Treveckorssallad

treveckorssallad
Alltså, nu har det varit mycket med onyttigheter här på bloggen i veckan. Så idag lämnar vi allt vad socker och sötsaker och kastar oss istället in i nyttigheternas värld.
I flera av mina flöden har det den senaste tiden dykt upp olika varianter av treveckorssallad. Tillslut kapitulerade jag och var tvungen att göra en burk själv. Som för övrigt inte höll sig i tre veckor. Nope, jag hade ätit upp den efter två dagar. Vi kanske helt enkelt ska döpa om den till så länge den nu räcker-sallad istället. För i ärlighetens namn. Vem kan ha så god sallad i kylen i tre veckor? Antagligen en person som inte gillar sallad.
Om du nu inte riktigt vet vad en treveckorssallad är, så är det helt enkelt en råkostsallad som du häller över en varm lag och sedan förvarar i kylen upp till tre veckor. Salladen behöver stå en liten stund i kylen för att liksom blir sådär smakrik och god.
Men tyvärr är det socker med i många av de här recepten. Att ha i socker i salladen känns för mig helt otänkbart. Därför gjorde jag min variant helt utan socker. Och det gick ju precis hur bra som helst!
treveckorssallad
Jag gillar det här enkla med treveckorssallad. Att man bara har en burk i kylen som man kan ställa fram på bordet när maten är klar. Man behöver inte tänka, planera eller stå och hacka och picka sallad i evigheter. Det är liksom redan klart. Det jobbet har man gjort en dag när man hade mer tid. Eller helt enkelt en dag då man prioriterade att finriva kål och morötter. Vilket jag i vanliga fall gör nästan varje dag. Men med en sådan här burk i kylen slipper jag ju det!
Jag tyckte min treveckorssallad utan socker blev så bra att jag gjorde en burk och gav till mormor i födelsedagspresent. Hon blev verkligen superglad och sa att det var den bästa presenten hon fått i år! (jag sa då inte att vi uppvaktade henne ett par dagar innan hon fyllde och att hon inte fått några fler presenter än…)
Det fina med den här salladen är att du kan nog ha i lite av vad för grönsaker du har hemma. Kål, morötter, paprika. Ja, tomater kanske inte passar sig. Men lite hårdare grönsaker om ni förstår hur jag tänker?
Jag hade rödkål i min och det gav allt en härlig lila ton efter ett par dagar.  Nu är det här ju ingen exakt vetenskap, så ta i av det du gillar bäst. Gör hälften så mycket eller dubbel sats. Här är liksom allt tillåtet 🙂
 
Treveckorssallad:
4 stora morötter
ca 600 g vitkål
ca 200 g rödkål
1 röd paprika
1 purjolök
ev färsk persilja
1 dl olja
1 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
2 tsk örtsalt
1 svartpeppar
 
Riv morötterna grovt på ett rivjärn. Strimla kålen fint på en mandolin eller i matberedaren.
Skär paprikan i tunna skivor. Finhacka purjolök och eventuell persilja. Lägg allt i en stor skål och blanda om ordentligt.. Ha upp i väl rengjorda burkar.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp. Slå den varma lagen över salladen. Sätt på lock och låt stå i kylen. Salladen är som allra godast när den fått stå till sig minst ett dygn.
 
Så ta er tid i helgen och fixa sallad till veckans middagar nu!
bild:Linnéa Seidel

46
14 kommentarer

Mazarinkaka

mazarinkaka
Torsdag idag och det är dags för den här veckans FREDAGSFIKA!
Och den här veckan tyckte jag det passade fint med en mazarinkaka. Som de klassiska mazarinerna men bakad i en stor form istället. Himla smidigt, det är enkelt och blir supergott!
Vi har precis haft provsmak av mazarinkakan här på jobbet och alla gillade den verkligen. Så den fick mer än godkänt som fredagsfika!
Nu är ju vanliga mazariner också väldigt gott, men ska man baka något och enkelt ta med till kollegor eller vänner är det här ett väldigt smidigt och fiffigt alternativ.
Kakan har en härlig mördegsbotten, len mazarinfyllning och sen ett sött litet glasyrtäcke. En oslagbar kombo! Vill man kan man smaksätta själva fyllningen med olika bär eller kryddor. Till jul hade lite saffran i fyllningen säkert varit väldigt gott. Och nu till vår och sommar kanske man kan rör i lite hallon eller blåbär. Vad tror ni om det?
mazarinkaka-2
Kakan blir ganska mastig och räcker därför till många. Du får utan problem ut 14 bitar från den.
Kom ihåg att göra mazarinkakan i en form med löstagbar kant så du enkelt får loss den. Jag la även lite bakplåtspapper i botten för att förhindra att den fastnade.
Jag gräddade min mazarinkaka i en låg och lite större pajform med löstagbar kant. Vill man ha en högre kaka skulle jag ta en lite mindre form. Men tänk på att du kan behöva grädda den lite längre i ugnen då bara.
 
Brukar ni ha fredagsfika på jobbet? Bakar ni själva eller blir det köpefika?
Mazarinkaka:
200 g kallt smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
ev 1 msk vatten
200 g mandelmassa
100 g mjukt smör
1/2 tsk vaniljpulver
2 ägg
2  dl florsocker
2 msk vatten vatten
Arbeta snabbt ihop söm, socker och mjöl till en deg. Tillsätt eventuellt lite kallt vatten om degen blir för smulig. Lägg bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant och tryck ut degen. Ställ kallt i cirka 30 minuter.
Riv mandelmassan fint. Vispa samman riven mandelmassa, smör, vanilj och ägg till en slät smet. Fyll det kalla pajskalet med smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 180°C  i cirka 30 minuter. Mazarinkakan ska få fin färg och inte vara kladdig i mitten.
Låt svalna helt.
Blanda samman florsocker och vatten till en smidig glasyr och bred över den kalla kakan. Dekorera med färska bär.
Mazarinkakan blir nästan godare efter en natt i kylen!
bild:Linnéa Seidel

12
Kommentera

Nutellasemlor

 
nutellasemlor-2
Hej alla härliga läsare.
Nu är det inte alls långt kvar till dagen D. Ja, det är semmeldagen jag pratar om! Jag brukar äta en per år. Men då ska det vara en riktigt, riktigt god semla. Jag är inte mycket för alla dessa olika varianter av semlor som finns där ute. En semla ska på något vis liksom vara en semla.
Men, i veckan när jag bakade semlor fick jag ett infall och testade att fylla några med nutella. Alltså. Nutellasemlor. Varför har jag inte testad det tidigare! Av någon anledning så blev den söta karemummabullen, den lena grädden och nutellan en sådan fullträff. Bara så gott. Så alla ni nutella-älskare där ute, här har ni något att sätta tänderna i!
nutellasemlor
Nu behöver ju det ena inte utesluta det andra, gör hälften vanliga och hälften med nutella. Eller gör alla vanliga, eller alla med nutella.. Svårt val där, men det enda jag kan säga är att nu måste testa!
Orkar ni inte stå och baka semlor tycker jag ni ska testa min rulltårtssemla, eller förra årets stora favorit: semmelkladdkaka.
nutellasemlor-3
 
Nutellasemlor:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
25 g jäst
150 g rumstempererat smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 nypa salt
ca 11 dl vetemjöl
 
Fyllning:
nutella
5 dl grädde
ägg till pensling
florsocker att pudra över
Stöt kardemummakärnorna i en mortel till ett fint pulver. Hetta upp mjölken och kardemumman i en kastrull. Låt svalna helt.
Smula jästen i en bunke och slå över den avsvalnade degvätskan. Rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt det mjuka smöret i bitar. Blanda sedan i ägg, socker och salt.
Tillsätt sedan mjölet, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Arbeta degen cirka 5 minuter i maskin. Fina glutentrådar ska bildas och degen ska vara elastisk.
Täck över med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek.
Stjälp upp degen på mjölat bord och baka ut till cirka 16 runda bullar. Låt jäsa i cirka 40 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter i 220°C.
Låt svalna helt.
Skär loss toppen på bullen med en vass kniv och gröp ur innanmätet lite så du får plats med nutellan.
Fyll varje bulle med nutella. Vispa grädden och spritsa den fint över bullen. Sätt på locket och pudra florsocker över. Ät direkt!
Ska ni inte äta upp alla bullar på en gång? Frys då in dom precis efter att de svalnat, då kan du enkelt göra dig en semla när suget sätter in!
 
bild:Linnéa Seidel

12
Kommentera

Baka med barn

rulltårta
 
Att vara hemma och ledig med barn kan vara dötrist och långtråkig och alldeles… alldeles underbart. Oavsett om man är hemma på sportlov, föräldraledig eller har en ledig dag tillsammans bara. Det blir ju lite vad man gör det till.
Jag och barnen, som är 2 1/2 och 5 1/2 år har börjat baka när vi är hemma och lediga på fredagar. Dom tycker verkligen det är så roligt att få vara med och hjälpa till. Vi brukar baka lite lagom okomplicerade saker tillsammans och sedan ta med fikat hem till någon eller bjuda hem gäster på fika. Barnen är mäkta stolta när dom får visa upp det vi bakat tillsammans.
Och eftersom man inte har någon press på sig att det ska vara till något kalas eller annan bjudning, så blir det betydligt roligare. För vad gör det om man misslyckas lite?
Första receptet jag tänkte tipsa om är rulltårta. Det är ett himla bra recept att baka med barn. Det går fort att göra själva smeten och sen ska den bara gräddas en liten, liten stund i ugnen. Så barnen hinner inte tröttna.
Rulltårta är dessutom Axels nya favorit och frågar man vad vi ska baka så tycker han ofta just rulltårta. Sen går det ju att variera fyllningen helt efter tycke och smak. Eller kanske framför allt beroende på vad man har hemma för dagen 🙂
chokladbollar
Sen har vi ju klassiska chokladbollar. Det brukar vara barnens stora favorit. Ingen ugn behövs och dom kan enkelt hjälpa till att måtta upp alla ingredienser. Extra fint blir det om man gör små söta flaggor och sätter i de färdiga chokladbollarna.
chokladsnittar
De flesta sorters småkakor är enkla att göra och perfekta att baka tillsammans med barnen. Just chokladsnittar är mina favoriter 🙂 När det ska bli kalas för barnen har jag gjort dessa men då färgat pärlsockret i blått eller grönt.
ballerinabollar
Vi fortsätter lite på temat bollar. Nämligen ballerinabollar. Också dessa brukar vara en hit bland barnen. Inte heller här behövs någon ugn, men en matberedare för att mixa ingredienserna. Låt gärna barnen hjälpa till att doppa de färdiga bollarna i choklad och strö på fint strössel
Det var lite tips på vad man kan fördriva tiden med en ledig dag. Vad gör du gärna tillsammans med barnen när ni får några timmar över? Kommentera gärna med dina bästa tips!

25
Kommentera

Veckans mat-barnvänliga veckan

Köttbullar

Det är många som är hemma mes sportlovslediga barn nu och då tänkte jag att vad passar bättre än att köra barnvänliga veckan som tema här på Linnéas Skafferi? Kanske är du hemma och lite ledig med barnen och behöver extra tips på vad ni kan äta? Eller kanske ska ni ta och laga lite mat tillsammans om mer tid än vanligt finns under ledigheten?
Här har jag listat 5 härliga recept som barnen brukar gilla.
Först ut är de klassiska köttbullarna, alltså det är ju bra gott med hemgjorda köttbullar. Det går ju inte att komma ifrån det! Jag gör alltid mina köttbullar i ugn. Det är otroligt smidigt!

fiskpinnar

Hemgjorda fiskpinnar, ha ni testat det? Så otroligt mycket godare än de du köper från frysdisken i mataffären. Och hemma hos oss älskar barnen dessa. Ett bra sätt att få barnen att äta fisk om dom inte brukar gilla det!

ugnspannkaka
Ugnspannkaka, älskar era barn det också? Det är min allra bästa nödraket när man har det lite handlat hemma. Då kan man nästan alltid slänga ihop en ugnspannkaka till middag. Men rivna morötter och keso till gillar även mamman i familjen det 🙂 Sen är ugnspannkaka ett ypperligt tillfälle att ta till vara rester man har i kylen, som överbliven kokt potatis, korv eller andra rester som blir goda i.
pasta med köttfärsås
Har du svårt att få i dina barn linser och grönsaker? Smyg ner dom i köttfärssåsen!  Ett perfekt litet tricks för att få barnen att äta sådant dom egentligen tror dom inte gillar 🙂
kycklingklubbor i crock pot
Kycklingklubbor är den perfekta maten att avsluta veckan med. Gör dom i ugn eller i Crock Pot, servera majskolvar, coleslaw, en härlig pastasallad och ett gott bröd till. MUMS!
 
mangoglass-3
 
Gillar dina barn också glass? Testa då den här härliga varianten på frozen yoghurt med mango! Supergod!
 
Bilder: Linnéa Seidel

3
Kommentera