Recept på våfflor utan ägg till våffeldagen 2017

våfflor med ädelost och blåbärssylt
På lördag är det en sådan där fin tema-dag igen. Nämligen våffeldagen. Eller egentligen vårfrudagen, som har sitt ursprung i att 25 mars är Maria bebådelsedag. Och för er som inte har anteckningarna kvar från skolans religionstimmar så firar vi helt enkelt att det är 9 månader kvar till jul.
Eller vi firar kanske inte att det är nio månader kvar till jul, utan mer att nio månader innan jul upptäckte Maria att hon var havande och därför äter vi våfflor den 25 mars varje år. Helt logiskt, eller hur!?
Oavsett om du firar 25 mars för att det är en kristen högtid eller om du helt enkelt tar tillfället i akt och bjuder på en pang-brunch så tycker jag gott man kan unna sig en våffla eller två. Dagen till ära.
Jag gillar att göra lite roliga varianter av våfflor och tycker kanske inte att våfflor gör sig bäst som kvällsmat, utan passar bättre som efterrätt, frukost, brunch eller kanske som mellanmål. Eller varför inte som förrätt eller ett lite matigare tilltugg till fördrinken.
Just den här varianten på våfflor passar nog allra bäst på brunchen eller som tilltugg. Frasiga våfflor som serveras med en klick ädelsoströra, toppad med blåbärssylt. En gudomligt god kombo. Jag lovar!
 
Ett bra tips när man gräddar våfflor är att lägga ut dom på galler och inte lägga dom på hög. Då blir de lätt sega och behåller inte alls sin frasighet.
Här har jag ett bra basrecept på våfflor som jag ofta använder mig av. Den här varianten är helt utan ägg, vilket kan vara bra om man är äggallergiker eller helt enkelt har glömt att köpa hem ägg.
Våfflor med ädelost och blåbär:
Våfflor:
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
smör
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål, tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
Hetta upp våffeljärnet. Pensla det med lite smör innan varje gräddning.
Grädda våfflorna. Lägg ut de färdiggräddade våfflorna på ett galler, då behåller de sin frasighet.
Ädelostkräm:
140 g GräddÄdelost
1 dl kvarg
Smula ner osten och mosa den med en gaffel. Blanda väl med kvargen. Låt stå kallt cirka 30 minuter innan servering.
Blåbärssylt med kardemumma:
250 g blåbär
1 dl strösocker
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
Lägg bär, socker, kardemumma och vaniljpulver i en kastrull. Låt koka på medelvärme i cirka 15 minuter. Tag av kastrullen från plattan. Ha upp i en väl rengjord burk.
Dela varje våffla så du får ut hjärtan. Bred på en klick ädelostkräm och ha sedan på lite blåbärssylt.
 

0
Kommentera

Veckans mat- 5 enkla middagar

Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar
Hej måndag och en ny härlig vecka!! Jag hoppas ni alla är laddade till tänderna 🙂
Jag gillar måndagar. Det är bra dagar. En helt ny vecka ligger framför mig och jag har 7 hela dygn på mig att göra massor med bra saker. Arbeta, träna och umgås med vänner och familj. Det är en fin känsla att känna så.
Den här veckan kommer att gå i ett, det känner jag redan nu. I skrivande stund sitter jag på tåget mot Stockholm där jag ska vara med på en spännande utbildning hela dagen. I morgon är det dags att sätta fart på grytor, kastruller och kameran igen. En heldag hemma i köket med andra ord. På onsdag bär det av igen mot Stockholm, lite möten är inplanerade och ett trevligt frukostevent. Det känns som om det kommer att bli en bra vecka.
Men en vecka där matlagningen lär gå fort och vara enkelt. Veckor när det blir extra mycket jobb är det så fint att kunna ta fram de allra bästa recepten som jag vet att familjen gillar. Men som också går sådär enkelt att laga. Därför blir temat för den här veckans mat- 5 enkla middagar!
Allra först ut är en av familjens nya favoriter, halloumibiffar med morot. Servera med hamburgerbröd, med en stor, härlig sallad eller varför inte till rotsaker i ugn.
gryta med fläskkotletter och svamp
Mitt andra tips den här veckan på enkel mat är den här fina kotlettgrytan med svamp. Gillar man inte fläsk går det precis lika bra att göra den på kyckling i stället. Den är väl värd att testa. Vällagad och god, men riktigt busenkel att göra.
köttfärsås med linser och morötter
Vem gillar inte pasta och köttfärssås? Här har jag gjort en variant med massor av linser och morötter i. Perfekt om man vill komma undan lite billigare, äta mindre kött eller helt enkelt bara gillar morötter och linser!
Jag brukar servera bönpasta till, men det är ju helt en smaksak!
tortillapizza med kyckling
Min absolut allra bästa nödraket är tortillapizzor. Ni som hängt med ett tag har sett som förut, men de tål att upprepas och påminnas om. Så enkelt och så gott!
snabb kycklingpasta
Vem gillar inte en riktigt enkel, lättlagad och dessutom otroligt god kycklingpasta? Den här tar inte många minuter att slänga ihop med passar utmärkt att bjuda på en fredagskväll!
 
snabb cheesecake i glas philadelphiaost
Avsluta på topp med en riktigt favorit här på bloggen. Snabb cheesecake i glas. Den går väldigt lätt att slänga ihop och smakar gudomligt.
Veckans mat den här veckan blev alltså 5 enkla middagar.
 
Vad ska ni äta i veckan?

0
Kommentera

Lyxig ostbricka till påsk

Ostbricka med nötter, osttårta
Hej lördag och hej alla underbara läsare! Här skiner solen från en blå himmel och det känns riktigt fint med en ledig helg!
Hur har ni det?
 
Jag sitter för fullt och planerar inför alla påskrecept och tänkte därför börja dela med mig av en del redan nu. Så ni i god tid har möjlighet att själva inspireras och börja planera inför påskens alla festligheter. Att bygga olika ostbrickor är härligt. Med för det mesta räcker det ju gott och väl med några sorters ostar, lite frukt och kex. Men ibland känner man bara att det vore kul med det där lilla extra! Och kanske speciellt vid lite större högtider.
ostbricka med nötter
Bara en sådan sak som att  placera tre runda ostar på varandra och bygga en osttårta gör att allt känns betydligt mycket roligare och lite mer arbetat,, eller hur!?
På kvällens ostbricka hittar ni allt från ädelostfyllda dadlar, till kryddade nötter och vit chokladmousse med lemon kurd. Ett perfekt avslut på en riktigt härlig påskmiddag tycker jag!
ostbricka
 
Lyxig ostbricka till påsk:
Osttårta
Ädelostfyllda dadlar
Kryddade nötter
Frasiga smördegspinnar
Blodgrape, päron, vindruvor
Vit chokladmousse med lemon curd
Osttårta:
1 stor rund brieost
1 mellanstor camembert
1 liten, rund ädelost
färsk timjan
Lägg brieosten på en bricka. Lägg på camembert och ädelost så du får en hög fin ”tårta”. Dekorera med färsk timjan.
Ädelostfyllda dadlar:
200 g torkade dadlar
100 g ädelost
Gör ett snitt i varje dadel och ta ur kärnan. Dela ädelosten i små bitar och fyll varje dadel med en bit ädelost.
Kryddade nötter:
ca 200 g blandade naturella nötter
1 msk olivolja
salt
paprikapulver
vitlökspulver
honung
Ha upp nötterna i en medelvarm stekpanna och rosta dom lätt. Rigla över olja och blanda väl. Tillsätt salt, paprikapulver och vitlökspulver. Skaka om stekpannan väl och låt nötterna rostas i cirka 5 minuter. Ringla över honung mot slutet. Ha upp på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.
Frasiga smördegspinnar:
250 g smördeg
1 ägg
1 dl  finriven parmesan
svartpeppar
Värm ugnen till 225°C. Rulla ut smördegen. Vispa upp ägget och pensla smördegen. Strö över den rivna parmesanen och tryck till lite så den fastnar ordentligt. Skär smördegen i cirka 1 cm breda remsor. Tvinna smördegsremsorna och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda  mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de börjat få färg.
Vit chokladmousse med lemon curd:
150 g vit choklad
1 äggula
2 dl grädde
Smält chokladen i ett vattenbad. Tag skålen med choklad från värmen och låt den svalna. Vispa upp äggulan och ha i den i den avsvalnade chokladen, rör till en jämn och glansig smet. Om chokladen skär sig är den fortfarande lite för varm. Tillsätt då lite av grädden och rör om, då brukar den gå ihop sig igen.
Vispa grädden mjuk och vänd försiktig ner den i chokladen. Blanda allt med hjälp av en slickepott. Ha upp chokladmoussen i fina små glas.
Lemon curd:
3 citroner
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
50 g smör
Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa saften ur dom. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal och saft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot sluten. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.
Tillsätt en sked lemon curd till varje glas med chokladmousse.
 
bilder:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Veckans fredagsfika-Chokladbiskvier med Daim i långpanna

daimbiskvier i långpanna
Så är det dags för veckans fredagsfika! Och idag tänkte jag bjuda er på ännu ett fint recept på biskvier i långpanna. Nämligen chokladbiskvier  med Daim. Alltså gissa hur gott. En härlig seg-knaprig botten med len smörkräm smaksatt med Diam. Sen smält choklad toppad med Daim. Och bara för att de är så vackra strödde jag över ett gäng frystorkade granatäpplekärnor. Visst blev det fint!
Idag hade jag P4-Västmanland på besök i mitt kök och då passade jag på att baka den här godingen. Dom kommer hem till mig och vi bakar en gång i månaden. En himla mysig förmiddag med snack om bakning, tips som rör det vi bakar och bara en allmänt trevlig timme.
Daim är sådär perfekt att ha i biskvier tycker jag. Det ger en fin knaprighet och en supergod smak. Självklart går det ju att göra helt vanliga biskvier, men det är ju så himla smidigt att baka dom i långpanna!
 
biskvier med daim i långpanna
 
Så nu tycker jag att ni kan överraska vänner och kollegor med gott fika i morgon. Att baka biskvier är ju ett gäng moment, men när man gör det i långpanna tar det inte alls lika lång tid. Det man ska tänka på är att först måste bottnen svalna helt, för att smörkrämen inte ska smälta. Sen måste smörkrämen stelna helt (helst stå i frysen en stund så den är riktigt, riktigt kall), innan man brer över chokladen. Annars smälter smöret då också.
Biskvier i långpanna, cirka 25 stycken:
500 g mandelmassa
1 dl strösocker
2 äggvitor
300 g rumstempererat smör
3 dl florsocker
3 msk kakao
2 dubbelDaim
100 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
Daim att dekorera med
 
Riv mandelmassan och blanda den med socker och äggvita. Klä en form med bakplåtspapper och bred ut smeten. Fukta fingrarna med kallt vatten och tryck ut smeten med hjälp av fingertopparna. Det går allra lättast! Grädda i 175°C i cirka 15-20 minuter eller tills den får färg och inte är så kladdig. Låt svalna helt.
Gör smörkrämen genom att vispa smör, florsocker och kakao riktigt fluffigt med en elvisp.  Krossa Daimen och blanda i den. Bred detta över den avsvalnade bottnen. Ställ kallt. Smält chokladen och bred detta över smörkrämen. Dekorera med krossad Daim eller Daimkulor. Låt chokladen stelna helt och skär den sedan i lagom stora rutor. Förvara i kylen.
 
Perfekt att ta med till fredagsfikat
 

4
Kommentera

Nyttiga rocky road på mörk choklad

nyttig rocky road med mörk choklad nötter
Hej kära bloggläsare!
Vet ni vad jag sitter och laddar upp för? Jo påsken. Påsken 2017 är faktiskt runt hörnet och det gäller att ladda upp med massor av härliga recept. Så jag tjuvstartar faktiskt redan nu med en nyttig variant av klassikern rocky road. Ni vet, massa choklad, marshmallows och nötter.
Men jag som gillar godis som inte är så där fruktansvärt sliskigt tänkte att man måste ju kunna göra en lite nyttigare variant. Så jag letade igenom mitt skafferi och hittade massor av mumsiga saker jag kunde ha i min rocky road.
 
nyttig rocky road med mörk choklad nötter
Nu ska vi väl tillägga att dom är ju inte så nyttiga att du blir vältränad om du äter 10 stycken. Nej, vi ska inte lura någon här. Men en av de stora fördelarna med att göra godis som innehåller mörk choklad är att man äter betydligt mindre av den. Det blir ju liksom lite mäktigt efter ett par bitar.
Men för att ta udden av den där lite mörka och bittra tonen riktigt mörk choklad har hade jag i lite osötat jordnötssmör. Det bryter av fint och ger en liten annan ton i chokladen. Eller så kan man ta choklad som redan är smaksatt med något.
nyttig rocky road med mörk choklad nötter
Förutom jordnötssmör hittar ni även naturella dinkelpuffar, två sorters nötter och russin i min rocky road. På affären hittade jag en påse med frystorkade granatäppelkärnor, alltså de var så vackra och smakade verkligen så gott! Lite söta, lite knapriga och perfekta att ha och dekorera med.
nyttig rocky road med mörk choklad nötter
Ett perfekt godis att fylla påskägget med och ge bort till någon man tycker om. Eller kanske ha och bjuda på i påskhelgen till det där kaffet man kan dricka i solen mot husväggen, ni vet. Eller så gör ni bara en omgång och njuter av nu. För att solen skiner, det är onsdag och våren börjar så sakta visa sig!
 
Nyttiga rocky road:
200 g 80 % mörk choklad
2 msk osötat jordnötssmör (eller annat nötsmör)
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl hackade mandlar
1/2 dl hasselnötskross
1 dl dinkelpuffar
1 dl russin
frystorkade granatäpplekärnor och hasselnötskross till dekoration
Smält chokladen i ett vattenbad. Tillsätt jordnötssmör, vaniljpulver, hackade mandlar, hasselnötter, dinkelpuffar och russin. Rör om väl. Klä en mindre form med bakplåtspapper och ha i chokladsmeten. Låt stelna helt. Skär i små bitar.
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera