Glass utan tillsatt socker-mango nice cream

 
 
glass på mango och banan. sockerfri
Alla dagar som börjar med att man får äta glass till frukost måste ju vara bra dagar, eller hur?! Här om morgon mixade jag ihop den här helt fantastiska glassen gjord på bara några få ingredienser till frukost. Gissa om barnen blev överlyckliga!
Ni som hängt med ett tag här på bloggen vet att det redan finns ett gäng recept sen tidigare på nice cream, som den här sortens glass kallas här på Linnéas Skafferi. Men så här när vi har den underbara sommaren ligger framför oss, så kan det passa bra att uppdatera just den här kategorin med lite flera varianter.. Nice cream är glass helt utan tillsatt socker och basen är fryst banan. Sedan är det fritt fram att smaksätta med vad helst man önskar. Jag hade lite fryst mango hemma som passade utmärkt att använda.
Glass utan socker, glass på mango och banan
Eftersom nice cream består av mestadels frukts, (jag brukar ha i en skvätt havremjölk för att få till rätt konsistens) så är det ett utmärkt alternativ att servera både till frukost, mellis och dessert. Varje gång jag gör den här glassen funderar jag över varför jag ens köper vanlig glass. Det här är ju så otroligt gott. Och betydligt bättre för min kropp!
Att mixa ihop en skål med glass gjord på frukt är ju inte direkt raketforskning. Men jag brukar räkna med en banan per person. Sedan är det bara att tillsätta den frukt eller bär man har hemma, ha i en skvätt vätska av något slag (jag gillar som sagt havremjölk) och sedan är du klar.
Jag brukar passa på att köpa bananer när de är på extrapris och stoppa i frysen. Det är bara att skiva den och sedan förvara i tätslutande burk eller i en plastpåse. Så kan du göra den helt egna glass på bara ett par minuter!
Mango nice cream, 3 portioner:
3 frysta bananer
250 g fryst mango
1/2 tsk vaniljpulver
havremjölk
frukt, nötter, kokos, bärpulver att dekorera glassen med
Låt den frysta  bananen och mangon ligga framme i cirka 15 minuter så de tinar något. Lägg sedan frukt och vanilj i en mixer eller blender och mixa till en slät massa. Tillsätt lite vätska tills du får önskad konsistens. Ha upp i fina skålar och dekorera. Ät på direkten!
Jag känner på mig att sommaren 2017 kommer vara full med härliga skålar av nice cream!!
 
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Veckans mat- 5 goda taco-recept

tacopaj med creme fraiche
Den här veckan bjuder jag på 5 härliga taco-recept!  Allt från en snabblagad taco-pizza till kycklingnachos som jag lagat länge, länge i min Crock Pot. Jag gillar hur vi i Sverige kan servera tacos på så många sätt, men fortfarande kalla det för tacos. Fast det liksom är så otroligt olika rätter. Men känner man att man tröttnat lite på den klassiska tacosen med grönsaker i skålar, ja då kan det ju vara kul att variera sig lite! Äter man inte vanlig nötfärs går det ju precis lika bra att ersätta den mot något vegetariskt alternativ.
Först ut är en klassiker hemma hos hos. tacopaj. Jag tror det är en variant på ett recept som jag fått av min kära mamma för mycket länge sedan. Men den tål att lagas om och om igen. För god är den!
tacopizza på tortillabröd
En av mina stora räddare i nöden är det här med tortillapizza. Man kan i stort sett ha på vad som helst, på med lite ost, grädda och servera med grönsaker och middagen är klar! Och alla i familjen gillar det. Har man taco-köttfärs över är det ett perfekt tillfälle att ta vara på den genom att göra tacopizza. Eller gör helt enkelt slag i saken och servera två fredagsfavoriter i ett. Både pizza och tacos. Vad mer kan man begära liksom?
kyckling i ugn med tacosmak
Tacos behöver ju inte enbart innebära köttfärs, nej den kan precis lika gärna vara kyckling. Jag gillar att göra kyckling i ugn och självklart fungerar det bra att krydda ten med taco-krydda. I inlägget här hittar ni även mitt recept på hemgjord taco-krydda.
taco bowl
För en snabb och enkel middag, kanske i soffan framför en film, ja då passar en taco-bowl utmärkt! Allt finns liksom behändigt där i skålen och allt du behöver är att sätta gaffeln i och börja äta. Här har jag gjort en helt vegetarisk variant på kikärtor. Men det går fint att göra den på vanlig nötfärs också!
crock pot kyckling nachos
Åh, en av mina favoriter. Ostgratinerade kycklingnachos. Alltså hur gott är inte det här!” Kyckling som sakta fått tillagats i min Crock Pot och sedan gratinerats under ett fint litet lager med ost. MUMS!!
 
kladdkaka med polly och jordgubbar
Vad avslutar vi de här 5 härliga taco-recepten med då? Jo en smaskig kladdkaka såklart! Den här klasskakan är det kladdigaste jag ätit och hamnar även bland de absolut godaste kladdkakorna jag ätit. Förutom att bara vara en härlig kladdkaka, så är det en kladdkaka med Polly i smeten. Gissa hur gott?!?!

2
Kommentera

Recept på Freakshake med Nutella

Freakshake, galen milkshake med nutella
 
Äntligen FREDAG! Och äntligen en ny video på min You Tube-kanal! Mins ni den förra? Med en nyttig freakshake? Här kommer dess tvilling, den inte fullt lika nyttiga freakshaken.
Men gillar ni choklad, Nutella och glass- ja då kommer ni garanterat att tycka om den här varianten.
Fenomenet freakshake har funnits ett tag nu, men om du inte riktigt vet vad det är kan man kortfattat säga att det är en helt galen milkshake! Där man helt släppt på alla spärrar och bara öser. Grunden är en klassisk milkshake, men sen kan man helt låta fantasin flöda. Grädde, munkar, kakor, frukt och bär, strössel, godis- ja allt platsar här!
Kanske något till kvällens premiär av Let’s Dance?
 

Här kan man ju verkligen låta fantasin flöda och använda sig av det man själv gillar allra bäst. Själv är jag ju ett stort fan av Nutella. Så det blev det självklara valet för mig!
Nu ska jag försöka förbereda hemmet och familjen inför helgen. Golven behöver dammsugas (alltså hur mycket hår kan en hund tappa på en dag egentligen?!?!?!), barnen behöver plocka undan alla saker de dragit fram under förmiddagen och sen måste vi åka och panta burkar och storhandla Härliga fredagsnöjen man har.. Men grabbarna är friska från sina vattkoppor nu äntligen, så det känns som om det kan bli en bra fredag!
 
Här kommer receptet och som sagt, ta de smaker och saker du gillar allra bäst, och bygg dig en freakshake till fredagsmys!
Crazy Freakshake:
2 kulor chokladglass
1 msk Nutella
1 dl vispad grädde
2 dl mjölk
 
Nutella
olika sorters strössel
1 munk
kokosflingor
vispad grädde
mini-marshmallows
jordgubbar
chokladpinnar
 
Gör så här:
Lägg glass, Nutella, grädde och mjölk i en mixer och mixa till en härlig milkshake.
Bred ett lager Nutella på insidan av ett glas eller en mugg. Bred även Nutella högst upp på kanten. Fyll upp glaset med chokladmilkshaken. Tryck fast olika sorters strössel i Nutellan runt kanten. Spritsa grädde på toppan av milkshaken. Lägg på en munk och spritsa på en ring med grädde. Strö över strössel, marshmallows och kokos. Dekorera med halverade jordgubbar. Stick i chokladpinnar och sugrör.
Drick på direkten!
 
Bild och film: Linnéa Seidel & Sebastian Niemi Carlsson

1
Kommentera

Kladdkaka med Geisha- veckans FREDAGSFIKA

Kladdig kladdkaka med geisha
Så är det åter igen dags för veckans FREDAGSFIKA!
Och den här veckan tycker jag det skulle sitta fint med en kladdig kladdkaka, täckt med ett oemotståndligt lager Geisha-choklad. Vill man lyxa till det riktigt, ja då kan man ha i ett par bitar Geisha i själva smeten också!  Just Geisha är en sådan choklad som är god att äta ett par bitar av, sen tycker jag det blir lite sliskigt. Men i kombination med en riktigt god kladdkaka, ja då är det rena drömmen!
Kladdkaka med täcke av Geisha
Precis som alltid när det kommer till kladdkakor finns det ett par saker man kan tänka på för att lyckas:

  • Vänd ihop alla ingredienser, vispa inte. Vispar du ihop kladdkakan får du in luft och den blir fluffig, inte kompakt och kladdig som man vill ha den.
  • Övergrädda inte kladdkakan. Den SKA vara kladdig. Jag brukar gå efter att när kanten börjat stelna, då är resten av kladdkakan lagom.
  • Grädda gärna själva kladdkakan dagen innan den ska ätas och låt den vila i kylen över natten. Då ätter sig kladdkakan och den blir betydligt mycket enklare att skära. Även om den är väldigt kladdig.
  • De flesta grundrecept på kladdkaka ger en ganska tunn kaka. Det brukar inte vara några problem att dubbla receptet om man vill ha en lite högre kaka. Men tänk då på att den kan behöva gräddas lite längre.
  • Använd en form med löstagbar kant att grädda din kladdkaka i. Då är du säker på att du enkelt kan lossa den ur formen.

Kladdkaka med godis
Här hemma fortsätter VABBANDET! Eller nu har grabbarnas vattkoppor torkat helt, dom hade inte ens 50 koppor var och det var ungefär en vecka sedan det bröt ut nu. Så vi klarade oss väldigt lindrigt. Inga vakna nätter och inga sönderkliade koppor.
Men man märker att även om dom inte varit så sjuka, så är dom trötta. Efter 2 timmars utelek igår var det inte mycket krafter kvar. Då känns det bara elakt att låta dom gå till förskolan, även om dom inte kan smitta ner någon med vattkoppor längre. Man vet ju själv hur man mår efter en vecka med ett elakt virus i kroppen. det tar några dagar innan man är tillbaka på banan igen! Så just nu ligger dom nerbäddade i kojan vi byggde i går (som upptar större delen av den fria ytan i vårt vardagsrum) och myser i pyjamas och kollar lite på film. Himla skön start på dagen för dom!
 
Men nu så till receptet på veckans FREDAGSFIKA!! Baka den här enkla kladdkakan med Geisha och bjud kollegor, vänner eller familj på i morgon. Du blir garanterat poppis!
Kladdkaka med Geisha:
125 g smör
3 dl muscovadoströsocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 dl grädde
200 g Geisha
hackad hasselnöt
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Ha i sockret och rör om väl. Knäck i äggen, ett i taget under omrörning. Tillsätt mjöl, kakao och vanilj. Vänd ihop till en slät smet. Klä botten av en springform med bakplåtspapper och ha i smeten.
Grädda i 200°C i cirka 15 minuter eller tills kakans kanter börjat bli fasta men kakan fortfarande är kladdig. Låt svalna helt.
 
Värm grädden i en kastrull. Hacka chokladen och blanda i den i den varma grädden. Rör tills all choklad har smält. Bred detta över den kalla kakan. Strö hackad hasselnöt runt om på kakan som dekoration. Låt stelna minst 30 minuter i kylen.
Skär i bitar med en vass kniv servera gärna med en kula vaniljglass eller en klick vispad grädde!
 
bild:Linnéa Seidel

9
Kommentera

Godaste vegomaten- fyllda champinjoner

fyllda champinjoner med tomat
Min senaste kärlek- fyllda champinjoner. Alltså jag verkar inte tröttna! Som många andra försöker jag dra ned på mängden kött jag äter. Och precis som många så upptäcker jag att det inte är något problem. Det är inte så att jag gått och blivit vegetarian över en natt. Nej, men jag är bara inte så sugen på kött längre. En fylld champinjon lockar betydligt mer än en stekt bit kött just nu. Det känns fräschare både för kropp och knopp!
fyllda champinjoner
Och just fyllda champinjoner är ju en sådan bra maträtt när det kommer till vegetarisk mat, för den är hur enkel som helst att variera och passar som en enkel förrätt, eller som del i en buffé. Eller som jag åt den sist, i en sallad. Himmel så gott med en krispig sallad och varma, smakrika fyllda champinjoner!
fyllda champinjoner
Om man är rädd för att det ska bli lite smaklöst, ja då har jag en himla bra genväg åt er. Nämligen soltorkade tomater. Ett sådant himla bra livsmedel alltså! Och när du ätit upp alla tomater, släng inte oljan. Spar den och ha över salladen, eller skär bitar av en god ost i kuber och lägg i oljan. Vips har du en otåligt god, inlagd ost! Ja ni kan hitta på nästan vad ni vill med oljan-förutom att slänga den då!
 
Fyllda champinjoner:
8 st kastanjechampinjoner eller annan färsk svamp
1 vitlöksklyfta
5 soltorkade tomater
ca 1 dl solroskärnor
salt
färsk persilja
parmesanost
Bryt loss stjälken från champinjonerna och placera själva svampen upp och ner i en ugnsfast form.
Finhacka stjälkarna från svamparna och stek i en het, torr panna under omrörning.
Finhacka vitlök och soltorkade tomater, sänk värmen på spisen och ha vitlök, soltorkade tomater och solroskärnor. Slå även på cirka 1 msk av oljan från tomaterna. Salta. Stek på medelvärme i ett par minuter. Strö över hackad, färsk persilja. Fyll champinjonerna och riv över parmesanost.
Gratinera i 200°C varm ugn i cirka 10 minuter.
bild:Linnéa Seidel
 

4
Kommentera