Recept på silltårta

recept silltårta
Snart är påsken här och just till påsk och midsommar finns det en rätt jag som jag bara måste ha. All klassisk påsk och midsommarmat klarar jag mig utan i övrigt, men mammas silltårta, det är ett måste!
Nu kanske inte min mamma kan ta åt sig hela äran för receptet. Jag vet att det är kopierat från någon tidning. Om jag inte mins helt fel är det från början på 90-talet- Så denna silltårta har lagats många, många gånger hemma hos familjen Seidel.
 
silltårta på hönökaka
Den här silltårtan är egentligen en form av smörgåstårta kan man säga. Bottnarna ska vara av Hönökaka för att det ska bli riktat rätt. Med åren har ett par förändringar gjorts med receptet. I originalet ska det tillexempel vara tomatsill. Jag kan ärligt säga att den inte tillhör en av mina favoritsillar. Så jag har helt enkelt bytt ut den mot skärgårdssill. Sedan har jag för mig att man ska ha den klassiska, hackade isbergssalladen på silltårtan. Även den har jag bytt ut mot lite modernare grejer som ruccola eller babyspenat.
silltårta
I vanliga fall brukar vi göra en stor, rund silltårta. Den räcker utan problem till 8 personer som förrätt. Men man kan halvera receptet och bara göra en halvmåneformad tårta också. Eller som här, där jag tagit halva receptet och gjort tre, rejäla individuella tårtbitar istället.
Påsken är verkligen en högtid jag gillar, man hinner träffa släkt och vänner, utan all den här stressen man kan känna vid jul. Allt är liksom lite mera avspänt på något vis.
 
Silltårta 8-10 bitar:
6 halvmånar Hönökaka
smör
5 dl riven västerbottenost
1 dl finhackad gul lök
6 hårdkokta skivade ägg
svartpeppar
2 dl majonäs
3 dl finstrimlad sallad
3 dl gräddfil
valfri sallad
600 g inlagd sill
250 g senapssill
250 gskärgårdssill
gräslök
rödlök
Bred smör på alla brödskivor. Lägg två av skivorma på ett uppläggningsfat, så de bildar en cirkel och fördela den rivna osten och den finhackade löken över. Lägg över två nya brödskivor, försök att inte få skarven på samma ställe, då blir tårtan mer stabil.
Täck detta lager med de skivade äggen, bred över majonäs och krydda med peppar.
Lägg på de sista två brödskivorna, bred över gräddfilen och täck med hackad grönsallad. Lägg den inlagda sillen som en yttre ring på tårtan. Gör sedan en mellanring av senapssillen och lägg slutligen på skärgårdssillen. Garnera med finhackad gräslök och ringar av rödlök.
Gör gärna i ordning tårtan en dag innan den skall ätas. Då blir den saftig och god!
 

5
Kommentera

Sötpotatis i ugn med parmesan och färska örter

sötpotatis i skivor i ugn med parmesan
Hej alla, Äntligen fredag, eller vad säger ni!?
Nu börjar säsongen närma sig. Säsongen då i alla fall vi lägger massor med tid på matlagning varje helg. Jag pratar om grillsäsongen!
Men ibland kan det vara lite lätt att hamna i samma spår när man grillar. Det blir ungefär samma saker man grillar helg efter helg. Därför tänkte jag idag tipsa om en otroligt god sidorätt som gör sig precis lika bra till kött som fisk eller fågel! Nämligen sötpotatis i ugn med parmesan och örter. Det är otroligt enkelt att tillaga med blir väldigt gott.
Just sötpotatis tycker jag är väldigt gott till det mesta man slänger på grillen. Ofta har ju det man grillar mycket smak. Det är salt, kryddigt eller kanske lite hetta i. Då passar de söta i sötpotatisen otroligt bra till. Ofta kan jag bara baka halva sötpotatisar i ugnen och ha till Det är supergott det med. Men ibland vill man som sagt variera sig lite.
Hemma hos oss blir det ingen grillsäsong utan den här goda fetaoströran. Den klarar vi oss inte utan. Så enkelt att röra ihop men fantastiskt god. Sältan i såsen passat utmärkt till sötpotatisarna!
De här sötpotatisarna i ugn passar såklart väldigt bra till annat än grillat också!
 
Sötpotatis i ugn:
4 st sötpotatisar
svartpeppar
salt
färska örter
parmesan
Skiva sötpotatisen i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg ut på en ugnsplåt med ena snittytan uppåt. Strö över salt, svartpeppar och hackade färska örter. Finriv parmesan och fördela i ett jämnt lager över potatisen.
Gratinera i 225°C i cirka 40 minuter eller tills potatisen är helt mjuk.
 
Andra goda recept på sötpotatis hittar ni här:
Bakade sötpotatisar
Sötpotatis i ugn
Fylld sötpotatis i ugn
 
Vad tycker du, gillar du vanlig potatis eller sötpotatis bäst? Jag tycker det kan vara gott med variation!

5
Kommentera

Vaniljrutor i långpanna- veckans FREDAGSFIKA

vaniljrutor i långpanna
Hej alla härliga läsare,
Nu är det dags för veckans FREDAGSFIKA!! Och eftersom det hela tiden kommer in nya läsare här till bloggen tänkte jag passa på att tipsa om en kär favorit. Nämligen vaniljrutor i långpanna! Ni anar inte så goda dom är!! Bakade dom till Isacs 2-årskalas i höstas och dom gick åt i ett nafs. Alla tyckte dom var otroligt goda. Att dom dessutom är riktigt enkla att baka gör ju inte saken sämre direkt!
Man kan nästan säga att de här vaniljrutorna påminner om fyllda vaniljhjärtan som du kan köpa på fik. Fast de här är betydligt enklare att baka.
Jag gillar att baka i långpanna. Det är oftast lätta recept och det räcker till många!
Jag är ju alltid på jakt efter nya spännande recept att testa. Har du något recept som man enkelt bakar i långpanna som du vill dela med dig av? Kommentera gärna här eller skicka mig ett mail. Det vore kul att få testa lite av era favoritkakor!
Vaniljrutor i långpanna:
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk bakpulver
fyllning:
4 ägg
2 dl kesella vanilj
5 dl crème fraiche ca 34% (den fetare varianten)
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vanilj och bakpulver till en deg. Kör gärna allt i matberedaren. Klä en plåt (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper och tryck ut cirka häften av degen i formen.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och häll ut den över bottnen. Smula över resterande deg över fyllningen. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter. Låt kakan svalna helt och ställ sedan in i kylskåpet. Pudra florsocker över och skär i rutor.
Försvinnande goda 🙂
 
Baka en omgång ikväll och bjud vänner, familj och kollegor på i morgon. Du kommer garanterat bli poppis!
 
Nu ska jag bara jobba klart det sista här, sen bege mig mot Stockholm och Loppi-kontoret där vi har massa roliga saker inplanerade under dagen. Alltid lika kul att träffa alla 🙂
Jag hoppas ni får en härlig dag, trots att solen verkar lysa med sin frånvaro just här..

5
Kommentera

10 tips på hur du lyckas med påskdukningen

påskdukning med vikt servett
I helgen dukade jag upp en riktigt påskbuffé hemma på mina föräldrars altan. Inte för att vi firar påsk redan nu, utan för att jag hade ett jobb inplanerat. Och det är alltid trevligt att ha människor runtomkring sig som kan tänka sig att äta upp all den mat jag lagat och fotograferat.
När jag ändå var igång och stylade bordet passade jag på att göra en enkel påskdukning. Jag älskar att duka fint och det blir sådan otrolig skillnad om man bara lägger någon extra minut på dukningen.
Med väldigt små medel kan man faktiskt duka fram ett riktigt fint påskbord.
enkel påskdukning
 

  • Gå på loppisar och second handbutiker och kolla efter udda vaser, skålar och tyger. Det är en ren guldgruva och du kan göra verkliga fynd.
  • Allt på bordet måste inte matcha, alla vaser behöver inte vara helt lika. Mixa olika storlekar och modeller.
  • Nu när våren är här finns det massor av fina grenar och kvistar att ta in. Gör en stor snittyta på kvistarna och sätt sedan i en vas med varmt vatten. På någon dag har du en fint blommande eller grön gren att dekorea påskbordet med.
  • Låna gärna ihop tallrikar från vänner och familj. Allt behöver inte matcha. Eller så har kanska din mormor en hel servis som du faktiskt kan få låna en helg?
  • Istället för att ha en stor vas med tulpaner mitt på bordet, dela upp tulpanbuketten och sätt dom i små vaser och fördela runt om på bordet.
  • Lär dig en enkel men fin servettvikning. Den enklaste dukning känns genast betydligt mycket mer arbetad om du lagt någon minut på att vika servetterna snyggt.
  • Påsk måste inte innebära färgglada fjädrar och ägg. Om du inte vill det såklart! Duka i mjuka pasteller, grått och vitt.
  • Fyll små glas med fint påskgodis och placera ut runt om på bordet. Det blir en fin liten färgklick.
  • Sätt örter i fina krukor och ställ på bordet. Det blir lite rustikt och är en fin kontrast till allt det påskiga.
  • Våga vara kreativ och tänk lite utanför ramarna. Våga ta i och ha mycket grönt och många blommor. Det ger liv åt dukningen!

 
enkel påskdukning med färska örter
Den slitna krukan till rosmarinen hittade jag på mamma och pappas altan, de små söta vaserna är nyinköpta men kommer användas många, många gånger framöver. Våga korta ner tulpanerna ganska ordentligt, det är fint i så här små vaser.
påskdukning med påskägg
De här är mitt favoritpåskgodis och de är riktigt fina att ha upp i burkar eller glas och placera ut på bordet. Perfekt att sitta och småäta lite på efter maten!
 
Hur dukar du till påsk? Har du några tips och härlog inspiration att dela av dig med?

1
Kommentera

Vilket ansvar har jag för det här, egentligen?

linneasskafferi
 
Idag här på Linnéas Skafferi tänkte jag lyfta en sak som hände mig idag och som fick mig att fundera lite. Igår på Instagram la jag upp en bild på sockerärtor jag köpt hem till mig och familjen.
Idag fick jag en kommentar som jag först och främst vill säga att jag inte alls tog som kritik, utan att det mer fick mig att tänka till lite. Kommentaren rörde att vi som bloggar och har stora läsarkretsar har möjlighet att påverka saker och ting. Att som i det här fallet, försöka köpa råvaror som är i säsong (vilket sockerärtor verkligen inte är i Sverige just nu..) Och att ingen ingen kan göra allt, men om vi som faktiskt når ut till tusentals läsare varje dag försöker lyfta vissa saker och genom mina handlingar få andra människor att fatta bättre beslut. Jag har faktiskt aldrig tänkt på det som att det jag skriver här kan göra skillnad för någon annan.
Jag som bara driver en matblogg har tänkt lite som så, att det är helt underbart om människor som läser här på Linnéas Skafferi hittar inspiration och energi till att laga ny, spännande mat. Eller testa något nytt att baka till helgen.
Att jag, utan att jag för den sakens skull profilerar mig som någon hälsobloggare, eller på något vis marknadsför mig som en hälsoprofil ändå kan hjälpa ett par personer varje vecka att välja bort falukorven mot ett nyttigare alternativ utan helfabrikat. Att jag fyller min blogg med allt från nyttig vardagsmat till fredagsfika och goda frukostar. För det är så mitt liv ser ut. Och det är den livsstilen jag tycker om.
MEN HAR JAG ETT ANSVAR?
Jag älskar att skapa nya recept, styla bilderna och sedan fotografera. Att alla ni som hittar hit varje dag också verkar tycka om det jag gör, ja det är ju en ren bonus.
Men måste jag skriva att alla produkter är ekologiska bara för att ni också ska välja det?
Ligger det verkligen på mig, och är det mitt ansvar att se till att du också gör det?
sommarrullar
 
Har alla vi som når ut till allmänheten med våra ord och bilder ett ansvar i att se till att ni gör bättre val? Kanske inte, men vore vi inte väldigt dumma om vi inte tog möjligheten? Att i alla fall försöka påverka mänskligheten att bli bättre?  Men vilka strider ska jag i så fall ta?
Nu behöver det ju inte enbart röra sig om mat. Det handlar ju om precis alla val vi gör. Och därför är det en fråga som rör alla som gör sin röst hörd på något vis. Om du så är mammabloggar eller träningsprofil. Men är det din uppgift som träningsbloggare att se till att folk verkligen lyfter sin bakdel ur soffan och faktiskt gör de övningar du tipsat om?
Jag känner att jag har ett otroligt stort ansvar inför mina barn. Att lära dom vad som är rätt och fel. Att vägleda dom genom deras uppväxt, hjälpa dom att fatta bra beslut, finnas där när de gjort mindre bra saker.
Men kanske orkar jag inte riktigt med ansvaret för hur alla ni där ute lever era liv och hur ni gör era val. Jag lägger inte upp något här på bloggen jag inte kan stå för, och jag väljer ganska noga vilka företag jag samarbetar med. Och kanske får det räcka så?
Vad tycker du? Har jag ett ansvar? Tänker jag fel? Ska jag genast sluta köpa importerade sockerärtor (eller iallafall inte lägga ut om det på instagram eller bloggen..)? Blir du påverkad av sådant som du läser om på bloggar och sociala medier?

0
Kommentera