågsiktsfrallor, rågsiktskakor

I veckan bakade jag ett lättbakat rågsiktsbröd. Av en handfull ingredienser får man dessa ljuvliga små frallorna. Du kan såklart baka ut dom till stora runda rågsiktskakor, men ska dom inte ätas direkt tycker jag det både är enklare att frysa in och tina frallor

Ett perfekt bröd att baka och servera till en rykande het soppa, till utflykten, till mellis eller till helgens frukostar.Rågsiktsbröd, rågsiktsfrallor, rågsiktskakor

Idag yr snön utanför fönstret, jag hade inte riktigt koll på vädret så mammahjärtat känner att jag borde haft lite bättre koll eftersom Isac åkte till skolan i överdragsbyxor och inte termobyxor. Men jag vet att han blir helt dyngsvettig om han har mycket kläder på sig. Och det är inte kallare än på 0:an ute. Men ändå. Ett par termobyxor hade kanske varit på plats.

Fredag idag och det känns skönt! I morgon väntar en lördag med strålande sol och på söndag har Isac hockey i Fagersta. Storstädning av nya studion står på schemat. Nu  hoppas jag att rörmokaren har mig på listan inom en väldigt snar framtid så jag kan sätta igång jobbet där ute!

Du kan ha i allt från 3 msk-1 dl sirap. Helt beroende på hur sött bröd du önskar. Jag är inte så förtjust i söta bröd, så jag tog 3 msk. Och alla här hemma åt med god aptit.

Rågsiktsfrallor ca 18 st: 

50 g jäst
5 dl kall mjölk
3-5 msk sirap
100 g mjukt smör
ca 700 g rågsikt
1 tsk salt

Smör att pensla bröden med.

Smula jästen i en bunke, slå på mjölken och ha i sirapen. Blanda tills all jäst har lösts upp.
Klicka i smöret och tillsätt 2/3 av rågsikten. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Tillsätt mer rågsikt allt eftersom. Den här gången hade jag i cirka 650 g rågsikt.
Tillsätt salt och arbeta in det.

Täck bunken med plastfolie och ställ på ett dragfritt ställe att jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.

Stjälp upp degen och dela i ca 18 jämstora bitar. Rulla dom runda och lägg på en plåt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Värm ugnen till 225°C och grädda bröden i cirka 12-15 minuter eller tills de fått en gyllene färg på både över och undersida.

Pensla de nygräddade bullarna med smält smör.

 

17
Kommentera

Världens godaste havrecookies med choklad

havrecookies, havrekakor, kakor, småkakor, småkakor med choklad, cookies med chokladInnan jul testbakade jag en omgång havrekakor med  choklad. Kakorna blev en given succé, vilket innebar att jag inte fick en chans att fotografera dom innan burken var slut. Så i veckan var det bara att baka sig en omgång havrecookies till. Kakorna bakades i tisdag, idag torsdag är det bara några få kakor kvar i burken. Det säger nog en hel del ändå va?

Jag älskar recept som dessa. Så enkla att variera utifrån det du har hemma. Jag hade 100 g choklad med hasselnötter i skafferiet. Perfekt att ha i. Men du kan ha annan choklad, russin, choklad och nötter- ja men fantasin är det som sätter gränser här! Men choklad och nötter, det är alltid ett säkert kort!

Jag bakade kakorna på laktosfritt smör och laktosfri choklad. Eftersom dom inte innehåller ägg är dom därför perfekta att baka om man har laktos eller ägg-allerigi!

havrecookies, havrekakor, kakor, småkakor, småkakor med choklad, cookies med chokladIgår tillbringades dagen på FORMEX. Kul att se lite nyheter, men attans så få utställare det är nu efter pandemin. Och jag upplever även att det var mer besökare förut?

Idag börjades dagen hos frissan, sen var det raka vägen hem och hugga tag i allt jobb det känns som jag ligger hopplöst efter med. Jag går just nu mest och väntar på att få sätta fart i min nya mat-studio. Så känner att fotojobben går lite på halvfart tills jag kommit igång där.

Havrecookies med choklad, ca 30 st:

200 g smör
1 1/2 dl strösocker eller brun farin
1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
4 dl havregryn
100 g choklad (jag tog en med hasselnötter i- jättegott!)

Skär smöret i kuber och blanda snabbt ihop med sockret och vaniljen. Blanda bikarbonat och vetemjöl och ha i det tillsammans med havregrynen och hackad choklad. Rör snabbt ihop till en deg.

Förgrädda gärna en kaka och se så den inte flyter ut och blir helt platt, då kan du ha i en matsked vetemjöl till i degen.

Gör ca 30 jämnstora bollar av degen och placera ut på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i 175°C i 10-12 minuter.
Kakorna ska flyta ut något.
Förvara i en kakburk, eller frys in.

Försvinnande goda till en kopp kaffe sådär i 15-snåret vill jag lova!

 

10
Kommentera