Bounty Brownies- FREDAGSFIKA!

bounty brownies
 
Idag plockar jag upp en kär favorit till veckans fredagsfika. Det har ju hittat hit väldigt mycket nya läsare, så jag vill ju inte att någon av er missar den här helt underbara kakan. Bounty Brownies. Bara smaka lite på namnet sådär. En helt galet god brownie, toppad med en härlig kola-aktig kokosröra och sist ett fint lager choklad. Vilken dröm va!?
Är man riktigt fika sugen så slinker en lite större bit lätt ned. Men är man bara sådär lite lagom sötsugen, då passar en mindre bit otroligt bra till en kopp kaffe. Riktig fredagslyx och något jag tycker ni ska bjuda kollegor, vänner eller familj på imorgon till fredagsfikat!
Går av någon anledning inte allt åt när ni fikar så funkar kakan bra att frysa in.
 
Hur stor form du använder avgör ju såklart hur höga kakor du får. Jag gjorde mina i en form som var cirka 20X30 centimeter. Jag skulle inte rekommendera att använda en större än så.
Bonuty-brownies:
150 g choklad (minst 70%)
150 g smör
225 g ljust muscovadosocker
3 ägg
1/2 tsk vaniljpulver
2 dl vetemjöl
Smält smör och choklad i ett vattenbad. Tillsätt sockret och rör tills det smält något. Tillsätt sedan äggen, ett i taget och rör om väl. Ha sist i vanilj och mjölet. Blanda försiktigt till en jämn smet. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i cirka 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. Låt svalna helt.
Bountytäcke:
1 påse kokosflingor
1 liten burk sötad kondenserad mjölk
200 g mjölkchoklad
Blanda kokos med en burk kondenserad mjölk (du behöver inte koka den innan). Rör till en jämn smet. Bred försiktigt ut kokossmeten över brownie-botten. Smält chokladen och bred den över bountytäcket. Gör gärna fina mönster med en kniv i chokladen. Strö lite kokos över. Låt stå svalt över natten innan den serveras!
Skär i rutor,
 
SKA DU BAKA NÅGOT GOTT TILL FREDAGSFIKA DENNA VECKA?
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera
ANNONS

Ljuvlig yoghurtglass och chiapudding med Risenta

risenta
I samarbete med Risenta.
Vi fortsätter lite på frukosttemat här hemma.
Just nu, i skrivande stund faller otroligt stora snöflingor utanför mitt fönster. Men förra veckan, då sken solen från en löjligt blå himmel, fåglarna kvittrade och det var vår i luften. Och jag fick en sådan där fruktansvärd längtan efter sommar, med långa lediga dagar som startar med frukost på altanen. Visst kan ni nästan känna hur underbart det är?
risenta-2
Som jag skrivit om tidigare har jag fått testa mig igenom en hel del av Risentas nyheter när det kommer till frukostsortimentet. Frögröten är en storfavorit hemma som jag mer än gärna gör i ordning en skål av. Men frukost är ju så mycket mer än gröt eller yoghurt och müsli! Frukost kan vara glass tillexempel!
Om ni manar fram den där känslan av sommar igen och tänker er en yoghurtglass med färska bär och granola i så förstår ni vad jag menar.. Att få sitta i värmen och äta en sådan, till frukost. Det är lyxigt det!!
Att göra egen frukost eller mellanmålsglass är inte alls svårt. Allt du behöver är detta:
3 dl turkisk yoghurt
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk flytande honung
färska bär
Risenta granola med dadlar och fikon
glassformar
glasspinnar
Blanda yoghurt, vaniljpulver och flytande yoghurt.
Fördela granola och bär i glassformarna. Klicka över yoghurt och slå formarna hårt mot bordet ett par gånger så all luft försvinner. Sätt i glasspinnarna och frys över natten. Tag fram en liten stund innan de ska ätas så yoghurtglassen hinner tina lite.
Har du inga glassformar kan du använda dig av vanliga engångsmuggar och bara sticka i en glasspinne i mitten.
risenta-5
Förutom den grymt goda granolan testade jag även deras nya müsli som är smaksatt med dadlar och pekannötter. Det är en ekologisk müsli helt utan tillsatt socker. Börjar man granska hyllmetrarna med frukostflingor och müslisorter så inser man ganska fort att de flesta produkter är fullproppade med tillsatt socker. Och det är verkligen inte vad jag vill servera min familj till frukost. Jag letar alltid efter så rena och sockerfria produkter som möjligt.
Müslin toppade jag min chiapudding med. Ibland gör jag i ordning en omgång chiapudding och har i kylen inför veckans frukostar. Då kan jag enkelt ta med mig och äta på språng eller om jag har tur kan jag hinna sitta ett par minuter vid köksbordet och äta i lugn och ro innan det är dags att väcka barnen.
Chiapudding:
3 msk chiafrön
2 dl havremjölk
1 krm vaniljpulver
müsli
färska bär
Blanda chiafrön, mjölk och vaniljpulver i ett glas. Rör om väl. Låt stå i kylen, gärna under natten. Rör om då och då.
Toppa med Risentas müsli med dadlar och pekannötter och färska bär. Såå gott!
I samband med de här fina frukostprodukterna som Risenta nu tagit fram vill de även lyfta fram tänket kring en godare morgon. Alltså att frukosten är viktig, men den ska också vara god. Och det kan jag skriva under på! #risenta #engodaremorgon
Bilder:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Veckans mat- Familjens favoriter!

lax i ugn
En ny vecka är här. Hos oss anlände den tillsammans med ännu mer snö. Kul för de sportlovslediga barnen, mindre kul för alla oss som kände doften av vår här om veckan. Men en sak är säker. Det kommer en vår, bara inte redan i februari.
Den här veckan tänkte jag mig veckans mat- familjens favoriter. Vad tror ni om det? 5 härliga recept på middagar som uppskattas lite extra här hemma hos oss i vår familj.
Och först ut är en favorit hos barnen, lax i ugn. Jag vet inte exakt vad det är med denna rätt (förutom att den såklart är supergod) som gör att Axel gillar den så. Men oavsett om jag gör den på lax eller torskrygg så äter han mängder. Till laxen brukar jag servera en enkel sås, massa ärtor, råris eller broccoli/blomkålsmos.
lasagne
Näst på tur bland våra favoriter här hemma hos oss kommer lasagne. Det är Sebastians stora favorit. Det här receptet skapade jag ett år till hans födelsedag. Det är liksom en lasagne med extra allt. Och ett av de recept jag brukar få flest kommentarer kring att folk har lagat och älskat! Det är himla kul att höra!
 
bovetevåfflor
Isac, han är nog precis som en typisk 2 1/2 åring när det kommer till mat. Ena dagen kan han äta enorma mängder mat, för att sedan bara peta i maten de kommande dagarna. Jag lever lite efter tanken att barn äter när dom är hungriga. Så att tjata i dom mat är ingen idé. Men om man ska ha tur i ”undrar om han kommer att äta idag”-lotteriet så är för det mesta pannkakor eller våfflor ett säkert kort. Men om du som jag tycker att våfflor och pannkakor mest är bukfylla och egentligen en efterrätt så blir det inte så ofta att man lagar det till kvällsmat. Fast så upptäckte jag att jag kunde göra våfflor på bovetemjöl! Det blir betydligt mer mättande och blodsockret åker inte jojo. Perfekt!
 
linsgryta
Får jag själv bestämma blir det gärna något vegetariskt. Som den här supergoda linsgrytan. Fräscht och enkelt men ändå varmt och mättande. Det är mat jag gillar!
chicken nuggets
Vi avslutar väl med en till av barnens favoriter 🙂 Hemgjorda chicken nuggets! Inte alls svårt, inte onyttigt som snabbmats-varianten och garanterat uppskattat bland stora som små barn!
 
glass
Är det något vi gillar att lyxa till det med hemma hos oss så är det glass. Och ska jag vara ärlig så är det inte mycket som slår den här glassen på fingrarna!! Dessutom innehåller grundreceptet 2 ynka ingredienser, sen kan du smaksätta precis hur du vill!! Och du behöver ingen glassmaskin. Alltså vad finns det att inte älska med den här glassen!
 

0
Kommentera

Treveckorssallad

treveckorssallad
Alltså, nu har det varit mycket med onyttigheter här på bloggen i veckan. Så idag lämnar vi allt vad socker och sötsaker och kastar oss istället in i nyttigheternas värld.
I flera av mina flöden har det den senaste tiden dykt upp olika varianter av treveckorssallad. Tillslut kapitulerade jag och var tvungen att göra en burk själv. Som för övrigt inte höll sig i tre veckor. Nope, jag hade ätit upp den efter två dagar. Vi kanske helt enkelt ska döpa om den till så länge den nu räcker-sallad istället. För i ärlighetens namn. Vem kan ha så god sallad i kylen i tre veckor? Antagligen en person som inte gillar sallad.
Om du nu inte riktigt vet vad en treveckorssallad är, så är det helt enkelt en råkostsallad som du häller över en varm lag och sedan förvarar i kylen upp till tre veckor. Salladen behöver stå en liten stund i kylen för att liksom blir sådär smakrik och god.
Men tyvärr är det socker med i många av de här recepten. Att ha i socker i salladen känns för mig helt otänkbart. Därför gjorde jag min variant helt utan socker. Och det gick ju precis hur bra som helst!
treveckorssallad
Jag gillar det här enkla med treveckorssallad. Att man bara har en burk i kylen som man kan ställa fram på bordet när maten är klar. Man behöver inte tänka, planera eller stå och hacka och picka sallad i evigheter. Det är liksom redan klart. Det jobbet har man gjort en dag när man hade mer tid. Eller helt enkelt en dag då man prioriterade att finriva kål och morötter. Vilket jag i vanliga fall gör nästan varje dag. Men med en sådan här burk i kylen slipper jag ju det!
Jag tyckte min treveckorssallad utan socker blev så bra att jag gjorde en burk och gav till mormor i födelsedagspresent. Hon blev verkligen superglad och sa att det var den bästa presenten hon fått i år! (jag sa då inte att vi uppvaktade henne ett par dagar innan hon fyllde och att hon inte fått några fler presenter än…)
Det fina med den här salladen är att du kan nog ha i lite av vad för grönsaker du har hemma. Kål, morötter, paprika. Ja, tomater kanske inte passar sig. Men lite hårdare grönsaker om ni förstår hur jag tänker?
Jag hade rödkål i min och det gav allt en härlig lila ton efter ett par dagar.  Nu är det här ju ingen exakt vetenskap, så ta i av det du gillar bäst. Gör hälften så mycket eller dubbel sats. Här är liksom allt tillåtet 🙂
 
Treveckorssallad:
4 stora morötter
ca 600 g vitkål
ca 200 g rödkål
1 röd paprika
1 purjolök
ev färsk persilja
1 dl olja
1 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
2 tsk örtsalt
1 svartpeppar
 
Riv morötterna grovt på ett rivjärn. Strimla kålen fint på en mandolin eller i matberedaren.
Skär paprikan i tunna skivor. Finhacka purjolök och eventuell persilja. Lägg allt i en stor skål och blanda om ordentligt.. Ha upp i väl rengjorda burkar.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp. Slå den varma lagen över salladen. Sätt på lock och låt stå i kylen. Salladen är som allra godast när den fått stå till sig minst ett dygn.
 
Så ta er tid i helgen och fixa sallad till veckans middagar nu!
bild:Linnéa Seidel

47
14 kommentarer

Mazarinkaka

mazarinkaka
Torsdag idag och det är dags för den här veckans FREDAGSFIKA!
Och den här veckan tyckte jag det passade fint med en mazarinkaka. Som de klassiska mazarinerna men bakad i en stor form istället. Himla smidigt, det är enkelt och blir supergott!
Vi har precis haft provsmak av mazarinkakan här på jobbet och alla gillade den verkligen. Så den fick mer än godkänt som fredagsfika!
Nu är ju vanliga mazariner också väldigt gott, men ska man baka något och enkelt ta med till kollegor eller vänner är det här ett väldigt smidigt och fiffigt alternativ.
Kakan har en härlig mördegsbotten, len mazarinfyllning och sen ett sött litet glasyrtäcke. En oslagbar kombo! Vill man kan man smaksätta själva fyllningen med olika bär eller kryddor. Till jul hade lite saffran i fyllningen säkert varit väldigt gott. Och nu till vår och sommar kanske man kan rör i lite hallon eller blåbär. Vad tror ni om det?
mazarinkaka-2
Kakan blir ganska mastig och räcker därför till många. Du får utan problem ut 14 bitar från den.
Kom ihåg att göra mazarinkakan i en form med löstagbar kant så du enkelt får loss den. Jag la även lite bakplåtspapper i botten för att förhindra att den fastnade.
Jag gräddade min mazarinkaka i en låg och lite större pajform med löstagbar kant. Vill man ha en högre kaka skulle jag ta en lite mindre form. Men tänk på att du kan behöva grädda den lite längre i ugnen då bara.
 
Brukar ni ha fredagsfika på jobbet? Bakar ni själva eller blir det köpefika?
Mazarinkaka:
200 g kallt smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
ev 1 msk vatten
200 g mandelmassa
100 g mjukt smör
1/2 tsk vaniljpulver
2 ägg
2  dl florsocker
2 msk vatten vatten
Arbeta snabbt ihop söm, socker och mjöl till en deg. Tillsätt eventuellt lite kallt vatten om degen blir för smulig. Lägg bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant och tryck ut degen. Ställ kallt i cirka 30 minuter.
Riv mandelmassan fint. Vispa samman riven mandelmassa, smör, vanilj och ägg till en slät smet. Fyll det kalla pajskalet med smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 180°C  i cirka 30 minuter. Mazarinkakan ska få fin färg och inte vara kladdig i mitten.
Låt svalna helt.
Blanda samman florsocker och vatten till en smidig glasyr och bred över den kalla kakan. Dekorera med färska bär.
Mazarinkakan blir nästan godare efter en natt i kylen!
bild:Linnéa Seidel

12
Kommentera