Kycklingklubbor

 
kycklingklubbor i crock pot
 
Mat som lagar sig själv, i ugnen eller i min Crock Pot, det är mina absoluta favoriter. Det är bekväma, oftast skapligt enkla recept och det känns liksom vällagat.
Förra veckan testade jag att göra kycklingklubbor i min Crock Pot, jisses så möra och goda de blev. Sen lät jag de bara gå en snabbis på riktigt hög värme högt upp i ugnen för att få till den där fina ytan.
Förbered gärna kycklingen kvällen innan och låt den marinera över natten i kylen. Har man ingen Crock Pot så går det självklart bra att tillaga dom i ugnen från början. Men jag kan tipsa om att köra kycklingen lite längre på lite lägre temperatur. Det vinner den verkligen på! Sen kan man alltid ge den lite extra fin färg på slutet genom att höja värmen rejält.
Jag använde mig av den klassiska och i min mening rätt oslagbara kombinationen av citron, örter och honung. Jag tror aldrig att jag misslyckats med just den kombon. Det blir såå gott!
kycklingklubbor
Jag hade egentligen annat att blogga om idag. Men när jag skulle importera bilderna från gårdagens jobb hittade inte programmet minneskortet. Skaplig panik och ångest man får när man inser att en hel dags jobb kan vara förlorat. Som tur var det inget panikjobb som skulle levereras idag eller så. Men i alla fall. En hel arbetsdag åt skogen. Men om jag har tur kan min kära Sebastian återskapa det som fanns på minneskortet. Vad skulle jag göra utan min fixare som liksom gör allt när jag får strul med tekniska prylar?
Så vi håller tummar och tår för att han kan plocka fram alla bilder. Så ni får något nytt att läsa om här under veckan. Har recept och bilder på både fetaostbiffar, filmjölkslimpa och utsöta småkakor från igår nämligen. Det vill vi inte missa!
 
Men nu till kycklingen. Mina kids gillar verkligen kycklingklubbor. Iallafall den äldsta. Jag brukar vira lite papper eller folie runt om så dom enkelt kan äta och doppa i olika såser och röror utan att bli kladdiga. Sen är det bara att göra en god cole slaw, morötter eller potatis i ugn, eller varför inte en fräsch sallad att ha till och middagen är fixad.
Kycklingklubbor i ugn eller Crock Pot:
900 g kycklingklubbor
saft och skal från 1 eko-citron
1/2 dl olja
2 tsk flytande honung
färska örter (jag hade persilja, men ta de du gillar bäst)
salt & svartpeppar
Tina kycklingklubborna om de varit frysta. Torka av dom med ett papper. Blanda rivet skal och saft från en citron med olja, flytande honung och finhackade, färska örter. Lägg kycklingklubborna i en ugnsform eller i grytan till din Crock Pot. Gnid in dom ordentligt med marinaden. Strö över lite salt och svartpeppar. Låt gärna vila i kylen över natten.
I ugn:
Sätt ugnen på 180 °C och kör kycklingklubborna i drygt en timme. Har de fått dåligt med färg, höj värmen till 250 grader och sätt gallret högt upp. Håll koll så du inte bränner kycklingen. Ca 5-10 minuter brukar vara lagom.
I Crock Pot:
Sätt i grytan i din Crock Pot, sätt timern på läg i ca 6 timmar eller hög i ca 3  timmar. Det beror lite på hur stora kycklingklubbor du har. Ingen vätska behövs då kycklingen ger ifrån sig ganska mycket vätska medan den tillagas.
När kycklingen är helt klar, lägg ut på en plåt och sätt in, högt upp i ugnen på 250 °C i ca 5-10 minuter eller tills de har fått fin färg.
Skyn som blir kan du antingen frysa in och ha som bas nästa gång du gör en kycklinggryta eller använda till sås.
bild:Linnéa Seidel

19
Kommentera

Hemgjord kolasås

kolasås
Idag kom det bara över mig. Ett stort sug efter hemgjord kolasås. Jag vet inte var det kom ifrån, men kände bara att gaaah så gott det vore med glass och kolasås just nu! Kanske var det solen och fåglarnas kvitter som väckte lite vårkänslor, inte vet jag. Men erkänn att en skål med god, välgjord glass och till det hemgjord kolasås skulle sitta riktigt, riktigt fint just nu?
Det får det kanske bli till helgen. Sebastian åker till Sälen på torsdag så jag och grabbarna är ensamma fram till på söndag. Så kanske ska vi mysa till det lite extra och göra egen kolasås och glass till fredagsmyset.. Vi får se.
Varken hemgjord glass eller kolasås är speciellt svårt att göra. Glassen kräver dock att du har en glassmaskin. Har du ingen sådan? Testa då det här livsfarligt goda receptet på glass utan maskin. Men har man en glassmaskin i sin ägo, ja då kan det vara kul att göra äkta gräddglass någon gång ibland. Eller så köper du en bytta god vaniljglass av bra kvalité och satsar allt på den hemgjorda kolasåsen 🙂
Vaniljglass, cirka 4 portioner:
6 äggulor
4 msk strösocker
3 dl mjölk
3 dl grädde
äkta vaniljpulver
Separera äggulorna från vitan och blanda gulorna med socker. Vispa vitt och krämigt.
Blanda mjölk och grädde, låt detta snabbt koka upp och häll det sedan över äggsmeten i en jämn, smal stråle. Vispa hela tiden.
När ägg och mjölk blandats hälls det tillbaka i kastrullen. Ställ på medelvarm platta och låt sjuda tills krämen tjocknar. Rör då i en knivsudd äkta vaniljpulver. Låt svalna innan du har upp smeten i din glassmaskin. Tag fram glassen en stund innan den ska serveras så den hinner mjukna något.
Hemkokt kolasås
1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl grädde
Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull, låt koka upp och sedan småkoka i 5 minuter eller tills den fått en gyllene färg. Tänk på att såsen blir mycket segare när den svalnar, så var inte orolig om den känns för lös. Servera gärna kolasåsen lite ljummen, det är såå gott!
Smaksätt gärna kolasåsen med lakritspulver, någon likör eller en nya flingsalt.
Om det mot all förmodan bli någon kolasås över, förvara den i en burk i kylen.
bild: KatjaK

1
Kommentera

Veckans mat

vegetarisk lasagne
Hej måndag och hej alla nya läsare som hittat hit den sista tiden. Varmt välkomna 🙂
Varje måndag brukar jag lägga upp en matplanering inför veckan. Ibland har jag lite olika teman på matplaneringarna, och ibland blir det bara en varierad, planerad mat-vecka. Som den här veckan. Då hittar ni allt från vego-lasagne, till ugnspannkaka och urgoda kycklingnachos.
Men först ut denna måndag är som sagt en smarrig vegetarisk lasagne. Det finns ju så många olika varianter på vegetarisk lasagne, men jag gör nästan alltid min på keso istället för ostsås. Dels för att det går superfort men så känns det också lite nyttigare. I just den här har jag använt bönpasta, men det går såklart precis lika bra med vanliga lasagneplattor. Gärna färska!
kotlettgryta med svamp
Den här kotlettgrytan med svamp är en riktigt sotfavorit. Men jag funderar på att byta ut fläskköttet mot kyckling nästa gång. Det borde också bli supergott!
lax i ugn
På tal om favoriter .Lax i ugn, under ett lager av färskost. Så enkelt och så gott! Bästa vardagsmaten!!
ugnspannkaka
Ugnspannkaka är en riktig räddare i nöden när ork, energi och råvaror tryter hemma. Peta i rester av korv, potatis, lök, köttbullar, ja i princip vad som helst kan man ju peta i. Eller servera den precis som den är.
kycklingnachos
Äntligen fredag och vad passar bättre än en rejäl omgång nacho? Här är en variant på kycklingnachos som jag har ostgratinerat innan. Så. Himla. Gott!!! Kräver lite förberedelser, men det är det så värt!
pollykladdkaka
Avsluta veckan på topp! Bjud arbetskamrater eller familjen på en riktig höjdare till fredagsfikat, nämligen den kladdigaste av kladdkakor: Pollykladdkakan.
 

0
Kommentera
ANNONS

Underbar kikärtsgryta

kikärtsgryta
Hej alla härliga läsare,
Idag har jag inte bara ett supersmarrigt recept att bjuda på, jag har även en finfin tävling som pågår från idag fredag fram till på söndag
I samarbete med Le Creuset och Bagaren och Kocken har jag nämligen tagit fram ett härligt recept på kikärtsgryta. När man tänker på  grytor är det lätt att man bara gör olika varianter på köttgryta. Men det finns ju så många olika slags vegetariska grytor man kan göra också. Jag tycker just kikärtor är bra att ha i grytor. De håller formen när man kokar dom och de har en lite lagom, nötig smak som gör sig fint ihop med många olika kryddor.
Sen måste jag bara säga att jag är lite smått kär i min nya gryta från Le Creuset. Jag har länge kikat på just en sån här, jag tycker dom är så snygga! Vi har mycket grått i köket så den turkosa färgen på grytan blev så snygg till!
Jag tycker att en riktigt bra gryta, gärna en i gjutjärn är något alla bör ha i sitt kök. Nu har jag två, en lite mindre och min nya som rymmer drygt 4 liter.
 
Kikärtsgryta:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
3 msk curry
1 tsk torkad ingefära
1 tsk torkat citrongräs
1 msk ekologisk grönsaksbuljong (pulver)
2 msk tomatpuré
2 burkar (a 400G) konserverade körsbärstomater
230 g kikärtor (1 burk)
1 msk mango chutney
3 dl extra krämig kokosmjölk
2 msk citronsaft
salt och svartpeppar
färsk persilja
Skala löken och skär ner den i små bitar. Skala och finhacka vitlöken. Stek löken mjuk i en gryta med lite olja i på medelväme. Tärna zucchinin i ganska stora bitar. Låt den fräsa med löken en stund. Tillsätt sedan kryddor och tomatpuré. Fortsätt att steka på medelvärme en stund. Tillsätt sedan körsbärstomater, kikärtor och mango chutney. Låt allt koka upp och småputtra i minst 20 minuter.
Precis innan servering, ha i kokosmjölk och citron och smaka av med salt, peppar och finhackad persilja. Servera med kokt råris och grönsaker.
 
formsett
Men nu till tävlingen! Jag vet att det är många med mig som älskar Le Creusets produkter, därför känns det extra kul att få tävla ut ett superfint formsett från dom! Jag älskar olika ugnsformar och skulle kunna ha hur många som helst hemma!
För att vara med och tävla om ett formsett vill jag att du går in på Bagaren & Kockens sida för Le Creusets formsett och kollar ut vilken färg just du skulle vilja ha. Lämna en kommentar här under med kontaktuppgifter och vilken färg du gillar bäst.
Tävlingen pågår från idag fredag 20/1- söndag 22/1 kl 24.00.
Tävlingen är avslutad!

Vinnaren utses av Linnéas Skafferi och kan ej överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen är ett samarbete mellan Linnéas Skafferi och Bagaren & Kocken.
5
Kommentera

Rulltårtssemla eller semmelrulltårta?


 rulltårtssemla

Idag gästades jag av P4 Västmanland här i mitt kök. Vi kommer sända tillsammans en torsdagsförmiddag i månaden nu under hela våren. Och eftersom det känns som om hela mitt flöde på sociala medier fylls av olika varianter av semlor, vart jag än vänder mig så tyckte jag det passade bra som dagens tema. Det är semmelwrappen från förra året som fortfarande verkar hålla i sig, det är semmelkladdkaka (som ju är såå sjukt gott, min variant hittar ni här), semmelmuffins, ja varenda bakverk verkar man kunna göra om som semla liksom. Så jag tänkte inte vara sämre. Därför tog jag och slängde ihop en rulltårtssemla, eller semmelrulltårta, ja eller vad man nu ska kalla den. Vad tycker ni?
semmelrulltårta

Jag antar att många av de här varianterna av semlor har kommit till helt enkelt för att vi inte orkar/hinner/vill stå och baka klassiska semlor. Det tar ju ändå en stund att göra. En semmelkladdkaka å andra sidan, den tar bara ett par minuter att svänga ihop. Detsamma gäller för den här rulltårtssemlan. Man får känslan av semla, men slipper stå i massa timmar i köket. Eller så försöker vi bara uppfinna hjulet ett par gånger till, inte vet jag. Men en sak vet jag, både semmelkladdkakan och den här rulltårtssemlan är otroligt goda!

rulltårtssemla-9

Jag använde mig av mitt allra bästa rulltårtsrecept, men tillsatte lite kardemumma i smeten för att få den där rätta smaken av semla.

Idag när jag gjorde den här kom jag på att det blev väldigt fin att pudra lite florsocker över den ihoprullade rulltårtan, precis innan man spritsar på lite grädde. Det blev superfint!

Rulltårta:

3 ägg
1 1/1 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1/2 dl mjölk

Fyllning:
200 g mandelmassa
2 dl grädde
1 krm vaniljpulver
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Mortla kardemummakärnorna och blanda i dom. Rör ihop de torra ingredienserna och vänd försiktigt ned dom med hjälp av en slickepott. Tillsätt mjölken och rör till en jämn, klumpfri smet.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt. Grädda mitt i ugnen i 250°C i 5-7 minuter.
Lägg ett nytt bakplåtspapper på köksbänken. Strö lite socker över. Stjälp upp kakan på bakplåtspappret med ovansidan ned.
Lossa försiktigt bakplåtspappret som kakan gräddats på. Lägg plåten upp och ner över kakan och låt svalna något.
Riv undertiden mandelmassan fint. Ha i ett par matskedar ovispad grädde och rör om tills mandelmassan blivit mjuk och krämig. Blanda i vaniljpulvret. Vispa resterande grädde fluffig. Vänd ner nästan all grädde (spar lite till dekoration).
Blanda mandelmassan med grädden. Bred detta över kakan i ett jämnt lager. Rulla ihop till en tight rulle.
Dekorera den färdiga rulltårtan med spritsad grädde, eller servera en klick grädde till varje rulltårtsbit.
bild:Linnéa Seidel
6
Kommentera