Janssons frestelse

janssons frestelse
Dag 20 av 24 dagar jul och idag är det Herr Janssons tur. Jag är inte superfötjust i potatis, men det blir liksom ingen julmiddag utan Jansons frestelse tycker jag. Det finns så många olika sätt att göra Janssons frestelse på. Vissa vill ha ströbröd på, en del vill ha potatis i stavar och vissa förkokar potatisen.
Själv föredrar jag den som mamma alltid har gjort den. Utan ströbröd och med grovriven potatis. Hon har en slags apparat som hon brukar kalla för månlandare. Med tanke på färg och stil så tror jag den hör hemma på 70-80-talet kanske. Som en slags manuell matberedare kan man säga. Men en av skivorna man sätter i gör helt perfekt stora potatisstrimlor för Janson. Till den här använde jag min matberedare som tyvärr gör lite för fina bitar potatis. Jansons frestelse är verkligen ingen dietmat. Mycket grädde, potatis och smör lär det vara i för att det ska bli riktigt gott. Men äter man det ett par gånger om året är det inte hela världen!
Den här gången testade jag att steka löken innan, och oj vilken skillnad. Det blev liksom en liten sötma som passade så bra till sältan från ansjovisen. Har ni inte testat det redan, så gör det!
Sen är mammas bästa tips att slå upp spadet från ansjovisen i ett stort glas och sedan ha i grädden där i och röra om. På det viset hamnar ansjovisspadet jämnt i hela gratängformen och du får en bättre smak! Just ja, se alltid till att använda dig av fast potatis, den gör sig bäst till Jansson!
 
Jansons Frestelse:
1 kg fast potatis
2 gula lökar
smör
100 g ansjovis med spad (1 burk)
5 dl grädde
ev salt
Skala potatisen men lägg den inte i vatten. All stärkelse som finns i potatisen vill du ha i gratängen. Den binder ihop allt och gör den extra krämig.
Strimla, skiva eller riv potatisen. Skala och finhacka löken. Fräs den gyllene och mjuk i en klick smör i en stekpanna.
Smörj en ugnsfast form. Öppna burken med ansjovis och häll upp spadet i ett glas. Varva potatis, lök och ansjovis i formen. Blanda grädden med ansjovisspadet och häll det över potatisen. Smaka av grädden och salta eventuellt.
In i ugnen på 225°C i cirka 35-45 minuter.
 

0
Kommentera

Juldessert

pepparkakschokladmousse1
I vanliga fall brukar det ju dyka upp en middagsplanering här på bloggen på måndagar. Men så här veckan innan jul tyckte jag det kunde passa fint med 5 goda juldesserter istället. Vad tycker ni om det? Många äter kanske bara ris a la malta efter julmiddagen, men jag kan tycka det passar utmärkt med något lite mer dessert-aktigt också. För man har ju inte alls ätit redan så magen står i 4 hörn eller så.
Först ut, pepparkakschokladmousse. Perfekt att göra dagen innan och ha stå i kylen tills efter julmiddagen!
glöggpannacotta
Glöggpannacotta, den här föråt vi oss nästan på en jul. Men inte så konstigt kanske, den är såå god. Ni måste testa!
pepparkakskladdkaka-2
Förra årets räddare i nöden! Pepparkaksladdkaka. Så enkelt och smidigt. Och såååå gott!!
saffranskladdkaka
Är inte pepparkakssmaken din grej? Testa då att göra en saffranskladdkaka. Den är en riktig 10-poängare!
pepparkaksglass
Sist ut bland mina 5 juldesserter jag tipsar om idag är pepparkaksglass. Kanske tycker man att glass inte passar in så här mitt i vintern. Men då har ni inte smakat den här glassen. Den passar alltid!

0
Kommentera

Apelsinsill

apelsinsill1

Dag 18 av 24 dagar jul och nu närmar sig verkligen julhelgen med stormsteg! Har ni planerat vad ni ska ha på julbordet? Blir det några nyheter eller samma gamla kära julmat som förra året? Jag kommer inte ihåg var, men någonstans smakade jag apelsinsill, det var säkert ett par år sedan. Och efter det har jag tänkt att ett bra recept på apelsinsill måste jag få fram.
Så till ett av jul-jobben jag gjorde i år passade det sig så bra med just apelsinsill. Så där fick jag min chans! Och så gott det blev. En krämig fräsch och snäll sill, med en liten smak av apelsin. Inte alls så den tog över. Bara så man kände en hint av den lite friska och söta smaken som passar utmärkt tillsammans med den salta sillen.

Vad har ni annars för favoriter när det kommer till sill? Om ni nu ens gillar sill? Min mamma brukar göra en helt makalöst god sillröra. Den är ett måste för mig varje jul! Så god 🙂

Ta en apelsin med mycket smak, gärna en lite sötare sort. Den gör sig allra bäst här!

Apelsinsill:
1/2 apelsin, filéad
saft från 1/2 apelsin
1 dl gräddfil
1 dl crème fraîche
1 tsk grov senap
1 msk finhackad gräslök
5 cm purjolök
ca 400 g 5-minuterssill
Filéa 1/2 apelsin och skär i riktigt små bitar. Pressa saften ur 1/2 apelsin. Blanda detta med gräddfil, crème fraîche och senap. Finhacka gräslök och purjolök, rör i det.
Häll lagen av sillen och klipp eller skär ner den i mindre bitar. Blanda sillen i röran och ha upp på en fin  burk. Låt gärna stå minst ett dygn innan den ska ätas.

0
Kommentera

Polkabräck

polkabräck
Dag 17 av 24 dagar jul och idag tänkte jag dela med mig av ett supersnabbt julgodisrecept. Nämligen polkabräck. Eller chokladbräck som det också kan kallas. Det är verkligen ett superenkelt julgodis som blir jättegott!
Jag har lagt mitt i små påsar och knutit band runt, så förhoppningsvis finns det lite kvar till jul i alla fall 🙂
Det här är ett sånt där enkelt recept som bara innehåller tre ingredienser och den största arbetsinsatsen du behöver göra är att smälta choklad. Jag burkar för det mesta smälta choklad i mikrovågsugnen. Drar man ner så man inte kör på full effekt och bara kör en stund i taget brukar det gå bra. Annars kan man lätt bränna vid chokladen. Så håll lite koll :=
Självklart kan man ha annat på chokladbräcken än polkagrisar. Hackade nötter, marshmallows eller varför inte krossad pepparkaka är gott att strö över. Receptet går självklart bra att dubbla om man vill ha riktigt mycket. Jag gillar när det blir ganska tunt, men det är ju en smaksak.
Polkabräck:
200 g vit choklad
50 g mörk choklad
3 polkagrisstänger
Smält cirka hälften av den vita chokladen på medeleffekt i mikron. Rör om var 20:e sekund. Låt resterande vit choklad smälta ner i den varma chokladen. Bred ut riktigt tunt på ett bakplåtspapper. Smält den mörka chokladen och ringla den över den vita. Dra fina mönster med hjälp av en kniv. Krossa polkagrisarna och strö dom över chokladen. Låt stelna och bryt i mindre bitar. Lägg i fina små cellofanpåsar, knyt om en rosett och du har en perfekt liten present att ge bort. Eller varför inte använda till varm choklad-kittet jag skrev om tidigare förra veckan?
bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Pepparkakskladdkaka

pepparkakskladdkaka1
Idag tänkte jag bjuda på ännu ett recept  på kladdkaka. Tidigare i veckan tipsade jag ju om saffranskladdkakan som är såå god! Här kommer en annan variant på kladdkaka, nämligen pepparkakskladdkaka. Även den otroligt god och så lättbakad.
Förra året fick jag reda på lite sent (julaftonskvällen närmare bestämt), att vi skulle ha med efterrätt till drygt 20 personer på juldagen… Ok, vad kan man baka av sådant man har hemma, som räcker till många och som går skapligt fort? Jo kladdkaka såklart! Och för att göra det lite juligare tillsatte jag helt enkelt lite juliga kryddor. Vilken bra kombo det blev. Så himla gott! Vi stannade bara till och köpte några paket glass och grädde att ha till. Ett perfekt avslut på julmiddagen!
 
pepparkakskladdkaka-2
Jag tänkte det skulle vara fint att göra min pepparkakskladdkaka i något annat än en klassisk rund springform. Men jag förstår ju varför jag alltid brukar gör kladdkaka i en sån form och inte i formen på bilden. Helt omöjlig att få ur! Så använd en helt vanlig rund form med löstagbar kant. Det är mitt bästa tips idag! Även om de här gamla formarna är otroligt fina.. Så är de inte alltid så praktiska.
Sen måste jag även tipsa om en härlig julskiva jag ramlade över förra veckan! Gavin James EP Winter Songs. Perfekt, lugn och mysig julmusik att ha på i bakgrunden!
Pepparkakskladdkaka:
2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 knivsudd äkta vanilj
ca 2 msk pepparkakskrydda
 
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och blanda det med ägg och socker. Sikta i mjöl, kakao och vanilj. Pepparkakskryddorna och rör allt till en jämn smet.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ha i smeten. Grädda i 180°C i 15-20 minuter. Låt kladdkakan svalna och förvara i kylskåp tills den ska ätas.
Servera glass eller en klick lättvispad grädde till.
Bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera