5 goda och lättlagade pastarecept. Exakt vad vi behöver den här veckan känner jag! Det blir lätt så att man lagar samma pastarecept vecka efter vecka. Därför kan det vara kul med lite ny inspiration. Som min pastagratäng med senap och soltorkade tomater tillexempel.
En klassisk makaronipudding, något man ibland glömmer bort. Perfekt att laga när det är extrapris på kassler eller annan skinka. Gott i matlådan och väldigt enkelt att laga till många om så behövs. Perfekt januarimat!
Vegetarisk lasagne med keso. En klassiker i vårt hus sen så länge jag kan minnas. Gott och otroligt lättlagat då du inte behöver koka ostsås utan tillsätter keso istället.
Min absolut bästa paradrätt när det kommer till pasta: pasta med skinksås.
Som en trygg, varm filt från barndommens skolmatsal känns det varje gång jag äter detta.
Pasta måste inte bara vara vardagsmat. Pasta kan vara en helt perfekt fredags eller lördagsmiddag. Om man gör en tryffelpasta med biff tillexempel. Så gott.
I veckan bakade jag ett lättbakat rågsiktsbröd. Av en handfull ingredienser får man dessa ljuvliga små frallorna. Du kan såklart baka ut dom till stora runda rågsiktskakor, men ska dom inte ätas direkt tycker jag det både är enklare att frysa in och tina frallor
Ett perfekt bröd att baka och servera till en rykande het soppa, till utflykten, till mellis eller till helgens frukostar.
Idag yr snön utanför fönstret, jag hade inte riktigt koll på vädret så mammahjärtat känner att jag borde haft lite bättre koll eftersom Isac åkte till skolan i överdragsbyxor och inte termobyxor. Men jag vet att han blir helt dyngsvettig om han har mycket kläder på sig. Och det är inte kallare än på 0:an ute. Men ändå. Ett par termobyxor hade kanske varit på plats.
Fredag idag och det känns skönt! I morgon väntar en lördag med strålande sol och på söndag har Isac hockey i Fagersta. Storstädning av nya studion står på schemat. Nu hoppas jag att rörmokaren har mig på listan inom en väldigt snar framtid så jag kan sätta igång jobbet där ute!
Du kan ha i allt från 3 msk-1 dl sirap. Helt beroende på hur sött bröd du önskar. Jag är inte så förtjust i söta bröd, så jag tog 3 msk. Och alla här hemma åt med god aptit.
Rågsiktsfrallor ca 18 st:
50 g jäst
5 dl kall mjölk
3-5 msk sirap
100 g mjukt smör
ca 700 g rågsikt
1 tsk salt
Smör att pensla bröden med.
Smula jästen i en bunke, slå på mjölken och ha i sirapen. Blanda tills all jäst har lösts upp.
Klicka i smöret och tillsätt 2/3 av rågsikten. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Tillsätt mer rågsikt allt eftersom. Den här gången hade jag i cirka 650 g rågsikt.
Tillsätt salt och arbeta in det.
Täck bunken med plastfolie och ställ på ett dragfritt ställe att jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
Stjälp upp degen och dela i ca 18 jämstora bitar. Rulla dom runda och lägg på en plåt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Värm ugnen till 225°C och grädda bröden i cirka 12-15 minuter eller tills de fått en gyllene färg på både över och undersida.
Innan jul testbakade jag en omgång havrekakor med choklad. Kakorna blev en given succé, vilket innebar att jag inte fick en chans att fotografera dom innan burken var slut. Så i veckan var det bara att baka sig en omgång havrecookies till. Kakorna bakades i tisdag, idag torsdag är det bara några få kakor kvar i burken. Det säger nog en hel del ändå va?
Jag älskar recept som dessa. Så enkla att variera utifrån det du har hemma. Jag hade 100 g choklad med hasselnötter i skafferiet. Perfekt att ha i. Men du kan ha annan choklad, russin, choklad och nötter- ja men fantasin är det som sätter gränser här! Men choklad och nötter, det är alltid ett säkert kort!
Jag bakade kakorna på laktosfritt smör och laktosfri choklad. Eftersom dom inte innehåller ägg är dom därför perfekta att baka om man har laktos eller ägg-allerigi!
Igår tillbringades dagen på FORMEX. Kul att se lite nyheter, men attans så få utställare det är nu efter pandemin. Och jag upplever även att det var mer besökare förut?
Idag börjades dagen hos frissan, sen var det raka vägen hem och hugga tag i allt jobb det känns som jag ligger hopplöst efter med. Jag går just nu mest och väntar på att få sätta fart i min nya mat-studio. Så känner att fotojobben går lite på halvfart tills jag kommit igång där.
Havrecookies med choklad, ca 30 st:
200 g smör
1 1/2 dl strösocker eller brun farin
1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
4 dl havregryn
100 g choklad (jag tog en med hasselnötter i- jättegott!)
Skär smöret i kuber och blanda snabbt ihop med sockret och vaniljen. Blanda bikarbonat och vetemjöl och ha i det tillsammans med havregrynen och hackad choklad. Rör snabbt ihop till en deg.
Förgrädda gärna en kaka och se så den inte flyter ut och blir helt platt, då kan du ha i en matsked vetemjöl till i degen.
Gör ca 30 jämnstora bollar av degen och placera ut på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i 175°C i 10-12 minuter.
Kakorna ska flyta ut något.
Förvara i en kakburk, eller frys in.
Försvinnande goda till en kopp kaffe sådär i 15-snåret vill jag lova!
Idag vill jag tipsa er om ett kärt recept som lagats så många gånger här hemma. Nämligen min paprikaröra. Med inspiration från klassisk muhammara. Men istället för valnötter brukar jag använda solroskärnor. Jag tycker det blir så mycket godare.
Den här paprikaröran har jag serverat till midsommar, bidragit med till bufféer, till grillkvällar, till kyckling, som dippsås- ja men till allt.
Jag köper ofta på mig grillad paprika på burk på tex Willys, där brukar det finnas lite större burkar. Tips, tips!
Välj hur stark paprikaröra du vill ha genom att anpassa mängden Tabasco. Gör du den en dag eller så i förväg kan smakerna bli lite mer intensiva, så jag brukar ta det lite lugnt med att göra den allt för stark för början. Det är bättre att smaka av innan den serveras.
Paprikaröra:
ca 300 g grillad, inlagd paprika
2 dl solroskärnor
1 vitlöksklyfta
saft från 1/2 citron
1/2 dl olivolja
salt
några stänk Tabasco
färsk persilja
granatäpple
Lägg paprika, solroskärnor, vitlök och saft från 1/2 citron u en matberedare. Mixa till önskad konsistens. Jag gillar när det är lite textur och bitar kvar av solroskärnorna.
Tillsätt oljan och rör om väl. Smaka av med salt och Tabasco.
Bred ut på ett fat eller i en djup skål. Finhacka persiljan och strö över tillsammans med granatäpplekärnor.
Hej och hå, idag är det första riktiga vardagsveckan i januari. Och den stora frågan vi alla ställer oss är: vad ska vi äta till kvällsmat?
Den här veckan tänkte jag tipsa om favoriter här hemma. Låg tröskel att laga, men ändå enkla recept. Med lite planering behöver inte matlagningen alls ta mycket tid denna vecka då vi alla är lite trötta till kvällen.
I år kommer jag slå ett slag för gratängerna. Så smidig vardagsmat. Den klassiska köttfärs och potatisgratängen har övervintrat från 80-talet och förtjänar nu att ta plats på dagens matsedlar. Förbered kvällen innan om du har mer tid då, eller så jobbar du kanske hemma och kan förbereda på lunchen? Eller gör den på en ledig söndag- ät på tisdag. Det bästa med gratänger är ju att man kan ha lite av vad som finns hemma.
Att planera mat för veckan är riktigt tråkigt tycker jag. Jag gillar friheten och kreativiteten att varje dag få äta det man känner för. Men ju större mina barn blir och ju fler aktiviteter som läggs till listan så inser jag vikten av att ha planerat in middagarna så schemat funkar.
Hur gör ni? Är det en planerad matlista för veckan som gäller eller går du på känsla?