ANNONS

Picknick vid sjön med Polarbröd

polarbröd
I samarbete med Polarbröd.
I helgen tog vi en tur upp till den fina skogssjö som vi spenderar somrarna vid. Den ligger precis utanför den lilla by vi bor i och på somrarna är det helt underbart här. Men det är faktiskt ett väldigt fint ställe att åka till även på vintern. När isen ligger tjock och förhoppningsvis, snön ligger vit 🙂
 
polarbröd-2
Ibland behöver inte utflykter som dessa vara så uppsttyrda. Vi packade med oss våra goda smörgåsar, kokade varm choklad, tog på oss vantar och mössor och sedan åkte vi iväg och spenderade en stund på isen. Det fick liksom bli lite på barnens villkor. Och oftast blir det ju som allra bäst när man som vuxen inte har allt förstora förväntningar, utan bara tar stunden som den kommer.
polarbröd-3
Vi hade knappt packat ur bilen innan snöbollskriget var i full gång.  Axel har ju ett litet övertag över lillebror som inte riktigt lärt sig göra ordentliga snöbollar än.
polarbröd-4
Men så länge han får vara med och kasta lite snö är han nöjd. Axel däremot, han hade fullt fokus på att svinga iväg snöbollar mot oss.
polarbröd-5
En perfekt, oplanerad och okomplicerad stund tillsammans med familjen. Fler stunder som dessa är vad jag önskar mig under året!
polarbröd-8
Men ganska snabbt lockade picknicken vi hade med oss. Barnen fick göra sina egna smörgåsar innan vi åkte. Vi använde Polarbröds senaste tillskott i brödfamiljen, nämligen Sund & God Vete, ett bröd bakat på surdeg och med lägre sockerhalt. Enkel att ta med och ypperlig att doppa i varm choklad. Ett perfekt bröd att bygga sin utflyktsmacka med helt enkelt!
polarbröd-6
Grabbarna smaskade glatt i sig sina goda smörgåsar innan dom sprang ut på isen och lekte igen. Precis innan vi åkte hem började snön att falla. Kanske blir det äntligen lite vinter nu i februari ändå!
Ni kommer väl ihåg att ni också kan få chansen att testa Polarbröd Sund & God Vete? Klicka er  in på Polarbröds hemsida där ni kan spela MACKMAN, spelet där du har stor chans att vinna brödcheckar som du enkelt får hem i din brevlåda, så du också kan göra dig en mysig picknick med Polarbröd!
Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Veckans mat- fräscha veckan

amarantsallad
Hej måndag.
Jag vet inte vad som är orsaken. Kanske att solen skiner för fullt utanför mitt fönster och jag hör frågar sjunga? Kanske att det inte är bäcksvart ute när jag åker till och från jobbet? Ja, jag vet inte riktigt, men jag är så sugen på enkel och färgglad mat! Därför kör vi en specialare den här veckan som tema på veckans mat, nämligen fräscha veckan. Med fokus på enkla, goda och lite lättare middagar.
Först ut är den här makalöst goda salladen på amarant, rödbetshummus, avokado och massa annat gott. Gillar man inte amarant så går det ju självklart att byta ut mot quinoa, bulgur eller liknande.
lax i ugn
Lax i ugn är aldrig fel. Gör en enkel lax som du kryddar lätt, till det en fräsch sås och massa sallad. Gott för kropp och knopp!
linsgryta-3
Att använda linser och bönor istället för kött tycker jag är ett otroligt bra alternativ. Inte bara för plånbok och miljö, jag tycker verkligen det känns lättare och blir inte lika mastigt. Här har jag serverat linsgrytan i fina skålar av kål.
linssoppa
Mer linser åt folket! Vad sägs om en enkel linssoppa. Tillsammans med ett gott bröd, eller varför inte bovetevåfflor som dessert har du en lätt men mättande måltid klar på ett litet kick!
gyros
Ett annan otroligt enkelt, god och fräscht middag är ju gyros. Alltså jag tror nästan den går fortare att laga detta själv än att beställa från restaurang. Absolut bästa maten om man verkligen vill äta gott men inte orkar stå i evighet och laga mat. Jag gör alltid på kyckling. Tycker det blir godast så!
 
bananglass
Vad ska man då avsluta veckan med för gott då? Jo såklart en nice cream. Glass gjord på banan och frukt. Fräschare än så blir det nästan inte 🙂
Så ut i solen med er nu och ladda massa energi, så ni orkar hem och laga världsgod mat!

0
Kommentera

Alla hjärtans dag-meny

melonpizza
Hej fredag!
På tisdag nästa vecka är det ju dags för årets mest kärleksfulla dag, alla hjärtans dag <3 Så jag tänkte det kunde vara på plats med en liten meny som kan passa bra att äta på denna hjärtliga dag.
I år ligger ju 14 februari på en tisdag, så jag tänkte att det blir fint med en lite enklare meny som man faktiskt orkar göra en helt vanlig vardag. Eftersom alla hjärtans dag infaller lite mitt i vardagen sådär så kanske man inte skaffar sig barnvakt och går ut och äter eller ställer sig och lagar en middag som tar flera timmar att förbereda. Därför har jag knåpat ihop en meny åt er som är perfekt att göra en tisdag.
Som förrätt tycker jag det blir otroligt bra med en melonpizza med fetaost, picklad rödlök och balsamvinäger. Så enkel och sååå god! En av mina stora favoriter 🙂
 
oxfilepasta
Som varmrätt tycker jag det bara finns ett val. Nämligen den här släng dig i väggen-goda oxfilépastan. Snabblagad men gudagod! Äter du inte kött? Inga problem, byt bara ut köttet mot stekt tofu eller halloumi och köttbuljongen mot grönsaksbuljong. Så har du ett fint vegetariskt alternativ!
smördegshjärtan med nutella
Självklart måste vi avsluta middagen med något sött och gott! Och som alla hjärtans dag-dessert passar frasiga smördegshjärtan med nutella kanske bäst av alla recept ni hittar här hos mig på Linnéas Skafferi!  Servera med en kula riktigt god vaniljglass.
Brukar ni fira alla hjärtans dag? Hur firar du i så fall? Skaffar du barnvakt och går ut? Äter du hemma med familjen? Eller struntar du helt i temadagar som dessa?
Jag gillar ju som bekant att sätta lite guldkant på tillvaron. Så jag lagar nog något gott till hela familjen, dukar fint med tända ljus och hoppas vi får en fin kväll tillsammans (det är ju alltid en chansning med en helvild 2 1/2-åring vid köksbordet….)
Bild:Linnéa Seidel

8
Kommentera
ANNONS

Chokladtryfflar med kaffesmak

chokladtryffel-2 I

I samarbete med Real Coffee

Till jul är det många som bakar julgodis och olika slags tryfflar, men varför nöja sig med att bara få äta en bit makalöst god choklad som liksom bara smälter i munnen just till jul? Det är ju så otroligt gott.
Speciellt sådär efter maten till en kopp rykande kaffe. Den kombinationen är ju nästan slagbar tycker jag!

Att göra egna tryfflar är ju inte alls speciellt svårt och du behöver inte ha mer än ett par tre ingredienser. Sen kan det blir lite kladdigt när man ska rulla själva tryfflarna, men det får det vara värt! Förutom den otroligt goda chokladsmaken fick även mina tryfflar smak av kaffe och en liten, liten gnutta havssalt.

chokladtryffel

Och på tal om kaffe. Jag är kanske inte den största kaffetunnan som går runt på denna jord. I snitt dricker jag nog två koppar om dagen. Men när jag då dricker mina koppar kaffe, då vill jag verkligen att det ska vara riktigt gott kaffe. Därför blev jag så glad när jag fick möjlighet att testa olika sorters kaffe. Det kändes riktigt lyxigt att få välja och vraka blend deras ekologiska och Fairtraide-märkta kapslar till Nespresso-maskin
Just kaffe var en av de saker jag tidigt började köpa som ekologiskt. Kaffe och bananer.

Visste du att kaffe är världens mest besprutade gröda och mycket av bekämpningsmedlen kommer ut i grundvattnet. Därför påverkar bekämpningsmedlet inte bara de som arbetar på kaffeodlingarna utan även alla runt omkring. När jag för några år sedan läste om detta började jag köpa ekologiskt kaffe på direkten!

Jag fick hem ett helt gäng olika sorters kapslar, med olika styrka och smak. Bland annat Lungo San Marino, ett 100% eko och 100% Fairtradekaffe. Det är ett mörkrostat kaffe med en rund, fyllig och krämig smak.

 Vidare har jag provat Espresso Sumatra, ett ekologiskt odlat kaffe av Mandailing-folket. Odlat av små, enskilda kaffeodlare efter Fairtrade-villkor. Det gillar jag verkligen!

Ochokladtryffel-3

Men nu till chokladtryfflarna. Jag valde som sagt att smaksätta dom med kaffe. Och jag tog en italiensk espresso vid namn Bologna. Ett kaffe som gör sig utmärkt att använda till en caffè latte. Sen att kaffet odlas och produceras utan användning av kemikalier och bekämpningsmedel är ju hur bra som helst!

Chokladtryfflar med kaffesmak::

1 dl grädde
200 g mörk choklad av god kvalité
2 msk kaffe
1 nypa flingsalt
kakao att rulla tryfflarna i

Värm grädden. Hacka chokladen i småbitar och lägg i den i grädden. Ha i kaffe och flingsalt. Rör om väl tills all choklad är smält.
Ställ in i kylen att stelna cirka 1 timme. Rulla till bollar och pudra kakao över dom. Förvara i en burk i kylen.

Perfekt till en kopp riktigt god kaffe!

bilder:Linnéa Seidel

11
Kommentera

Morotsmuffins med frosting

morotsmuffins-2

Förre fredagen var det ju som bekant morotskakans dag. Och just fredagar brukar jag och barnen vara hemma och lediga. Så för att riktigt fira in dagen tog vi och bakade ett gäng morotsmuffins tillsammans.

Nu börjar det bli riktigt kul att baka med barnen och dom tycker det är så roligt att hjälpa till.

I vanliga fall brukar vi ha fullt upp på helgerna, men nu har vi bestämt att vi ska försöka hålla helgerna så fria som möjligt. För att ha möjlighet att göra lite mer spontana saker, hinna med projekt här hemma men också umgås i familjen. Så denna helg blev en riktigt sådan helg. Efter bakningen kom mina föräldrar på lite fika och sedan drog vi till IKEA för att köpa ny säng åt Isac.

Sen bestod helgen av träning, fix på pojkarnas rum, vi kollade på kyrka till bröllopet och massa annat pyssel. En riktigt fin helg med familjen helt enkelt.

morotsmuffins

Alla recept jag har på morotskaka eller morotsbuffins innehåller naturell olja istället för smör. Men så hade jag ingen olja hemma när vi skulle baka och tänkte att vanliga muffins är ju bakade på smör, så det kan ju inte bli fel liksom. Och gissa hur goda dom här morotsmuffinsarna blev? Helt makalöst goda. Kanske, nej antagligen, de godaste jag ätit. Någon gång!

Men är det någon av er som vet varför man brukar ha i olja och inte smör i alla vanliga recept?

Morotsmuffins:

100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl hasselnötsmjöl
2 tsk bakpulver
4 dl rivna morötter

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och ha i tillsammans med smöret i äggsmeten. Rör om försiktigt. Blanda sist i morötterna

Sätt ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem med smeten. Grädda i 200°C i cirka 15 minuter eller tills dom är helt klara

Frosting:

100 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
100 g philadelphiaost
1 ekologisk lime

Blanda det rumsvarma smöret med florosocker och philadelphiaost.
Smöret måste vara riktigt mjukt, annars blir det klumpar.

Bred frostingen över de avsvalnade muffinsarna. Riv skalet av limen över frostingen.

Brukar du baka med barnen? Vad bakar ni i så fall?

bild:Linnea Seidel

9
Kommentera