Daim

daim
Dag 10 av 24 dagar jul. Jag vet att många satt utgång med att prova sig fram bland alla underbara julgodisrecept som finns. Så dagens recept får bli hemgjord diam. Det är faktiskt himla enkelt att göra och blir såå gott.
Efter att jag investerat i en bra kökstermometer tycker jag det är så mycket enklare att göra olika slags kolor. Som den här gräddkolan med brynt smör och salt. Den kokade till exakt 123 °C och den blev lite seg men ändå hanterbar. Alltså precis perfekt!
Daim å andra sidan, den vill man ju ha lite hårdare. Blir den för seg blir det inte alls lika gott. Så den kokar jag till cirka 130°C, alltså lite varmare än gräddkolan.
 
Daim, cirka 30 små bitar:
2 dl sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
200 g 35% choklad eller mörkare
Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Rör om och koka upp. Låt koka tills kolan mörknar och kommer upp i 130 °C. Eller gör kulprovet:. Fyll ett lågt glas med iskallt vatten, droppa i lite het kolasmet. Kan du forma kolan till hårda bollar är kolan klar, annars får den koka en stund till.
Klä en liten form, cirka 20×15 cm med bakplåtspapper och bred ut den heta kolasmeten. Låt svalna. Smält chokladen och bred den över den stelnade kolasmeten.
När chokladen stelnat helt skär du godiset i lagom stora rutor.
Perfekt att ge bort till barnens fröknar, vänner och familj. Eller äta upp helt själv!

1
Kommentera
ANNONS

Tävla om en Crock Pot

crock pot

God fredagskväll på er alla!

Som jag skrev tidigare idag firar jag 1 år här på Loppi idag. Det och det faktum att julen närmar sig med stormsteg gör att jag tycker det passar utmärkt med en liten tävling till den här helgen. Och inte vilken tävling som helst! Nej jag  tänkte tillsammans med Crock Pot-Sverige lotta ut en Crock Pot DuraCeramic 5L.

crock pot

Det är en nyhet i Crock Pot-familjen och här tycker jag verkligen dom har lyckats! Själva grytan kan du använda både på spisen och i ugnen vilket gör att du enkelt kan steka löken eller bryna på köttet direkt i grytan innan du har i resten av ingredienserna och kör i gång långkoket. Grytan var väldigt enkel att göra rent och precis som de övriga i serien har den två värmelägen och en timer.
Det här är den tredje modellen Crock Pot jag testar och det är helt klart min favorit!

Här på bloggen hittar ni massa goda recept under kategorin Crock Pot. Vill du ha ännu mer inspiration tycker jag du ska följa CrockPotSverige på Instagram

Så nu tänkte jag att en sån här härlig Crock Pot kan bli din! Kanske kommer du kunna utföra nya storverk i köket, eller så ger du bort den till någon i julklapp som verkligen gillar att laga mat!

För att vara med att tävla vill jag att du berättar varför just du ska vinna denna Crock Pot. Skriv din motivering och kom ihåg att lämna dina kontaktuppgifter här i kommentarsfältet.

Tävlingen pågår från och med fredag 9 december till söndag 11 december kl 24.00 2016.
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
Vinnaren av en Crock Pot är Elin Åkesson, som också hade rimmat så fint:

Att kamma hem vinsten skulle vara så kul,
men jag skulle faktiskt ge bort den till jul
Jag har nyss blivit mamma
och mycket av tiden har gått till att amma
Vore så kul att kunna ge sambon den här
så vi kan spara tid och slippa besvär
Hoppas att jag har turen med mig!
 

Vinnaren utses av Linnéas Skafferi och kan ej överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen är ett samarbete mellan Linnéas Skafferi och Crock Pot.

0
Kommentera

Skurna pepparkakor

skurnapepparkakor
Hej alla fina läsare! Och ett supergrattis till alla som heter Anna, för idag är det nämligen Anna-dagen 🙂
Och förutom det är det ju pepparkakans dag och faktiskt precis ett år sedan jag skrev mitt första inlägg här på Loppi!!
Ett år bara susar förbi! Och det tänkte jag fira med en superfin tävling här på bloggen. Så kolla in senare under kvällen, då dyker tävlingen upp.
För ett år sedan hade jag tagit beslutet att nu är det dags att lägga i en extra växel med bloggandet. Och ungefär samtidigt hörde Stina här på Loppi av sig och funderade på om jag skulle vilja flytta min blogg till dom. Ett beslut jag inte ångrat en sekund. Bättre nätverk med underbara, kloka, engagerade och fina människor kan man inte ha runt omkring sig!
Och vad passar bättre att knyta ihop säcken för det här första året på Loppi med, än det första receptet jag publicerade här efter flytten?  Därtill är det mitt favoritrecept på pepparkakor! Nämligen skurna pepparkakor. Ni måste verkligen testa dom här, de är ett måste till varje jul.
Jag brukar dela degen i två och spara den ena i kylskåpet. Då kan man snabbt ta fram och grädda en plåt pepparkakor när man får besök. Hela köket doftar nygräddade pepparkakor, hur underbart är inte det?!
Skurna pepparkakor, ca 70 st:
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 tsk kanel (ha gärna i lite mer för extra julig smak)
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
1 ½ dl hackad sötmandel
Rör ihop smör, socker, sirap och kryddor. Tillsätt bikarbonat, blandat med mjöl och mandel.
Dela degen i två bitar och forma två fyrkantiga längder. Linda in dem i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
Skär deglängderna i tunna skivor och grädda i 200 °C i 12 minuter.
Bild:Linnea Seidel

0
Kommentera

Brietårta

brietårta
Dag 8 av 24 dagar jul på Linnéas Skafferi och nu har turen kommit till lite godsaker som passar bra på glöggfesten. Först ur är den helt fantastiska brietårtan. Den blir inte bara otroligt snygg och dekorativ, brietårta är ju superduperenkel att göra och gudomligt god att äta! Har ni inte provat att göra en så bara måste ni testa!
Just under december är det ju så mysigt att träffas, prova olika sorters glögg och ha lite olika goda tilltugg till. Och där gör sig brietårtan perfekt!
Brietårta i ugn
Första gången jag åt varm brietårta var i USA för kanske 8 år sedan. Då hade dom på den amerikanska motsvarigheten till lingonsylt; tranbärssylt men även honung och olika slags nötter om jag inte mins fel. Supergott till lite grova kex.
Varm brietårta
Det fina med att göra brietårta är att du kan i stort sett toppa med vad du vill, lite sylt eller bär och sedan stoppa in den i ugnen i 20 minuter.
Sen är det bara att ta ut brietårtan, dekorera med nötter, frön eller varför inte färska fikon!
Till just den här tårtan tog jag en rund, liten brieost. Jag tycker det är fint när dom är lite mindre. Det blir lättare att dekorera dom snyggt då. Så blir ni många, gör gärna fler små! Annars går det ju såklart bra att ta en stor rund också!
Brietårta
Så här i juletid tycker jag det kan vara riktigt gott med pepparkakor till brietårtan.
När den får stå en stund i ugnen smälter osten innanför det där vita skalet och när du sätter kniven i osten får du ut en mjuk och nästan rinnande bit brieost. Sältan i osten gör sig perfekt till de lite söta och krydiga pepparkakorna!
Idag valde jag att ha lingonsylt på min brietårta, just lingonsylt gör sig riktigt bra till brie. Jag tog mormors hemgjorda, den är precis lagom syrlig i smaken. Skulle jag köpa sylt så skulle jag använda en rårörd variant, dom brukar inte vara lika sliskiga.
Varm brietårta:
1 liten rund brieost
2-3 msk lingonsylt
1/2 dl salta nötter
ev färsk frukt (blåbär, fikon mm)
pumpakärnor
salta kex & pepparkakor
Tag fram brien och ställ den i en ugnsfast form. Gör små snitt på ovansidan av osten så sylten kan rinna ner lite i osten. Ha på sylten. Värm ugnen till 200°C och ställ in brietårtan i 20 minuter.
Tag ut den och ställ den på ett fin fat, dekorera med nötter, frön och gärna lite färsk frukt.
Ät med kex och pepparkakor.
bild:Linnéa Seidel
 
 

1
Kommentera

Rödbetssallad

rödbetssallad
 
När vi firar jul är det alltid pappa Henrik som står för rödbetssalladen, så det var bara för mig att slå en signal till honom och fråga efter receptet.
Till svar fick jag att::
-Ja så här på rak arm vet jag att det ska vara rödbetor i…..
Nähä! Det hade man ju nästan kunnat lista ut själv. Men sen ringde han upp och jag fick ingredienslistan, sen var det bara att sätta igång! Jag fick inga exakta mått, utan provade mig lite fram. Gör gärna det du med.
 
hemgjord rödbetssallad
Rödbetssallad är något jag tycker blir 1000 gånger godare om man gör själv mot att köpa färdig i butik. Och med att göra själv menar jag inte att jag odlar rödbetorna, lägger in dom och sedan gör rödbetssallad på dom. Nej, jag köper färdiginlagda på burk och använder. Det fungerar superbra: Och det tar faktiskt inte alls lång tid att göra egen rödbetssallad. Men blir så mycket godare än den du köper i affären.
rödbetssallad
 
Rödbetssallad:
1 burk (ca 600 g) inlagda rödbetor i skivor
1/2 rödlök
1 litet äpple
1 1/2 dl crème fraîche eller gräddfil
1/2 dl majonnäs
1/2 msk grovkornig senap
salt & peppar
 
Låt rödbetorna rinna av. Skär ner dom i mindre bitar. Skala och finhacka lök och äpple. Blanda crème fraîche, majonnäs och senap. Ha i rödbetor, lök och äpple, Blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
Pappa Henrik tipsar om att det ska vara mycket röra, så vill man kan man öka på mängden crème fraîche och majonnäs något om man känner för det.
bild:Linnéa Seidel

7
Kommentera