ANNONS

Nyårskaramellen

AMERICANTABLE


Hej,
Idag är det min tur att få presentera dagens tävling i LOPPI:s Nyårskarameller! Under hela december har ni som ni kanske sett kunnat tävla om fin-fina priser hos mina bloggkollegor. Och nu har turen kommit till mig!
I december hade vi julfest med hela LOPPI-gänget på Clarion Hotel Sign och middagen avnjöts på restaurangen American Table som ligger i entreplan. Vilken himla underbar atmosfär och så god mat!
Därför känns det extra härligt att ha möjligheten att låta en av mina fina läsare också få ta del av deras helt fantastiska mat.
För idag kan ni nämligen tävla om ett presentkort för en brunch för två hos American Table, till ett värde av 750kr!!!
För att vara med och tävla vill jag att ni lämnar en kommentar här hos mig om varför just ni ska vinna. Jag kan utan att tveka komma på säkert 10 anledningar till varför jag skulle vilja vinna 🙂
 Vinnaren dras på söndag i Ulrika Forsbergs Nyårskaramell (där du också kan vara med och tävla om ett superfint pris!!!)
 
Tävlingen pågår från och med idag 29/12- till söndag 1/1-17 kl 9.00
” I samarbete med Clarion Hotel Sign/American Table
 
0
Kommentera

Pizza med tre sorters ost

pizza med tresorters ost
Idag tänkte jag tipsa om ytterligare ett recept som passar bra så här till nyår. Nämligen pizza med tre sorters ost. Nu kanske inte ni tycker just pizza är nyårsmat, men jag lovar, den här pizzan passar utmärk som både drinktilltugg, förrätt eller varför inte som lite enklare vickning framåt småtimmarna.
Är du en ostälskare kommer du garanterat gilla den här.  Självklart kan man ta den ost man gillar bäst, men jag tycker getosten sätter riktigt fin smak på pizzan.
Är du lite slö eller har ont om tid kan du köpa färdig pizzadeg, även om det alltid blir godare att göra egen. Men ibland finns ju bara inte riktigt tiden…
 
Pizza med spenat och tre sorters ost:
3 dl kallt vatten
1/2 paket jäst
1/2 dl olivolja
6-8 dl durumvetemjöl
en nypa salt
2 vitlöksklyftor
400 g färsk bladspenat
250 g mozzarella
180 g (en rulle) getost
små tomater i olika färger
färsk parmesan att hyvla över
Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och mjölet, lite i taget. Arbeta in mjölet och kör degen i cirka fem minuter i maskin tills elastiska trådar bildas. Ha i saltet och blanda om. Täck med plastfolie och låt jäsa ett par timmar i rumstemperatur. Eller på en sval plats över natten.
Finhacka vitlöken och fräs den i en skvätt olja i en het stekpanna. Akta så den inte bränns vid. Tag ur vitlöken och fräs bladspenaten i två omgångar. Mycket av vätska skall koka bort. Blanda sedan vitlöken i bladspenaten. Låt svalna.
Ha upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Arbeta igenom varje degbit och kavla ut. Fördela spenaten över pizzabotten.
Skiva tomater och lägg ut över pizzorna. Skiva mozzarella och getost och fördela över pizzorna.
Jag använder mig av en pizzasten när jag gräddar pizzor, men självklart går det bra att grädda på vanlig plåt också.
Grädda pizzorna i omgångar i 250°C i cirka 15 minuter. Hyvla färsk parmesan över de varma pizzorna.
 
På min facebooksida- Linneas Skafferi hittar ni massor av länkar till härlig nyårsmat!
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Marinerad rostbiff

rostbiff
Idag tänkte jag tipsa om ännu ett recept som passar superbra såhär lagom till nyår, nämligen en marianerad rostbiff. Å, det här är så gott! Och perfekt bjudmat är det också då du gör iordning rostbiffen i god tid innan. Så när när varmrätten ska serveras är det bara att lägga upp köttet fint och dekorera. Hur smidigt som helst.
Antingen köper du färdiga skivor rostbiff i charken på din matbutik, eller så gör du egen. Att göra egen rostbiff är inte alls svårt, allt du behöver för att lyckas är en stektermometer. Låt inte köttet gå för länge så det blir torrt och låt det vila inlindat i folie innan du skär upp det i tunna skivor och lägger i marinaden.
Rostbiff i ugn:
drygt 1 kg rostbiff
smör att steka i
rosmarin och timjan
svartpeppar
Bryn köttet runt om i en het panna. Finhacka örterna och lägg dem tillsammans med nymalen svartpeppar i en ugnsform. Lägg i köttbiten och ”klappa” runt kryddorna så de täcker hela rostbiffen. Värm ugnen till 120 grader, ställ in rostbiffen längst ned i ugnen.
Stick i en kötttermometer, när termometern visar 55 grader, (räkna med nästan 2 timmar.), tag ut köttet, linda in det i ugnsfolie och låt vila. När köttet svalnat, skär upp det i tunna skivor.
 
Marinerad rostbiff:
2 röda lökar
2 vitlöksklyfttor
10 marinerade soltorkade tomater
1 kruka basilika
1 dl balsamvinäger
1 dl olivolja
salt, peppar
900 g rostbiff, skuren i tunna skivor.
Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Finhacka de soltorkade tomaterna och basilikan. Blanda allt med olja och balsamvinäger. Lägg antingen skivorna av rostbiff i marinaden över natten. Eller lägg upp rostbiffen på ett fat och häll över marinaden. Låt stå och dra cirka en timme innan servering.
Servera en klassisk potatisgratäng till!
 
Idag på Facebook har jag tipsat om massor av recept som passar lagom till nyår, så in och kika nu!
bild:Linnéa Seidel

7
Kommentera

Dessert till nyår

nyårsglasstårta-2
När det kommer till nyårsmiddagen är det ofta jag som får stå för desserten. Inte mig emot, jag älskar att göra fina efterrätter till speciella tillfällen. Så därför har jag plockat ihop en del av mina favoriter som finns här på bloggen.
Den här härliga nyårsdesserten har fått äran att avsluta en helt underbar nyårsmiddag. Och den blev en riktig hit! Hasselnötsglass, helt utan maskin med tjusiga chokladplattor runt om, färska bär och nötkrisp på. En riktig glasstårta de luxe!
 
applesmördeg
 
Har du lite ont om tid eller helt enkelt inte orkar göra något avancerat, testa dessa:. Frasiga äppelrutor, kolasås och hemgjord vaniljglass.
cheesecake-nyår-
Recept nummer tre har faktiskt också serverats ett nyår. När 2010 skulle bli 2011. I magen låg en liten, liten Axel men på fatet serveras cheesecake med vit choklad. En klassiker som aldrig blir omodern!
citrusdessert
Hemgjord lemon curd och blåbär, vilken oslagbar kombination det är! Här i portionsglas blir det en riktigt tjusig efterrätt till nyår!
Och orkar man inte göra egen lemon curd så finns det att köpa i mataffären 🙂
kladdkaka101
Kladdkaka kan kännas lite för simpelt en nyårsafton. Men med färska bär och lättvispad grädde eller hemgjord glass passar den utmärkt att avrunda nyårsmiddagen med!
cheesecake
Den här snabba cheesecaken slänger du ihop medan gästerna sitter vid bordet och i smyg knäpper upp byxorna efter varmrätten. Ha upp den i fina glas och du har en fräsch och tjusig dessert på nolltid!
daimcheesecake-3
Daimcheesecake är en av mina absoluta favoriter. Gör den ett par dagar i förväg, så kan du bara ta fram den en halvtimme eller så innan ni ska äta den. Då blir den som godast!
 
Vad ska ni äta till efterrätt på nyårsafton?
bild:Linnéa Seidel
 

7
Kommentera

Gratinerad havskräfta med aioli

gratinerad havskräfta
Nu har vi tagit oss igenom julhelgen och nyårshelgen står för dörren. Knappt har man svalt ner den sista sillbiten innan det är dags för att planera vad man ska äta på nyår.
Vi ska fira här hemma hos oss med lite vänner. Huset blir fullt av både vuxna och barn och det ska bli så kul 🙂 Jag tror vi satt menyn för kvällen, som vanligt kommer vi nog bli mer än mätta!
Men för er som inte satt nyårsmenyn än så tänkte jag komma med lite recept i veckan som passar perfekt till nyårsfirandet.
Få saker andas nyår som skaldjur tycker jag. För min del skulle vi kunna duka upp en rejäl skaldjursplatå, göra massa goda röror och bara mumsa skaldjur natten lång. Men vill man inte gå all in så är gratinerade havskräftor med aioli ett gott alternativ. Perfekt som förrätt eller del av ett större buffébord!
 
Gratinerade havskräftor:
8 st kokta havskräftor
125 g rumstempererat smör
1 dl hackade örter (ta de du gillar bäst!)
1 vitlöksklyfta
chiliflakes efter smak
saft från 1 lime
salt
1 dl riven, vällagrad och smakrik ost
Klyv kräftorna på längden och knäck klorna lite lätt. Lägg havskräftorna i en ugnsform med den skurna sidan upp.
Finhacka eller riv vitlöken. Blanda sedan samman alla ingredienser och spritsa eller bred kryddsmöret på havskräftorna. Strö osten över. Gratinera i 2250 °C högt upp i ugnen i cirka 5 minuter.
Aioli:
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
2 dl neutral rapsolja
1/2 pressad citron
1 tsk dijonsenap
salt
Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla. Separera äggvitan från gulan. Lägg äggulorna i en hög skål, jag brukar ta ett litermått. Riv vitlöken fint. Ha i olja, saft från citron och senap. Sätt stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills allt blandats till en krämig aioli. Smaka av med salt.
 
Håll utkik under veckan, då kommer fler recept!
bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera