Hej alla härliga läsare.
Nu är det inte alls långt kvar till dagen D. Ja, det är semmeldagen jag pratar om! Jag brukar äta en per år. Men då ska det vara en riktigt, riktigt god semla. Jag är inte mycket för alla dessa olika varianter av semlor som finns där ute. En semla ska på något vis liksom vara en semla. Men, i veckan när jag bakade semlor fick jag ett infall och testade att fylla några med nutella. Alltså. Nutellasemlor. Varför har jag inte testad det tidigare! Av någon anledning så blev den söta karemummabullen, den lena grädden och nutellan en sådan fullträff. Bara så gott. Så alla ni nutella-älskare där ute, här har ni något att sätta tänderna i!
Nu behöver ju det ena inte utesluta det andra, gör hälften vanliga och hälften med nutella. Eller gör alla vanliga, eller alla med nutella.. Svårt val där, men det enda jag kan säga är att nu måste testa!
Orkar ni inte stå och baka semlor tycker jag ni ska testa min rulltårtssemla, eller förra årets stora favorit: semmelkladdkaka.
Nutellasemlor:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
25 g jäst
150 g rumstempererat smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 nypa salt
ca 11 dl vetemjöl
Fyllning:
nutella
5 dl grädde
ägg till pensling
florsocker att pudra över
Stöt kardemummakärnorna i en mortel till ett fint pulver. Hetta upp mjölken och kardemumman i en kastrull. Låt svalna helt.
Smula jästen i en bunke och slå över den avsvalnade degvätskan. Rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt det mjuka smöret i bitar. Blanda sedan i ägg, socker och salt.
Tillsätt sedan mjölet, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Arbeta degen cirka 5 minuter i maskin. Fina glutentrådar ska bildas och degen ska vara elastisk.
Täck över med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek.
Stjälp upp degen på mjölat bord och baka ut till cirka 16 runda bullar. Låt jäsa i cirka 40 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter i 220°C.
Låt svalna helt.
Skär loss toppen på bullen med en vass kniv och gröp ur innanmätet lite så du får plats med nutellan.
Fyll varje bulle med nutella. Vispa grädden och spritsa den fint över bullen. Sätt på locket och pudra florsocker över. Ät direkt!
Ska ni inte äta upp alla bullar på en gång? Frys då in dom precis efter att de svalnat, då kan du enkelt göra dig en semla när suget sätter in!
Att vara hemma och ledig med barn kan vara dötrist och långtråkig och alldeles… alldeles underbart. Oavsett om man är hemma på sportlov, föräldraledig eller har en ledig dag tillsammans bara. Det blir ju lite vad man gör det till.
Jag och barnen, som är 2 1/2 och 5 1/2 år har börjat baka när vi är hemma och lediga på fredagar. Dom tycker verkligen det är så roligt att få vara med och hjälpa till. Vi brukar baka lite lagom okomplicerade saker tillsammans och sedan ta med fikat hem till någon eller bjuda hem gäster på fika. Barnen är mäkta stolta när dom får visa upp det vi bakat tillsammans.
Och eftersom man inte har någon press på sig att det ska vara till något kalas eller annan bjudning, så blir det betydligt roligare. För vad gör det om man misslyckas lite?
Första receptet jag tänkte tipsa om är rulltårta. Det är ett himla bra recept att baka med barn. Det går fort att göra själva smeten och sen ska den bara gräddas en liten, liten stund i ugnen. Så barnen hinner inte tröttna.
Rulltårta är dessutom Axels nya favorit och frågar man vad vi ska baka så tycker han ofta just rulltårta. Sen går det ju att variera fyllningen helt efter tycke och smak. Eller kanske framför allt beroende på vad man har hemma för dagen 🙂
Sen har vi ju klassiska chokladbollar. Det brukar vara barnens stora favorit. Ingen ugn behövs och dom kan enkelt hjälpa till att måtta upp alla ingredienser. Extra fint blir det om man gör små söta flaggor och sätter i de färdiga chokladbollarna.
De flesta sorters småkakor är enkla att göra och perfekta att baka tillsammans med barnen. Just chokladsnittar är mina favoriter 🙂 När det ska bli kalas för barnen har jag gjort dessa men då färgat pärlsockret i blått eller grönt.
Vi fortsätter lite på temat bollar. Nämligen ballerinabollar. Också dessa brukar vara en hit bland barnen. Inte heller här behövs någon ugn, men en matberedare för att mixa ingredienserna. Låt gärna barnen hjälpa till att doppa de färdiga bollarna i choklad och strö på fint strössel Det var lite tips på vad man kan fördriva tiden med en ledig dag. Vad gör du gärna tillsammans med barnen när ni får några timmar över? Kommentera gärna med dina bästa tips!
Det är många som är hemma mes sportlovslediga barn nu och då tänkte jag att vad passar bättre än att köra barnvänliga veckan som tema här på Linnéas Skafferi? Kanske är du hemma och lite ledig med barnen och behöver extra tips på vad ni kan äta? Eller kanske ska ni ta och laga lite mat tillsammans om mer tid än vanligt finns under ledigheten?
Här har jag listat 5 härliga recept som barnen brukar gilla.
Först ut är de klassiska köttbullarna, alltså det är ju bra gott med hemgjorda köttbullar. Det går ju inte att komma ifrån det! Jag gör alltid mina köttbullar i ugn. Det är otroligt smidigt!
Hemgjorda fiskpinnar, ha ni testat det? Så otroligt mycket godare än de du köper från frysdisken i mataffären. Och hemma hos oss älskar barnen dessa. Ett bra sätt att få barnen att äta fisk om dom inte brukar gilla det!
Ugnspannkaka, älskar era barn det också? Det är min allra bästa nödraket när man har det lite handlat hemma. Då kan man nästan alltid slänga ihop en ugnspannkaka till middag. Men rivna morötter och keso till gillar även mamman i familjen det 🙂 Sen är ugnspannkaka ett ypperligt tillfälle att ta till vara rester man har i kylen, som överbliven kokt potatis, korv eller andra rester som blir goda i.
Har du svårt att få i dina barn linser och grönsaker? Smyg ner dom i köttfärssåsen! Ett perfekt litet tricks för att få barnen att äta sådant dom egentligen tror dom inte gillar 🙂 Kycklingklubbor är den perfekta maten att avsluta veckan med. Gör dom i ugn eller i Crock Pot, servera majskolvar, coleslaw, en härlig pastasallad och ett gott bröd till. MUMS!
Jag antar att det inte är många av er som missat den helt galna trenden freakshake? En milkshake -extra allt kan man säga. Med munkar, grädde, chokladås, godis, ja ni fattar grejen va?
Och självklart måste även jag haka på trenden, men jag har gjort två varianter, en helt galen med ungefär en halv burk nutella i och en mer hälsosam. Först ut har vi den hälsosamma. Full med frukt, energi från kokos och toppad med färska bär. Och istället för att toppa allt med en friterad munk har jag lagt på en tjock skicka riktigt söt ananas. SÅÅÅ GOTT!
Och som av en händelse har jag gjort en liten video där jag visar hur man gör den här smarriga och nyttiga freakshaken!
Kolla på videon här, eller kolla in min nya youtube-kanal!
Här har man ju möjlighet att blanda i de frukter och bär man gillar bäst. Jag tog en klassisk kombination av hallon, banan och kokos.
Använder man sig av antingen frysta bär eller fryst banan får freakshaken en tjock, härlig konsistens som påminner mycket om milkshake. Jag hade även i lite riven kokos, det gör också att du får en lite fylligare känsla. Jag gör alltid mina smoothies på havremjölk, jag gillar den lite söta smaken den ger. Men det är ju helt upp till var och en vilken mjölk och grädde man använder i detta recept 🙂
Hälsosam FREAKSHAKE:
3 dl frysta hallon
2 bananer
2 msk riven kokos
ca 2 1/2 dl mjölk
1/2 dl vispad grädde av valfri sort
topping;
valfri grädde
söt, färsk ananas
färska bär
kokosflingor
mörk choklad Gör så här:
Mixa hallon, bananer, kokos, mjölk och grädde till en krämig milkshake. Häll upp i ett glas.
Spritsa lite grädde över milkshaken. Lägg på en tjock skiva färsk ananas, spritsa på en ring grädde och dekorera med färska bär, finriven mörk choklad och riven kokos. Stick i sugrör och drick på direkten! Hur galet och hur gott som helst!!
bild: Linnéa Seidel & Sebastian Niemi Carlsson
Ingen har väl missat veckans stora snackis. Den om 31-åringen som för ett par dagar levde som en 5-åring. Eller rättare sagt, han åt socker som en 5-åring. Hela 22% av den energi han åt kom från socker. Jag förstår att han mådde otroligt dålig efter ett par dagar med det sockerintaget. Och jag förstår att det finns barn som faktiskt lever i den vardagen. Varje dag. Inte bara på fredagen. Eller på lördagen. Utan varje dag. Det är något jag tycker känns väldigt skrämmande. Precis som undersökningar som säger att vissa barn inte ens är fysiskt aktiva 30 minuter om dagen. Med ett sockerintag på 22% och sen många inaktiva timmar på det, så förstår jag att många barn inte mår bra idag. Mina barn, speciellt den yngsta som nu är 2 1/2 märker jag direkt på när det varit lite mycket socker under en dag. Eller om dom inte varit ute på förskolan och det blivit mycket stilla lek inne. Då blir det ingen rolig liten pojke att tampas med.
Idag tänkte jag skriva lite om hur jag ser på det här med socker och barn. Eller ja, det gäller inte bara barnen, det gäller oss vuxna med!
Hemma hos oss har vi gjort det väldigt enkelt för oss att hantera det här med mat, godis och fika. Inget är förbjudet att äta. Men man kan inte äta allt, alltid. Jag har helt enkelt valt att inte ha med de största sockerbomberna som ett alternativ till mina barn. Hos oss finns inga söta flingor, ingen läsk och inget helfabrikat.
Så här har jag gjort för att hålla nere mitt och mina barns sockerintag:
Starta dagen utan socker! Ingen sötad yoghurt, sötade flingor, söta drycker eller supersött bröd. Naturell yoghurt eller gröt med bär är vad vi kör med här hemma.
Så få hel och halvfabrikat som möjligt. I många färdiga livsmedel finns det otroligt mycket socker. Lagar du maten själv från grunden vet du precis vad som är i den..
Vi dricker ingen läsk. Till helgen brukar barnen köpa olika smaksatta mineralvatten. Jag ser helt enkelt inte varför man ska sitta och hälla i sig socker när man egentligen är törstig.
Godis, en kväll i veckan! Barnen får antingen plocka ihop varsin liten godispåse för 10 kr var eller så gör jag ett stort fruktfat med melon, vindruvor och jordgubbar tillexempel. Sen lägger jag i några bitar av barnens favoritchoklad. Det fatet räcker länge, länge. Eller så poppar vi popcorn.
Var konsekvent. Ett nej är ett nej.
Allt som är roligt och mysigt måste intefiras med socker. En tur till badhuset mitt i veckan innebär inte alltid glass och läsk efteråt. En frukt i bastun kan vara precis lika mysigt för ditt barn.
Var lite smart! Sälj in det lite bättre alternativen på ett bra sätt. Berätta om hur mysigt ni ska ha när ni förbereder allt mys till kvällen och hur gott det ska blir. Låt barnen vara med och förbereda grönsaker ni kan dippa, eller skära frukten till fruktfatet.
Baka något gott tillsammans med barnen som ni kan ha istället för godis. Dels får ni en mysig stund tillsammans i köket (ok, det där var ljug. det blir alltid kaos när man bakar med barn.. Jag vet.) Men du vräker inte i dig fikabröd som du gör med godis. Och du vet precis vad du har haft i det också.
Sen finns det en viktig sak till. Det är det här med att fika. Jag lägger varje vecka ut recept som innehåller massa sött. Men jag känner att så länge man äter bra mat, inte dricker massa läsk och håller godiset till en kväll i veckan. Ja då kan det vara helt ok att få fika lite ibland. Det är till och med så att jag tycker det är viktigt. Vi fikar hos min mormor och morfar en gång i veckan och jag tycker det är en otroligt socialt viktig sak att lära barnen. Att kunna sitta ner, vänta på sin tur, be om mer att dricka, prata med de som sitter runt bordet och lyssna på vad andra säger. Att visa respekt och hänsyn. Det tränar man utomordentligt bra just runt fikabordet!
Men det finns ju såklart massa godsaker man kan äta som inte innehåller massa tillsatt, vitt socker. Det finns tillexempel mängder av olika varianter på glass du kan göra.
Hur ser du på det här med socker och barn? Ibland kan jag känna att jag utkämpar ett krig jag aldrig kommer att vinna. Det finns så otroligt mycket okunskap bland de flesta människor om i vilka produkter det gömmer sig socker och vad sockret gör med oss.
Men jag hoppas jag ger mina barn en bra start i livet genom att vara ganska konsekvent. Hos oss är det aldrig tjat om godis mitt i veckan. Dom kan fråga när vi är på mataffären, men då säger jag alltid: Vilken dag får man äta godis? FJEEDAAAAG!! – får jag alltid till svar från min yngsta. Dom vet liksom vilka regler som gäller, även om dom alltid måste kolla ifall jag ändrat mig.
Jag är helt för att införa en sockerskatt. Varför ska läsk vara billigare att köpa än vatten? Och godis billigare än frukt och nötter?
Jag skulle väldigt gärna höra era åsikter och tankar kring det här ämnet. Vad tycker du?