3 recept på paj till Valborg

Paj med räkor och fetaost
Hej lördag,
Nu sitter vi hela familjen i bilen på väg in mot Stockholm för en härlig dag tillsammans med Loppi och Silja Line. Det känns riktigt välbehövligt att komma iväg och göra något, bara vi. Även om det kommer vara massor av andra familjer där också ☺️
Men något mer jag verkligen gillar med den här helgen är att den är lång! Så himla fint med långhelg där man liksom får en extra dag tillsammans eftersom det är första maj på måndag. Det betyder alltså att det är Valborg i morgon. Vi ska fira hemma hos oss tillsammans med goda vänner, äta lite gott och sen ta oss in och kolla på alla bilar som cruisar runt och på brasan, precis lagom.
Jag sitter och klurar på vad vi ska äta imorgon. Det finns ju så mycket gott man kan äta! Igår tipsade jag ju om en mycket smarrig svampsoppa som passar utmärkt till förrätt. Idag tänkte jag tipsa er om två av mina favoritpajer
Först ut är den här pajen med skaldjur och fetaost! Enkel att göra och brukar alltid vara väldigt uppskattad!

Västerbottenostpaj

 
 

Nästa tips är denna klassiker som aldrig, aldrig blir omodern. Den fungerar i alla lägen! Jag pratar om västerbottenostpaj. Mums så gott!! Perfekt att servera på en buffé eller bara tillsammans med en stor, grön sallad!

Blåbärspaj crème fraiche
Det finns ju även andra pajer än matpajer. Så varför inte avsluta middagen med en av mina favoritpajer, nämligen blåbärspaj. Superduperenkel att göra och riktigt mumsig! Det är en variant på den väldigt uppskattade ananaspajen jag bloggat om förut.
Nu gäller det bara för mig att snickra ihop vår meny. Vad ska ni äta? Har ni några rätter ni alltid brukar laga till Valborg?  Blir det grillat, lyxmiddag eller hjälps ni alla åt med matlagningen?
Nu har familjen valt att vi ska lyssna på Sune här i bilen. Isac har somnat med solglasögonen på och Axel kommenterar så fort man kör 1 km för fort eller bryter mot minsta lilla regel. Eller om någon annan gör det. Alltså precis som vanligt när vi åker bil..
 

0
Kommentera

Svampsoppa

svampsoppa med kavli mjukost
God förmiddag fredag!
På söndag är det som bekant sista april och många av oss ska säkert fira med grannar, vänner och familj. Kanske ska ni äta lite gott och gå och kolla på någon brasa? Därför tänkte jag idag tipsa om en superenkel men otroligt god soppa att bjuda på till förrätt. Jag har under många år gjort en räksoppa som är baserad på räkost, den blir alltid otroligt uppskattad. Så när jag fick möjlighet att ta fram två nya recept åt Kavli som skulle vara med i SMAKBOX kundtidning, ja då kände jag att jag var tvungen att försöka att se om det blev lika gott att använda annan mjukost i soppa. Och det blev det verkligen.
svampsoppa med kavli mjukost
Äter man inte soppan som förrätt så passar den lika bra som en enklare lunch med ett gott bröd till!
Nu ska jag jobba undan lite mer, sen ska jag ta med mig barnen och åka och handla frukost inför långhelgen och grejer till kvällens fredagsmys. Axel har beställt fruktfat med massa godsaker på. Det kommer säkert upp bilder på instagram under dagen!
 
Krämig svampsoppa med Kavli ChampinjonOst, 4 port:
300 g färska champinjoner
1 gul lök
1 msk smör
1 dl grönsaksbuljong
200 g Kavli ChampinjonOst
2 dl crème fraîche
ca 2-3 dl mjölk
1/2 dl hackad, färsk persilja
salt & svartpeppar
2 st soltorkade tomater i olja
2 dl solroskärnor
salt
1 dl färsk persilja
Skär ner champinjonerna i småbitar. Stek i en het, torr panna under omrörning. Skala och finhacka löken.
När svampen börjar få färg och har släppt ifrån sig vätska, tillsätt smör och den hackade löken. Sänk värmen till medel och fortsätt steka tills löken är genomskinlig. Ha över svamp och lök i en kastrull. Tillsätt grönsaksbuljong, ChampinjonOst, crème fraîche och ca 2 dl mjölk. Låt allt koka upp och koka ihop några minuter. Tag kastrullen från plattan och låt svalna något. Mixa sedan soppan så slät som du önskar med hjälp av en stavmixer.
Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt soppan hastigt koka upp. Späd eventuellt med lite mjölk om den känns för tjock. Smaka av med finhackad persilja, salt och peppar.
Finhacka de soltorkade tomaterna. Hetta upp en stekpanna och ha i lite av oljan tomaterna legat i. Stek tomater och solroskärnor i cirka 3 minuter. Salta.
Dekorera varje tallrik med finhackad, färsk persilja, soltorkade tomater och solrosfrön. Servera direkt!

0
Kommentera

Kladdkaka med tosca

kladdkaka med ett täcke av tosca
 
Härliga underbara torsdag idag. Här har vi haft fint väder hela förmiddagen men nu börjar det mulna på lite. Om en ett tag ska jag ta och bege mig mot Loppi-kontoret för en kul AW med hela gänget. Alltid så roligt att träffa alla!
Men allra först, det är dags för veckans FREDAGSFIKA!!! Och den här veckan föll turen på en mumsig kladdkaka med tosca. Jag var lite rädd att det skulle bli för sött, så drog ned lite på mängden toscasmet. Men så här i efterhand kunde jag lätt ha gjort ett efter det recept jag brukar följa till toscasmeten. MUMS så gott det här blev. Jag har kladdkaka står i kylen hemma och varken jag eller Sebastian kan låta bli att smyga oss till kylskåpet och ta en bit. Så utan att vi egentligen har fikat av den är halva borta! Vad hände liksom. Men tänkte vi skulle ta det som är kvar till morgondagens fredagsmys. Axel har beställt fruktfat och att vi ska hyra film, så det blir bra 🙂
kladdkaka med ett täcke av tosca
 
Kladdkaka är ju en sådan där himla bra grej att baka. Sällan misslyckas man och det går att variera hur mycket som helst.
Kladdkaka med toscatäcke:
125 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1/2 tsk äkta vaniljpulver
60 g smör
1 dl sirap
1 1/2 dl grädde
2 dl strösocker
200 g mandel eller kokos
 
Smält smöret i en kastrull. Ha i sockret och rör om väl. Knäck i äggen, ett i taget under omrörning. Tillsätt mjöl, kakao och vanilj. Vänd ihop till en slät smet. Klä botten av en springform med bakplåtspapper och ha i smeten.
Blanda smör, sirap, grädde och socker i en kastrull. Rör om väl och låt koka på svag värme. Låt koka i cirka 10 minuter. Finhacka mandeln och rör i den. Klicka toscasmeten över kladdkaka me hjälp av två skedar. Var försiktig så det inte kommer för mycket på ett och samma ställe.
Grädda i 200°C i cirka 15 minuter eller tills kakans kanter börjat bli fasta men kakan fortfarande är kladdig. Låt svalna helt i kylskåp.
 

0
Kommentera

Kycklinggratäng med ajvar

 
kycklingratäng med ajvar
Hej onsdag, aprilväder, en dag hemma med barnen och en helt makalöst god kycklinggratäng med ajvar.
Idag fick det bli en dag hemma med barnen. Båda grabbarna blev lite snoriga nu i veckan och igår kväll var de inte alls pigga. Så vi bestämde att det fick bli en dag hemma. Som tur är har inte förkylningen blivit värre, tvärt emot har båda blivit bättre under dagen. Men tror verkligen de behövde vara hemma en dag och ta det lugnt för att inte förkylningen skulle bryta ut ordentligt. Så nu håller vi tummarna för att den här dagen hemma sparade oss massor av vab-tid för kommande dagar.
Eller ja, hemma och hemma. Kom på igår kväll att onsdagar är ju då vi har hjälp med städning. Så jag bjöd snabbt in mig till lilla mamma där vi blev serverade frukost och allt i morse. Även om pojkarna var lite skruttiga så var det helt klart en fin onsdag.
Nu sitter pojkarna bänkade framför Pippi på de sju haven och jag ligger i soffan och jobbar i mitt nystädade hem och bara njuter. Det luktar rent, det är rent och undanplockat. Så ljuvligt!
 
kycklingratäng med ajvar
Dagens recept är den här enkla kycklinggratängen med ajvar. Ajvar är en basvara jag alltid försöker se till att ha hemma. Har jag det hemma är aldrig en mumsig middag långt borta!
Nu kanske några av er undrar vad ajvar är? Jo det är en kryddig röra som bland annat innehåller paprika, aubergine, vitlök kryddor och olja. Du kan självklart göra egen men det finns också att köpa färdig på burk i mataffären. Ajvar är gott att smaksätta olika såser med och ha i grytor och gratänger. Det är även supergott att smaksätta köttfärssås med ajvar.
Men så till dagens kycklinggratäng. Enklare än så här kan det knappast bli. Och hela familjen gillade det!
Enkel kycklinggratäng med ajvar:
700 g kyckling, jag tog innerfiléer
10 cm purjolök
peppar
1 msk tomatpuré
1 burk mild ajvar
1 dl creme fraiche
ca 1 msk färskpressad citron
färsk persilja
1 fp fetaost
kalamataoliver
Skär ned kycklingen i mindre bitar. Fräs den hastigt i en het panna tills den fått lite färg. Finhacka purjolöken och låt steka med. Krydda med peppar och tomatpuré.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Blanda ajvar, creme fraîche, citron och finhackad, färsk persilja. Häll detta över kycklingen. Strö över oliver och smulad fetaost. Värm ugnen till 200°C och gratinera kycklingen i cirka 30 minuter. Hur lång tid det tar i ugnen beror på hur stora bitar kyckling du har.
 
Nu ska jag försöka hinna med lite mer jobb innan det är dags för att sätta fart med kvällens middag. Har faktiskt ingen aning alls om vad vi ska äta. Vad äter ni ikväll?
 

9
Kommentera

5 goda recept med bönor och linser-veckans mat

chili sin carne vegetariskt i crock pot
I veckans mat den här veckan tar jag och listar 5 supergoda recept med bönor och linser. De senaste åren har ju användningen av olika sorters bönor och linser verkligen ökat här i Sverige. Med största sannolikhet på grund av att vi letar andra kolhydratskällor än de från olika spannmål, men också för att bönor och linser har en väldigt naturlig del i en vegetariska kosten. Och fler och fler väljer att byta ut en del rätter mot ett vegetariskt alternativ i dag.
Jag gillar bönor och linser av många anledningar. Det är ekonomiskt, ur fler synvinklar. Dels är det perfekt att dryga att sina vanliga, klassiska recept med baljväxter. Köttfärsåsen räcker till fler om du har i lite röda linser, samma sak om du har i linser i lasagnen. Sen har baljväxter ofta ett bättre kilopris än kött.
Baljväxter är antingen torkade eller på konserv, vilket gör att du sällan behöver slänga produkten för att den blivit för gammal.
Många baljväxter håller ditt blodsocker på en låg och fin nivå, vilket gör att din kropp mår mycket bättre.
Ja, det var bara några fördelar jag ser hos baljväxter!
Men först ut bland mina recept med bönor och linser är den här mumsiga varianten på chili com carne, nämligen chili sin carne. Alltså chili utan kött. Den får koka länge, länge och bli sådär oemotståndligt krämig och mjuk! Så gott!
vegetarisk böngryta i crock pot
En härlig böngryta som jag slängt i lite av vad som fanns hemma. Morötter, selleri, bönor, linser och kryddor. Såå gott!
vegetarisk pastasås med linser
Bästa vardagsmaten alla gånger. Enkel pastasås med röda linser. Lätt att laga till många och lätt att variera med olika kryddor.
vegetarisk lasagne med keso och linser
Vegetarisk lasagne är en storfavorit här hemma. Den när innehåller både keso och linser vilket gör den extra proteinrik även om det inte är kött i.
vegetarisk kikärtsgryta
Älskade kikärtsgryta i min finaste gryta som alltid står framme! En kikärtsgryta full med härliga smaker!! Kikärtor, citrongräs, ingefära och kokosmjölk är en helt fantastisk kombination. Servera med råris och ett gott bröd. Går hem hos stora som små.
 
Inlägget innehåller adlinks
 

31
Kommentera