24 dagar jul på Linnéas Skafferi

24dagarjul

Imorgon får vi äntligen vända blad och det blir december. En av de mysigaste månaderna på året då man helhjärtat kan ägna sig åt matlagning, bakning och pyntning hemma.
Och för att komma i riktig julstämning tänkte jag att vi kör minst 24 julrecept nu innan jul. Minst ett juligt recept, varje dag fram till jul! Det kan hända att det slinker in något tips på julklappar och fina dukningar ni till jul också.Hur underbart låter inte det?
Jag har inte alla inlägg helt spikade än, så har ni några önskemål är det bara att kommentera här.
Så håll utkik här på bloggen, på Facebook och på Instagram för att inte missa alla juliga recept!

1
Kommentera

Veckans mat- 5 snabba middagar

köttfärssås

Hej måndag!

Börjar ni känna stressen inför jul? Eller är ni coola som filbunkar? Jag är nog någonstans där mittemellan. Jag har ganska många jobb som ska bli klara nu de närmaste veckorna och helgerna lätt fullbokade! Så därför tänkte jag köra en veckans mat med snabblagade middagar. Alla tar runt 30 minuter att göra och det har vi väl tid att lägga på matlagningen va?

Först ut, en klassiker med lite nytänk. Bönpasta med köttfärssås. Köttfärssåsen innehåller massa linser och morötter som mättar bra!

kotlettgryta med svamp

Fläskkotlettgryta med svamp. Riktig, vällagad mat som går superduperfort att laga. Har fått massor av fina kommentarer om just detta recept. Så ni måste bara testa om ni inte gjort det!

panerad torskrygg

Panerad torskrygg är sådär superenkelt att göra. Speciellt om du gör som jag, och kör den i ugnen! Och det brukar vara en riktig storfavorit hos barnen.

tortillapizza-2

Pizza mitt i veckan? Ja absolut. Använder man tortillabröd som botten går det supersnabbt att få fram middagen. Här har jag bytt ut den klassiska tomatsåsen mot pesto, en riktig höjdare om du frågar mig! Tortillapizza är verkligen en storfavorit hemma hos oss!

gyros

Gyros, så enkelt och så himla gott!! Hacka massa grönsaker, gör en tzatziki och ät allt i pitabröd.

biskvier i långpanna

Avsluta på topp med något gott! Har ni testat biskvier i långpanna? Om inte, ni måste!!!! Kanske det godaste jag bakat under hösten.

0
Kommentera

Gräddkola

 
gräddkola
God morgon,
Någon mer än jag som skulle kunna tänka sig lite gräddkola till fredagsmyset idag?!
Jag hoppas alla har en strålande fin fredag! Idag tänkte jag egentligen köra ett fredagssvep med massa härliga tips på julklappar. Men eftersom hela veckan fram till nu har bestått av vab (den sortens där det ena barnet vill att man ska sitta med honom i knät hela tiden..) så blev inte arbetsveckan som jag tänkt mig helt enkelt.
Och idag vaknade jag upp hos min syster i Berlin. Så det blir lite jobb under helgen, men tänkte faktiskt mest försöka vara ledig. Jag och min bästa vän tog flyget ner igår kväll och nu väntar en lugn helg med långa frukostar, en del shopping och bara massa mys!
gräddkola
Men nog om det och mer om godis. För nu tycker jag det är helt ok att börja tänka på vilket julgodis man ska satsa på i år! Kanske kan man behöva provlaga något innan, för att vara säker på hur man gör eller bara kolla om det verkligen är sådär gott som det låter! Under december kommer såklart massor av goda recept på julgodis upp. Men allra först ut är en klassisk gräddkola. Superduperenkel att göra och försvinnande god! Kanske den godaste gräddkolan jag ätit!
Och det beror nog på ett par saker.
Nr 1, det var sjukt länge sen jag åt gräddkola. Allt man inte ätit på länge men man tycker om brukar vara supergott.
Nr2. och kanske den riktiga anledningen. Brynt smör och havssalt. Vilken totalt oslagbar kombo! Nötiga toner från smöret, sötma och lenhet i gräddkolan och så lite salt på det. Herregud så gott! Ni MÅSTE bara testa!
gräddkola
Det bästa med julgodis som just gräddkola är att man så enkelt bara kan piffa till det. Vill man inte ha vanlig kola, ha på lite havssalt. Eller hackade pistagenötter, eller krossad polkagris, eller… Ja ni fattar grejen. Prova er gärna fram och tipsa mig gärna om vad ni brukar ha i.
Nu kanske några av er blev lite rädda när jag skrev brynt smör. Vad är det? Är det inte svårt? Bränner man inte smöret!?
Ni kan ta det lugnt. Känns det superläskigt, smält bara smöret som vanligt. Det blir supergott då med! Men för er som vågar, så här gör man när man bryner smör:
Smält smöret på medelvärde, när smöret smält helt, rör om lite med en visp. Fortsätt koka smöret under omrörning tills smöret mörknar och får en lite kolaaktig doft. Se till att röra hela tiden så smöret bryns jämnt i kastrullen. Klart! Svårare än så är det inte!
Nu till resten av receptet. Det underlättar helt klart att ha en kökstermometer när man kokar kola och knäck. Men har man ingen går det bra att göra kulprovet för att se om kolan är klar. Jag kokade min kola till 123 °C och i mitt tycke blev den perfekt. Den höll ihop och blev lagom hård, men du bet inte sönder tänderna på den. Utan de liksom blev seg och smälte i munnen! Precis som jag vill ha den!
 
Gräddkola:
100 g smör
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl sirap
Valfri smaksättning.
Bryn smöret (eller bara smält det som vanligt) i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Blanda allt försiktigt med en träsked. Sätt i en kökstermometer och låt kolan få koka på medelvärme tills du kommer upp i 123 °C (eller tills den klarar kulprovet).
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll i den varma smeten. Strö över valfri smaksättning. Låt stelna helt innan du skär i bitar.
Receptet går såklart bra att dubbla för en större mängd gräddkola, det kanske går åt till jul 😉
 
Helt klart en av mina storfavoriter när det kommer till julgodis!
 

8
2 kommentarer

Godispåsar med personligt kort- perfekta presenten i jul!

 
 
smartphoto
Hej alla fina läsare!
Jag vet inte hur det är hos er, men här börjar jag (som varje år) bli lite stressad över att december snart är här. Allt jag skulle ha förberett och varit ute i så god tid med, just i år…
Varje år är det ju lite samma sak. Visst ja, vi ska på glöggkväll!! Vi måste kanske ha med något till värden eller värdinnan?
Lucia eller julavslutning på förskola och skola, vad ska vi ge fröknarna?
Och den där vännen du tycker lite extra mycket om som du så gärna skulle vilja ge lite uppskattning nu till jul.
Hur ska man hinna komma på bra, uppskattade och helst lite personliga saker att ge bort?
 
Var bara lugna! I år har jag knäckt nöten!
smartphoto-2
Jag beställde nämligen hem urfina godispåsar i cellofan med personliga kort till från smartphoto..
Du laddar enkelt upp ett kort från din dator och skriver dit din text. Det flins flera olika mallar att välja bland och du kan ändra typsnitt och färg på texten så det passar just dig.
Kanske blir det fint med en bild på barnen? Eller den ursöta hunden eller katten ni har? Eller varför inte en snygg bild på dig själv, vem skulle inte bli glad av det liksom 🙂
smartphoto-3
Fyll sedan cellofanpåsarna med något gott. Kanske lite julgodis eller kakor. Har du snålt om tid går det finfint att stoppa i ett par goda Dumle med pepparkakssmak eller varför inte ett par bitar riktigt lyxig och god choklad?
Och som pricken över i har jag ett finfint erbjudande från just smartphoto! Du kan nämligen få upp till 40% rabatt när du handlar hos dom. Du anger bara koden LOPPIJUL2016 när du ska betala. Erbjudandet gäller till och med 4/1-2017. Och det allra bästa, du kan använda koden flera gånger!
Förutom de här fina godispåsarna kan ni beställa hem fina etiketter, personliga kalendrar, fototavlor och massor av andra saker som passar perfekt att ge bort nu i jul! In och kika och lägg en beställning på stört!
 
Inlägget är i samarbete med smartphoto.

2
Kommentera

Fikonmarmelad

 
fikonmarmelad
På söndag är det äntligen första advent och alla vi som lite i smyg ätit pepparkakor, druckit, glögg och lyssnat på julmusik den senaste månaden kan liksom äntligen börja göra det inför folk…
För finns det något mysigare än att sitta runt köksbordet med tända ljus och julmusik i bakgrunden?
En oerhört god kombination att äta till ovannämnda mys tycker jag pepparkakor, ädelost och fikonmarmelad. Men oftast är fikonmarmelad så oerhört söt. Därför tänkte jag härom helgen att jag provar att koka egen istället. Och så gott det blev! Inte alls så där sliskig, utan bara väldigt, väldigt god!
Det man ska tänka på är att blötlägga de torkade fikonen ett par timmar, eller gärna över natten. Då får du en slät och fin fikonmarmelad!
Jag kokade min marmelad på ljust muscovadosocker vilket gav en härlig kolaton som passar utmärkt till fikonen. Vill man skulle det säkert vara riktigt gott att ha en skvätt calvados eller whiskey i fikonmarmeladen. Det bryter fint mot all sötma.
 
Fikonmarmelad:
200 g ekologiska, torkade fikon
vatten
1 dl ljust muscovadosocker
ev en skvätt whiskey eller calvados
Blötlägg fikonen, gärna över natten. Tag ur fikonen, men spar vattnet. Klipp eller skär ner fikonen i små bitar. Lägg fikon och vattnet i en kastrull. Koka på svag värme i cirka 10 minuter. Mosa gärna fikonen med en gaffel (vill du ha en helt slät marmelad, mixa med ,mixerstav).
Tillsätt sockret och eventuell sprit. Låt koka på svag värme i ytterligare 10-15 minuter tills du har en tjock och härlig marmelad. Häll upp på fin burk och förvara i kylen.
Hållbarheten på fikonmarmeladen är inte jättelång., så skynda och ät upp den på stört!
 
En perfekt marmelad till julens ostbricka eller som en perfekt present att ge bort till någon du tycker om!
Sugen på hemgjorda pepparkakor men orkar inte stå och baka ut hjärtan och grisar som tappar benen? Testa då mina skurna pepparkakor. Mina favoriter nu till jul!
bild:Linnéa Seidel
 

5
Kommentera