Brietårta

brietårta
Dag 8 av 24 dagar jul på Linnéas Skafferi och nu har turen kommit till lite godsaker som passar bra på glöggfesten. Först ur är den helt fantastiska brietårtan. Den blir inte bara otroligt snygg och dekorativ, brietårta är ju superduperenkel att göra och gudomligt god att äta! Har ni inte provat att göra en så bara måste ni testa!
Just under december är det ju så mysigt att träffas, prova olika sorters glögg och ha lite olika goda tilltugg till. Och där gör sig brietårtan perfekt!
Brietårta i ugn
Första gången jag åt varm brietårta var i USA för kanske 8 år sedan. Då hade dom på den amerikanska motsvarigheten till lingonsylt; tranbärssylt men även honung och olika slags nötter om jag inte mins fel. Supergott till lite grova kex.
Varm brietårta
Det fina med att göra brietårta är att du kan i stort sett toppa med vad du vill, lite sylt eller bär och sedan stoppa in den i ugnen i 20 minuter.
Sen är det bara att ta ut brietårtan, dekorera med nötter, frön eller varför inte färska fikon!
Till just den här tårtan tog jag en rund, liten brieost. Jag tycker det är fint när dom är lite mindre. Det blir lättare att dekorera dom snyggt då. Så blir ni många, gör gärna fler små! Annars går det ju såklart bra att ta en stor rund också!
Brietårta
Så här i juletid tycker jag det kan vara riktigt gott med pepparkakor till brietårtan.
När den får stå en stund i ugnen smälter osten innanför det där vita skalet och när du sätter kniven i osten får du ut en mjuk och nästan rinnande bit brieost. Sältan i osten gör sig perfekt till de lite söta och krydiga pepparkakorna!
Idag valde jag att ha lingonsylt på min brietårta, just lingonsylt gör sig riktigt bra till brie. Jag tog mormors hemgjorda, den är precis lagom syrlig i smaken. Skulle jag köpa sylt så skulle jag använda en rårörd variant, dom brukar inte vara lika sliskiga.
Varm brietårta:
1 liten rund brieost
2-3 msk lingonsylt
1/2 dl salta nötter
ev färsk frukt (blåbär, fikon mm)
pumpakärnor
salta kex & pepparkakor
Tag fram brien och ställ den i en ugnsfast form. Gör små snitt på ovansidan av osten så sylten kan rinna ner lite i osten. Ha på sylten. Värm ugnen till 200°C och ställ in brietårtan i 20 minuter.
Tag ut den och ställ den på ett fin fat, dekorera med nötter, frön och gärna lite färsk frukt.
Ät med kex och pepparkakor.
bild:Linnéa Seidel
 
 

1
Kommentera

Rödbetssallad

rödbetssallad
 
När vi firar jul är det alltid pappa Henrik som står för rödbetssalladen, så det var bara för mig att slå en signal till honom och fråga efter receptet.
Till svar fick jag att::
-Ja så här på rak arm vet jag att det ska vara rödbetor i…..
Nähä! Det hade man ju nästan kunnat lista ut själv. Men sen ringde han upp och jag fick ingredienslistan, sen var det bara att sätta igång! Jag fick inga exakta mått, utan provade mig lite fram. Gör gärna det du med.
 
hemgjord rödbetssallad
Rödbetssallad är något jag tycker blir 1000 gånger godare om man gör själv mot att köpa färdig i butik. Och med att göra själv menar jag inte att jag odlar rödbetorna, lägger in dom och sedan gör rödbetssallad på dom. Nej, jag köper färdiginlagda på burk och använder. Det fungerar superbra: Och det tar faktiskt inte alls lång tid att göra egen rödbetssallad. Men blir så mycket godare än den du köper i affären.
rödbetssallad
 
Rödbetssallad:
1 burk (ca 600 g) inlagda rödbetor i skivor
1/2 rödlök
1 litet äpple
1 1/2 dl crème fraîche eller gräddfil
1/2 dl majonnäs
1/2 msk grovkornig senap
salt & peppar
 
Låt rödbetorna rinna av. Skär ner dom i mindre bitar. Skala och finhacka lök och äpple. Blanda crème fraîche, majonnäs och senap. Ha i rödbetor, lök och äpple, Blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
Pappa Henrik tipsar om att det ska vara mycket röra, så vill man kan man öka på mängden crème fraîche och majonnäs något om man känner för det.
bild:Linnéa Seidel

7
Kommentera

Pepparkaksnice cream-

nice cream
Dag 6 av 24 dagar jul här på Linnéas Skafferi. Och idag tänkte jag faktiskt bjuda er på en härlig och nyttig glass med smak av pepparkaka! Ingen har väl missat konceptet med nice cream? En slags glass som ofta är gjord på banan istället för grädde, ägg och socker.
Och då tänkte jag, varför inte passa på att göra en pepparkaksnice cream så här till jul?
pepparkaksnice cream
Hela grejen är verkligen superenkel och alt du behöver är bananer, en mixer/mixerstav, lite pepparkakskryddor och ett gäng pepparkakor.
Jag brukar blanda ihop en egen burk med pepparkakskryddor, ofta höftar lite lite på ett ungefär, men min kära bloggkollega Hanna har lagt upp ett recept som verkar toppen. Så kolla gärna på det! Annars brukar det finnas färdig pepparkakskrydda att köpa i affären.
pepparkaksnice cream
 
Om ni inte testat att göra  nice cream än måste jag verkligen tipsa er om att göra det. Supergod och krämig glass som passar både till efterrätt och mellanmål. Ja faktiskt till och med till frukost.
Pepparkaksnice cream, 2 glas:
3-4 väl mogna bananer
ev lite havremjölk
ca 1 msk pepparkakskrydda
2 pepparkakor
Skala bananerna och skär dom i slantar. Frys in dom, gärna över natten. Tag fram bananerna och låt dom tina någon minut i rumstemperatur.
Mixa slätt i en mixer eller med mixerstav. Tillsätt eventuellt lite havremjölk för en lösare konsistens.
Blanda i pepparkakskryddan och rör om. Ha upp i två skålar/glas. Krossa pepparkakor och strö över. Ät direkt!
Vill man skippa pepparkakorna är det gott att bara strö lite kanel på toppen.
Har ni några andra bra tips på lite nyttigare fika som passar så här till jul?
 
bild:Linnéa Seidel
 

2
Kommentera

Veckans mat- en helt vanlig vecka

santamaria-kyckling
En ny vecka står för dörren och det är dags att planera inför veckans mat! Mitt i all julhets kan det vara skönt att bli påmind om att det finns en bubbla utanför knäck, risgrynsgröt och lussebullar. Vad sägs om en enkel potatissallad, kycklingklubbor eller hamburgare till middag i veckan?
Först ut är en av mina barns favoriter, kycklingklubbor! Det är lite spännande att få lite en bit papper eller folie runt klubban och liksom äta med händerna. Så tummen upp för dessa kryddiga kycklingklubbor från mina barn!
tacopaj
Tacopaj är aldrig fel. Den här har jag drygat ut med lite svarta bönor. Ett perfekt vis att få i dig och din familj alla nyttigheter från bönorna, utan att de ens märker det!
potatissallad
Ibland får man vara lite bekväm. Koka potatis kvällen innan så kan du enkelt röra ihop en potatissallad. Köp en grillad kyckling eller lite kallskuret och middagen är klar på några få minuter!
fiskpaket
Älskade fiskpaket. Passar lika bra att bjuda på till vardags som till fest! Ha i vad du och din familj gillar bäst!
mozarellaburgare
Vad passar bättre att avsluta veckan med än en riktigt god hamburgare fylld med mozzarella!? Ät och njut!

0
Kommentera

Fisksoppa med saffran-

fisksoppa med saffran
 
Fisksoppa med saffran är ett underbart recept som passar precis lika bra som förrätt som till en lyxig varmrätt en fredag eller lördagkväll.
Perfekt att äta en ljummen sommarkväll på altanen, en ruskig höstkväll med massor av tända ljus eller varför inte till jul? En mycket användbar rätt med andra ord!
Det finns ju så otroligt många varianter på fisksoppa, men jag gillar verkligen den här. Den är enkel att göra och så god! Jag kan ibland ha lite svårt för saffran i mat, men den här soppan är verkligen supergod. Ett måste att testa nu i vinter!
Jag tycker det är gott att ha både lax och torsk i, men koka inte sönder fisken utan låt den precis bli klar, då blir det som allra godast!
 
Fisksoppa 4 port:
1 nät musslor
smör att steka i
1 gul lök
15 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 stjälk selleri
0,5 g saffran (1 pkt)
1 msk tomatpuré
2 msk skaldjursfond
2 dl vatten
2 1/2 dl vitt vin
3 dl grädde
1 dl crème fraîche
500 g lax
250 g torskrygg
färsk timjan
salt
200 g räkor
 
Skölj musslorna i rinnande, kallt vatten. Knacka lätt på alla musslor. Släng de som inte stänger sig och de som är trasiga.
Koka i 3 dl vatten i cirka 4 minuter. Häll av vattnet och lät dom svalna.
Hetta upp en klick smör i en kastrull. Skala och finhacka löken. Skölj och hacka purjolöken fint. Skala och pressa vitlöksklyftorna, skär sellerin i mindre bitar. Fräs alla löksorter och selleri i smöret tills allt börjat mjukna. Tillsätt då saffran och tomatpuré. Låt detta fräsa ytterligare några minuter. Blanda i skaldjursfond, vatten och vitt vin. Detta får nu koka utan lock i cirka 5 minuter. Sänk värmen något. Blanda ut crème fraîche i grädden och rör i det. Låt allt koka under lock i cirka 10 minuter.
Skär lax och torsk i cirka 2 centimeter stora bitar, lägg i dem och låt soppan koka 5 minuter till. Fisken får inte koka sönder. Smaka av med salt och en bunt finhackad timjan.
Skrapa ur musslorna ur skalen, spar ett par att lägga i soppskålarna som dekoration.
Fördela musslor och räkor i botten av skålarna. Slå på den varma soppan och dekorera med musselskal och färsk timjan.
 
Har du någon god maträtt du brukar ha saffran i? Tipsa gärna isåfall!

1
Kommentera