Vaniljrutor i långpanna- veckans FREDAGSFIKA

vaniljrutor i långpanna
Hej alla härliga läsare,
Nu är det dags för veckans FREDAGSFIKA!! Och eftersom det hela tiden kommer in nya läsare här till bloggen tänkte jag passa på att tipsa om en kär favorit. Nämligen vaniljrutor i långpanna! Ni anar inte så goda dom är!! Bakade dom till Isacs 2-årskalas i höstas och dom gick åt i ett nafs. Alla tyckte dom var otroligt goda. Att dom dessutom är riktigt enkla att baka gör ju inte saken sämre direkt!
Man kan nästan säga att de här vaniljrutorna påminner om fyllda vaniljhjärtan som du kan köpa på fik. Fast de här är betydligt enklare att baka.
Jag gillar att baka i långpanna. Det är oftast lätta recept och det räcker till många!
Jag är ju alltid på jakt efter nya spännande recept att testa. Har du något recept som man enkelt bakar i långpanna som du vill dela med dig av? Kommentera gärna här eller skicka mig ett mail. Det vore kul att få testa lite av era favoritkakor!
Vaniljrutor i långpanna:
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk bakpulver
fyllning:
4 ägg
2 dl kesella vanilj
5 dl crème fraiche ca 34% (den fetare varianten)
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vanilj och bakpulver till en deg. Kör gärna allt i matberedaren. Klä en plåt (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper och tryck ut cirka häften av degen i formen.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och häll ut den över bottnen. Smula över resterande deg över fyllningen. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter. Låt kakan svalna helt och ställ sedan in i kylskåpet. Pudra florsocker över och skär i rutor.
Försvinnande goda 🙂
 
Baka en omgång ikväll och bjud vänner, familj och kollegor på i morgon. Du kommer garanterat bli poppis!
 
Nu ska jag bara jobba klart det sista här, sen bege mig mot Stockholm och Loppi-kontoret där vi har massa roliga saker inplanerade under dagen. Alltid lika kul att träffa alla 🙂
Jag hoppas ni får en härlig dag, trots att solen verkar lysa med sin frånvaro just här..

5
Kommentera

10 tips på hur du lyckas med påskdukningen

påskdukning med vikt servett
I helgen dukade jag upp en riktigt påskbuffé hemma på mina föräldrars altan. Inte för att vi firar påsk redan nu, utan för att jag hade ett jobb inplanerat. Och det är alltid trevligt att ha människor runtomkring sig som kan tänka sig att äta upp all den mat jag lagat och fotograferat.
När jag ändå var igång och stylade bordet passade jag på att göra en enkel påskdukning. Jag älskar att duka fint och det blir sådan otrolig skillnad om man bara lägger någon extra minut på dukningen.
Med väldigt små medel kan man faktiskt duka fram ett riktigt fint påskbord.
enkel påskdukning
 

  • Gå på loppisar och second handbutiker och kolla efter udda vaser, skålar och tyger. Det är en ren guldgruva och du kan göra verkliga fynd.
  • Allt på bordet måste inte matcha, alla vaser behöver inte vara helt lika. Mixa olika storlekar och modeller.
  • Nu när våren är här finns det massor av fina grenar och kvistar att ta in. Gör en stor snittyta på kvistarna och sätt sedan i en vas med varmt vatten. På någon dag har du en fint blommande eller grön gren att dekorea påskbordet med.
  • Låna gärna ihop tallrikar från vänner och familj. Allt behöver inte matcha. Eller så har kanska din mormor en hel servis som du faktiskt kan få låna en helg?
  • Istället för att ha en stor vas med tulpaner mitt på bordet, dela upp tulpanbuketten och sätt dom i små vaser och fördela runt om på bordet.
  • Lär dig en enkel men fin servettvikning. Den enklaste dukning känns genast betydligt mycket mer arbetad om du lagt någon minut på att vika servetterna snyggt.
  • Påsk måste inte innebära färgglada fjädrar och ägg. Om du inte vill det såklart! Duka i mjuka pasteller, grått och vitt.
  • Fyll små glas med fint påskgodis och placera ut runt om på bordet. Det blir en fin liten färgklick.
  • Sätt örter i fina krukor och ställ på bordet. Det blir lite rustikt och är en fin kontrast till allt det påskiga.
  • Våga vara kreativ och tänk lite utanför ramarna. Våga ta i och ha mycket grönt och många blommor. Det ger liv åt dukningen!

 
enkel påskdukning med färska örter
Den slitna krukan till rosmarinen hittade jag på mamma och pappas altan, de små söta vaserna är nyinköpta men kommer användas många, många gånger framöver. Våga korta ner tulpanerna ganska ordentligt, det är fint i så här små vaser.
påskdukning med påskägg
De här är mitt favoritpåskgodis och de är riktigt fina att ha upp i burkar eller glas och placera ut på bordet. Perfekt att sitta och småäta lite på efter maten!
 
Hur dukar du till påsk? Har du några tips och härlog inspiration att dela av dig med?

1
Kommentera

Vilket ansvar har jag för det här, egentligen?

linneasskafferi
 
Idag här på Linnéas Skafferi tänkte jag lyfta en sak som hände mig idag och som fick mig att fundera lite. Igår på Instagram la jag upp en bild på sockerärtor jag köpt hem till mig och familjen.
Idag fick jag en kommentar som jag först och främst vill säga att jag inte alls tog som kritik, utan att det mer fick mig att tänka till lite. Kommentaren rörde att vi som bloggar och har stora läsarkretsar har möjlighet att påverka saker och ting. Att som i det här fallet, försöka köpa råvaror som är i säsong (vilket sockerärtor verkligen inte är i Sverige just nu..) Och att ingen ingen kan göra allt, men om vi som faktiskt når ut till tusentals läsare varje dag försöker lyfta vissa saker och genom mina handlingar få andra människor att fatta bättre beslut. Jag har faktiskt aldrig tänkt på det som att det jag skriver här kan göra skillnad för någon annan.
Jag som bara driver en matblogg har tänkt lite som så, att det är helt underbart om människor som läser här på Linnéas Skafferi hittar inspiration och energi till att laga ny, spännande mat. Eller testa något nytt att baka till helgen.
Att jag, utan att jag för den sakens skull profilerar mig som någon hälsobloggare, eller på något vis marknadsför mig som en hälsoprofil ändå kan hjälpa ett par personer varje vecka att välja bort falukorven mot ett nyttigare alternativ utan helfabrikat. Att jag fyller min blogg med allt från nyttig vardagsmat till fredagsfika och goda frukostar. För det är så mitt liv ser ut. Och det är den livsstilen jag tycker om.
MEN HAR JAG ETT ANSVAR?
Jag älskar att skapa nya recept, styla bilderna och sedan fotografera. Att alla ni som hittar hit varje dag också verkar tycka om det jag gör, ja det är ju en ren bonus.
Men måste jag skriva att alla produkter är ekologiska bara för att ni också ska välja det?
Ligger det verkligen på mig, och är det mitt ansvar att se till att du också gör det?
sommarrullar
 
Har alla vi som når ut till allmänheten med våra ord och bilder ett ansvar i att se till att ni gör bättre val? Kanske inte, men vore vi inte väldigt dumma om vi inte tog möjligheten? Att i alla fall försöka påverka mänskligheten att bli bättre?  Men vilka strider ska jag i så fall ta?
Nu behöver det ju inte enbart röra sig om mat. Det handlar ju om precis alla val vi gör. Och därför är det en fråga som rör alla som gör sin röst hörd på något vis. Om du så är mammabloggar eller träningsprofil. Men är det din uppgift som träningsbloggare att se till att folk verkligen lyfter sin bakdel ur soffan och faktiskt gör de övningar du tipsat om?
Jag känner att jag har ett otroligt stort ansvar inför mina barn. Att lära dom vad som är rätt och fel. Att vägleda dom genom deras uppväxt, hjälpa dom att fatta bra beslut, finnas där när de gjort mindre bra saker.
Men kanske orkar jag inte riktigt med ansvaret för hur alla ni där ute lever era liv och hur ni gör era val. Jag lägger inte upp något här på bloggen jag inte kan stå för, och jag väljer ganska noga vilka företag jag samarbetar med. Och kanske får det räcka så?
Vad tycker du? Har jag ett ansvar? Tänker jag fel? Ska jag genast sluta köpa importerade sockerärtor (eller iallafall inte lägga ut om det på instagram eller bloggen..)? Blir du påverkad av sådant som du läser om på bloggar och sociala medier?

0
Kommentera

Veckans mat- 5 lätta middagar

bakad sötpotatis i ugn
Hej,
Måndag igen och det är dags för en ny planering inför veckans mat. Här skiner solen som aldrig förr från en klarblå himmel och det pratas om uppemot 17 grader idag! Vinter ena veckan och sommarvärme nästa. Helt galet, men ack så underbart att våren äntligen är här!!
Eftersom vi dels går mot ljusare men även varmare tider tänkte jag tillägna veckans mat 5 lätta middagar denna vecka. Och med lätt middagar menar jag både att de är enkla måltider att tillaga men också att det inte är så tung mat. Utan lite enklare och lättare. Precis som man vill ha det nu på våren. Själv blir jag väldigt sugen på sådan här slags mat nu. Jag vill tillbringa så lite tid i köket som möjligt och försöka passa på att vara ute och njuta av vädret. Av trädgården som sakta vaknar till liv. Då är det skönt med lite enklare, men fortfarande otroligt god matlagning.
Först ut är de här fyllda sötpotatisarna. Istället för den klassiska bakpotatisen kan det vara kul att ugnsbaka en sötpotatis istället. Ät den som den är med en god dressing eller ha den som tillbehör till kött fågel eller fisk.
fiskpaket i ugn på grill
Lätt recept nr två denna vecka: fiskpaket. Alltså så enkelt. Och såå gott! Fyll ett foliepaket med de saker du gillar bäst, potatis, grönsaker, örter, lök och såklart fisk. In i ugnen och efter en liten, liten stund har du en otroligt god middag klar! Perfekt till vardag som fest!
 
amarantsallad med halloumi och rödbetshummus
En av de saker jag uppskattar riktigt ordentligt här i livet är en god sallad. Och då pratar vi inte tomat, isbergssallad och gurka. Nej jag gillar matiga och mättande sallader. Men det är ändå mat som inte gör mig sådär övermätt. Salt halloumi är en stor favorit, tillsammans med avokado, rödbetshummus och kanske lite amarant, ja då har du en komplett måltid!
fylld zucchini
En annan kär vän är ugnsbakad, fylld zucchini. Fyll med grönsaker, kryddor, korv eller varför inte bacon, toppa med ost och sen in i ugnen. MUMS säger jag bara!
fyllda champinjoner
Sist ut denna vecka är min nyaste favorit, även den en fylld variant. Nämligen fyllda champinjoner. Perfekt vegomat att ta till när man inte orkar laga något avancerat. Dom här kommer jag garanterat göra till Påsk. Perfekt som del av påskbuffén!
 
Glass utan socker, glass på mango och banan
 
Avsluta veckan med världens godaste glass! Helt utan socker och massa konstigheter. Mango nice cream. Sjukt god! Ni måste testa!

1
Kommentera

Chili sin carne i Crock Pot

chili sin carne vegetariskt i crock pot
Vissa dagar är man bara sugen på mat som klarar sig själv, inte kräver någon större ansträngning och äts ur en skål med sked. Dagar då regnet öser ner eller dagar man är lite för stressad och helst av allt avnjuter middagen i soffan framför en bra serie utan att behöva tala med en levande själ. Visst har man sådana dagar och visst finns det mat som passar otroligt bra vid tillfällen som dessa. Tillexempel chili sin carne, chili con carnes vegetariska vän. Alltså ni anar inte hur silkesmjuk och otroligt smakrikt den här rätten blir. Jag tillagade allt i min Crock Pot. Där fick den puttra på i massor med timmar. Eftersom värmen inte är så hög är det inget som kokar sönder, mer än de röda linserna. Men det gör inget. Dom vill vi ska kokas så de är så mjuka, mjuka att de bildar en oemotståndlig bas till den här grytan.
chili sin carne vegetariskt i crock pot
Visst kan man göra en klassisk chili hon carne av det här receptet. Allt du behöver göra är att slänga i några grytbitar kött som får koka med. Men jag tycker det är ett utmärkt vegetariskt alternativ. Visst, för att verkligen uppskatta ett recept som detta lär du nog gilla både bönor och linser. Men i en vanlig chili är det ju också en hel del bönor, så om du ens bemödat dig att läsa så här långt antar jag att du är helt ok med dessa livsmedel.
chili sin carne vegetariskt i crock pot
Det bästa med chili sin carne (och andra vegetariska grytor med för den delen) är att eftersom du inte får smaken av kött, ja då lär du väga upp det med andra kryddor och smaker. I det här receptet hittar ni allt från en gnutta kanel till kakao och chili. En helt perfekt kombo om ni frågar mig!
Chili sin carne:
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 msk paprikapulver
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 msk kakao
1 msk spiskummin
1 tsk kanel
salt
svartpeppar
chili falkes (anpassa efter hur stark mat ni vill äta)
1/2 dl balsamvinäger eller rödvin
1 dl tomatpuré
3 dl okokta röda linser
2 fp krossade tomater
1 fp svarta bönor
1 fp kidneybönor
ca 5 dl vatten (+ev mer för att spä ut grytan vartefter)
citron och färsk persilja
Skala och finhacka lök och vitlök, stek tillsammans med en klick smör eller olja på medelvärme i en stekpanna Tillsätt paprikapulver, grönsaksbuljong, kakao, spiskummin, kanel, chili, salt och peppar. Låt detta fräsa tills löken mjuknat. Blanda i balsamvinäger/vin och tomatpuré.
Häll upp allt i din Crock Pot-gryta (eller tillaga allt från början i en vanlig gryta).
Ha i röda linser, krossade tomater, svarta bönor, kidneybönor och vatten. Sätt värmen på hög och timern på 6 timmar. Eller, koka upp och låt puttra under lock i 2-3 timmar. Linserna kommer att suga åt sig vätska under koktiden, så du kan eventuellt behöva ha i mer vatten vartefter. Linserna skall ha kokat sönder helt och du skall få en tjock, härlig gryta. Är grytan för vattnig men linserna kokat klart kan du ta av locket och låta koka en stund tills allt reducerats.
Grytan kan med all säkerhet koka ett par timmar till om det skulle vara så.
När grytan kokat klart, preja över lite citron och ha i färsk, hackad persilja.
Gott att servera till är belugalinser, ris, nachochips, mer chili flakes crème fraîche och en härlig sallad.
bild:Linnéa Seidel

7
Kommentera