Veckans mat- 5 enkla fiskrecept för hela familjen

 
lax i ugn
Hur många av er tänker att vi måste bli bättre på att äta fisk? Minst en gång i veckan borde vi ju kunna få till att äta fisk. Hur svårt kan det vara?
Så står man där bland köttbullar och korv och inser att någon fisk blev det inte den här veckan heller.
Många får för sig att barnen inte gillar fisk, det är så tråkigt att laga mat som inte barn äter. Men jag tror grejen är att inte göra en sån stor sak av det. Vi äter fisk minst en gång i veckan (får jag bestämma så äter vi oftare än så). Och vi har alltid gjort det. Om fisk kommer på menyn, säg en gång i månaden -ja då är det klart att barnen kanske rynkar på näsan. Vad är det där för konstigt. Men gör man det bara till en vana så ska ni se att barnen äter.
Mina barn älskar fisk. Helst de enklaste varianterna. Som receptet på laxen här ovan. Det gjorde jag på torskrygg här för någon vecka sedan. Min 5-åring åt som en häst och sa att snälla mamma, kan vi inte äta det här nästa vecka också!! Det värmer gott i mammahjärtat. Första receptet är alltså superenkel lax i ugn med god sås.
torsk med pesto
Och på tal om torskrygg. Det är ju så himla gott att det passar precis lika bra som vardagsmat som till lite festligare tillfällen. Enklare middag än så här får du knappast till. Torskrygg med pesto. Sen gör du en enkel sås på pesto och turkisk yoghurt att ha till. Även detta är en favorit hos barnen.
kokt torsk med äggsås
Det här är ju en av mina favoriter, som jag tyvärr gör lite för sällan. Kokt torsk med äggsås. Vilka barndomsminnen 🙂 Till torsken tycker jag det är supergott att göra blomkålsmos istället för klassisk kokt potatis.
panerad torskrygg
Panerad torsk är inget jag står och gör superofta, om jag ska vara helt ärlig. Men min variant går ändå relativt fort då man inte behöver stå och steka, utan kör fisken i ugnen. En maträtt som alltid går hem hos barnen 🙂
hel laxsida
Mitt sista fisk-tips den här veckan måste bli hel laxsida med romsås och hjortronsås. Kör på grillen eller i ugnen. Mat som räcker till många och är relativt billigt. Jag brukar passa på när mataffären har extrapris på hel laxsida. Det är så gott och otroligt enkel mat att laga till många!
 
citrusdessert
Vi avslutar med ett friskt och gott recept på dessert, perfekt så här i citrustider! En citrusdessert med blåbär, kex och en klick grädde. Perfekt avslut på en god middag!

0
Kommentera

7 sorters kakor- mandelkakor, brysselkex mm

mandelkaka
Dagen de här små söta mandelkakorna bakades sken den där ljuva januarisolen in genom köksfönstret. Den sken som om det var första gången på flera, flera månader. Och kanske var det precis så. Fåglarna kvittrade så jag tror de fick halsont (har nästan inte hört dom sedan dess nämligen..) och ute luktade det som vår. Fast det bara är januari.
 
Jag brukar inte gilla att fotografera i ljus som detta. Helt omöjligt att styra och ändra om. Man får liksom anpassa sig efter hur solen väljer att lysa just den sekunden man trycker till på avtryckaren. Och jag gillar ju det här med att bestämma… Men jag kunde inte låta blir att dras med av den otroligt härliga känslan av att ljuset liksom är på väg tillbaka till oss. Varje år blir jag lika förundrad och lycklig.
mandelkaka
Men nu till kakorna. En lite, kanske i vissas ögon helt oansenlig småkaka. Men jag kan ibland känna att alla mina kanaler fylls av den mer överdådiga desserten efter den andra. Tusentals bilder sveper liksom förbi varje dag, en del spar jag ner för att kolla på senare, en del hittar jag omedelbar inspiration i och en del kollar jag på och inser att tiden till att skapa det där har jag inte. Även fast det är mitt arbete.
När jag matats av bild efter bild på vegan-gluten-dairy-egg-sugar-free eller milkshake de luxe med extra allt gånger tio. Ja då kan jag faktiskt längta efter en hederlig småkaka. Bakad på smör och mjöl. Och lite socker.
mandelkaka
Sen pratade min kollega Mickan om att det borde finnas ett alternativ till semlan (som om det inte redan finns det…) Men ett som inte är en hel måltid, utan något man kan ta till kaffet lite sådär. Så om du en sån här kaka, och har på en klick grädde Mickan, då har du ett alternativ till semlan, fast i småkaksform 🙂
Så jag tog helt enkelt och bakade ett gäng småkakor. Jag brukar välja bort sådant som man ska stå och göra för hand i många olika steg. Jag gillar att baka i långpanna (biskvier i långpanna och vaniljrutor i långpanna, alltså vilken himla bra uppfinning!!). Det ska gå fort och vara enkelt.
Men jag har bestämt mig för att sluta stressa över småsaker. Och tyckte därför det var ett himla bra tillfälle att stå och rulla små småkakor.
Jag tog helt enkelt en vanlig mördeg, rullade till små bollar efter att den fått vila en stund i kylen, plattade till, gjorde en liten grop och fyllde med riven mandelmassa. På med lite hackad mandel och så in i ugnen. En perfekt liten munsbit som gör sig så bra till en kopp kaffe. Kanske hade man kunnat byta ut en del vetemjöl mot mandelmjöl? Någon som vet? Och gillar man inte mandelmassa, ja då kan man ha i en klick sylt, eller varför inte nutella eller jordnötssmör! Alltså måste nog testa med nutella i veckan!
 
Mandelkakor:
200 g mjukt smör
1 äggula
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en smidig deg. Tillsätt ev ett par droppar iskallt vatten om degen är lite smulig. Rulla till två avlånga längder och plasta in. Låt vila i kylen en timme eller så.
Fyllning:
ca 75 g mandelmassa
1-2 msk mjölk
1 dl hackade mandlar
Riv mandelmassan fint och blanda med mjölken. Rör till en slät massa. Fyll en spritspåse med mandelmassan.
 
Tag ut mördegen ur kylen och dela degen i cirka 30 bitar. Forma till bollar och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till dom lätt med handen och gör en fördjupning i varje kaka (jag tog ena änden av en kinapinne som jag snurrade runt lite så jag fick ett lagom stort hål). Fyll varje kaka med mandelmassa. Strö lite hackade mandlar över varje kaka. Grädda i 180 °C i cirka 10-15 minuter. Kakorna ska ha börjat få fin färg under.
Blev du sugen på att baka fler slags småkakor?
Kolla då in mina recept på

2
Kommentera

Oxfilépasta

oxfilepasta

Hej ljuvligt lediga lördag. Idag tänkte jag bjuda er på ett recept som passar perfekt så här löningslördagen i januari, nämligen en rejäl portion med oxfilépasta. Lyxigt men ack så enkelt.

Idag har jag och grabbarna en helt ledig dag med väldigt få planer. Såå skönt. Sebastian är ju i Sälen så det är bara jag och kidsen hemma. Så vi ska bara mysa runt hemma och ha det bra. Ikväll blir det nog en film i soffan för min del när grabbarna lagt sig. När hände det senast liksom?

Men till receptet då. Alltså, det här är perfekt mat när man vill äta något lite roligare och lyxigare, men ändå inte har ork att stå flera timmar i köket. Oxfilépasta passar utmärkt att bjuda på med ett riktigt gott rödvin till.

Vill man göra en vegetarisk variant av det hela är det gott att byta ut oxfilén mot halloumi och köttbuljongen mot grönsaksbuljong. Det blir också en riktgt höjdare!

Oxfilépasta, 4 port:
400 g oxfilé
1 röd lök
200 g färsk svamp
smör att steka i
1 vitlöksklyfta
2 dl köttbuljong
1 dl rött vin
1 msk soja
3 dl grädde
2 dl hackade, färska örter
salt och peppar
rikligt med Parmigiano Reggiano
250 g färsk fettuccine
Putsa oxfilén och skär den i mindre bitar. Bryn den hastigt i en het panna med en klick smör.
Strimla rödlöken och skär ned svampen i mindre bitar. Stek detta i samma stekpanna fast på medelvärme så inget bränns vid. När svampen börjat ge ifrån sig vätska och svamp och lök fått en gyllene färg, tillsätt en klick smör. Pressa eller finhacka vitlöken och låt den steka med. Lägg sedan i de brynta köttet. Slå på köttbuljong, rött vin, soja och grädde. Låt allt koka ihop under cirka 10 minuter tills du fått en tjock, krämig pastasås.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Hacka örter och rör ner cirka hälften av örterna tillsammans med den kokta pastan i såsen. Rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp pastan på ett stort fat. Riv Parmigiano Reggiano och strö den tillsammans med resterande färska örter över pastan.
bild:Linnéa Seidel

18
Kommentera

Semlor

semmelkladdkaka-3
Sverige verkar ha fått någon slags semmelmani just nu. Varianterna på olika slags semlor tar visst aldrig slut. Men lite kul är det allt 🙂
Här på bloggen har jag plockat fram tre olika varianter. Dels en av förra årets snackisar, semmelkladdkaka. Alltså, nu kanske någon blir upprörd, men jag tycker att den här varianten på semla är bra mycket godare än den traditionella semlan. Ingen torr bulle som man måste äta sig igenom för att komma åt det goda i mitten. Nej, ska jag äta något semmelliknande i år, ja då blir det nog en semmelkladdkaka.
semmelrulltårta
Eller kanske den här rulltårtssemlan. Eller semmelrulltårtan, jag vet inte riktigt vad den ska kallas än. Men precis som i fallet med semmelkladdkakan är den superenkel att göra, den räcker till många och blir otroligt god. Ni måste testa!
semla
Men känner ni i alla fall att en semla är ju alltid en semla? Ja men då tycker jag ni ska köra på klassiska semlor. Här har jag gjort dom i miniformat. Lite mer lagom sådär att ta till kaffet. Och är man riktigt sugen kan man äta två!

3
Kommentera

Chiabröd- en variant på filmjölkslimpa

chiabröd
En sak jag verkligen gillar med alla nya dieter och trender, det är alla nya produkter och livsmedel som dyker upp i butikerna. Chiafrön har ju varit riktigt poppis ett par år nu. Ett tag exploderade ju sociala medier av bilder på olika varianter av chiapuding. Nu finns även de små fröna som chiamjöl. Ett helt glutenfritt alternativ som funkar bra att använda i såväl bananpannkakor som filmjölkslimpa.
Jag gjorde ett chiabröd på min påse med chiamjöl, en variant på den klassiska filmjölkslimpan: I limpan hade jag både havregryn och rågflingor, men vill man göra den helt glutenfri kan man hoppa över rågflingorna och ta den mängden havregryn istället. Men jag tycker råg eller dinkel ger en fin smak. Så måste man inte göra ett glutenfritt bröd, så ha gärna i några smakrika gryn.
filmjölkslimpa
I perioder blir jag nästan lite besatt av sesamfrön och strör det på allt. På yoghurten, på lax, på sallad och som här, på en filmjölkslimpa, Men det är ju så gott och blir så fint tycker jag! Har både svarta och vita sesamfrön i två burkar i köket.
Brödet tycker jag blir allra godast om det får vila någon timme innan man äter det. Det hinner liksom sätta sig lite och bli sådär kompakt som man vill att en filmjölkslimpa ska vara.
Filmjölkslimpa med chiamjöl:
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl rågflingor (ersätt med havregryn om du vill ha ett glutenfritt bröd)
200 g chiamjöl
2 msk sesamfrön
2 dl solroskärnor
2 tsk bikarbonat
1 nypa flingsalt
3 msk flytande honung
1 dl russin
ca 5 dl filmjölk
2-4 msk sesamfrön att strö på toppen.
Börja med att blanda havregryn, rågflingor, chiamjöl, sesamfrön, solroskärnor, bikarbonat och salt. Rör om väl. Blanda i honung, russin och fil. Du ska få en kletig smet. Klä en brödform med bakplåtspapper och klicka i smeten. Bred ut ordentligt. Strö svarta och vita sesamfrön på toppen. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen i drygt en timme (kan behöva mer tid, beror mycket på ugnen). Brödet ska ha fått en hård skorpa och inte längre vara kladdigt. Linda in i en handduk och låt svalna helt.
Fler olika varianter på filmjölkslimpa hittar ni här:

Bild:Linnéa Seidel
 

0
Kommentera