Alla hjärtans dag-meny

melonpizza
Hej fredag!
På tisdag nästa vecka är det ju dags för årets mest kärleksfulla dag, alla hjärtans dag <3 Så jag tänkte det kunde vara på plats med en liten meny som kan passa bra att äta på denna hjärtliga dag.
I år ligger ju 14 februari på en tisdag, så jag tänkte att det blir fint med en lite enklare meny som man faktiskt orkar göra en helt vanlig vardag. Eftersom alla hjärtans dag infaller lite mitt i vardagen sådär så kanske man inte skaffar sig barnvakt och går ut och äter eller ställer sig och lagar en middag som tar flera timmar att förbereda. Därför har jag knåpat ihop en meny åt er som är perfekt att göra en tisdag.
Som förrätt tycker jag det blir otroligt bra med en melonpizza med fetaost, picklad rödlök och balsamvinäger. Så enkel och sååå god! En av mina stora favoriter 🙂
 
oxfilepasta
Som varmrätt tycker jag det bara finns ett val. Nämligen den här släng dig i väggen-goda oxfilépastan. Snabblagad men gudagod! Äter du inte kött? Inga problem, byt bara ut köttet mot stekt tofu eller halloumi och köttbuljongen mot grönsaksbuljong. Så har du ett fint vegetariskt alternativ!
smördegshjärtan med nutella
Självklart måste vi avsluta middagen med något sött och gott! Och som alla hjärtans dag-dessert passar frasiga smördegshjärtan med nutella kanske bäst av alla recept ni hittar här hos mig på Linnéas Skafferi!  Servera med en kula riktigt god vaniljglass.
Brukar ni fira alla hjärtans dag? Hur firar du i så fall? Skaffar du barnvakt och går ut? Äter du hemma med familjen? Eller struntar du helt i temadagar som dessa?
Jag gillar ju som bekant att sätta lite guldkant på tillvaron. Så jag lagar nog något gott till hela familjen, dukar fint med tända ljus och hoppas vi får en fin kväll tillsammans (det är ju alltid en chansning med en helvild 2 1/2-åring vid köksbordet….)
Bild:Linnéa Seidel

8
Kommentera
ANNONS

Chokladtryfflar med kaffesmak

chokladtryffel-2 I

I samarbete med Real Coffee

Till jul är det många som bakar julgodis och olika slags tryfflar, men varför nöja sig med att bara få äta en bit makalöst god choklad som liksom bara smälter i munnen just till jul? Det är ju så otroligt gott.
Speciellt sådär efter maten till en kopp rykande kaffe. Den kombinationen är ju nästan slagbar tycker jag!

Att göra egna tryfflar är ju inte alls speciellt svårt och du behöver inte ha mer än ett par tre ingredienser. Sen kan det blir lite kladdigt när man ska rulla själva tryfflarna, men det får det vara värt! Förutom den otroligt goda chokladsmaken fick även mina tryfflar smak av kaffe och en liten, liten gnutta havssalt.

chokladtryffel

Och på tal om kaffe. Jag är kanske inte den största kaffetunnan som går runt på denna jord. I snitt dricker jag nog två koppar om dagen. Men när jag då dricker mina koppar kaffe, då vill jag verkligen att det ska vara riktigt gott kaffe. Därför blev jag så glad när jag fick möjlighet att testa olika sorters kaffe. Det kändes riktigt lyxigt att få välja och vraka blend deras ekologiska och Fairtraide-märkta kapslar till Nespresso-maskin
Just kaffe var en av de saker jag tidigt började köpa som ekologiskt. Kaffe och bananer.

Visste du att kaffe är världens mest besprutade gröda och mycket av bekämpningsmedlen kommer ut i grundvattnet. Därför påverkar bekämpningsmedlet inte bara de som arbetar på kaffeodlingarna utan även alla runt omkring. När jag för några år sedan läste om detta började jag köpa ekologiskt kaffe på direkten!

Jag fick hem ett helt gäng olika sorters kapslar, med olika styrka och smak. Bland annat Lungo San Marino, ett 100% eko och 100% Fairtradekaffe. Det är ett mörkrostat kaffe med en rund, fyllig och krämig smak.

 Vidare har jag provat Espresso Sumatra, ett ekologiskt odlat kaffe av Mandailing-folket. Odlat av små, enskilda kaffeodlare efter Fairtrade-villkor. Det gillar jag verkligen!

Ochokladtryffel-3

Men nu till chokladtryfflarna. Jag valde som sagt att smaksätta dom med kaffe. Och jag tog en italiensk espresso vid namn Bologna. Ett kaffe som gör sig utmärkt att använda till en caffè latte. Sen att kaffet odlas och produceras utan användning av kemikalier och bekämpningsmedel är ju hur bra som helst!

Chokladtryfflar med kaffesmak::

1 dl grädde
200 g mörk choklad av god kvalité
2 msk kaffe
1 nypa flingsalt
kakao att rulla tryfflarna i

Värm grädden. Hacka chokladen i småbitar och lägg i den i grädden. Ha i kaffe och flingsalt. Rör om väl tills all choklad är smält.
Ställ in i kylen att stelna cirka 1 timme. Rulla till bollar och pudra kakao över dom. Förvara i en burk i kylen.

Perfekt till en kopp riktigt god kaffe!

bilder:Linnéa Seidel

11
Kommentera

Morotsmuffins med frosting

morotsmuffins-2

Förre fredagen var det ju som bekant morotskakans dag. Och just fredagar brukar jag och barnen vara hemma och lediga. Så för att riktigt fira in dagen tog vi och bakade ett gäng morotsmuffins tillsammans.

Nu börjar det bli riktigt kul att baka med barnen och dom tycker det är så roligt att hjälpa till.

I vanliga fall brukar vi ha fullt upp på helgerna, men nu har vi bestämt att vi ska försöka hålla helgerna så fria som möjligt. För att ha möjlighet att göra lite mer spontana saker, hinna med projekt här hemma men också umgås i familjen. Så denna helg blev en riktigt sådan helg. Efter bakningen kom mina föräldrar på lite fika och sedan drog vi till IKEA för att köpa ny säng åt Isac.

Sen bestod helgen av träning, fix på pojkarnas rum, vi kollade på kyrka till bröllopet och massa annat pyssel. En riktigt fin helg med familjen helt enkelt.

morotsmuffins

Alla recept jag har på morotskaka eller morotsbuffins innehåller naturell olja istället för smör. Men så hade jag ingen olja hemma när vi skulle baka och tänkte att vanliga muffins är ju bakade på smör, så det kan ju inte bli fel liksom. Och gissa hur goda dom här morotsmuffinsarna blev? Helt makalöst goda. Kanske, nej antagligen, de godaste jag ätit. Någon gång!

Men är det någon av er som vet varför man brukar ha i olja och inte smör i alla vanliga recept?

Morotsmuffins:

100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl hasselnötsmjöl
2 tsk bakpulver
4 dl rivna morötter

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och ha i tillsammans med smöret i äggsmeten. Rör om försiktigt. Blanda sist i morötterna

Sätt ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem med smeten. Grädda i 200°C i cirka 15 minuter eller tills dom är helt klara

Frosting:

100 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
100 g philadelphiaost
1 ekologisk lime

Blanda det rumsvarma smöret med florosocker och philadelphiaost.
Smöret måste vara riktigt mjukt, annars blir det klumpar.

Bred frostingen över de avsvalnade muffinsarna. Riv skalet av limen över frostingen.

Brukar du baka med barnen? Vad bakar ni i så fall?

bild:Linnea Seidel

9
Kommentera

Veckans mat- 5 goda kycklingrecept

kycklingbiffar
Hej måndag och hej en helt ny vecka. Jag vet inte hur det är hos er, men jag har en fullspäckad vecka med massor av jobb framför mig  men jag tänker avsluta veckan på allra bästa vis med företagsgala här i Sala på fredag, 30-årsfirande för min svåger och sen bio med mina allra bästa vänner på söndag kväll. Det känns som om det här kommer bli en himla bra vecka faktiskt!
Men nu till det den här bloggen faktiskt ska handla om. Nämligen MAT! Och inte vilken mat som helst! I den här veckans mat hittar ni 5 riktigt smarriga kycklingrecept. Allt från gräddig kycklingpasta till chicken nuggets. Sen avslutas såklart veckan med något riktigt gott också. Så som det ska vara 🙂
Fast först ut är de smarriga kycklingbiffarna jag gjorde förra veckan. Tillsammans med en enkel ajvarsås blev det en riktig höjdare!
 
krämig pasta med kyckling
Vill man lyxa till det lite, ja då är den här krämiga kycklingpastan ett givet val. Jag klarar inte riktigt av vanlig pasta, utan brukar alltid köra på bönpasta. Men det är ju en sak man väljer helt själv 😉
kycklingklubbor
Kycklingklubbor i Crock Pot, vilken himla smidig grej! Har man ingen Crock Pot går de såklart superbra att göra i ugnen också.
kycklinpanna
Snabblagad och enkel mat när den är som bäst. Kycklingpanna med svamp och färskost som i stort sett sköter sig själv. Bästa vardagsmaten!
chicken nuggets
Hemgjorda chicken nuggets, alltså det är ju barnsligt gott. Och de här är en betydligt nyttigare variant än de man köper på snabbmatskedjorna vill jag lova. Och inte är de så krångliga att göra heller då dom tillagas i ugnen. Krispiga små kycklingbitar som sedan doppas i god sås.
 
rulltårta
Avsluta veckan med något riktigt enkelt, men såååå gott! Som en rulltårta med hallon tillexempel.
 
Har du gjort någon matplanering inför veckan? Vad ska ni äta för gott?
 

1
Kommentera

Nutelladagen

hemgjord nutella
Igår var det morotskakans dag och i morgon är det Nutelladagen, alltså vilken vecka 🙂 Eller hur?!
Och söker man på just Nutella hos mig här på bloggen, ja då hittar man en hel drös med recept. Man skulle nästan kunna tro att det är en viss bloggerska som gillar Nutella.
Först ut är är såklart ett recept på hemgjord Nutella. Och vet ni, den här är faktiskt helt fri från vitt socker, endast sötad med lite honung och så smaksatt med en riktigt, riktigt god eko-kakao. Helt galet god om ni frågar mig. Receptet på min hemgjorda Nutella hittar ni här.
nutellabollar
Vad gör man då med sin hemgjorda nutella? Jo förutom att äta direkt ur burken så gör man såklart nutellabollar. My God så goda de är!
nutellacupcakes
Ok, nu lämnar vi de här lite mer nyttigare varianterna på Nutella-recept och gör en smarrig Nutella-Cupcake. Nutella i själva muffinssmeten OCH i frontongen. Ska det vara så ska det. Eller hur 🙂
nutellaochjordgubbssmoothie
Ett lite sådär halvnyttigt recept till klarar ni väl av? Nutella och och fruktsmoothie, vilket underbart sätt att starta dagen på va?!
nyårsglasstårta-1
Sist ut i min Nutella-special är kanske ett av mina absolut mest uppskakade recept i glass-kategorin. Nämligen min glasstårta med Nutella. Men vad finns här att inte gilla? Gudagod nutellaglass, nötkrisp, chokladplattor och färska bär. Man klagar ju inte när man får en sådan här serverad!
Ok, nu tror jag ni har fått inspiration till att klara av Nutelladagen mina fina läsare 🙂
bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera