Krämig kycklingpasta

krämig pasta med kyckling
 
Hej i vintersverige!
 
Vilken vinter det blev här! Natten till igår hade vi -22 här. Kallt som bara den och det har kommit en hel del snö. Nu har kylan släppt taget och det är lite mer normala temperaturer ute. Fint för alla barn som njuter av de sista dagarna på jullovet!
 
Idag tänkte jag tipsa om ett superenkelt, och sååå gott recept! En riktigt krämig kycklingpasta med soltorkade tomater. Den går superfort att göra och passar utmärkt att äta en lördag som denna. Vilken slags pasta man serverar till är ju en smaksak. Vi äter oftast bönpasta av något slag. Men ska man ha vanlig pasta till skulle jag absolut koka färsk pasta. Det blir så mycket godare!
 
Krämig pasta med kyckling och soltorkade tomater:
700 g kyckling
1 lök
1 vitlök
1 burk (ca 200 g)soltorkade tomater
1 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
3 dl grädde
1 påse (65 g) babyspenat
salt & svartpeppar
4 portioner valfri pasta
riven parmesan
oliver
Skär kycklingen i strimlor. Bryn den i en stekpanna i en klick smör. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt dom steka med kycklingen. Strimla de soltorkade tomaterna och rör i dom tillsammans med kycklingfond och vitt vin. Reducera vätskan tills du har cirka hälften kvar. Tillsätt då grädde och låt koka samman till en tjock sås. Ha tillsist i spenaten. Smaka av med salt och svartpeppar.
Koka pastan enligt anvisningarna och rör i den i såsen. Riv rikligt med parmesan över och lägg på några oliver. Servera direkt!
Enklare lördagsmiddag får man leta efter!
Vad äter ni denna första lördag i januari?
bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera

14 tips på hur du gör för att spara in pengar på maten i Januari

köttfärssoppa-2

(recept på köttfärssoppa hittar ni här)

Januari är här, enligt många är det årets fattigaste månad. Hur ska vi då överleva tills nästa lön? Ja ett bra tips är ju att se över dina matvanor. Där kan många tusenlappar sparas, varje månad!
Äter du ute ofta på lunchen? Hur många gånger i veckan köper ni hämtmat? Hur mycket halv och helfabrikat äter ni? Småhandlar du fler gånger i veckan?
Börjar man räkna på det så kan man utan problem äta lunch för 400kr i veckan, det är ca 1600 kr på en månad. Som bara läggs på lunchen.
Därför slår jag i januari (och alla andra månader också såklart) ett extra slag för matlådan! Det är ett så himla enkelt och konkret sätt att spara in pengar.
linssoppa

(recept på linssoppa hittar ni här)

När man nu står och ska planera sina middagar och matlådor, så finns det även där ett par saker man kan tänka på:

  • Byt ut en eller ett par rätter i veckan mot vegetariska alternativ.
  • Linser och bönor är ofta rätt billigt, men att köpa konserver är både dåligt för miljön och det blir betydligt dyrare. Torkade linser och bönor som du själv blötlägger spar både pengar och miljö.
  • Vill du äta kött? Håll koll på matbutikernas extraerbjudande. Min matbutik har varje vecka något slags kött (svenskt såklart!) till riktigt bra pris. Passa på att köp ett extra kilo köttfärs när den är billig och lägg i frysen.
  • Billigt blir inte alltid billigast i slutändan. 5 kronors snabbnudlar verkar ju som en bra idé om plånboken ekar tom. Men hur länge håller du dig mätt? Hur många timmar (minuter?) tar det innan du vill stoppa i dig något mer? Helt plötsligt blev inte de där superbilliga nudlarna så billiga om du måste springa och köpa ett par chokladkakor för att dämpa sötsuget som kommer som ett brev på posten.
  • Ta en dag och laga någon extra rätt du kan frysa in. Då behöver du inte panikhandla dyr lunch eller mat efter jobbet när du är hungrig och stressad.

soppa

(recept på grönsakssoppa hittar ni här)

  • Handla råvaror som är i säsong. Under vinterhalvåret brukar det vara bra pris på rotsaker, all slags kål och citrusfrukter.
  • Handla inte mer än du behöver och frys in eller laga något av det som börjar bli dåligt istället för att slänga.
  • Torkade bönor, linser och gryn är ofta en bra bas som man kommer långt på.
  • Försök att handla en eller max två gånger i veckan. Gör en inköpslista hemma och försök att hålla dig till den i affären.

ugnspannkaka

(Recept på ugnspannkakan hittar ni här)

  • Laga mat av sådant som redan finns hemma. Som ugnspannkaka. Det är en riktig nödraket att ta till som man ofta kan slänga ihop av några få ingredienser. Men precis som med nudlarna får man se upp. Äter man inget matigare till (typ keso, rårivna morötter etc) så är risken att man blir otroligt hungrig efter bara en liten stund.
  • Många affärer har hyllor med varor som har kort datum. Släng ett öga på dom. Kanske finns just det smöret du brukar köpa eller ett knippe bananer som ni i alla fall hinner äta upp innan dom är helt bruna. Bra för plånboken och miljön om matsvinnet minskar!
  • All vegetarisk mat är automatiskt inte billigare mat! Många specialråvaror är väldigt dyra. Bäst är när man kan byta ut tex köttfärs mot bönor, eller göra en matigare pastasås med linser.
  • Gör storkok på grytor. I dom kan du slänga i av de grönsaker du har hemma i kyl och frys. Eller varför inte göra en stor omgång Ratatouille om det finns grönsaker på bra pris i mataffären.
  • Bjud in dig på middag hos någon under helgen, då blir maten helt gratis 🙂 (med risk för att du får bjuda igen, men ta det en månad när du har mer pengar..;) )

 

0
Kommentera

3 goda mellanmål

jordgubbssmoothie
Oavsett om du börjat arbeta efter jul och nyår eller om du är hemma med jullovslediga barn kan det vara gott med ett mellanmål. Jag brukar försöka få med mig nån frukt eller så till jobbet, men jag tänkte att jag ska bli bättre på att ta med ett lite matigare mellanmål. Det är ju verken jobbigt eller svårt att mixa ihop en smarrig smoothie på morgonen och ta med. Eller kanske lyxa till frukosten lite. Eller överraska barnen med om ni är hemma och lediga. Så därför tänkte jag att det kunde passa fint med lite mellanmåls-inspo så här när det nya året precis ska dra igång.
I inlägget hittar ni både mina och barnens stora favoriter!
Först ut är en härlig jordgubbssmoothie som mättar bra tack vare att det är avokado i. Perfekt att servera till frukost eller som ett riktigt smaskigt mellanmål!
egen mannafrutti
Mitt andra tips denna tisdag i januari är barnens absoluta favorit. Nämligen hemgjord manna-frutti. Det här kan dom äta hur mycket som helst av! Och jag förstår dom. Jag brukar köpa fibermannagryn, jag tänker att det är lite matigare än vanliga.
Hemgjord manna-frutti är betydligt mycket bättre att äta en färdigköpt då den innehåller otroligt mycket socker. Till min manna-frutti har jag inte i något socker alls, jag smaksätter bara med vaniljpulver. Och det blir såå gott!
smörgås
Upp med handen alla ni som älskar mackor där ute!!!
Många tycker kanske att vitt, fluffigt bröd är det allra godaste, men jag har en liten förkärlek till grovt, mörkt bröd. Helst helt osötat. Det passar så himla bra att ha keso, avokado, sallad eller varför inte groddar på. Det är kanske mitt absoluta favovoritmellis. Det mättar bra och man får i sig massor av bra saker på kuppen. Men se upp när du köper grovt, mörkt bröd. Många innehåller massor av socker, så se till att du tar en osötad variant med lågt sockerinnehåll. Det finns idag massor av bra alternativ, men man får ha ögonen med sig och kika lite på innehållsförteckningen bara.
Om jag inte köper bröd som dessa, ja då gillar jag filmjölkslimpor av alla dess slag!
 
bilder:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Veckans mat- 5 enkla

vegetarisk pastasås
Hej första måndagen 2017!
Jag hoppas att ni alla har haft en helt underbar jul och nyårshelg. Och att många av er fortfarande får njuta av lite ledighet. Vi är lediga idag men vi mjukstartar lite efter lovet så jag jobbar bara kort-dagar tisdag och onsdag. Sen får vi vara lediga några dagar till innan vardagen kör igång på riktigt nästa vecka. Idag blir det en tur till IKEA med vänner till mig och barnen. Perfekt sysselsättning en ledig måndag!
Under 2016 var mina veckoplaneringar av mat väldigt uppskattade av er, så jag tänkte att vi kickar igång året med en matplanering med temat 5 enkla.
5 enkla middagar som dessutom är bland de 5 mest uppskattade recepten under året som gått. Jag har fått väldigt mycket fina kommentarer om just de här recepten. Så kicka igång ditt 2017 med en vecka full av god, vällagad vardagsmat!
 
Först ut denna måndag är vegetarisk pastasås. Jag tror vi kommer fortsätta fokusera på att äta mindre kött under 2017, så därför tänker jag att veckoplaneringen av mat kommer innehålla minst ett, men gärna två vegetariska recept under året!
kycklinggryta crock pot
Ni som hängt här på bloggen ett tag vet att jag älskar min Crock Pot. Världens bästa uppfinning. Jag älskar att komma hem efter en dag på jobbet och ha maten klar i grytan. Den här kycklinggrytan gör jag ofta när det är lite tomt i kyl och frys. Man kan blanda i lite av vad man har hemma, den här gången åkte både zucchini och röda linser i. Men har gjort utan det också. Har man ingen Crock Pot går det såklart bra att göra kycklingen i en helt vanlig gryta.
kotlettgryta med svamp
Det här receptet på fläskkotlettgryta har också varit ett väldigt populärt recept under 2016. Gillar man inte fläskkotletter kan man använda sig av kyckling istället. Bra, enkelt och otroligt god vardagsmat!
torsk i ugn
Årets mest sökta recept här på Linnéas Skafferi, torsk i ugn! Nu var det längesen vi åt detta så den här måste det bli i veckan!

 tortillapizza

En annan storfavorit både här hemma och hos många läsare är de här tortillapizzorna.. Otroligt enkel och snabblagad mat. Till just det här receptet har jag använt pesto i botten, men det är gott med passerade tomater också!

Det var veckans 5 enkla middagar, jag hoppas ni kan hitta lite inspiration inför den kommande veckan!

Just ja, vi brukar ju avsluta med något sött! Och vad passar bättre än 2016 absolut mest sökta dessert här på bloggen?

cheesecake i glas

Cheesecake i glas är något ni sökt otroligt mycket på under 2016!

0
Kommentera

Om året som varit, och det som kommer…

nyår
Hej 2017!!
Vilket härligt avslut på 2016 vi fick. Med huset fullt av vänner, barn, mat och en och annan flaska bubbel (ok, ganska många..). Idag vaknade vi upp till ett helt nytt år, där våra barn faktiskt tog sovmorgon. Det tog några år för dom att upptäcka det fina i det.
Vi startade dagen med storfrukost tillsammans med övernattande gäster, sen drog barnen igång att börja leka och en och annan vuxen somnade om i soffan. Ett fint litet sorl hörs i huset som känns perfekt att jobba till.
2016 var året jag, satsade för fullt på Linnéas Skafferi. Både bloggen men också min andra del där jag arbetar som matfotograf/stylist och skribent. Och vet ni, efter så många timmars jobb, sena kvällar och helger, ja då gav det utdelning. För i november 2016 så vann jag Det Stora Matbloggspriset som delades ut på Stockholm Food & Wine. Alltså tycker en jury att just min matblogg är den bästa i Sverige just nu. Vilken grej va!? Jobbmässigt är det ju såklart det största som hände 2016.
Ni är väldigt många nya läsare som hittat hit till Linnéas Skafferi vilket jag tycker är helt fantastiskt!, Ni söker fortfarande allra mest efter fisk i ugn, cheesecake i glas och ni gillar veckoplaneringarna av mat jag brukar lägga upp varje måndag (i morgon startar vi veckan med en helt ny!).
2016 har för mig varit ett år fullt med arbete. Många andra saker har liksom fått stå åt sidan. Men det känns som jag under året lagt en bra grund för kommande år. Förhoppningsvis kommer jag ha precis lika mycket jobb under 2017, men jag tror jag kommer att bli lite bättre på att planera min tid. Jag har under året som gått varit väldigt splittrad. Svårt att glömma jobbet och vara bara mamma eller sambo när jag lämnat jobbet.
I år hoppas jag kunna släppa jobbet när jag väl är hemma med pojkarna. Stänga av telefon och dator och vara lite mer närvarande. Det är nog det närmaste nyårslöfte jag kommer för i år.
2017 ska jag försöka  ta mig mer tid till att träffa vänner och träna, jag vill bli ännu bättre på att fotografera och styla bilder. Jag hoppas nya spännande samarbeten väntar under året jobbmässigt och förhoppningsvis kommer jag komma igång med en egen Youtube-kanal och just ja, jag ska ju även gifta mig. Så det känns som om 2017 redan nu blir ett lovande år.
Jag hoppas att ni alla helt fantastiska läsare har haft ett fint år och att ni känner er redo för 2017! För det är jag!
Nu blir det en stund till i soffan med familjen, sen är det nog kanske lägga för den klassiska nyårsdagspizzan….?
Gott Nytt År alla, så hoppas jag ni hänger med mig även under 2017!
 
 

0
Kommentera