Kycklingbiffar

kycklingbiffar
Idag tänkte jag tipsa om ett sånt där superbra vardagsrecept. Nämligen kycklingbiffar. Ibland fastnar man i samma gamla hjulspår som man alltid kör på i, men att bara byta ut de vanliga färsbiffarna mot kycklingbiffar kan ju faktiskt göra att allt känns lite roligare så här en torsdag i februari 🙂
Jag brukar inte köpa mald kycklingfärs, utan köra innerfiléer i matberedaren. Nu blir det säkert godare på mald färs.. Men ofta när jag planerar maten kommer jag på kvällen innan vad jag ska laga till middag kommande dag. Då måste det gå enkelt och snabbt. Så då blir det att jag mixar kycklingen i matberedaren. Och det går hur bra som helst.
Just kyckling smakar ju inte så mycket. Så tänkt på att krydda ordentligt så du får en fin smak på kycklingbiffarna. Färsen blev ganska kletig, så jag tog helt enkelt och bara klickade i den med hjälp av en matsked i stekpannan. Sedan plattade jag till biffarna med handen. När de fått fin färg på båda sidor fick de gå klart i ugnen sen. Å vad jag älskar enkel matlagning!!
 
Kycklingbiffar med ajvarsås:
700 g kyckling
1 röd lök
2 vitlökslkyftor
1 knippe färsk persilja
100 g färskost (gärna smaksatt)
1 ägg
citron
salt & peppar
Torka kycklingen torr med ett hushållspapper. Lägg den i en matberedare med knivarna monterade. Pulsera tills kycklingen är finfördelad. Skala och hacka lök och vitlök grovt. Ha i tillsammans med persiljan. Pulsera ett par gånger till så lök och persilja hackas.
Tag ur knivarna och ha i färskost och ägg. Pressa saften ur citronen och krydda med salt och peppar. Blanda allt väl.
Hetta upp en stekpanna och ha i lite smör. Klicka i färsen och platta till med handen till biffar. Stek på hög värme tills de fått fin färg på båda sidor. Värm ugnen till 200 °C och lät kycklingbiffarna steka klart i ugnen.
Ajvarsås:
2 dl mild ajvar
3 dl turkisk yoghurt
citron
salt
Blanda ajvar och yoghurt, smaksätt med pressad citron och salt.
Till mina kycklingbiffar serverade jag ugnsrostade morötter och en grön, fräsch sallad.
bild:Linnéa Seidel

18
Kommentera

Morotskaka

morotskaka-2
På fredag 3/2 är det morotskakans dag! Jag har sagt det förr, men säger det igen, jag gillar verkligen de här temadagarna. Man får ju liksom en liten extra anledning att fira mitt i vardagen. Mer vardagslyx helt enkelt. Livet vore så trist om man inte fick ta tillfället i akt då och då dricka ett glas bubbel bara för att allt är underbart, eller ta en bit morotskaka när det är morotskakans dag!
Det finns verkligen så många varianter av morotskaka, men här har ni en klassisk kaka med de karaktäristiska smakerna från just morot, kanel och ingefära.
I de flesta morotskakor ska det vara någon form av olja. Men se till att ta en neutral sort, annars blir morotskakan inte god! (been there, done that!)..
morotskaka-3
Hur morotskakan ser ut kan ju varieras i det oändliga. Antingen gör man den lite lägre och har ett lager frosting på toppen, eller som här då jag tagit en mindre form vilket gav en mindre men högre kaka. Sedan har jag delat den och haft forsling även emellan. Det blir lite lyxigare och mer festligt då tycker jag!
Jag har en form som är 15 cm i diameter som är perfekt att  ha till tårtor som dessa. Då får man till en mindre, men högre tårta.
morotskaka
Så, se nu till att baka en morotskaka till morotskakans dag nu på fredag. Ha till fredagsmyset hemma eller bjud alla på jobbet. Det blir garanterat uppskattat!
Morotskaka:
3 ägg
3 dl strösocker
4 dl mjöl
1/2 tsk vaniljpulver
4 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
2 1/2 dl neutral olja (solrosolja, rapsolja )
4 1/2 dl finrivna morötter
Frosting:
200 g philadelphiaost
100 g rumsvarmt smör
skal från 1 ekologisk lime
ca 5 dl florsocker
dekoration:
hackade hasselnötter
färska blåbär
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en skål för sig. Vänd försiktigt i dom i äggsmeten. Tillsätt olja och rivna morötter. Blanda till en jämn smet. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 °C i cirka 40 minuter eller tills kakan är helt klar.
Se till att smöret är riktigt rumsvarmt, annars kommer de bli klumpar i din forsting.
Vispa philadelphiaost och rumsvarmt smör mjukt. Riv skalet från en ekologisk lime och ha i det. Tillsätt florsockret, lite i taget tills du får en len frosting.
 
Låt kakan svalna och bred din frosting på kakan. Dekorera med hackade hasselnötter och bär. Eller dela den längs med på mitten. Lägg ett lager frosting på den undre bottnen. Lägg på nästa och bred ett tunt lager runt om hela kakan. Låt vila i kylen minst en timme. Bred sedan ett sista lager frosting runt kakan. Dekorera med hackade hasselnötter och blåbär.
Låt gärna kakan vila en stund innan den äts.
Ska ni fira morotskakans dag? I så fall, på vilket sätt?
bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera
ANNONS

Förbereda picknick med Polarbröd Sund & God Vete

polarbröd
Detta inlägg är ett samarbete med Polarbröd.
Finns det ett slags bröd mina barn tycker om så är det Polarbröd. Allra helst den klassiska rågkakan. Ni vet en avlång rund förpackning med massor av bröd. När jag var barn kallade vi dom alltid för tubmacka.
Jag har ett par gånger försökt köpa hem annat bröd, dels för att det är kul att testa nytt. Men också för att dom äter brödet på förskolan, så lite variation kan ju inte skada har jag tänkt.
Men varje gång jag köp hem andra sorters bröd till helgen blir det sura miner. Dom vill ha sitt Polarbröd. Punkt!
polarbröd
Så gissa om jag blev glad när jag fick höra att det skulle lanseras ett nytt slags Polarbröd. Sund & God Vete heter det nya brödet. Det har precis samma goda smak, men är bakat på surdeg, har lägre sockerhalt, mer protein och mer fibrer. Precis sådant som man som förälder tittar efter när man väljer vad barnen ska få äta!
polarbröd
Här hemma har som sagt brödet en väldigt självklar plats på frukostbordet, men jag tycker också att det är ett utmärkt bröd att ta med på picknick. Det håller formen och klarar sig utan problem ett par timmar i en picknick-låda utan att tappa tuggmotstånd och bli sladdrigt.
polarbröd
Så vi dukade fram goda pålägg och började förbereda vår picknick. Jag själv är otroligt svag för leverpastejssmörgåsar. Alltså, det är ju såå gott! Eller varför inte köttbullar och rödbetssallad? En annan riktig favorit.
Men jag känner mina barn. Dom vill ha det enkla. Själv tycker jag man kan passa på att lyxa till det lite när man ska på picknick, men barnen brukar i de allra flesta fall välja de enkla smörgåsarna med bara grönsaker eller kanske lite ost/skinka på. Därför tycker jag det är så himla bra att låta barnen vara med och göra i ordning sina egna smörgåsar. Då får de bestämma helt själva och alla blir nöjda och glada 🙂
polarbröd
Här kommer några olika varianter på goda picknicksmörgåsar:

  • köttbullar/vegobullar och rödbetssallad
  • salami/brie (perfekt att göra varma hemma som extra gott mellis eller istället för varma smörgåsar)
  • potatissallad/rostbiff
  • humus/smulad fetaost/gröna blad
  • klassisk ost/skinka/gurka- kan aldrig bli fel och barnens stora favorit
  • falsk ägg och räkmacka (skivat kokt ägg med räkost)-min helgfavorit!
  • härligt grön avokado och krassesmörgås

polarbröd
Mycket nöjda grabbar som fått vara med och välja pålägg och sedan göra i ordning sina egna smörgåsar. Allt läggs i bästa picknickburken och snart är vi redo för nya äventyr!
Men såklart måste den klassiska varma chokladen kokas först.
Varm choklad:
4 dl mjölk
3 tsk strösocker
4 tsk kakao
Häll upp mjölken i en kastrull, tillsätt socker och kakao. Värm under omrörning tills allt socker smält och kakaon blandats med den varma mjölken. Häll upp den heta chokladen i termos.
Nu är vi redo för utflykt!
polarbröd
Vill ni också få chansen att testa Polarbröd Sund & God Vete? Klicka er då in på Polarbröds hemsida där ni kan spela MACKMAN, spelet där du har stor chans att vinna brödcheckar som du enkelt får hem i din brevlåda.
 
Inlägget är ett samarbete med Polarbröd.
Bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Veckans mat- 5 enkla fiskrecept för hela familjen

 
lax i ugn
Hur många av er tänker att vi måste bli bättre på att äta fisk? Minst en gång i veckan borde vi ju kunna få till att äta fisk. Hur svårt kan det vara?
Så står man där bland köttbullar och korv och inser att någon fisk blev det inte den här veckan heller.
Många får för sig att barnen inte gillar fisk, det är så tråkigt att laga mat som inte barn äter. Men jag tror grejen är att inte göra en sån stor sak av det. Vi äter fisk minst en gång i veckan (får jag bestämma så äter vi oftare än så). Och vi har alltid gjort det. Om fisk kommer på menyn, säg en gång i månaden -ja då är det klart att barnen kanske rynkar på näsan. Vad är det där för konstigt. Men gör man det bara till en vana så ska ni se att barnen äter.
Mina barn älskar fisk. Helst de enklaste varianterna. Som receptet på laxen här ovan. Det gjorde jag på torskrygg här för någon vecka sedan. Min 5-åring åt som en häst och sa att snälla mamma, kan vi inte äta det här nästa vecka också!! Det värmer gott i mammahjärtat. Första receptet är alltså superenkel lax i ugn med god sås.
torsk med pesto
Och på tal om torskrygg. Det är ju så himla gott att det passar precis lika bra som vardagsmat som till lite festligare tillfällen. Enklare middag än så här får du knappast till. Torskrygg med pesto. Sen gör du en enkel sås på pesto och turkisk yoghurt att ha till. Även detta är en favorit hos barnen.
kokt torsk med äggsås
Det här är ju en av mina favoriter, som jag tyvärr gör lite för sällan. Kokt torsk med äggsås. Vilka barndomsminnen 🙂 Till torsken tycker jag det är supergott att göra blomkålsmos istället för klassisk kokt potatis.
panerad torskrygg
Panerad torsk är inget jag står och gör superofta, om jag ska vara helt ärlig. Men min variant går ändå relativt fort då man inte behöver stå och steka, utan kör fisken i ugnen. En maträtt som alltid går hem hos barnen 🙂
hel laxsida
Mitt sista fisk-tips den här veckan måste bli hel laxsida med romsås och hjortronsås. Kör på grillen eller i ugnen. Mat som räcker till många och är relativt billigt. Jag brukar passa på när mataffären har extrapris på hel laxsida. Det är så gott och otroligt enkel mat att laga till många!
 
citrusdessert
Vi avslutar med ett friskt och gott recept på dessert, perfekt så här i citrustider! En citrusdessert med blåbär, kex och en klick grädde. Perfekt avslut på en god middag!

0
Kommentera

7 sorters kakor- mandelkakor, brysselkex mm

mandelkaka
Dagen de här små söta mandelkakorna bakades sken den där ljuva januarisolen in genom köksfönstret. Den sken som om det var första gången på flera, flera månader. Och kanske var det precis så. Fåglarna kvittrade så jag tror de fick halsont (har nästan inte hört dom sedan dess nämligen..) och ute luktade det som vår. Fast det bara är januari.
 
Jag brukar inte gilla att fotografera i ljus som detta. Helt omöjligt att styra och ändra om. Man får liksom anpassa sig efter hur solen väljer att lysa just den sekunden man trycker till på avtryckaren. Och jag gillar ju det här med att bestämma… Men jag kunde inte låta blir att dras med av den otroligt härliga känslan av att ljuset liksom är på väg tillbaka till oss. Varje år blir jag lika förundrad och lycklig.
mandelkaka
Men nu till kakorna. En lite, kanske i vissas ögon helt oansenlig småkaka. Men jag kan ibland känna att alla mina kanaler fylls av den mer överdådiga desserten efter den andra. Tusentals bilder sveper liksom förbi varje dag, en del spar jag ner för att kolla på senare, en del hittar jag omedelbar inspiration i och en del kollar jag på och inser att tiden till att skapa det där har jag inte. Även fast det är mitt arbete.
När jag matats av bild efter bild på vegan-gluten-dairy-egg-sugar-free eller milkshake de luxe med extra allt gånger tio. Ja då kan jag faktiskt längta efter en hederlig småkaka. Bakad på smör och mjöl. Och lite socker.
mandelkaka
Sen pratade min kollega Mickan om att det borde finnas ett alternativ till semlan (som om det inte redan finns det…) Men ett som inte är en hel måltid, utan något man kan ta till kaffet lite sådär. Så om du en sån här kaka, och har på en klick grädde Mickan, då har du ett alternativ till semlan, fast i småkaksform 🙂
Så jag tog helt enkelt och bakade ett gäng småkakor. Jag brukar välja bort sådant som man ska stå och göra för hand i många olika steg. Jag gillar att baka i långpanna (biskvier i långpanna och vaniljrutor i långpanna, alltså vilken himla bra uppfinning!!). Det ska gå fort och vara enkelt.
Men jag har bestämt mig för att sluta stressa över småsaker. Och tyckte därför det var ett himla bra tillfälle att stå och rulla små småkakor.
Jag tog helt enkelt en vanlig mördeg, rullade till små bollar efter att den fått vila en stund i kylen, plattade till, gjorde en liten grop och fyllde med riven mandelmassa. På med lite hackad mandel och så in i ugnen. En perfekt liten munsbit som gör sig så bra till en kopp kaffe. Kanske hade man kunnat byta ut en del vetemjöl mot mandelmjöl? Någon som vet? Och gillar man inte mandelmassa, ja då kan man ha i en klick sylt, eller varför inte nutella eller jordnötssmör! Alltså måste nog testa med nutella i veckan!
 
Mandelkakor:
200 g mjukt smör
1 äggula
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en smidig deg. Tillsätt ev ett par droppar iskallt vatten om degen är lite smulig. Rulla till två avlånga längder och plasta in. Låt vila i kylen en timme eller så.
Fyllning:
ca 75 g mandelmassa
1-2 msk mjölk
1 dl hackade mandlar
Riv mandelmassan fint och blanda med mjölken. Rör till en slät massa. Fyll en spritspåse med mandelmassan.
 
Tag ut mördegen ur kylen och dela degen i cirka 30 bitar. Forma till bollar och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till dom lätt med handen och gör en fördjupning i varje kaka (jag tog ena änden av en kinapinne som jag snurrade runt lite så jag fick ett lagom stort hål). Fyll varje kaka med mandelmassa. Strö lite hackade mandlar över varje kaka. Grädda i 180 °C i cirka 10-15 minuter. Kakorna ska ha börjat få fin färg under.
Blev du sugen på att baka fler slags småkakor?
Kolla då in mina recept på

2
Kommentera