Vegetarisk böngryta i Crock Pot

vegetarisk böngryta i crock pot
Söndag förmiddag och här skiner solen. Strax ska jag ta med hunden ut på en härlig promenad medan resten av familjen åker iväg på andra äventyr under dagen.
Idag är en sådan här dag som är som gjorda för ett enkelt långkok. Då brukar jag ta fram min Crock Pot och slänga i massa godsaker. Sedan när vi alla är klara med dagens aktiviteter kan vi komma hem och maten är färdiglagad. Det är så himla smidigt tycker jag. Just idag tipsar jag om en vegetarisk böngryta. Perfekt söndagsmat då du enkelt kan göra extra mycket så du får matlådor till veckan.
Nu kan man ju långlaga mat utan att ha en Crock Pot eller annan släkokare också, men då måste man ju vara hemma och passa lite på maten.
Jag får en del frågor om vilken Crock Pot jag använder. Just nu har jag den här modellen, en Crock-Pot 6,0L DuraCeramic – Timer. Den är nog min favorit av de modeller jag testat då du kan använda grytan även på spisen. Du bryner därför kött eller lök direkt i grytan. Himla fiffigt!
vegetarisk böngryta i crock pot
 
Min vegetariska böngryta är en himla bra grund att använda sig av. För ena dagen kan du äta den som den är, får man över kan man frysa in eller göra matlådor av det. Äter du inte helt vegetariskt kan du andra dagar ha i lite kyckling eller bitar av kött, så har du en helt ny rätt! Fiffigt va?
 
När jag gjorde den här grytan var det lite av ett man tager vad man haver. Det fanns selleri, olika sorters bönor, lök, krossade tomater, morötter och lite färska örter hemma. Det är en helt perfekt grund för en lyckad böngryta!
Vegetarisk böngryta:
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk paprikapulver
1 tsk malen ingefära
2 msk tomatpuré
chili efter smak
1 tsk kummin
2 fp krossade tomater
ca 3 dl grönsaksbuljong
2 stjälkar selleri
3 stora morötter
1 fp svarta bönor
1 dl röda linser
salt & peppar
citron
färsk persilja
 
Börja med att skala och finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme tills löken är genomskinlig. Tillsätt paprika, ingefära, tomatpuré, Slå på krossade tomater och grönsaksbuljong. Skiva selleri och morötter, blanda i grytan tillsammans med sköljda bönor och röda linser. Krydda med salt och peppar. Sätt timern 5 timmar och temperaturen på låg. Späd eventuellt med mera vatten om grytan känns för tjock mot slutet. Smaka av med pressad citron och hackad färsk persilja.
Har du ingen Crock Pot kan du koka din böngryta på spisen. Låt koka tills morötter och linser är helt mjuka.
Servera med råris, sallad och ett gott bröd.
 
Perfekt söndagsmat!
 
Inlägget innehåller adlinks
 

14
Kommentera

Fredagssvep

Hej ljuva fredag!
Idag tycker jag det känns passande med ett litet fredagssvep. Ett litet axplock av vad som rör sig i mina kanaler just nu. Vad jag spanat in under veckan. Först ut är det här med köksmaskiner. Jag har en klarröd Kenwood som står hemma i mitt kök. Men efter många års trogen tjänst börjar den kännas lite trött och motorn arbetar oroväckande hårt. Så jag måste nog tyvärr inse att det är dags att se sig om efter en ny. Men vilken ska man välja? En klassisk KitchenAidi en riktigt tjusig färg? Kanske turkos eller den mintgröna på bilden? Båda skulle göra sig otroligt fint i mitt gråa kök. Eller en stilren från Electrolux? Valen är svåra, men snart måste nog ett beslut fattas. Kanske kan ni hjälpa mig i detta svåra beslut. Vad tycker ni?
scandinavian prints
Det är dags att uppdatera vardagsrummet. Ovanför vår tv vill jag byta ut de tavlor vi har mot något nytt. Det svåra är ju bara att hitta på vad. Hos Scandinavian Prints har jag hittat flera bilder jag verkligen gillar. Nu ska jag bara välja vilka det blir. Med koden spring får du nu 15% rabatt, vilket verkar otroligt dumt att inte utnyttja!
De vackra bilderna har våra vänner Robert & Pia tagit på sina resor jorden runt. Jag älskar verkligen deras ögonblicksbilder och bilder med mycket känsla i 🙂
chiasmoothie hannas bageri
Nu är det dags att ta tag i den där frukostrutinen igen. Vrålhungrig kommer jag till jobbet och äter inte frukost förrän kl 9. Och då blir det massa smörgåsar. Nej, ordning på torpet måste det bli. Snarast!
Blev därför så glad när jag snubblade över Hannas sjukt goda chiasmoothie. Chiaoudding och smoothie i ett. Hur fiffigt? Nästa vecka blir det jag som får skärpa till mig och antingen äta frukost hemma eller ta med till jobbet! Det finns ju så mycket god frukost man kan förbereda kvällen innan!
herrgårdstårta
I helgen fyller min morfar 80 år, så idag blir det till att baka tårta på löpande band. Vi tänkte först beställa tårtor. Men sen kom jag på att vi ju kunde baka tårtan på bilden. Hos oss heter den Gudruntårta, för mormors syster Gudrun brukade baka den. Hos andra kan den heta Herrgårdstårta eller kanske Pinocciotårta. Kärt barn har många namn sägs det. Och den här tårtan är verkligen mig kär. Ska den räcka till många brukar jag baka den i långpanna. Då kan du göra den riktigt, riktigt stor genom att lägga två hela bottnar på varandra. Eller så gör du en halvstor tårta genom att grädda en långpanna och sedan dela den i två. Eller som på bilden här, när du inte vill ha så stor tårta. Då gräddade jag den i två springformar istället. Det blev otroligt fint, för att inte tala om hur gott det smakade! Kanske är det här min favorittårta om jag tänker efter!

Den senaste tiden har jag smått förälskat mig i linnedukar. Jag har en blå/grå hemma som är så snygg i mitt kök. Men känner att jag skulle behöva komplettera med flera nyanser. Och de här dukarna från Himla har bara så fina färger. Det är helt klart ett måste att köpa några nya i vår!
Nu önskar jag er en riktigt härlig fredag, med god mat och massa mys med familj och vänner. Så hörs vi av under helgen!
inlägget innehåller adlinks

2
Kommentera

Enkel rabarberkaka- FREDAGSFIKA

enkel rabarberkaka

Hej i vårsolen! Den här veckan har ju faktiskt bjudit på skapligt väder här hos oss. Igår var vi ute nästan hela dagen och som resultat av det fick jag ett helt gäng nya fräknar på näsan. Det är nog kanske det bästa vårtecknet jag vet.
Det och när rabarbern börjat titta upp ur jorden! Igår var jag och kollade läget hos mina två rabarberplantor i trädgården. Sakta, sakta arbetar de sig upp ur den kalla jorden. Men om solen värmer under ett par veckor nu kommer vi nog snart kunna skörda de första, riktigt späda rabarberstjälkarna!. I matbutiken finns sedan ett par veckor tillbaka fina rabarber att köpa i bunt. Jag själv har lite svårt att köpa rabarber, eftersom jag vet att jag kommer få mer än vad jag klarar av att ta hand om i sommar.

Men jag brukar faktiskt passa på att frysa in en del av årets skörd. Då kan man enkelt ta fram en påse med rabarber när längtan efter rabarberpaj blir allt för stor. Eller längtan efter den här rabarberkakan. Kanske är det här min absoluta favoritkaka här i världen. Från början är det en äppelkaka som Sebastians gamelmormor brukade göra. Men jag har provat att byta ut äpplen mot allt från inlagda päronhalvor till hallon och som här, rabarber. Så enkel och så otroligt god. Perfekt till veckans FREDAGSFIKA! För tro det eller ej, det är redan fredag i morgon och nog vore det fint att kunna bjuda kollegor och familj på en riktigt vårig och enkel rabarberkaka.

Rabarberkaka:

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
100 g smält smör
ett gäng stjälkar små fina rabarber
strösocker
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör i mjölet tillsammans med det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en pajform med löstagbar kant, det blir en ganska trög smet (smöra och bröa eller klä med bakplåtspapper). Skär rabarbern i tunna strimmor och placera ut över smeten. Strössla socker över.
Grädda i 180 °C i 25-30 minuter. Låt hellre kakan bli för kladdig än torr.
bild:Linnéa Seidel
inlägget innehåller adlinks

3
Kommentera
ANNONS

Jordgubbsmarmelad och ett nytt slags bröd

mjukt bröd rosta dela polarbröd
I samarbete med Polarbröd.
Jag vet inte hur ni är, men jag är en sådan person som skulle kunna äta frukost både till lunch och middag. Jag föredrar alla dagar i veckan en eftermiddagsfika som består av goda smörgåsar, gott pålägg och massa frukt framför söta kakor.
Att få brygga en kanna gott te, hälla upp ett glas juice och sedan sitta länge vid köksbordet och bara prata. Oavsett om det är morgon, förmiddag, eftermiddag eller kväll vi pratar om. Det är livskvalité det.
mjukt bröd, polarbröd
Och vad passar bättre till just en sådan bjudning än rostat bröd? Polarbröd har kommit ut med en nyhet som jag fått prova och jag blev verkligen positivt överraskad. Det är ett nytt slags rostbröd där du rostar hela brödet och sedan delar det efter röstningen. Du får då en härligt krispig utsida och en mjuk och varm insida. Antingen monterar du dig en fin dubbelsmörgås eller så delar du den med någon du tycker om 🙂
Brödet finns i två varianter. En med råg och en på vete. Båda är bakade på surdeg och är smaksatta med en gnutta havssalt. Supergott!
frukost jordgubbsmarmelad
Vad passar egentligen bättre till en rostad smörgås än hemkokt marmelad? Jag gör väldigt sällan sylt och marmelad nyförtiden men blev just påmind om hur otroligt rogivande det är att stå där vid spisen en stund och koka samman frukt och bär till en söt, varm härlig  marmelad. Och det är något väldigt tillfredsställande att få plocka fram den där burken med hemkokt marmelad ur kylskåpet och ställa fram när man ska fika.
Just jordgubbsmarmelad är god att smaksätta med olika slags kryddor. Ingefära och jordgubbar är en utomordentlig kombination och ger en riktigt fräsch smak. Men den här gången valde jag att smaksätta med kardemumma och vanilj, det gav en lite djupare ton som passade otroligt bra till rågbrödet!
 
Jordgubbsmarmelad med kardemumma och vanilj:
500 g jordgubbar
1 tsk kardemummakärnor
1 tsk vaniljpulver
2 dl syltsocker
Dela jordgubbarna i små bitar. Lägg dom tillsammans med stötta kardemummakärnor och vaniljpulver i en gryta. Låt koka upp och koka sedan cirka 10 minuter eller tills jordgubbarna kokat sönder. Tillsätt sockret och koka ytterligare i 10 minuter. Häll upp på väl rengjorda burkar. Förvaras mörkt och svalt.
 
 
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Torsk i ugn med örtcreme fraiche

torsk i ugn med creme fraiche
Så är vardagen tillbaka efter påskledigheten. Men både jag och barnen kände oss helt slut efter en hel helg med intensivt påskäggsletande och umgänge med hela tjocka släkten. Så vi tog lite mer ledigt. Ibland är det precis det som behövs. Ett par dagars extra ledigt då man inte har några stordåd inplanerade. Lite ledigt mitt i vardagen liksom. Det är så lyxigt!
Men som sagt vardagen är här och det är dags att återgå till den normala kosthållningen efter helgens frosseri. Och vad passar bättre att börja veckan med än ett recept på torsk i ugn? Det här är en av mina favoriträtter. Det är otroligt lättlagat och passar de flesta. Mitt klassiska recept på fisk i ugn är det mest lästa receptet här på bloggen och här är en variant på den. Jag brukar ta fram fisk och grönsaker (broccoli, ärtor, blomkål eller bönor) på morgonen. Då är allt tinat och klart till eftermiddagen och det går betydligt mycket fortare att få fram kvällsmaten. Broccoli eller blomkål brukar jag stoppa ner i gratängformen med fisk, det blir både fint och är himla praktiskt då man slipper diska en form eller kastrull till. Är bara grönsakerna tinade och har runnit av ordentligt så går det superbra att tillaga dom så!
Torsk i ugn med örtcreme fraiche:
800 g torsk eller annan vit fisk
1 liten gul lök
1 msk gräslök
1 msk dill
1 msk citron
3 dl creme fraiche
salt & svartpeppar
ca 500 g broccoli eller blomkål
salt
Torka av fisken så den är riktigt torr och lägg i en ugnsform. Skala och finhacka löken. Blanda lök, gräslök, dill, citron och creme fraîche i en skål. Smaka av med salt och peppar. Bred detta över fisken. Placera ut broccoli runt om fisken. Salta.
Ugnsbaka i cirka 20 minuter i 200 °C eller tills fisken är helt genomklar. Servera med en stor grön sallad och lite kokt råris.
Enkel och bra vardagsmat när den är som bäst!
Andra goda och enkla fiskrecept ni kanske också gillar:
Fiskgratäng
Fisk med skagenröra
Fiskpaket

15
Kommentera