Veckans mat- 5 enkla

vegetarisk pastasås
Hej första måndagen 2017!
Jag hoppas att ni alla har haft en helt underbar jul och nyårshelg. Och att många av er fortfarande får njuta av lite ledighet. Vi är lediga idag men vi mjukstartar lite efter lovet så jag jobbar bara kort-dagar tisdag och onsdag. Sen får vi vara lediga några dagar till innan vardagen kör igång på riktigt nästa vecka. Idag blir det en tur till IKEA med vänner till mig och barnen. Perfekt sysselsättning en ledig måndag!
Under 2016 var mina veckoplaneringar av mat väldigt uppskattade av er, så jag tänkte att vi kickar igång året med en matplanering med temat 5 enkla.
5 enkla middagar som dessutom är bland de 5 mest uppskattade recepten under året som gått. Jag har fått väldigt mycket fina kommentarer om just de här recepten. Så kicka igång ditt 2017 med en vecka full av god, vällagad vardagsmat!
 
Först ut denna måndag är vegetarisk pastasås. Jag tror vi kommer fortsätta fokusera på att äta mindre kött under 2017, så därför tänker jag att veckoplaneringen av mat kommer innehålla minst ett, men gärna två vegetariska recept under året!
kycklinggryta crock pot
Ni som hängt här på bloggen ett tag vet att jag älskar min Crock Pot. Världens bästa uppfinning. Jag älskar att komma hem efter en dag på jobbet och ha maten klar i grytan. Den här kycklinggrytan gör jag ofta när det är lite tomt i kyl och frys. Man kan blanda i lite av vad man har hemma, den här gången åkte både zucchini och röda linser i. Men har gjort utan det också. Har man ingen Crock Pot går det såklart bra att göra kycklingen i en helt vanlig gryta.
kotlettgryta med svamp
Det här receptet på fläskkotlettgryta har också varit ett väldigt populärt recept under 2016. Gillar man inte fläskkotletter kan man använda sig av kyckling istället. Bra, enkelt och otroligt god vardagsmat!
torsk i ugn
Årets mest sökta recept här på Linnéas Skafferi, torsk i ugn! Nu var det längesen vi åt detta så den här måste det bli i veckan!

 tortillapizza

En annan storfavorit både här hemma och hos många läsare är de här tortillapizzorna.. Otroligt enkel och snabblagad mat. Till just det här receptet har jag använt pesto i botten, men det är gott med passerade tomater också!

Det var veckans 5 enkla middagar, jag hoppas ni kan hitta lite inspiration inför den kommande veckan!

Just ja, vi brukar ju avsluta med något sött! Och vad passar bättre än 2016 absolut mest sökta dessert här på bloggen?

cheesecake i glas

Cheesecake i glas är något ni sökt otroligt mycket på under 2016!

0
Kommentera

Om året som varit, och det som kommer…

nyår
Hej 2017!!
Vilket härligt avslut på 2016 vi fick. Med huset fullt av vänner, barn, mat och en och annan flaska bubbel (ok, ganska många..). Idag vaknade vi upp till ett helt nytt år, där våra barn faktiskt tog sovmorgon. Det tog några år för dom att upptäcka det fina i det.
Vi startade dagen med storfrukost tillsammans med övernattande gäster, sen drog barnen igång att börja leka och en och annan vuxen somnade om i soffan. Ett fint litet sorl hörs i huset som känns perfekt att jobba till.
2016 var året jag, satsade för fullt på Linnéas Skafferi. Både bloggen men också min andra del där jag arbetar som matfotograf/stylist och skribent. Och vet ni, efter så många timmars jobb, sena kvällar och helger, ja då gav det utdelning. För i november 2016 så vann jag Det Stora Matbloggspriset som delades ut på Stockholm Food & Wine. Alltså tycker en jury att just min matblogg är den bästa i Sverige just nu. Vilken grej va!? Jobbmässigt är det ju såklart det största som hände 2016.
Ni är väldigt många nya läsare som hittat hit till Linnéas Skafferi vilket jag tycker är helt fantastiskt!, Ni söker fortfarande allra mest efter fisk i ugn, cheesecake i glas och ni gillar veckoplaneringarna av mat jag brukar lägga upp varje måndag (i morgon startar vi veckan med en helt ny!).
2016 har för mig varit ett år fullt med arbete. Många andra saker har liksom fått stå åt sidan. Men det känns som jag under året lagt en bra grund för kommande år. Förhoppningsvis kommer jag ha precis lika mycket jobb under 2017, men jag tror jag kommer att bli lite bättre på att planera min tid. Jag har under året som gått varit väldigt splittrad. Svårt att glömma jobbet och vara bara mamma eller sambo när jag lämnat jobbet.
I år hoppas jag kunna släppa jobbet när jag väl är hemma med pojkarna. Stänga av telefon och dator och vara lite mer närvarande. Det är nog det närmaste nyårslöfte jag kommer för i år.
2017 ska jag försöka  ta mig mer tid till att träffa vänner och träna, jag vill bli ännu bättre på att fotografera och styla bilder. Jag hoppas nya spännande samarbeten väntar under året jobbmässigt och förhoppningsvis kommer jag komma igång med en egen Youtube-kanal och just ja, jag ska ju även gifta mig. Så det känns som om 2017 redan nu blir ett lovande år.
Jag hoppas att ni alla helt fantastiska läsare har haft ett fint år och att ni känner er redo för 2017! För det är jag!
Nu blir det en stund till i soffan med familjen, sen är det nog kanske lägga för den klassiska nyårsdagspizzan….?
Gott Nytt År alla, så hoppas jag ni hänger med mig även under 2017!
 
 

0
Kommentera
ANNONS

Nyårskaramellen

AMERICANTABLE


Hej,
Idag är det min tur att få presentera dagens tävling i LOPPI:s Nyårskarameller! Under hela december har ni som ni kanske sett kunnat tävla om fin-fina priser hos mina bloggkollegor. Och nu har turen kommit till mig!
I december hade vi julfest med hela LOPPI-gänget på Clarion Hotel Sign och middagen avnjöts på restaurangen American Table som ligger i entreplan. Vilken himla underbar atmosfär och så god mat!
Därför känns det extra härligt att ha möjligheten att låta en av mina fina läsare också få ta del av deras helt fantastiska mat.
För idag kan ni nämligen tävla om ett presentkort för en brunch för två hos American Table, till ett värde av 750kr!!!
För att vara med och tävla vill jag att ni lämnar en kommentar här hos mig om varför just ni ska vinna. Jag kan utan att tveka komma på säkert 10 anledningar till varför jag skulle vilja vinna 🙂
 Vinnaren dras på söndag i Ulrika Forsbergs Nyårskaramell (där du också kan vara med och tävla om ett superfint pris!!!)
 
Tävlingen pågår från och med idag 29/12- till söndag 1/1-17 kl 9.00
” I samarbete med Clarion Hotel Sign/American Table
 
0
Kommentera

Pizza med tre sorters ost

pizza med tresorters ost
Idag tänkte jag tipsa om ytterligare ett recept som passar bra så här till nyår. Nämligen pizza med tre sorters ost. Nu kanske inte ni tycker just pizza är nyårsmat, men jag lovar, den här pizzan passar utmärk som både drinktilltugg, förrätt eller varför inte som lite enklare vickning framåt småtimmarna.
Är du en ostälskare kommer du garanterat gilla den här.  Självklart kan man ta den ost man gillar bäst, men jag tycker getosten sätter riktigt fin smak på pizzan.
Är du lite slö eller har ont om tid kan du köpa färdig pizzadeg, även om det alltid blir godare att göra egen. Men ibland finns ju bara inte riktigt tiden…
 
Pizza med spenat och tre sorters ost:
3 dl kallt vatten
1/2 paket jäst
1/2 dl olivolja
6-8 dl durumvetemjöl
en nypa salt
2 vitlöksklyftor
400 g färsk bladspenat
250 g mozzarella
180 g (en rulle) getost
små tomater i olika färger
färsk parmesan att hyvla över
Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och mjölet, lite i taget. Arbeta in mjölet och kör degen i cirka fem minuter i maskin tills elastiska trådar bildas. Ha i saltet och blanda om. Täck med plastfolie och låt jäsa ett par timmar i rumstemperatur. Eller på en sval plats över natten.
Finhacka vitlöken och fräs den i en skvätt olja i en het stekpanna. Akta så den inte bränns vid. Tag ur vitlöken och fräs bladspenaten i två omgångar. Mycket av vätska skall koka bort. Blanda sedan vitlöken i bladspenaten. Låt svalna.
Ha upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Arbeta igenom varje degbit och kavla ut. Fördela spenaten över pizzabotten.
Skiva tomater och lägg ut över pizzorna. Skiva mozzarella och getost och fördela över pizzorna.
Jag använder mig av en pizzasten när jag gräddar pizzor, men självklart går det bra att grädda på vanlig plåt också.
Grädda pizzorna i omgångar i 250°C i cirka 15 minuter. Hyvla färsk parmesan över de varma pizzorna.
 
På min facebooksida- Linneas Skafferi hittar ni massor av länkar till härlig nyårsmat!
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Marinerad rostbiff

rostbiff
Idag tänkte jag tipsa om ännu ett recept som passar superbra såhär lagom till nyår, nämligen en marianerad rostbiff. Å, det här är så gott! Och perfekt bjudmat är det också då du gör iordning rostbiffen i god tid innan. Så när när varmrätten ska serveras är det bara att lägga upp köttet fint och dekorera. Hur smidigt som helst.
Antingen köper du färdiga skivor rostbiff i charken på din matbutik, eller så gör du egen. Att göra egen rostbiff är inte alls svårt, allt du behöver för att lyckas är en stektermometer. Låt inte köttet gå för länge så det blir torrt och låt det vila inlindat i folie innan du skär upp det i tunna skivor och lägger i marinaden.
Rostbiff i ugn:
drygt 1 kg rostbiff
smör att steka i
rosmarin och timjan
svartpeppar
Bryn köttet runt om i en het panna. Finhacka örterna och lägg dem tillsammans med nymalen svartpeppar i en ugnsform. Lägg i köttbiten och ”klappa” runt kryddorna så de täcker hela rostbiffen. Värm ugnen till 120 grader, ställ in rostbiffen längst ned i ugnen.
Stick i en kötttermometer, när termometern visar 55 grader, (räkna med nästan 2 timmar.), tag ut köttet, linda in det i ugnsfolie och låt vila. När köttet svalnat, skär upp det i tunna skivor.
 
Marinerad rostbiff:
2 röda lökar
2 vitlöksklyfttor
10 marinerade soltorkade tomater
1 kruka basilika
1 dl balsamvinäger
1 dl olivolja
salt, peppar
900 g rostbiff, skuren i tunna skivor.
Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Finhacka de soltorkade tomaterna och basilikan. Blanda allt med olja och balsamvinäger. Lägg antingen skivorna av rostbiff i marinaden över natten. Eller lägg upp rostbiffen på ett fat och häll över marinaden. Låt stå och dra cirka en timme innan servering.
Servera en klassisk potatisgratäng till!
 
Idag på Facebook har jag tipsat om massor av recept som passar lagom till nyår, så in och kika nu!
bild:Linnéa Seidel

7
Kommentera