Julmatsrester

omelett
 
Hej alla fina läsare! Har ni haft en fin julhelg?
Är ni fortfarande mitt uppe i julmatsfrosseriet eller vill du inte se en sillbit till på den här sidan året?
Jag är nog lite sådär mittemellan. Igår kväll blev det kalkonmiddag hos svärfar och visst var det väldigt gott med något annat än just julmat. Men idag kan jag nog tänka mig resterna av julmaten som står i kylen till middag.
Men om du nu tröttnat på all denna julmat men fortfarande har mat kvar, ja då kan jag tipsa om två bra recept där du tar vara på julmaten men den liksom får byta lite skepnad. Först ut är omeletten. Alltså vilken bra uppfinning. Blanda ihop de prinskorvssnuttar, skinka och potatis som finns kvar. Ha i ägg och stek. Servera med en stor sallad och vips har du en helt ny maträtt!
 
julskinkspizza
Nästa recept jag tänkte tipsa om är tortillapizza. Den är det perfekt att lägga julskinka (eller köttbullar och prinskorv) på. Riv över av den där julosten man i alla fall inte kommer äta upp. In i ugnen och på några minuter är middagen klar. Hyvla gärna över lite färsk rödkål!
Så släng inte julmaten som blivit över, utan ge den en ny skepnad bara. Både klimatsmart och bra för plånboken!
Nu ska vi äta lite frukost, och sen myser vi ner oss i soffan en stund och bara kollar på någon film!
bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera

God Jul

julkort-20161
Idag vill jag bara kika in en snabbis och önska er alla en riktigt God Jul.
 
Jag är så tacksam för precis varenda en av er som kikar in här, letar efter recept, kollar vad jag skrivit idag eller lämnar en kommentar. Jag har helt klart de bästa läsarna!
Nu ska jag ägna mig åt familjen, julmat och massa julgodis. Hoppas ni alla får en härlig dag!
 
Kram

1
Kommentera

Chokladdoppade fikon

chokladdoppadefikon
Dag 23 av 24 dagar jul. Dan före doppade dan-
Idag tänkte jag tipsa om ett superenkelt julgodis som går rysligt fort att göra och som faktiskt inte blir sådär sötsliskigt som mycket av det julgodis man gör kan bli. Jag som av någon konstig anledning inte är sådär superfötjust i vanligt godis längre kan göra de här chokladdoppade fikonen istället ibland till fredagsmyset. Ett par räcker för att man ska bli av med det värsta sötsuget.
 
Dan före dan, jag antar att ni är många som har fullt upp idag med förberedelser inför den stora dagen-
Själv så firar jag jul idag. Vi firar vartannat år julafton hemma hos oss och vartannat hos Sebastians mamma. Så därför börjar julfirandet tidigt för oss. Huset blir fullt med folk och mat från kl 13 idag. Det ska bli fint att få träffa släkt och familj under helgen. Tyvärr är det sällan man hinner träffa alla.
På juldagen sen bär det av till min farmor på dagen för lite fika och sedan till Sebastians pappa på kvällen. Sen blir det äntligen annandagen och vi kan pusta ut efter ett par intensiva dagar. Mysa runt i pyjamasar hela dagen, ta en långpromenad och bara slökolla på tv. Ladda lite batterier tillsammans som en familj liksom.
 
Chokladdoppade fikon:
200 g ekologiska fikon
100 g mörk choklad
kokos eller nötter
Krossa kokosen lätt i handen och rosta i en torr, het panna. Eller hacka nötter och rosta dem.
Smält chokladen och doppa fikonen till hälften i chokladen. Låt stelna på ett galler. Doppa sedan fikonen en gång till i chokladen (jag upptäckte att det blev bra mycket godare med ett lite rejälare lager choklad!).
Strö krossad kokos eller hackade nötter över chokladen innan den stelnat.
Förvara svalt.
 
Bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Julgodis

gräddkola
Dag 22 av 24 dagar jul.
Varje år får man ju nya favoriter när det kommer till recept. Oavsett om det gäller matlagning, desserter, bakning eller godis. Och den här julen har det varit två recept som stuckit ut lite extra av de recept jag testat när det kommer till julgodis. Nämligen gräddkola med brynt smör och wienernougat.
 
Helt makalöst goda på sina olika vis. Gräddkolan med den djupt kola-aktiga tonen från det brynta smöret. Och så lite flingsalt på det.
Wienernougaten som i år fick bli en variant gjord på lite mörkare choklad som inte alls blev så sötsliskig utan bara underbart god! Mina två favoriter i år, helt klart!
wienernougat
Receptet till gräddkola hittar ni här och receptet på Wienernougaten hittar ni här.
Vilket är ditt absoluta favoritgodis när det kommer till julgodis?
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Enkel juldukning

juldukning
Dag 21 av 24 dagar jul!
Och idag tänkte jag tipsa om en enkel och fin juldukning. Jag älskar att göra fint och duka när man ska ha gäster, men det är sällan jag har supermycket tid över att piffa och fixa. Därför gillar jag enkla lösningar som går fort och inte blir så fasligt dyra!
juldukning
En sak som kan vara lite trixig om man har många gäster på besök är det här med porslinet. Men jag tycker det är jättefint att duka med lite udda tallrikar och glas. Åk till IKEA och köp billiga vita enkla tallrikar, köp lite udda förrättstallrikar på second hand, det blir jättefint ihop. Eller låna porslin av grannen eller någon vän. Mixa och matcha med olika färger, eller kör bara vitt fast i olika modeller.
Eller som här, jag fyndade 8 tallrikar för 5 kr styck. Perfekt att ha som extra eller som komplement till de enkla vita tallrikarna jag har i vanliga fall.
juldukning-4
På mataffären eller i blomsteraffären brukar det finnas buntar med olika gröna kvistar för en billig peng. Tillsammans med gran och tallris blir det perfekt att lägga mitt på bordet. Placera ut några röda juläpplen och ljusstakar i olika höjd.
Vill man inte lägga kvistarna och riset direkt på bordet är det fint att lägga dom på ett större fat. Då kan du ställa i värmeljushållare och lägga i röda äpplen. Det blir ett litet minera arrangemang, men precis lika fint!
juldukning
Det behöver inte bli VM i vem som kan göra de finaste servettvikningarna. I pysselbutiker/blomsteraffärer/sybehörsaffärer finns det band att köpa på metervara. Och det räcker faktiskt att knyta ett vackert band runt en ihoprullad servett för att det ska bli fint. Kanske kan du fästa en liten lapp med namn på om ni har bordsplacering? Förra året satte jag en liten julgranskula på ett fint band och knöt om servetten, vi får se vad jag hittar på i år!
Här har jag köpt ett naturfärgat och ett rött band på rulle som passade perfekt till den lite rustika dukningen. En klassisk röd och grön dukning till jul!

0
Kommentera