Frukost

kesofrukost-3
Då var första dagen för 2017 här då jag får stöka runt i köket med kameran i högsta hugg. Det är fina dagar när man får arbeta i helt lugn och ro, ibland kommer jag på att jag inte pratat med någon på kanske 5 timmar. Inte ens hunden. Det är liksom nästan lite meditativt att arbeta av uppdrag efter uppdrag. Och när arbetsdagen är slut känner man sig så nöjd. Att man verkligen fått något gjort!
En annan fin sak med dagar som dessa är att jag kan fotografera min frukost 🙂 Jag äter oftast frukost på stående fot i köket, i bilen eller på jobbet. Och det brukar inte vara någon inspirerande historia för ögat. Men de dagar jag arbetar hemifrån med att fotografera, ja då är det så kul att få göra sig en fin frukost!
 
kesofrukost
 
Jag älskar verkligen frukost och tycker det är en riktig lyx jag gärna unnar mig att göra en god frukost. Jag tänder gärna ljus och dukar fint när vi har tid. Jag hoppas det kan ge barnen en fin inställning till att äta just frukost. Att den kan vara mysigt och får ta tid.
Vi har medvetet låtit barnen börja så pass tidigt på morgonen att de kan äta frukost där. Då slipper vi stressa här hemma med det. Istället får de i lugn och ro börja dagen på förskolan med att sitta ner med sina kompisar och fröknar och äta utan stress.
På helgen sitter vi gärna länge och äter frukost, det får liksom ta sin tid. Jag hatar att skynda på barnen när dom äter. Det känns som en typisk grej som gör att man får en dålig relation till mat över lag. Att äta frukost, lunch och middag ska vara mysigt, för alla!
Har ni några fina rutiner kring maten?
 
kesofrukost-2
Det här är en av mina absoluta favoritfrukostar just nu. Keso blandat med naturell yoghurt och så varma bär på det. Allt toppas med pumpakärnor eller hackade nötter. Så gott och en riktigt bra start på dagen!
En grov, osötad smörgås till det och man har fått i sig en fin balans av kolhydrater, protein och fett. Är man riktigt hungrig så kan man lägga till ett kokt ägg också. Då åker proteinintaget upp lite också, vilket inte är någon nackdel alls.
Jag kan tycka att det är svårt att få i sig en proteinrik frukost om man inte tillsätter ägg. Har du något bra tips?
 
Keso och yoghurt med varma bär, 1 port:
1 dl naturell yoghurt (valfri fetthalt)
3 msk keso
1 krm vaniljpulver
1 dl blandade bär (jag tog hallon och blåbär)
1 näve pumpakärnor
Blanda keso, yoghurt och vanilj. Värm bären och häll det över yoghurten. Strö pumpakärnor över och ät direkt.
 
 
bild:;Linnéa Seidel

4
Kommentera

Veckans mat

kikärtsgryta
Hej måndag och för mig första riktiga arbetsveckan efter jul och nyår. Och vad passar bättre att starta veckan med än en planering inför veckans mat?
Gårdagen gick åt att förbereda inför veckan. Para ihop, vad det kändes som hundratals Angry Birds- strumpor, vika små pojkkalsonger,  tvätta massor med kläder, hänga strumpor, byxor med trasiga knän och en och annan t-shirt. Se till att det kändes skapligt undanstädat i huset. Förbereda min frukost, plocka i ordning dator och datorväska. Sen somna i soffan.
Så i morse fick jag väcka två små pojkar som sen glatt skuttade in på förskolan och verkade tycka det var himla skönt att vara tillbaka. Själv stod jag där i hallen och kände att vi haft ett sånt fint jullov och att det gärna kunnat få fortsätta ett par dagar till. Men utan att man vet ordet av så är det ju snart dags att åka och hämta dom igen.
Så även om jullovet har varit helt fantastiskt (barnen fattade äntligen grejen med sovmorgon!!!), så verkar vi alla ändå tycka att det är helt ok att vardagen är här igen.
Veckans mat tänkte jag den här veckan  får bli en typisk matvecka hemma hos oss. Hur brukar era matveckor se ut?
Vi startar den här veckan med en supergod kikärtsgryta, gör den gärna dagen innan. Dels för att den tar en stund att göra, men också för att den blir godare om den få stå till sig över natten. Jag gjorde den här grytan i min Crock-Pot, men det går såklart bra att även göra den i en vanlig gryta på spisen.
kycklinpanna
Recept på enkla kycklingrätter kan man aldrig få för många av. Den här kycklingpannan går fort att göra och innehåller inte alls så många ingredienser. Helt klart ett perfekt recept en helt vanlig vardag.
fisk i ugn med skagenröra
Vi äter fisk minst en gång i veckan. Jag älskar fisk och skulle utan problem kunna äta det 3 gånger i veckan. Sebastian brukar kunna fråga hur ofta jag kan äta lax utan att tröttna på det egentligen 🙂
Så här mitt i veckan gillar jag olika varianter av fisk i ugn. Som den här enkla fisken med skagenröra. Enkelt och gott!
vegetarisk lasagne
Lasagne är också en himla fin vardagsfavorit. Den här varianten är vegetarisk och istället för vit sås är den gjord på keso. Lite nyttigare, enklare och fantastiskt gott. Jag använder alltid keso när jag gör vegetarisk lasagne, ett bra sätt att få upp proteininnehållet.
mozzarellaburgare
Avsluta veckan på topp med hemgjorda mozzarellaburgare! En storfavorit hos alla i familjen som passar lika bra sommar som vinter.
 
mintkrokantmuffins
De här mintkrokantmuffinsarna brukade min granne baka när vi var hemma och mammalediga samtidigt. Helt livsfarligt goda!
Gör ett gäng och stoppa i frysen, de går utmärkt att tina i micron.
 

1
Kommentera

Krämig kycklingpasta

krämig pasta med kyckling
 
Hej i vintersverige!
 
Vilken vinter det blev här! Natten till igår hade vi -22 här. Kallt som bara den och det har kommit en hel del snö. Nu har kylan släppt taget och det är lite mer normala temperaturer ute. Fint för alla barn som njuter av de sista dagarna på jullovet!
 
Idag tänkte jag tipsa om ett superenkelt, och sååå gott recept! En riktigt krämig kycklingpasta med soltorkade tomater. Den går superfort att göra och passar utmärkt att äta en lördag som denna. Vilken slags pasta man serverar till är ju en smaksak. Vi äter oftast bönpasta av något slag. Men ska man ha vanlig pasta till skulle jag absolut koka färsk pasta. Det blir så mycket godare!
 
Krämig pasta med kyckling och soltorkade tomater:
700 g kyckling
1 lök
1 vitlök
1 burk (ca 200 g)soltorkade tomater
1 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
3 dl grädde
1 påse (65 g) babyspenat
salt & svartpeppar
4 portioner valfri pasta
riven parmesan
oliver
Skär kycklingen i strimlor. Bryn den i en stekpanna i en klick smör. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt dom steka med kycklingen. Strimla de soltorkade tomaterna och rör i dom tillsammans med kycklingfond och vitt vin. Reducera vätskan tills du har cirka hälften kvar. Tillsätt då grädde och låt koka samman till en tjock sås. Ha tillsist i spenaten. Smaka av med salt och svartpeppar.
Koka pastan enligt anvisningarna och rör i den i såsen. Riv rikligt med parmesan över och lägg på några oliver. Servera direkt!
Enklare lördagsmiddag får man leta efter!
Vad äter ni denna första lördag i januari?
bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera

14 tips på hur du gör för att spara in pengar på maten i Januari

köttfärssoppa-2

(recept på köttfärssoppa hittar ni här)

Januari är här, enligt många är det årets fattigaste månad. Hur ska vi då överleva tills nästa lön? Ja ett bra tips är ju att se över dina matvanor. Där kan många tusenlappar sparas, varje månad!
Äter du ute ofta på lunchen? Hur många gånger i veckan köper ni hämtmat? Hur mycket halv och helfabrikat äter ni? Småhandlar du fler gånger i veckan?
Börjar man räkna på det så kan man utan problem äta lunch för 400kr i veckan, det är ca 1600 kr på en månad. Som bara läggs på lunchen.
Därför slår jag i januari (och alla andra månader också såklart) ett extra slag för matlådan! Det är ett så himla enkelt och konkret sätt att spara in pengar.
linssoppa

(recept på linssoppa hittar ni här)

När man nu står och ska planera sina middagar och matlådor, så finns det även där ett par saker man kan tänka på:

  • Byt ut en eller ett par rätter i veckan mot vegetariska alternativ.
  • Linser och bönor är ofta rätt billigt, men att köpa konserver är både dåligt för miljön och det blir betydligt dyrare. Torkade linser och bönor som du själv blötlägger spar både pengar och miljö.
  • Vill du äta kött? Håll koll på matbutikernas extraerbjudande. Min matbutik har varje vecka något slags kött (svenskt såklart!) till riktigt bra pris. Passa på att köp ett extra kilo köttfärs när den är billig och lägg i frysen.
  • Billigt blir inte alltid billigast i slutändan. 5 kronors snabbnudlar verkar ju som en bra idé om plånboken ekar tom. Men hur länge håller du dig mätt? Hur många timmar (minuter?) tar det innan du vill stoppa i dig något mer? Helt plötsligt blev inte de där superbilliga nudlarna så billiga om du måste springa och köpa ett par chokladkakor för att dämpa sötsuget som kommer som ett brev på posten.
  • Ta en dag och laga någon extra rätt du kan frysa in. Då behöver du inte panikhandla dyr lunch eller mat efter jobbet när du är hungrig och stressad.

soppa

(recept på grönsakssoppa hittar ni här)

  • Handla råvaror som är i säsong. Under vinterhalvåret brukar det vara bra pris på rotsaker, all slags kål och citrusfrukter.
  • Handla inte mer än du behöver och frys in eller laga något av det som börjar bli dåligt istället för att slänga.
  • Torkade bönor, linser och gryn är ofta en bra bas som man kommer långt på.
  • Försök att handla en eller max två gånger i veckan. Gör en inköpslista hemma och försök att hålla dig till den i affären.

ugnspannkaka

(Recept på ugnspannkakan hittar ni här)

  • Laga mat av sådant som redan finns hemma. Som ugnspannkaka. Det är en riktig nödraket att ta till som man ofta kan slänga ihop av några få ingredienser. Men precis som med nudlarna får man se upp. Äter man inget matigare till (typ keso, rårivna morötter etc) så är risken att man blir otroligt hungrig efter bara en liten stund.
  • Många affärer har hyllor med varor som har kort datum. Släng ett öga på dom. Kanske finns just det smöret du brukar köpa eller ett knippe bananer som ni i alla fall hinner äta upp innan dom är helt bruna. Bra för plånboken och miljön om matsvinnet minskar!
  • All vegetarisk mat är automatiskt inte billigare mat! Många specialråvaror är väldigt dyra. Bäst är när man kan byta ut tex köttfärs mot bönor, eller göra en matigare pastasås med linser.
  • Gör storkok på grytor. I dom kan du slänga i av de grönsaker du har hemma i kyl och frys. Eller varför inte göra en stor omgång Ratatouille om det finns grönsaker på bra pris i mataffären.
  • Bjud in dig på middag hos någon under helgen, då blir maten helt gratis 🙂 (med risk för att du får bjuda igen, men ta det en månad när du har mer pengar..;) )

 

0
Kommentera

3 goda mellanmål

jordgubbssmoothie
Oavsett om du börjat arbeta efter jul och nyår eller om du är hemma med jullovslediga barn kan det vara gott med ett mellanmål. Jag brukar försöka få med mig nån frukt eller så till jobbet, men jag tänkte att jag ska bli bättre på att ta med ett lite matigare mellanmål. Det är ju verken jobbigt eller svårt att mixa ihop en smarrig smoothie på morgonen och ta med. Eller kanske lyxa till frukosten lite. Eller överraska barnen med om ni är hemma och lediga. Så därför tänkte jag att det kunde passa fint med lite mellanmåls-inspo så här när det nya året precis ska dra igång.
I inlägget hittar ni både mina och barnens stora favoriter!
Först ut är en härlig jordgubbssmoothie som mättar bra tack vare att det är avokado i. Perfekt att servera till frukost eller som ett riktigt smaskigt mellanmål!
egen mannafrutti
Mitt andra tips denna tisdag i januari är barnens absoluta favorit. Nämligen hemgjord manna-frutti. Det här kan dom äta hur mycket som helst av! Och jag förstår dom. Jag brukar köpa fibermannagryn, jag tänker att det är lite matigare än vanliga.
Hemgjord manna-frutti är betydligt mycket bättre att äta en färdigköpt då den innehåller otroligt mycket socker. Till min manna-frutti har jag inte i något socker alls, jag smaksätter bara med vaniljpulver. Och det blir såå gott!
smörgås
Upp med handen alla ni som älskar mackor där ute!!!
Många tycker kanske att vitt, fluffigt bröd är det allra godaste, men jag har en liten förkärlek till grovt, mörkt bröd. Helst helt osötat. Det passar så himla bra att ha keso, avokado, sallad eller varför inte groddar på. Det är kanske mitt absoluta favovoritmellis. Det mättar bra och man får i sig massor av bra saker på kuppen. Men se upp när du köper grovt, mörkt bröd. Många innehåller massor av socker, så se till att du tar en osötad variant med lågt sockerinnehåll. Det finns idag massor av bra alternativ, men man får ha ögonen med sig och kika lite på innehållsförteckningen bara.
Om jag inte köper bröd som dessa, ja då gillar jag filmjölkslimpor av alla dess slag!
 
bilder:Linnéa Seidel

0
Kommentera