Våffeldagen 2017

recept på våfflor
 
I morgon är det så våffeldagen 2017. Den 25 mars gräddas det otroliga mängder våfflor runt om i Sverige. Kanske till frukost, brunch, lunch eller mellanmål. Perfekt en ledig lördag tycker jag 🙂
Och självklart hittar ni fler recept på härliga våfflor här på Linnéas Skafferi. Allt från den klassiska våfflan på mjölk, ägg och vetemjöl, till två varianter utan ägg och en glutenfri, gjord på bovetemjöl. Det är bara att välja det som passar dig allra bäst!
Först ut är ett helt klassiskt recept på våfflor. Äts dom som efterrätt gillar jag att ha på en klick vispad grädde och lite bär. Men ska man göra våfflor lite matigare gillar jag att ha på keso, rivna morötter eller kanske en bit gravad lax!
recept på klassiska våfflor
Våfflor utan ägg är bra, oavsett om det är för att du inte tål ägg eller om du helt glömt att köpa hem. Dom blir otroligt frasiga och goda!
glutenfria bovetevåfflor
En matig och glutenfri variant på våfflor är de här bovetevåfflorna. De är betydligt mer matiga och väldigt goda!
våfflor med ädelost och blåbärssylt
Våfflor utan ägg, men med en lite annorlunda topping kanske. Mjuk och härlig ädelost och hemkokt blåbärssylt med kardemumma. Den kombinationen är så otroligt god! Ni måste testa!
Sen har jag sett att flera gör våfflor genom att använda smördeg och grädda i ett våffeljärn. Jag har inte en aning om hur det smakar, men det låter spännande!
Mina kära bloggkollegor Angelica och Jessica har gjort en smarrig våffeltårta OCH en steg-för-steg-video hur man gör våffelglass. Ser otroligt gott ut, ni måste kolla in det!
Ska ni fira våffeldagen på något speciellt sätt? Är dagar som dessa viktiga eller är det bara massa ploj tycker du?
Här skiner solen från en blå himmel och jag har snart jobbat klart. Så då blir det att gå ut i det otroligt fina vädret och ta oss till min mormor och morfar där det blir pannkakaslunch för grabbarna.
Vad har ni för er idag?

2
Kommentera

Veckans FREDAGSFIKA- Hemgjorda delicatobollar

recept hemgjorda delicatobollar
Vissa recept är sådana som bara måste få ligga och gro lite. Man stöter på bilder på nätet och tänker att vilken vecka som helst ska jag ta tag i just det här receptet och testa mig fram lite. Precis så har det varit med tanken på hemgjorda delicatobollar. Jag har tänkt på dom. Massor. Köpt hem ingredienser, men så har det inte blivit av. Men så, till veckans FREDAGSFIKA tänkte jag att nu ska jag ta tag i det här!
Och som vanligt suckar jag och tänker; varför har jag inte testat det här tidigare! Herre min Gud så gott! Och faktiskt inte alls speciellt krångligt. Visst, det tar en lite längre stund att göra än klassiska chokladbollar. Med de blev sååååå mycket godare! Ni bara måste testa. Och ett perfekt recept att baka till veckans FREDAGSFIKA
recept hemgjorda delicatobollar
 
Jag mixade hela smeten i matberedaren. Jag avskyr att diska och gillar när man kan förenkla saker och ting. Delicatobollar ska ju vara hårda och kompakta, så du behöver inte få till en fluffig smet. Då funkar det fint att blanda allt i matberedaren.
Ett par saker man bör tänka på när man gör hemgjorda delicatobollar är att:

  • havregrynen måste mixas till ett fint pulver. Du vill ha det riktigt, riktigt fint för att få en jämn och god delicatoboll.
  • använd florsocker och inte strösocker. Du vill inte känna sockret i texturen.
  • gör bollarna så stora som du vi.l, men tänk på att de blir lite större när du doppar dom i choklad och sedan rullar dom i kokos.
  • rulla bollen i kokos direkt efter att du doppat den i choklad. Bollarna har stått kallt innan och därför stelnar chokladen väldigt fort.

Hemgjorda delicatobollar:
4 dl havregryn
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
2 msk kakao
2 msk kallt, starkt kaffe
1/2 msk vaniljpulver
50 g mjölkchoklad
200 g mjölkchoklad
eller mörk choklad att doppa i (det går också bra att blanda)
riven kokos
Mixa havregrynen till ett fint pulver i en matberedare. Tillsätt smör, florsocker, kakao, kaffe och vaniljpulver. Mixa till en slät smet.
Smält chokladen och låt svalna. Mixa sedan i den i chokladbollssmeten. Blanda väl.
Forma till bollar. Jag gjorde mina lite större än en klassisk chokladboll. Jag fick ut 18 bollar av min smet.
Lägg på ett bakplåtspapper och ställ in i frysen i cirka 30 minuter.
Smält chokladen och tag ut bollarna ur frysen. Doppa delicatobollarna en och en i den smälta chokladen. Rolla dom vartefter i kokos. Lägg på ett bakplåtspapper och låt stelna. Förvara i kylen.
Delicatobollarna går utmärkt att stoppa i frysen (tyvärr går de att äta direkt ur frysen också, så det helt omöjligt att inte äta upp dom på bara några dagar..)
Så passa på att baka delicatobollar till veckans FREDAGSFIKA och bjud vänner och kollegor på. Det blir garanterat uppskattat!!
bild:Linnéa Seidel

5
Kommentera

Vegetarisk wrap med rödbetshummus

vegetarisk wrap med rödbetshummus
Hallojsan, Hur står det till med alla fina läsare jag har därute?
Själv sitter jag här i skaplig lugn och ro och jobbar undan lite medan barnen är ute och hoppar studsmatta. Alltså vilken lycka när vi satte upp den. Igår fick vi släpa in dom klockan sju. För då var det mörkt ute. Antar att det blir exakt samma ikväll…
Idag tänkte jag bjuda på ett sånt där himla bra recept. Ett recept på en vegetarisk wrap med rödbetshummus. Jag vet, det låter lite avancerat. Men allvarligt, det är kanske det enklaste du kan svänga ihop. Perfekt som lunch eller enklare middag! Eller som det brukar kunna vara här hemma. Resten av familjen vill ha pizza och jag är sugen på något helt annat. Då kan jag svänga ihop en sallad eller en enkel wrap som denna. Utan att känna att det är jobbigt att laga två olika maträtter. För helt ärligt krävs det inte mycket för att få till en sådan här färgsprakande måltid.
vegetarisk wrap med rödbetshummus
Att säga att det här är ett recept är ju nästan att ta i. För allra bäst blir det ju om du tar de grejer du själv gillar allra bäst. Och inte behöver den ju vara vegetarisk heller. Men oftast tycker jag sådan här mat blir enklast att göra just vegetarisk. Då slipper jag stå och tillaga någon form av kött eller kyckling att ha i.
Jag passade på att rensa kylen lite och ta av det som fanns att ha i min wrap. Perfekt på så många sätt:

  • Att välja ett vegetariskt alternativ är ett bra miljöval. Och kan även vara billigare.
  • Att rensa kylen på sådant man annars kanske skulle slänga spar både pengar och minskar matsvinnet.
  • Alla behöver inte äta exakt lika. Gör i ordning de grejer du vet att familjen gillar. Tänk lite tacos-stil Då är det större chans att allt äts upp och det inte blir mat som måste slängas.

rödbetshummus
Till min wrap gjorde jag en superduperenkel rödbetshummus. Jag tog genvägen och köpte färdigkokta rödbetor. Men jag känner lite som så, att ska du stå och koka egna rödbetor, ja då är det varken en enkel eller snabb hummus. Ibland måste man få ta lite genvägar i köket. Och att ha en förpackning med färdigkokta rödbetor i kylen att ta till är precis en sådan genväg jag gillar. På bara ett par minuter kan man göra en härlig sås att dippa grönsaker i eller ha som dressing på en sallad eller i en wrap. Stor tummen upp på det!
Har du några tips på smarta genvägar du brukar ta i köket för att underlätta i vardagen?
 
rödbetshummus
 
Till min vegetariska wrap hade jag:
couscous kokt med gurkmeja för att få en härlig solgul färg
salladsblad
rödbetshummus
fetaost
Andra saker jag gärna skulle kunnat ha i en wrap är:
halloumi
oliver
groddar
ärtskott
pumpakärnor
Rödbetshummus:
2 stora kokta rödbetor
1 msk tahini
saft från 1/2 citron
salt
ca 1 msk olivolja
sesamförn
Lägg rödbetorna i en mixer eller blender. Ha i tahini, citron, salt och olja. Mixa till en slät röra. Smaka av med mer citron och salt.
Toppa allt med lite sesamfrön.
 
bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera

Recept på våfflor utan ägg till våffeldagen 2017

våfflor med ädelost och blåbärssylt
På lördag är det en sådan där fin tema-dag igen. Nämligen våffeldagen. Eller egentligen vårfrudagen, som har sitt ursprung i att 25 mars är Maria bebådelsedag. Och för er som inte har anteckningarna kvar från skolans religionstimmar så firar vi helt enkelt att det är 9 månader kvar till jul.
Eller vi firar kanske inte att det är nio månader kvar till jul, utan mer att nio månader innan jul upptäckte Maria att hon var havande och därför äter vi våfflor den 25 mars varje år. Helt logiskt, eller hur!?
Oavsett om du firar 25 mars för att det är en kristen högtid eller om du helt enkelt tar tillfället i akt och bjuder på en pang-brunch så tycker jag gott man kan unna sig en våffla eller två. Dagen till ära.
Jag gillar att göra lite roliga varianter av våfflor och tycker kanske inte att våfflor gör sig bäst som kvällsmat, utan passar bättre som efterrätt, frukost, brunch eller kanske som mellanmål. Eller varför inte som förrätt eller ett lite matigare tilltugg till fördrinken.
Just den här varianten på våfflor passar nog allra bäst på brunchen eller som tilltugg. Frasiga våfflor som serveras med en klick ädelsoströra, toppad med blåbärssylt. En gudomligt god kombo. Jag lovar!
 
Ett bra tips när man gräddar våfflor är att lägga ut dom på galler och inte lägga dom på hög. Då blir de lätt sega och behåller inte alls sin frasighet.
Här har jag ett bra basrecept på våfflor som jag ofta använder mig av. Den här varianten är helt utan ägg, vilket kan vara bra om man är äggallergiker eller helt enkelt har glömt att köpa hem ägg.
Våfflor med ädelost och blåbär:
Våfflor:
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
smör
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål, tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
Hetta upp våffeljärnet. Pensla det med lite smör innan varje gräddning.
Grädda våfflorna. Lägg ut de färdiggräddade våfflorna på ett galler, då behåller de sin frasighet.
Ädelostkräm:
140 g GräddÄdelost
1 dl kvarg
Smula ner osten och mosa den med en gaffel. Blanda väl med kvargen. Låt stå kallt cirka 30 minuter innan servering.
Blåbärssylt med kardemumma:
250 g blåbär
1 dl strösocker
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
Lägg bär, socker, kardemumma och vaniljpulver i en kastrull. Låt koka på medelvärme i cirka 15 minuter. Tag av kastrullen från plattan. Ha upp i en väl rengjord burk.
Dela varje våffla så du får ut hjärtan. Bred på en klick ädelostkräm och ha sedan på lite blåbärssylt.
 

0
Kommentera

Veckans mat- 5 enkla middagar

Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar
Hej måndag och en ny härlig vecka!! Jag hoppas ni alla är laddade till tänderna 🙂
Jag gillar måndagar. Det är bra dagar. En helt ny vecka ligger framför mig och jag har 7 hela dygn på mig att göra massor med bra saker. Arbeta, träna och umgås med vänner och familj. Det är en fin känsla att känna så.
Den här veckan kommer att gå i ett, det känner jag redan nu. I skrivande stund sitter jag på tåget mot Stockholm där jag ska vara med på en spännande utbildning hela dagen. I morgon är det dags att sätta fart på grytor, kastruller och kameran igen. En heldag hemma i köket med andra ord. På onsdag bär det av igen mot Stockholm, lite möten är inplanerade och ett trevligt frukostevent. Det känns som om det kommer att bli en bra vecka.
Men en vecka där matlagningen lär gå fort och vara enkelt. Veckor när det blir extra mycket jobb är det så fint att kunna ta fram de allra bästa recepten som jag vet att familjen gillar. Men som också går sådär enkelt att laga. Därför blir temat för den här veckans mat- 5 enkla middagar!
Allra först ut är en av familjens nya favoriter, halloumibiffar med morot. Servera med hamburgerbröd, med en stor, härlig sallad eller varför inte till rotsaker i ugn.
gryta med fläskkotletter och svamp
Mitt andra tips den här veckan på enkel mat är den här fina kotlettgrytan med svamp. Gillar man inte fläsk går det precis lika bra att göra den på kyckling i stället. Den är väl värd att testa. Vällagad och god, men riktigt busenkel att göra.
köttfärsås med linser och morötter
Vem gillar inte pasta och köttfärssås? Här har jag gjort en variant med massor av linser och morötter i. Perfekt om man vill komma undan lite billigare, äta mindre kött eller helt enkelt bara gillar morötter och linser!
Jag brukar servera bönpasta till, men det är ju helt en smaksak!
tortillapizza med kyckling
Min absolut allra bästa nödraket är tortillapizzor. Ni som hängt med ett tag har sett som förut, men de tål att upprepas och påminnas om. Så enkelt och så gott!
snabb kycklingpasta
Vem gillar inte en riktigt enkel, lättlagad och dessutom otroligt god kycklingpasta? Den här tar inte många minuter att slänga ihop med passar utmärkt att bjuda på en fredagskväll!
 
snabb cheesecake i glas philadelphiaost
Avsluta på topp med en riktigt favorit här på bloggen. Snabb cheesecake i glas. Den går väldigt lätt att slänga ihop och smakar gudomligt.
Veckans mat den här veckan blev alltså 5 enkla middagar.
 
Vad ska ni äta i veckan?

0
Kommentera