Vegetarisk stroganoff med morot och halloumi

vegetarisk stroganoff med morot och halloumi
Så var sista dagen i påskhelgen här. Utanför fönstret skiner solen ena stunden, och nästa faller stora vita, fluffiga flingor ner. Ett typiskt aprilväder med andra ord.
Vi har ett påskfirande till att klara av, sedan är både påsken och vi slut tror jag. Och i ärlighetens namn börjar jag bli lite sugen på den där vardagsmaten igen. Buffé efter buffé med mängder av mat har dukats upp under helgen. Varje middag har varit olik den tidigare, så det är inte maten i sig jag tröttnat på. Men det är något visst med enkel och vällagad vardagsmat. Uttrycket ”i det enkla bor det vackra” är nog en av mina favoriter. För visst är det lite så?
Därför tycker jag vi rundar av den här påsken med en härlig vegetarisk stroganoff. Den här har jag gjort på morötter, paprika och halloumi. Perfekt som lunch denna annandag påsk, eller som en enkel vardagsmiddag vilken dag i veckan som helst.
vegetarisk stroganoff med morors och halloumi
Vi äter allt mer vegetariskt här hemma, inte för att jag på något vis alls är vegetarian, men eftersom det är jag som lagar i stort sett all mat här hemma och jag inte är så förtjust i korv, ja då blir det att jag måste hitta på andra alternativ till den klassiska korvstroganoffen. Och kött är något jag oftast inte hinner laga till under vardagarna, någon form av köttfärssås på sin höjd. Ofta är vegetariska alternativ enkla att laga, nyttiga och de går skapligt fort. Alltså perfekt vardagsmat!
Vegetarisk stroganoff med morot och halloumi:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 stora morötter
2 dl grönsaksbuljong
1 röd paprika
2 dl creme fraiche smaksatt med soltorkade tomater
1 fp halloumi
färsk persilja
citron
salt & svartpeppar
 
Skala lök och vitlök. Hacka fint. Skala och skär moroten i mindre bitar. Stek allt på medelvärme tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt sedan grönsaksbuljong och låt koka på svag värme tills morötterna börjat mjukna. Skär paprikan i bitar och ha i tillsammans med creme fraîche. Låt koka ihop till en tjock sås. Späd eventuellt med mer grönsaksbuljong.
Skär halloumi i stavar och stek i en varm, torr panna. Rör i dom i såsen. Finhacka persiljan och blanda i den. Smaka av med citron, salt och svartpeppar.
Servera med råris och en stor grön sallad.
Tidigare har jag gjort en vegetarisk stroganoff på svamp, supergott det med!

49
14 kommentarer

Goda ägg-rätter till brunchen

påsk brunch med smörgås
Hej alla!
Jag hoppas ni har en helt fantastisk påsk. Själv har jag passat på att sova lite ordentligt (somnade strax efter 21 i fredags och har fått sovmorgon varje morgon!), umgåtts med familjen och bara haft en himla skön påsk.
Idag tänkte jag tipsa om tre härliga recept ni kan laga om ni mot all förmodan råkar ha ägg över.
Kanske är det läge att bjuda familjen på en härlig brunch i morgon, som avslut på påskhelgen?
Jag letade lite i arkivet och hittade tre himla fina recept som skulle göra sig perfekt på påskbrunchen!
 
Först ut är de här superhärliga smörgåsarna. Lax, ägg och avokado, vilken underbar kombination va! Duka fram och låt var och en göra iordning sin supersmörgås!
äggsmörgås
Tips nummer två är den här uppdaterade varianten på äggmacka. Där du gör ett hål i brödet och låter ägget steka i. En kul variant som brukar bli himla uppskattat!
Ägg
Tips nummer tre är de här äggen som jag tillagat i muffinsform. De är verkligen supergoda och perfekt att duka fram på brunchen eller som en lättare lunch!
ett päron till morsa
Sedan utlovade jag ju lite härlig läsning så här under påskledigheten. Och om ni inte redan har besökt Ett päron till morsa, ja då är det ett måste! Och jag är faktiskt lite avundsjuk på er som inte redan följer henne, ni har flera timmar med underbar, hysteriskt rolig läsning framför er! Igenkänningshumorn är total. I allt från hur matsituationerna ser ut hemma med småbarn till det här med att få dom att sova, den där tv-tosan som ALLTID är försvunnen till de olika sätten man tvingas sova på när man har småbarn i sängen.
Sen såg jag att Nina gjort ett supersmarrigt lantbröd jag måste ta och testa någon dag här och stackars Jessica gav sig ut på en löprunda i solen, ja och det slutade inte alls bra!
Nu ska jag återgå till familjen och min kära syster som precis kom hem från Berlin. Ha en fortsatt riktigt fin påsk! Så hörs vi i morgon <3

5
Kommentera

9 saker om mig, varför jag sällan dricker alkohol och vad mitt drömyrke är!

linnea seidel

 
Hej du underbara påskledighet. Du är allt lite välkommen.  Vi har som vanligt ett ganska fullspäckat schema under påskhelgen, men vi ska försöka njuta av de lediga stunder hemma som ändå blir. Eftersom bloggen är fylld till bredden med påskmat och det hittat hit väldigt många nya läsare den senaste tiden så tänkte jag det kunde passa bra med en ny lista om mig. Det här är ju främst en blogg om matlagning och bakning. Därför blir det inte så mycket prat om det personliga. Men jag vet ju själv att det är ganska kul att få ett ansikte bakom den som skriver och tar bilder. Så här kör vi:
 

  • Jag flyttade hemifrån ett par månader innan jag fyllde 16, alltså på vårterminen i nian. Sen dess har jag alltid arbetat och jag tror inte jag varit arbetslös en enda dag i mitt liv. Mitt första jobb (förutom att vara barnvakt och hjälpa till i mina föräldrars affär) var att städa på en tandläkarklinik. Ett perfekt första jobb som min syster sen fick ärva.
  • Jag har inte alltid gillat att laga mat och baka. Under stora delar av gymnasiet åt jag maten vi fick i skolan, sen var det mest smörgås, tomfisk och keso hemma.
  • Nu har jag två helt fantastiska barn som heter Axel och Isac. Men hade vi fått flickor istället, då hade dom hetat Nora och Elsa.
    Nora eftersom en av mina favoritförfattare heter det (Sebastian, har nog aldrig sagt att det var därför jag ville det.. Och Elsa för att det är ett namn vi har i släkten på mormors sida som jag tycker är väldigt fint!)
  • Jag ser mig själv som en ganska lat och bekväm människa. Men har visst förstått på senare år att folk inte delar den uppfattningen om mig.
  • Jag får svåra eksem och utslag av ord som mindfulness, avslappning, massage och meditation! För mig är det totalt bortkastad tid att sitta ner och inte göra något alls. Jag blir aldrig så stressad som när jag tvingas till att bara sitta ner. Vill jag rensa huvudet så tar jag hellre en promenad eller åker och tränar.
  • Jag försöker införa mer yoga i mitt liv. Men blir otroligt irriterad på den biten om mina inre chackra och hur jag ska känna hur jag genom mina andetag bli längre. Tro mig, med mina 160 cm önskar ingen hellre än jag att jag kunde bli längre bara av att djupandas. MEN, jag försöker plocka träningsbiten ur yogan och kör olika övningar varje gång jag tränar. Antingen som uppvärmning eller som nedvarvning. Det gillar jag.
    linnea seidel
  • Jag har två DRÖMYRKEN. Ett yrke jag velat ha sedan jag gick på gymnasiet är dietist. Jag skulle vilja arbeta med överviktiga barn och deras familjer. Jag har hela planer klara i huvudet för hur arbetet skulle läggas upp med olika aktiviteter.
    Mitt andra drömyrke är att bli författare. Jag älskar att skriva och har huvudet fullt med idéer som kanske, kanske en dag det blir något av.
  • Jag blir otroligt provocerad av människor som har dålig koll på vad dom stoppar i sig själva och sina barn. Jag tycker det är en skyldighet man har att ha lite koll på vad som är skräp och vad kroppen egentligen mår bra av. Att komma 2017 och säga att man inte visste att det är SÅ mycket socker i fruktyoghurt är liksom inte ok. Skärpning folket!
  • Jag dricker väldigt sällan alkohol. Av flera anledningar faktiskt. Det första är att kroppen mår ganska dåligt av det. Det hänger lite ihop med punkten ovanför. Det andra är att jag hatar att tappa kontrollen. Jag vill ha koll på läget och det har jag inte när jag är berusad. Sen har jag i alla fall tidigare haft väldigt svårt att veta när det räcker. Det blir lätt för mycket. Ett glas eller så en lördagkväll händer ibland. Men inte oftare och mer än så.

 
Nu vill jag såklart veta lite mer om er! Vilka är ni som läser här på bloggen? Lämna en snabb liten kommentar, så blir jag superglad!!
 
Nu vill jag önska er alla en riktigt härlig påskledighet, vi har snart huset fullt med folk!
De fina bilderna har Sandra Rogers tagit!

4
Kommentera

Enkelt dukningstips till påsk

påskdukning
Hej alla härliga läsare!
Jag hoppas att ni alla känner av att det snart är lite påskledigt. Själv så höll jag på att försova mig rejält i morse, men vaknade i sista stund och vi kom i tid till förskolan!
Idag har jag haft besök av p4 Västmanland på förmiddagen och sen har jag försökt jobba undan så även jag kan ta lite påskledigt. Det är välbehövligt nu känner jag!
De senaste veckorna har bloggen fyllt still brädden av påskrecept. Allt från bästa påskmaten till buffén, till goda desserter och godis till tips på godaste drinken. Så nu tänkte jag att det kunde bli fint med lite fler tips på enkel påskdukning. Bilderna är från ett jobb jag gjorde åt vår lokaltidning nu till påsk med vegetariska alternativ till påskbuffén. Ni hittar reportaget i Sala Allehanda, men även VLT, Fagersta Posten och Nerkes Allehanda.
påskdukning
Känner man för en liten mer avslappnad stil är det superfint att ta linneservetter och bara rulla ihop lite slarvigt. Binda runt ett par varv med grövre tråd och fästa fast en fjäder i. Enkelt men väldigt fint!
Servetterna i tvättat linne har jag köpt på H&M Home, dom finns i flera mjuka pastellfärger och de superfiffiga fjädrarna som sitter på en liten klämma är ifrån ICA Hemma.
påskdukning
Jag älskar att mixa och matcha när jag dukar, det blir avslappnat och fint tycker jag. Tallrikarna har jag inhandlat på sencond handbutik för kanske en femma styck. Perfekt pris för tallrikar när man behöver dryga ut servisen lite om man blir många!
Tidigare i år har jag ju skrivit om mina 10 bästa tips för hur du lyckas med påskdukningen, dom hitta ni här. Jag tycker om att duka fint och har inte riktigt bestämt mig i hur dukningen ska se ut här hemma på påskafton i år. Kanske får alla ett personligt ägg, eller så blir det med fjädrar. Vi får helt enkelt se 🙂
Men nu vill jag önska er en helt fantastisk start på påskhelgen!

0
Kommentera

5 enkla recept på godis

nutellapraliner
Godis är ju något som många starkt förknippar med påsken. Det är påskägg fyllda till brädden med den sötare godisen efter den andra. Men det finns ju faktiskt väldigt mycket gott du kan göra hemma också. Och tänk så glad man skulle bli av ett påskägg fyllt med hemgjort godis! Idag har jag plockat fram 5 recept på godis du enkelt gör hemma.
Och 4 av 5 recept innehåller faktiskt inget vitt socker. Så man kan helt klart säga att de här är bättre alternativ till de påskgodis du köper i affären!
Först ut är ett recept på nutellapraliner. Det är en variant på de klassiska snickersrutorna som många av er säkert ätit någon gång. Du gör dom enkelt i en långpanna och de räcker till många!
chokladdoppade fikon
Näst på tur är chokladdoppade fikon. Så enkelt att göra och så gott! Den mörka chokladen i kontrast till det nästan lite kolaaktiga torkade fikonet. Supergott!
chokladdoppade mandlar
Förra årets stora favorit till påsk, chokladdoppade mandlar med havssalt. Alltså, jag bara älskar kombinationen mörk choklad och havssalt! Så gott! Gör en omgång och förpacka i en fin ask och ge bort till någon du tycker om.
chokladtryfflar med kaffesmak
Lena, krämiga chokladtryfflar smaksatta med kaffe. Ja tack! Ge mig en till kaffet nu!! Självklart kan du smaksätta med det du gillar bäst, apelsin mint eller varför inte en skvätt av din favoritlikör?
nyttig rocky road med mörk choklad nötter
Sist ut, mina nyttiga rocky road! Blanda i av de nötter och frön du gillar bäst. För att få en lite luftigare känsla (där du använder marshmallows i vanliga fall) tog jag osötade dinkelpuffar. Det blev supergott!
 
Hur tänker ni kring socker, barn och påsk?
Jag vet att barnen kommer få påskgodis så det räcker, vi brukar plocka undan det mesta och ta av det till fredagsgodis de kommande veckorna. Istället brukar jag plocka ihop lite andra goda saker och lägga i barnens påskägg. Mina barn älskar fortfarande fruktklämmisar och tycker det är riktigt lyxigt att få en sådan. Sedan stoppar jag kanske i en liten Pixi-bok, en bil och något annat litet de kan pyssla med.
Men hur gör ni? Går ni all in på allt vad fika, godis och påskmust heter eller finns det begränsningar? Vore kul att höra hur ni tänker!

1
Kommentera