Veckans mat

vegetarisk lasagne
Hej måndag och hej alla nya läsare som hittat hit den sista tiden. Varmt välkomna 🙂
Varje måndag brukar jag lägga upp en matplanering inför veckan. Ibland har jag lite olika teman på matplaneringarna, och ibland blir det bara en varierad, planerad mat-vecka. Som den här veckan. Då hittar ni allt från vego-lasagne, till ugnspannkaka och urgoda kycklingnachos.
Men först ut denna måndag är som sagt en smarrig vegetarisk lasagne. Det finns ju så många olika varianter på vegetarisk lasagne, men jag gör nästan alltid min på keso istället för ostsås. Dels för att det går superfort men så känns det också lite nyttigare. I just den här har jag använt bönpasta, men det går såklart precis lika bra med vanliga lasagneplattor. Gärna färska!
kotlettgryta med svamp
Den här kotlettgrytan med svamp är en riktigt sotfavorit. Men jag funderar på att byta ut fläskköttet mot kyckling nästa gång. Det borde också bli supergott!
lax i ugn
På tal om favoriter .Lax i ugn, under ett lager av färskost. Så enkelt och så gott! Bästa vardagsmaten!!
ugnspannkaka
Ugnspannkaka är en riktig räddare i nöden när ork, energi och råvaror tryter hemma. Peta i rester av korv, potatis, lök, köttbullar, ja i princip vad som helst kan man ju peta i. Eller servera den precis som den är.
kycklingnachos
Äntligen fredag och vad passar bättre än en rejäl omgång nacho? Här är en variant på kycklingnachos som jag har ostgratinerat innan. Så. Himla. Gott!!! Kräver lite förberedelser, men det är det så värt!
pollykladdkaka
Avsluta veckan på topp! Bjud arbetskamrater eller familjen på en riktig höjdare till fredagsfikat, nämligen den kladdigaste av kladdkakor: Pollykladdkakan.
 

0
Kommentera
ANNONS

Underbar kikärtsgryta

kikärtsgryta
Hej alla härliga läsare,
Idag har jag inte bara ett supersmarrigt recept att bjuda på, jag har även en finfin tävling som pågår från idag fredag fram till på söndag
I samarbete med Le Creuset och Bagaren och Kocken har jag nämligen tagit fram ett härligt recept på kikärtsgryta. När man tänker på  grytor är det lätt att man bara gör olika varianter på köttgryta. Men det finns ju så många olika slags vegetariska grytor man kan göra också. Jag tycker just kikärtor är bra att ha i grytor. De håller formen när man kokar dom och de har en lite lagom, nötig smak som gör sig fint ihop med många olika kryddor.
Sen måste jag bara säga att jag är lite smått kär i min nya gryta från Le Creuset. Jag har länge kikat på just en sån här, jag tycker dom är så snygga! Vi har mycket grått i köket så den turkosa färgen på grytan blev så snygg till!
Jag tycker att en riktigt bra gryta, gärna en i gjutjärn är något alla bör ha i sitt kök. Nu har jag två, en lite mindre och min nya som rymmer drygt 4 liter.
 
Kikärtsgryta:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
3 msk curry
1 tsk torkad ingefära
1 tsk torkat citrongräs
1 msk ekologisk grönsaksbuljong (pulver)
2 msk tomatpuré
2 burkar (a 400G) konserverade körsbärstomater
230 g kikärtor (1 burk)
1 msk mango chutney
3 dl extra krämig kokosmjölk
2 msk citronsaft
salt och svartpeppar
färsk persilja
Skala löken och skär ner den i små bitar. Skala och finhacka vitlöken. Stek löken mjuk i en gryta med lite olja i på medelväme. Tärna zucchinin i ganska stora bitar. Låt den fräsa med löken en stund. Tillsätt sedan kryddor och tomatpuré. Fortsätt att steka på medelvärme en stund. Tillsätt sedan körsbärstomater, kikärtor och mango chutney. Låt allt koka upp och småputtra i minst 20 minuter.
Precis innan servering, ha i kokosmjölk och citron och smaka av med salt, peppar och finhackad persilja. Servera med kokt råris och grönsaker.
 
formsett
Men nu till tävlingen! Jag vet att det är många med mig som älskar Le Creusets produkter, därför känns det extra kul att få tävla ut ett superfint formsett från dom! Jag älskar olika ugnsformar och skulle kunna ha hur många som helst hemma!
För att vara med och tävla om ett formsett vill jag att du går in på Bagaren & Kockens sida för Le Creusets formsett och kollar ut vilken färg just du skulle vilja ha. Lämna en kommentar här under med kontaktuppgifter och vilken färg du gillar bäst.
Tävlingen pågår från idag fredag 20/1- söndag 22/1 kl 24.00.
Tävlingen är avslutad!

Vinnaren utses av Linnéas Skafferi och kan ej överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen är ett samarbete mellan Linnéas Skafferi och Bagaren & Kocken.
5
Kommentera

Rulltårtssemla eller semmelrulltårta?


 rulltårtssemla

Idag gästades jag av P4 Västmanland här i mitt kök. Vi kommer sända tillsammans en torsdagsförmiddag i månaden nu under hela våren. Och eftersom det känns som om hela mitt flöde på sociala medier fylls av olika varianter av semlor, vart jag än vänder mig så tyckte jag det passade bra som dagens tema. Det är semmelwrappen från förra året som fortfarande verkar hålla i sig, det är semmelkladdkaka (som ju är såå sjukt gott, min variant hittar ni här), semmelmuffins, ja varenda bakverk verkar man kunna göra om som semla liksom. Så jag tänkte inte vara sämre. Därför tog jag och slängde ihop en rulltårtssemla, eller semmelrulltårta, ja eller vad man nu ska kalla den. Vad tycker ni?
semmelrulltårta

Jag antar att många av de här varianterna av semlor har kommit till helt enkelt för att vi inte orkar/hinner/vill stå och baka klassiska semlor. Det tar ju ändå en stund att göra. En semmelkladdkaka å andra sidan, den tar bara ett par minuter att svänga ihop. Detsamma gäller för den här rulltårtssemlan. Man får känslan av semla, men slipper stå i massa timmar i köket. Eller så försöker vi bara uppfinna hjulet ett par gånger till, inte vet jag. Men en sak vet jag, både semmelkladdkakan och den här rulltårtssemlan är otroligt goda!

rulltårtssemla-9

Jag använde mig av mitt allra bästa rulltårtsrecept, men tillsatte lite kardemumma i smeten för att få den där rätta smaken av semla.

Idag när jag gjorde den här kom jag på att det blev väldigt fin att pudra lite florsocker över den ihoprullade rulltårtan, precis innan man spritsar på lite grädde. Det blev superfint!

Rulltårta:

3 ägg
1 1/1 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1/2 dl mjölk

Fyllning:
200 g mandelmassa
2 dl grädde
1 krm vaniljpulver
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Mortla kardemummakärnorna och blanda i dom. Rör ihop de torra ingredienserna och vänd försiktigt ned dom med hjälp av en slickepott. Tillsätt mjölken och rör till en jämn, klumpfri smet.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt. Grädda mitt i ugnen i 250°C i 5-7 minuter.
Lägg ett nytt bakplåtspapper på köksbänken. Strö lite socker över. Stjälp upp kakan på bakplåtspappret med ovansidan ned.
Lossa försiktigt bakplåtspappret som kakan gräddats på. Lägg plåten upp och ner över kakan och låt svalna något.
Riv undertiden mandelmassan fint. Ha i ett par matskedar ovispad grädde och rör om tills mandelmassan blivit mjuk och krämig. Blanda i vaniljpulvret. Vispa resterande grädde fluffig. Vänd ner nästan all grädde (spar lite till dekoration).
Blanda mandelmassan med grädden. Bred detta över kakan i ett jämnt lager. Rulla ihop till en tight rulle.
Dekorera den färdiga rulltårtan med spritsad grädde, eller servera en klick grädde till varje rulltårtsbit.
bild:Linnéa Seidel
6
Kommentera

Ägg i muffinsplåt

agg-5
Idag tänkte jag tipsa om ett himla bra sätt att servera ägg på, nämligen genom att ugnsbaka dom i en muffinsplåt.
För många är ägg ett baslivsmedel som man äter nästan varje dag, men ibland kan man tröttna på klassiskt kokt ägg eller äggröra, då är det här ett himla bra alternativ.
Äggen blir otroligt vackra och gör sig precis lika bra på en lite lyxigare frukost som till brunchen,  som mellanmål eller på en härlig buffé. Jag tycker nog de är allra godast varma, men går helt klart att äta kalla också. På bilden kan gulan nästan se lite rinnig ut, men den är perfekt tillagad och har bara en glansig och fin yta.
agg-6
Allt du behöver för att lyckas med dessa är en muffinsplåt och lite härliga ingredienser. Jag tog skivad kalkon att lägga i botten och den formar själva skålen som ägget sedan knäcks i. Sedan tog jag i lite riven ost för att vi hade det över i kylen. Men jag tror att en klick smaksatt färskost eller lite keso också skulle blir riktigt gott.
Ägg i muffinsplåt 6 st:
6 skivor skinka eller kalkon
6 msk riven ost/keso/färskost
6 stora, ekologiska ägg
salt & peppar
färska örter
Fördela skinka/kalkon i muffinsplåten så dom bildar en liten skål. Klicka i ost/färskost/keso. Knäck i ett ägg i varje skål. Försök att inte ha sönder gulan, det blir finare så. Krydda med salt och peppar. Ugnsbaka äggen i 200°C i 15-20 minuter (det beror lite på hur stora ägg du har).
Tag ut plåten ur ugnen och låt svalna något. Pilla försiktigt med en kniv runt om varje äggskål, ifall lite av ägget runnit ut och skålen fastnat. Lyft ur och lägg upp på ett fat. Klipp över lite färska örter och eventuellt lite mer salt & peppar.
Ät som dom är eller servera med en härlig sallad.
bild:Linnéa Seidel

10
Kommentera

Hallongröt

hallongrot-2
 
Som jag skrivit tidigare, jag älskar verkligen frukost!! Om man har bra om tid så är det ju helt underbart att få sitta i lugn och ro, äta gott  och få en fin start på dagen. Så idag blev det hallongröt 🙂
Idag jobbar jag hemifrån och då brukar jag alltid lyxa till det och ta 20 minuter och sitta ner i lugnet här hemma och äta. Har jag inte en superstressig dag brukar jag unna mig att slösurfa runt på nätet och bara ha en liten lugn stund. Idag satt och jag redigerade bilder, men det är ju himla kul det med. Så klagar absolut inte.
De sista veckorna har jag ätit mycket yoghurt, så i morse var jag så sugen på gröt.
hallongrot-3
 
Den här tiden på året är det så himla gott med citrusfrukter. Jag älskar allt från grape till clementiner och apelsiner. Brukar köpa hem lite av allt, perfekt att äta till frukost eller på kvällen till en kopp te. Eller göra en härlig fruktsallad med olika citrusfrukter att äta till mellanmål. MUMS!hallongrot-4
Ganska ofta blir det helt vanlig havregrynsgröt här hemma. Enkelt och gott. Men i morse kände jag för något mer färgglatt. Så då fick det bli hallongröt idag. Så gott och så himla vackert! Gröten får fin smak från hallonen och sen hade jag några skivor banan och blåbär till för sötma och sen strödde jag lite pumpakärnor över. Så gott! Hade lätt kunnat äta två skålar om jag nu inte hade blivit proppmätt!
hallongrot-5 Jag älskar de olika färgerna blodapelsin har. Allt från mörkaste blodrött till bara apelsinorange med några stråk av rött. Så otroligt vackert!
hallongrot
 
Jag tog mitt helt vanliga recept på havregrynsgröt och tillsatte bara hallon och lite vaniljpulver.
Hallongröt, 1 portion:
1 dl havregryn
ca 1 dl vatten
1 dl hallon
1 krm vaniljpulver
Blanda havregryn, vatten, hallon och vanilj i en kastrull. Koka upp och låt koka tills gröten tjocknat och havregrynen mjuknat. Tillsätt ev mer vatten om gröten blir för tjock (det beror lite på hur mycket vätska som finns i hallonen).
Servera med färsk frukt och valfri mjölk. Jag brukar alltid ha havremjölk. Så gott till havregrynsgröt!!
bild: Linnéa Seidel

8
Kommentera