Julskinka

pankogriljerad skinka
 
Alltså nu är det ju knappt en vecka kvar till jul. Och när jag låg i sängen i kväll och nattade pojkarna tänkte jag att kanske kan man få lyxa till det med en julskinka redan till den här helgen.. Eller ska man vänta?
Hur som så tänkte jag att det kunde passa fint med ett recept på just julskinka. Jag kokar alltid julskinkan själv och griljerar sen. Men känner man att man inte orkar/vill/vågar går det ju såklart bra att köpa en färdigkokt och hoppa direkt på griljeringen.
Men jag tycker det är kul att hålla på med all mat inför jul. Och de senaste åren har jag kokat julskinkan i min Crock Pot. Himla smidigt! Om man inte har för stor julskinka… Ett år fick jag tynga ner locket med hjälp av tjocka kokböcker, så då var det på nypen att det fungerade. Ett annat år fick vi för oss att åka hem till mina föräldrar mitt i julstöket, då var det bara att koppla ur Crock Potten och ta med den. Perfekt!
Det finns tre bra sätt att tillaga julskinka på. Antingen i en Crock Pot, eller så kan du koka julskinka eller göra julskinka i ugn. Nedan förklarar jag hur de olika metoderna går till och längst ner hittar ni ett recept på en supergod griljering jag testade förra året!
Julskinka i Crock Pot:
ca 3 kg rimmad, benfri skinka
3 tsk kryddpeppar
4 lagerblad
0,5 tsk salt per liter vatten
kallt vatten så det täcker skinkan
Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om.
Lägg skinkan i Crock Potten med svålen uppåt. Ha i kryddpeppar, lagerblad och salt. Slå på vatten så det täcker hela skinkan. Stick in en termometer i skinkans bredaste del. Sätt på locket och ställ din slow cooker på låg och timern på 9 timmar. Men håll koll, ibland har min skinka blivit klar efter bara 6 timmar. Det beror nog lite på modell och skinka.
När innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.
 
Självklart går det bra att koka eller ugnsbaka julskinka också
Kokt julskinka:
ca 3 kg rimmad, benfri skinka
3 tsk kryddpeppar
4 lagerblad
0,5 tsk salt per liter vatten
vatten så det täcker skinkan
Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om. Stick i en kökstermometer.
Koka upp vattnet tillsammans med kryddorna. Lägg i skinkan och sänk värmen så att vattnet bara sjuder, inte kokar. Beräkna koktiden med cirka 1 timme per kilo.
När innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.
Julskinka i ugn:
ca 3 kg rimmad, benfri skinka
Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om.
Värm ugnen till 125°C. Lägg skinkan i en ugnsfast form med svålen uppåt. Stick i en kökstermometer. Låt skinkan gå i ugnen tills innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.
 
Jag provade att använda pankoströbröd till griljeringen, det blev knaprigt och gott!
Pankogriljering till ca 3 kg skinka:
1 äggula
4 msk vanlig senap
2 msk grovkornig senap
ca 2 dl pankoströbröd, jag använde ett surdegsströbröd från Sverigeskafferiet (eller ta vanligt ströbröd)
Blanda äggula och de olika senapssorterna. Skölj skinkan och klappa den helt torr. Bred på ägg-och senapsblandningen i ett jämnt lager. Strö över ströbrödet. Griljera i 215°C i cirka 10 minuter eller tills den fått fin färg.
Bild;Linnéa Seidel

1
Kommentera

Varm choklad

varm choklad-kit
Dag 14 av 24 dagar jul på Linnéas Skafferi!
Och idag tycker jag det passar fint att tipsa om något ni kan ge bort, antingen som julklapp till någon eller om du kanske är bortbjuden och vill ge något mer personligt än en vinflaska eller chokladask. Nämligen ett varm choklad-kit!
Kul att göra och det kommer garanterat bli uppskattat. varm choklad-kit
Vem gillar int varm choklad liksom? Och här får chokladen sällskap av chokladdoppade polkagrisar, marshmallows och polkabräck.
Antingen kan man göra en riktig snabbvariant och bara ha polkagrisar, marshmallows, mörk choklad och mugg i sitt kit, eller så kan man göra det lite mer arbetat. Det beror ju helt på hur mycket tid man har!
varm choklad-kit
Recept på polkabräck kommer senare i veckan. Det är ju så himla gott och otroligt enkelt att göra.
varm choklad-kit
För att få ihop ett sånt här fint litet varm choklad-kit behöver du:
kakao
socker (gärna muscovadosocker eller råsocker)
ett par polkagrisstänger, gärna chokladdoppade
mini-marshmallows
polkabräck eller annan choklad. Mörk choklad med smak av mint vore nog också supergott!
små cellofanpåsar
1 fin mugg eller kopp
 
Lägg kakao och socker i en liten burk eller cellofanpåse. Jag brukar ta dubbelt så mycket kakao som socker när jag gör varm choklad. Det tycker jag blir en bra balans, speciellt om du ska ha i marshmallows som också är söta. Men det är ju en smaksak 🙂
Doppa polkagrisstängerna i smält choklad och låt stelna helt. Lägg mini-marshmallows i små cellofanpåsar.
Ställ ihop chockadblandningen, polkagrisstänger, marshmallowspåse, polkabräck/choklad och mugg på en liten bricka. Dekorera gärna med grankvistar eller kanske någon liten, fin julgranskula. Slå cellofan runt allt och knyt ihop med ett fint band.
Sen är det bara för mottagaren att värma på valfri mjölk, röra i kakao och sockerblandningen och ha upp i muggen. Låt antingen ett par bitar choklad smälta ner i muggen eller häng i en polkagrisstång och dekorera med mini-marshmallows.
Vem skulle inte bli lycklig över en sån här present!?
bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera

Saffranskladdkaka

saffranskladdkaka
 
Dag 13 av 24 dagar jul på Linnéas Skafferi. Och glad lucia!
Jag hoppas att ni alla fått se minst ett luciatåg (om som bara på tv), ätit ett par pepparkakor och kanske en lussebulle.
Idag hade jag en härlig nyårs-middagsplåtning på schemat. All rekvisita framdukad på matrumsbordet, jag hade bokat med grannen att jag skulle får vara i deras superfina inglasade uterum, listor på allt som skulle handlats  var klara och det skulle bli en intensiv men så bra arbetsdag. Men i morse vaknade Isac med feber, så det var bara att boka av allt och sätta sig i soffan med en varm liten skrutt i knät. Och så har vi blivit sittandes större delen av dagen. Isac blir alltid extra mammig och pappig när han är sjuk, och vill att man bär eller har honom i knät precis hela tiden. Vilket gör att man blir ganska strandad i soffan. Går inte ens att slänga upp ett blogginlägg liksom..
Men men, livet blir ganska sällan som man tänkt sig, eller hur?
Tanken med denna saffranskladdkaka var att tipsa om något gott och enkelt alla hinner och kan slänga ihop så här till lucia. För hur traditionsenligt den än är med klassiskt saffransbröd så vet jag att många varken orkar, hinner eller vill baka det. Därför tänkte jag att det kan vara bra med ett alternativ om man ändå vill bjuda på något med saffran så här till jul.
Jag gör alltid kladdkakan riktigt kladdig, sen får den stå i kylen över natten och bli fast och enklare att skära. Äter man saffranskladdkakan på direkten blir den lätt lite rinnig. Men efter en natt i kylen får du en knaprig skorpa och en len och krämig insida.
Saffran kan lätt bli lite mastigt i smaken, därför bryter det fint av med en klick lingonsylt till. Det är verkligen supergott, ni måste testa!
 
Saffranskladdkaka med vit choklad:
 
150 g smör
1/2 g saffran (1 påse)
1 krm vaniljpulver
100 g vit choklad
2 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
Lägg smör, saffran och vanilj i en kastrull. Låt smöret smälta. Hacka undertiden den vita chokladen. Tag kastrullen från plattan och rör i chokladen. Låt den smälta i det varma smöret. Blanda socker, ägg och mjöl. Slå över smör och chokladsmeten. Rör ihop till en jämn smet. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper och ha i smeten. Grädda i 200°C i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna helt, gärna i kylskåp ett par timmar eller över natten.
Servera med lättvispad grädde och lingonsylt till.
bild:Linnea Seidel

0
Kommentera

Wienernougat- dag 12 av 24 dagar jul

wienernougat

Dag 12 av 24 dagar jul. Alltså idag är det bara 12 dagar kvar till julafton! Hur känns det egentligen? Här har det kommit massor med snö, så just nu är julkänslan på topp måste jag säga!
Och dagen till ära tänkte jag bjuda er på en kär klassiker, nämligen wienernougat. Ni vet den där man brukar köpa i ask med vita papper runt. Nu kanske ni tror att det är supersvårt att göra själv. Men där har ni helt fel, det är faktiskt enklare än både knäck och kola.

wienernougat

Jag har tidigare år gjort min wienernougat på mjölkchoklad. Men av olika anledningar (jag läste inte alls receptet innan jag åkte och handlade och missade därför själva mjölkchokladen…) så blev det inte så i år. Istället tog jag 70% choklad och oj så gott det blev till den söta nougaten. Wienernougat har ju en förmåga att bli rätt sött och sliskigt i vanliga fall. Men med mörk choklad i blev det så mycket godare. Det tycker i alla fall jag!

 wienernougat ’

Wienernougat är en sådan där perfekt grej att göra och ge bort. Skär i små fina bitar och lägg i en cellofanpåse eller fin kartong och vips har du bästa gå-bort-presenten!
Jag har inte hittat någon bra form att låta min wienernougat stelna i än, så jag brukar göra en form av aluminiumfolie. Till den här omgången gjorde jag en form på ca 15×20 centimeter med 2 cm höga kanter.
Receptet går utmärkt att dubblera.

Wienernougat med mörk choklad:

100 g flagad mandel
250 g nougat
150 g mörk choklad

Rosta mandeln i en torr panna på medelvärme.
Skär ner nougaten i små bitar och smält den i ett vattenbad. Hacka ner chokladen och låt den smälta i chokladen. Rör i den flaggade mandeln och blanda väl. Häll upp i en form och ställ svalt. Skär i små bitar. Förvara svalt.

0
Kommentera

Risgrynsgröt i Crock Pot

risgrynsgröt
Dag 11 av 24 dagar jul och idag står det risgrynsgröt på dagordningen. Jag har sett att många efterfrågar recept på risgrynsgröt där gröten inte bränner fast. Och för att lösa detta problem kan jag ge två enkla råd.
Nr 1. Koka risgrynsgröten i en Crock Pot. Så smidigt. Det bränner inte fast, kokar inte över och du behöver bara kolla till den ett par gånger och skvätta i lite mer mjölk mot slutet-
Nr 2. Kör risgrynsgröten i ugnen. Det är samma fördelar som med att använda en Crock Pot, Ingen tjock kaka av mjölk och ris i botten på grytan som är omöjlig att få bort, ingen mjölk som kokat över på spisen. Bara enkel, god risgrynsgröt.
risgrynsgrötDe senaste veckorna har jag faktiskt gjort en rejäl omgång risgrynsgröt som räcker till pojkarnas frukost fredag, lördag och söndag. Axel tycker det är riktigt lyxigt men annan gröt än havregynsgröt. Och visst är det lite speciellt med risgrynsgröt? Antagligen för att vi oftast äter det under en begränsad tid om året. Och då blir ju allt lite godare.
Min Crock Pot rymmer 6 liter så jag kan göra mycket risgrynsgröt på en gång! Perfekt till jul då lotten alltid hamnar på mig att göra ris à la malta. Men det är också fint att göra lite extra mycket och ge bort. Så i helgen skickade jag med en bunke hem till min mamma och pappa.
 
risgrynsgröt i crock pot
Som sagt, har man ingen Crock Pot går det såklart bra att göra risgrynsgröten i en större gryta och ställa in i ugnen.
Jag använder mitt vanliga recept på eisgrynsgröt, men jag upplever det som om det går i mer mjölk när man kör risgrynsgröten i en slow cooker. Till gröten i ugnen brukar jag nog tillslut haft i 8-10 dl mjölk, medan det nog går i 10-12 dl i slow cookern.
 
Risgrynsgröt i Crock Pot, 6 port:
2 1/2 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
1 tsk salt
ca 12 dl standardmjölk
1 kanelstång
ev 1 msk strösocker
1 msk smör
Lägg ris, vatten, salt, ca 7 dl av mjölken och kanelstång i din Crock pot. Blanda dom. Sätt timern på 3 timmar och värmen på låg. Efter drygt halva tiden brukar jag röra om. Mot slutet brukar jag behöva spä ut gröten med mer mjölk. Fiska upp kanelstången ur gröten och smaka av med smör och eventuellt lite socker.
 
I ugnen: Minska mängden mjölk till cirka 7-8 dl.
Blanda ris, vatten och salt i en gryta som tål att stå i ugnen. Låt koka upp och koka på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Tag av från spisen och blanda i mjölk och kanelstång. Rör om, lägg på locket och ställ in i en 100°C varm ugn i cirka en timme. Rör om en eller två gånger. Blir gröten för tjock, späd med lite mer mjölk, eller om du vill lyxa till det en skvätt grädde. Smaka av den färdiga gröten med lite socker och smör.

17
Kommentera