Pepparkaksnice cream-

nice cream
Dag 6 av 24 dagar jul här på Linnéas Skafferi. Och idag tänkte jag faktiskt bjuda er på en härlig och nyttig glass med smak av pepparkaka! Ingen har väl missat konceptet med nice cream? En slags glass som ofta är gjord på banan istället för grädde, ägg och socker.
Och då tänkte jag, varför inte passa på att göra en pepparkaksnice cream så här till jul?
pepparkaksnice cream
Hela grejen är verkligen superenkel och alt du behöver är bananer, en mixer/mixerstav, lite pepparkakskryddor och ett gäng pepparkakor.
Jag brukar blanda ihop en egen burk med pepparkakskryddor, ofta höftar lite lite på ett ungefär, men min kära bloggkollega Hanna har lagt upp ett recept som verkar toppen. Så kolla gärna på det! Annars brukar det finnas färdig pepparkakskrydda att köpa i affären.
pepparkaksnice cream
 
Om ni inte testat att göra  nice cream än måste jag verkligen tipsa er om att göra det. Supergod och krämig glass som passar både till efterrätt och mellanmål. Ja faktiskt till och med till frukost.
Pepparkaksnice cream, 2 glas:
3-4 väl mogna bananer
ev lite havremjölk
ca 1 msk pepparkakskrydda
2 pepparkakor
Skala bananerna och skär dom i slantar. Frys in dom, gärna över natten. Tag fram bananerna och låt dom tina någon minut i rumstemperatur.
Mixa slätt i en mixer eller med mixerstav. Tillsätt eventuellt lite havremjölk för en lösare konsistens.
Blanda i pepparkakskryddan och rör om. Ha upp i två skålar/glas. Krossa pepparkakor och strö över. Ät direkt!
Vill man skippa pepparkakorna är det gott att bara strö lite kanel på toppen.
Har ni några andra bra tips på lite nyttigare fika som passar så här till jul?
 
bild:Linnéa Seidel
 

2
Kommentera

Veckans mat- en helt vanlig vecka

santamaria-kyckling
En ny vecka står för dörren och det är dags att planera inför veckans mat! Mitt i all julhets kan det vara skönt att bli påmind om att det finns en bubbla utanför knäck, risgrynsgröt och lussebullar. Vad sägs om en enkel potatissallad, kycklingklubbor eller hamburgare till middag i veckan?
Först ut är en av mina barns favoriter, kycklingklubbor! Det är lite spännande att få lite en bit papper eller folie runt klubban och liksom äta med händerna. Så tummen upp för dessa kryddiga kycklingklubbor från mina barn!
tacopaj
Tacopaj är aldrig fel. Den här har jag drygat ut med lite svarta bönor. Ett perfekt vis att få i dig och din familj alla nyttigheter från bönorna, utan att de ens märker det!
potatissallad
Ibland får man vara lite bekväm. Koka potatis kvällen innan så kan du enkelt röra ihop en potatissallad. Köp en grillad kyckling eller lite kallskuret och middagen är klar på några få minuter!
fiskpaket
Älskade fiskpaket. Passar lika bra att bjuda på till vardags som till fest! Ha i vad du och din familj gillar bäst!
mozarellaburgare
Vad passar bättre att avsluta veckan med än en riktigt god hamburgare fylld med mozzarella!? Ät och njut!

0
Kommentera

Fisksoppa med saffran-

fisksoppa med saffran
 
Fisksoppa med saffran är ett underbart recept som passar precis lika bra som förrätt som till en lyxig varmrätt en fredag eller lördagkväll.
Perfekt att äta en ljummen sommarkväll på altanen, en ruskig höstkväll med massor av tända ljus eller varför inte till jul? En mycket användbar rätt med andra ord!
Det finns ju så otroligt många varianter på fisksoppa, men jag gillar verkligen den här. Den är enkel att göra och så god! Jag kan ibland ha lite svårt för saffran i mat, men den här soppan är verkligen supergod. Ett måste att testa nu i vinter!
Jag tycker det är gott att ha både lax och torsk i, men koka inte sönder fisken utan låt den precis bli klar, då blir det som allra godast!
 
Fisksoppa 4 port:
1 nät musslor
smör att steka i
1 gul lök
15 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 stjälk selleri
0,5 g saffran (1 pkt)
1 msk tomatpuré
2 msk skaldjursfond
2 dl vatten
2 1/2 dl vitt vin
3 dl grädde
1 dl crème fraîche
500 g lax
250 g torskrygg
färsk timjan
salt
200 g räkor
 
Skölj musslorna i rinnande, kallt vatten. Knacka lätt på alla musslor. Släng de som inte stänger sig och de som är trasiga.
Koka i 3 dl vatten i cirka 4 minuter. Häll av vattnet och lät dom svalna.
Hetta upp en klick smör i en kastrull. Skala och finhacka löken. Skölj och hacka purjolöken fint. Skala och pressa vitlöksklyftorna, skär sellerin i mindre bitar. Fräs alla löksorter och selleri i smöret tills allt börjat mjukna. Tillsätt då saffran och tomatpuré. Låt detta fräsa ytterligare några minuter. Blanda i skaldjursfond, vatten och vitt vin. Detta får nu koka utan lock i cirka 5 minuter. Sänk värmen något. Blanda ut crème fraîche i grädden och rör i det. Låt allt koka under lock i cirka 10 minuter.
Skär lax och torsk i cirka 2 centimeter stora bitar, lägg i dem och låt soppan koka 5 minuter till. Fisken får inte koka sönder. Smaka av med salt och en bunt finhackad timjan.
Skrapa ur musslorna ur skalen, spar ett par att lägga i soppskålarna som dekoration.
Fördela musslor och räkor i botten av skålarna. Slå på den varma soppan och dekorera med musselskal och färsk timjan.
 
Har du någon god maträtt du brukar ha saffran i? Tipsa gärna isåfall!

1
Kommentera

Kesokaka med saffran-

kesokaka med saffran
Glad andra advent alla fina läsare! Jag hoppas ni har en härlig helg!
Här har vi precis varit och övat julsånger inför lucia nästa helg. Lusse lelle och blinka lilla stjärna för hela slanten! Sen ska Axel på 6-årskalas och vi ska på 18-årskalas för min kusin. Lite jobb ska hinnas med och så vore det väldigt skönt att hinna träna också… Visst är det skönt med lediga söndagar 😉
Idag i 24 dagar jul på Linnéas Skafferi tänkte jag bjuda på en urgod kesokaka med saffran. Förra året var vi åt vi en så god saffranspannkaka och jag blev då lite inspirerad att göra en variant av denna klassiker som inte innehåller så mycket vitt mjöl och socker. Därför blev det en kesokaka. Perfekt på julbrunchen, som en enklare lunch, till mellanmål eller faktiskt som efterrätt.
Men jag letar fortfarande efter ett riktigt bra recept på äkta saffranspannkaka. Om någon av er sitter inne på ett, hojta gärna till!
Kesokaka med saffran:
3 ägg
2 dl keso
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 kuvert saffran
1 krm vaniljpulver
1/2 dl mandelmjöl
1 dl hackad mandel
smör till formen
Mixa ägg, keso, crème fraîche, grädde, saffran och vanilj slätt med en stavmixer. Blanda i mandelmjölet.
Smöra en form och ha i smeten. Strö över de hackade mandlarna på toppen. Grädda i 180 grader i cirka 30 minuter. Kakan skall ha börjat släppa från kanterna och stannat i mitten.
Servera grädde, sylt/bär till.
I veckan kommer det dyka upp lite juldukningsförslag, julklappstips, en tävling och såklart massor av härliga julrecept!! Så glöm inte bort att kika in hos mig:)
Ni vet väl att ni också kan följa mig lite mer bakom kulisserna på Instagram? Och på Facebook lägger jag alltid upp när jag bloggat om något nytt, så följ mig även där för att inte missa några smarriga julrecept!
 

0
Kommentera

Mariannebollar-

mariannebollar
3 december och imorgon är det redan andra advent. Visst blir det lite konstigt när adventshelgerna ligger så tidigt? Man får nästan lite stress av att det redan är andra advent, men å andra sidan är det ju bara 3 december idag.
Dagens inlägg i 24 dagar jul är ett recept på Mariannebollar. Något precis alla klarar av att göra. Eftersom grunden är densamma som till chokladbollar. Men jag har piffat till det lite bara. Perfekt att ta till om man inte riktigt orkar, vill eller kan göra egna tryfflar men ändå vill bjuda på något hemgjort!
mariannebollar
Här hemma älskar Axel godiset Marianne, han väljer alltid två stycken till sin påse med fredagsgodis. Så dessa gick verkligen hem här hemma.
Just det här julgodiset är perfekt att baka med barnen då det inte är något som ska värmas eller gräddas i ugnen.
Bollarna ska rullas i Marianne som krossats, gissa hur kul barnen tyckte det var att gå loss med kaveln på godiset!
mariannebollar
Jag gjorde mina ganska små, så man fick känslan av att de var så praliner istället för mastiga chokladbollar.
Mariannebollar:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 knivsudd vaniljpulver
2 msk grädde
ett par droppar pepparmyntsolja (eller papparmyntsarom) Smaka dig fram, men ha inte i för mycket
20 st Mariannegodis
Rör smör och socker poröst med en elvisp. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Fortsätt vispa tills havregrynen är riktigt finfördelade. Forma små bollar.
Lägg godisarna i en tjockare plastpåse. Krossa dom med hjälp av en kavel.
Rulla bollarna i Marianne-krosset. Låt bollarna stå svalt.
Gillar man inte Marianne-godis så kan man smaksätta med Baileys och rulla i chokladströssel tillexempel.

0
Kommentera