Lyxig ostbricka till påsk

Ostbricka med nötter, osttårta
Hej lördag och hej alla underbara läsare! Här skiner solen från en blå himmel och det känns riktigt fint med en ledig helg!
Hur har ni det?
 
Jag sitter för fullt och planerar inför alla påskrecept och tänkte därför börja dela med mig av en del redan nu. Så ni i god tid har möjlighet att själva inspireras och börja planera inför påskens alla festligheter. Att bygga olika ostbrickor är härligt. Med för det mesta räcker det ju gott och väl med några sorters ostar, lite frukt och kex. Men ibland känner man bara att det vore kul med det där lilla extra! Och kanske speciellt vid lite större högtider.
ostbricka med nötter
Bara en sådan sak som att  placera tre runda ostar på varandra och bygga en osttårta gör att allt känns betydligt mycket roligare och lite mer arbetat,, eller hur!?
På kvällens ostbricka hittar ni allt från ädelostfyllda dadlar, till kryddade nötter och vit chokladmousse med lemon kurd. Ett perfekt avslut på en riktigt härlig påskmiddag tycker jag!
ostbricka
 
Lyxig ostbricka till påsk:
Osttårta
Ädelostfyllda dadlar
Kryddade nötter
Frasiga smördegspinnar
Blodgrape, päron, vindruvor
Vit chokladmousse med lemon curd
Osttårta:
1 stor rund brieost
1 mellanstor camembert
1 liten, rund ädelost
färsk timjan
Lägg brieosten på en bricka. Lägg på camembert och ädelost så du får en hög fin ”tårta”. Dekorera med färsk timjan.
Ädelostfyllda dadlar:
200 g torkade dadlar
100 g ädelost
Gör ett snitt i varje dadel och ta ur kärnan. Dela ädelosten i små bitar och fyll varje dadel med en bit ädelost.
Kryddade nötter:
ca 200 g blandade naturella nötter
1 msk olivolja
salt
paprikapulver
vitlökspulver
honung
Ha upp nötterna i en medelvarm stekpanna och rosta dom lätt. Rigla över olja och blanda väl. Tillsätt salt, paprikapulver och vitlökspulver. Skaka om stekpannan väl och låt nötterna rostas i cirka 5 minuter. Ringla över honung mot slutet. Ha upp på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.
Frasiga smördegspinnar:
250 g smördeg
1 ägg
1 dl  finriven parmesan
svartpeppar
Värm ugnen till 225°C. Rulla ut smördegen. Vispa upp ägget och pensla smördegen. Strö över den rivna parmesanen och tryck till lite så den fastnar ordentligt. Skär smördegen i cirka 1 cm breda remsor. Tvinna smördegsremsorna och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda  mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de börjat få färg.
Vit chokladmousse med lemon curd:
150 g vit choklad
1 äggula
2 dl grädde
Smält chokladen i ett vattenbad. Tag skålen med choklad från värmen och låt den svalna. Vispa upp äggulan och ha i den i den avsvalnade chokladen, rör till en jämn och glansig smet. Om chokladen skär sig är den fortfarande lite för varm. Tillsätt då lite av grädden och rör om, då brukar den gå ihop sig igen.
Vispa grädden mjuk och vänd försiktig ner den i chokladen. Blanda allt med hjälp av en slickepott. Ha upp chokladmoussen i fina små glas.
Lemon curd:
3 citroner
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
50 g smör
Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa saften ur dom. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal och saft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot sluten. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.
Tillsätt en sked lemon curd till varje glas med chokladmousse.
 
bilder:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Veckans fredagsfika-Chokladbiskvier med Daim i långpanna

daimbiskvier i långpanna
Så är det dags för veckans fredagsfika! Och idag tänkte jag bjuda er på ännu ett fint recept på biskvier i långpanna. Nämligen chokladbiskvier  med Daim. Alltså gissa hur gott. En härlig seg-knaprig botten med len smörkräm smaksatt med Diam. Sen smält choklad toppad med Daim. Och bara för att de är så vackra strödde jag över ett gäng frystorkade granatäpplekärnor. Visst blev det fint!
Idag hade jag P4-Västmanland på besök i mitt kök och då passade jag på att baka den här godingen. Dom kommer hem till mig och vi bakar en gång i månaden. En himla mysig förmiddag med snack om bakning, tips som rör det vi bakar och bara en allmänt trevlig timme.
Daim är sådär perfekt att ha i biskvier tycker jag. Det ger en fin knaprighet och en supergod smak. Självklart går det ju att göra helt vanliga biskvier, men det är ju så himla smidigt att baka dom i långpanna!
 
biskvier med daim i långpanna
 
Så nu tycker jag att ni kan överraska vänner och kollegor med gott fika i morgon. Att baka biskvier är ju ett gäng moment, men när man gör det i långpanna tar det inte alls lika lång tid. Det man ska tänka på är att först måste bottnen svalna helt, för att smörkrämen inte ska smälta. Sen måste smörkrämen stelna helt (helst stå i frysen en stund så den är riktigt, riktigt kall), innan man brer över chokladen. Annars smälter smöret då också.
Biskvier i långpanna, cirka 25 stycken:
500 g mandelmassa
1 dl strösocker
2 äggvitor
300 g rumstempererat smör
3 dl florsocker
3 msk kakao
2 dubbelDaim
100 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
Daim att dekorera med
 
Riv mandelmassan och blanda den med socker och äggvita. Klä en form med bakplåtspapper och bred ut smeten. Fukta fingrarna med kallt vatten och tryck ut smeten med hjälp av fingertopparna. Det går allra lättast! Grädda i 175°C i cirka 15-20 minuter eller tills den får färg och inte är så kladdig. Låt svalna helt.
Gör smörkrämen genom att vispa smör, florsocker och kakao riktigt fluffigt med en elvisp.  Krossa Daimen och blanda i den. Bred detta över den avsvalnade bottnen. Ställ kallt. Smält chokladen och bred detta över smörkrämen. Dekorera med krossad Daim eller Daimkulor. Låt chokladen stelna helt och skär den sedan i lagom stora rutor. Förvara i kylen.
 
Perfekt att ta med till fredagsfikat
 

4
Kommentera

Nyttiga rocky road på mörk choklad

nyttig rocky road med mörk choklad nötter
Hej kära bloggläsare!
Vet ni vad jag sitter och laddar upp för? Jo påsken. Påsken 2017 är faktiskt runt hörnet och det gäller att ladda upp med massor av härliga recept. Så jag tjuvstartar faktiskt redan nu med en nyttig variant av klassikern rocky road. Ni vet, massa choklad, marshmallows och nötter.
Men jag som gillar godis som inte är så där fruktansvärt sliskigt tänkte att man måste ju kunna göra en lite nyttigare variant. Så jag letade igenom mitt skafferi och hittade massor av mumsiga saker jag kunde ha i min rocky road.
 
nyttig rocky road med mörk choklad nötter
Nu ska vi väl tillägga att dom är ju inte så nyttiga att du blir vältränad om du äter 10 stycken. Nej, vi ska inte lura någon här. Men en av de stora fördelarna med att göra godis som innehåller mörk choklad är att man äter betydligt mindre av den. Det blir ju liksom lite mäktigt efter ett par bitar.
Men för att ta udden av den där lite mörka och bittra tonen riktigt mörk choklad har hade jag i lite osötat jordnötssmör. Det bryter av fint och ger en liten annan ton i chokladen. Eller så kan man ta choklad som redan är smaksatt med något.
nyttig rocky road med mörk choklad nötter
Förutom jordnötssmör hittar ni även naturella dinkelpuffar, två sorters nötter och russin i min rocky road. På affären hittade jag en påse med frystorkade granatäppelkärnor, alltså de var så vackra och smakade verkligen så gott! Lite söta, lite knapriga och perfekta att ha och dekorera med.
nyttig rocky road med mörk choklad nötter
Ett perfekt godis att fylla påskägget med och ge bort till någon man tycker om. Eller kanske ha och bjuda på i påskhelgen till det där kaffet man kan dricka i solen mot husväggen, ni vet. Eller så gör ni bara en omgång och njuter av nu. För att solen skiner, det är onsdag och våren börjar så sakta visa sig!
 
Nyttiga rocky road:
200 g 80 % mörk choklad
2 msk osötat jordnötssmör (eller annat nötsmör)
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl hackade mandlar
1/2 dl hasselnötskross
1 dl dinkelpuffar
1 dl russin
frystorkade granatäpplekärnor och hasselnötskross till dekoration
Smält chokladen i ett vattenbad. Tillsätt jordnötssmör, vaniljpulver, hackade mandlar, hasselnötter, dinkelpuffar och russin. Rör om väl. Klä en mindre form med bakplåtspapper och ha i chokladsmeten. Låt stelna helt. Skär i små bitar.
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Glass utan tillsatt socker-mango nice cream

 
 
glass på mango och banan. sockerfri
Alla dagar som börjar med att man får äta glass till frukost måste ju vara bra dagar, eller hur?! Här om morgon mixade jag ihop den här helt fantastiska glassen gjord på bara några få ingredienser till frukost. Gissa om barnen blev överlyckliga!
Ni som hängt med ett tag här på bloggen vet att det redan finns ett gäng recept sen tidigare på nice cream, som den här sortens glass kallas här på Linnéas Skafferi. Men så här när vi har den underbara sommaren ligger framför oss, så kan det passa bra att uppdatera just den här kategorin med lite flera varianter.. Nice cream är glass helt utan tillsatt socker och basen är fryst banan. Sedan är det fritt fram att smaksätta med vad helst man önskar. Jag hade lite fryst mango hemma som passade utmärkt att använda.
Glass utan socker, glass på mango och banan
Eftersom nice cream består av mestadels frukts, (jag brukar ha i en skvätt havremjölk för att få till rätt konsistens) så är det ett utmärkt alternativ att servera både till frukost, mellis och dessert. Varje gång jag gör den här glassen funderar jag över varför jag ens köper vanlig glass. Det här är ju så otroligt gott. Och betydligt bättre för min kropp!
Att mixa ihop en skål med glass gjord på frukt är ju inte direkt raketforskning. Men jag brukar räkna med en banan per person. Sedan är det bara att tillsätta den frukt eller bär man har hemma, ha i en skvätt vätska av något slag (jag gillar som sagt havremjölk) och sedan är du klar.
Jag brukar passa på att köpa bananer när de är på extrapris och stoppa i frysen. Det är bara att skiva den och sedan förvara i tätslutande burk eller i en plastpåse. Så kan du göra den helt egna glass på bara ett par minuter!
Mango nice cream, 3 portioner:
3 frysta bananer
250 g fryst mango
1/2 tsk vaniljpulver
havremjölk
frukt, nötter, kokos, bärpulver att dekorera glassen med
Låt den frysta  bananen och mangon ligga framme i cirka 15 minuter så de tinar något. Lägg sedan frukt och vanilj i en mixer eller blender och mixa till en slät massa. Tillsätt lite vätska tills du får önskad konsistens. Ha upp i fina skålar och dekorera. Ät på direkten!
Jag känner på mig att sommaren 2017 kommer vara full med härliga skålar av nice cream!!
 
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Veckans mat- 5 goda taco-recept

tacopaj med creme fraiche
Den här veckan bjuder jag på 5 härliga taco-recept!  Allt från en snabblagad taco-pizza till kycklingnachos som jag lagat länge, länge i min Crock Pot. Jag gillar hur vi i Sverige kan servera tacos på så många sätt, men fortfarande kalla det för tacos. Fast det liksom är så otroligt olika rätter. Men känner man att man tröttnat lite på den klassiska tacosen med grönsaker i skålar, ja då kan det ju vara kul att variera sig lite! Äter man inte vanlig nötfärs går det ju precis lika bra att ersätta den mot något vegetariskt alternativ.
Först ut är en klassiker hemma hos hos. tacopaj. Jag tror det är en variant på ett recept som jag fått av min kära mamma för mycket länge sedan. Men den tål att lagas om och om igen. För god är den!
tacopizza på tortillabröd
En av mina stora räddare i nöden är det här med tortillapizza. Man kan i stort sett ha på vad som helst, på med lite ost, grädda och servera med grönsaker och middagen är klar! Och alla i familjen gillar det. Har man taco-köttfärs över är det ett perfekt tillfälle att ta vara på den genom att göra tacopizza. Eller gör helt enkelt slag i saken och servera två fredagsfavoriter i ett. Både pizza och tacos. Vad mer kan man begära liksom?
kyckling i ugn med tacosmak
Tacos behöver ju inte enbart innebära köttfärs, nej den kan precis lika gärna vara kyckling. Jag gillar att göra kyckling i ugn och självklart fungerar det bra att krydda ten med taco-krydda. I inlägget här hittar ni även mitt recept på hemgjord taco-krydda.
taco bowl
För en snabb och enkel middag, kanske i soffan framför en film, ja då passar en taco-bowl utmärkt! Allt finns liksom behändigt där i skålen och allt du behöver är att sätta gaffeln i och börja äta. Här har jag gjort en helt vegetarisk variant på kikärtor. Men det går fint att göra den på vanlig nötfärs också!
crock pot kyckling nachos
Åh, en av mina favoriter. Ostgratinerade kycklingnachos. Alltså hur gott är inte det här!” Kyckling som sakta fått tillagats i min Crock Pot och sedan gratinerats under ett fint litet lager med ost. MUMS!!
 
kladdkaka med polly och jordgubbar
Vad avslutar vi de här 5 härliga taco-recepten med då? Jo en smaskig kladdkaka såklart! Den här klasskakan är det kladdigaste jag ätit och hamnar även bland de absolut godaste kladdkakorna jag ätit. Förutom att bara vara en härlig kladdkaka, så är det en kladdkaka med Polly i smeten. Gissa hur gott?!?!

2
Kommentera