Gräddkola

 
gräddkola
God morgon,
Någon mer än jag som skulle kunna tänka sig lite gräddkola till fredagsmyset idag?!
Jag hoppas alla har en strålande fin fredag! Idag tänkte jag egentligen köra ett fredagssvep med massa härliga tips på julklappar. Men eftersom hela veckan fram till nu har bestått av vab (den sortens där det ena barnet vill att man ska sitta med honom i knät hela tiden..) så blev inte arbetsveckan som jag tänkt mig helt enkelt.
Och idag vaknade jag upp hos min syster i Berlin. Så det blir lite jobb under helgen, men tänkte faktiskt mest försöka vara ledig. Jag och min bästa vän tog flyget ner igår kväll och nu väntar en lugn helg med långa frukostar, en del shopping och bara massa mys!
gräddkola
Men nog om det och mer om godis. För nu tycker jag det är helt ok att börja tänka på vilket julgodis man ska satsa på i år! Kanske kan man behöva provlaga något innan, för att vara säker på hur man gör eller bara kolla om det verkligen är sådär gott som det låter! Under december kommer såklart massor av goda recept på julgodis upp. Men allra först ut är en klassisk gräddkola. Superduperenkel att göra och försvinnande god! Kanske den godaste gräddkolan jag ätit!
Och det beror nog på ett par saker.
Nr 1, det var sjukt länge sen jag åt gräddkola. Allt man inte ätit på länge men man tycker om brukar vara supergott.
Nr2. och kanske den riktiga anledningen. Brynt smör och havssalt. Vilken totalt oslagbar kombo! Nötiga toner från smöret, sötma och lenhet i gräddkolan och så lite salt på det. Herregud så gott! Ni MÅSTE bara testa!
gräddkola
Det bästa med julgodis som just gräddkola är att man så enkelt bara kan piffa till det. Vill man inte ha vanlig kola, ha på lite havssalt. Eller hackade pistagenötter, eller krossad polkagris, eller… Ja ni fattar grejen. Prova er gärna fram och tipsa mig gärna om vad ni brukar ha i.
Nu kanske några av er blev lite rädda när jag skrev brynt smör. Vad är det? Är det inte svårt? Bränner man inte smöret!?
Ni kan ta det lugnt. Känns det superläskigt, smält bara smöret som vanligt. Det blir supergott då med! Men för er som vågar, så här gör man när man bryner smör:
Smält smöret på medelvärde, när smöret smält helt, rör om lite med en visp. Fortsätt koka smöret under omrörning tills smöret mörknar och får en lite kolaaktig doft. Se till att röra hela tiden så smöret bryns jämnt i kastrullen. Klart! Svårare än så är det inte!
Nu till resten av receptet. Det underlättar helt klart att ha en kökstermometer när man kokar kola och knäck. Men har man ingen går det bra att göra kulprovet för att se om kolan är klar. Jag kokade min kola till 123 °C och i mitt tycke blev den perfekt. Den höll ihop och blev lagom hård, men du bet inte sönder tänderna på den. Utan de liksom blev seg och smälte i munnen! Precis som jag vill ha den!
 
Gräddkola:
100 g smör
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl sirap
Valfri smaksättning.
Bryn smöret (eller bara smält det som vanligt) i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Blanda allt försiktigt med en träsked. Sätt i en kökstermometer och låt kolan få koka på medelvärme tills du kommer upp i 123 °C (eller tills den klarar kulprovet).
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll i den varma smeten. Strö över valfri smaksättning. Låt stelna helt innan du skär i bitar.
Receptet går såklart bra att dubbla för en större mängd gräddkola, det kanske går åt till jul 😉
 
Helt klart en av mina storfavoriter när det kommer till julgodis!
 

8
2 kommentarer

Godispåsar med personligt kort- perfekta presenten i jul!

 
 
smartphoto
Hej alla fina läsare!
Jag vet inte hur det är hos er, men här börjar jag (som varje år) bli lite stressad över att december snart är här. Allt jag skulle ha förberett och varit ute i så god tid med, just i år…
Varje år är det ju lite samma sak. Visst ja, vi ska på glöggkväll!! Vi måste kanske ha med något till värden eller värdinnan?
Lucia eller julavslutning på förskola och skola, vad ska vi ge fröknarna?
Och den där vännen du tycker lite extra mycket om som du så gärna skulle vilja ge lite uppskattning nu till jul.
Hur ska man hinna komma på bra, uppskattade och helst lite personliga saker att ge bort?
 
Var bara lugna! I år har jag knäckt nöten!
smartphoto-2
Jag beställde nämligen hem urfina godispåsar i cellofan med personliga kort till från smartphoto..
Du laddar enkelt upp ett kort från din dator och skriver dit din text. Det flins flera olika mallar att välja bland och du kan ändra typsnitt och färg på texten så det passar just dig.
Kanske blir det fint med en bild på barnen? Eller den ursöta hunden eller katten ni har? Eller varför inte en snygg bild på dig själv, vem skulle inte bli glad av det liksom 🙂
smartphoto-3
Fyll sedan cellofanpåsarna med något gott. Kanske lite julgodis eller kakor. Har du snålt om tid går det finfint att stoppa i ett par goda Dumle med pepparkakssmak eller varför inte ett par bitar riktigt lyxig och god choklad?
Och som pricken över i har jag ett finfint erbjudande från just smartphoto! Du kan nämligen få upp till 40% rabatt när du handlar hos dom. Du anger bara koden LOPPIJUL2016 när du ska betala. Erbjudandet gäller till och med 4/1-2017. Och det allra bästa, du kan använda koden flera gånger!
Förutom de här fina godispåsarna kan ni beställa hem fina etiketter, personliga kalendrar, fototavlor och massor av andra saker som passar perfekt att ge bort nu i jul! In och kika och lägg en beställning på stört!
 
Inlägget är i samarbete med smartphoto.

2
Kommentera

Fikonmarmelad

 
fikonmarmelad
På söndag är det äntligen första advent och alla vi som lite i smyg ätit pepparkakor, druckit, glögg och lyssnat på julmusik den senaste månaden kan liksom äntligen börja göra det inför folk…
För finns det något mysigare än att sitta runt köksbordet med tända ljus och julmusik i bakgrunden?
En oerhört god kombination att äta till ovannämnda mys tycker jag pepparkakor, ädelost och fikonmarmelad. Men oftast är fikonmarmelad så oerhört söt. Därför tänkte jag härom helgen att jag provar att koka egen istället. Och så gott det blev! Inte alls så där sliskig, utan bara väldigt, väldigt god!
Det man ska tänka på är att blötlägga de torkade fikonen ett par timmar, eller gärna över natten. Då får du en slät och fin fikonmarmelad!
Jag kokade min marmelad på ljust muscovadosocker vilket gav en härlig kolaton som passar utmärkt till fikonen. Vill man skulle det säkert vara riktigt gott att ha en skvätt calvados eller whiskey i fikonmarmeladen. Det bryter fint mot all sötma.
 
Fikonmarmelad:
200 g ekologiska, torkade fikon
vatten
1 dl ljust muscovadosocker
ev en skvätt whiskey eller calvados
Blötlägg fikonen, gärna över natten. Tag ur fikonen, men spar vattnet. Klipp eller skär ner fikonen i små bitar. Lägg fikon och vattnet i en kastrull. Koka på svag värme i cirka 10 minuter. Mosa gärna fikonen med en gaffel (vill du ha en helt slät marmelad, mixa med ,mixerstav).
Tillsätt sockret och eventuell sprit. Låt koka på svag värme i ytterligare 10-15 minuter tills du har en tjock och härlig marmelad. Häll upp på fin burk och förvara i kylen.
Hållbarheten på fikonmarmeladen är inte jättelång., så skynda och ät upp den på stört!
 
En perfekt marmelad till julens ostbricka eller som en perfekt present att ge bort till någon du tycker om!
Sugen på hemgjorda pepparkakor men orkar inte stå och baka ut hjärtan och grisar som tappar benen? Testa då mina skurna pepparkakor. Mina favoriter nu till jul!
bild:Linnéa Seidel
 

5
Kommentera

En lista om mig

_MG_0142

De senaste veckorna har ni blivit så många nya läsare här på bloggen. Så jag tänkte att det kanske kan vara passa fint med lite mer information om vem jag egentligen är, här bakom bloggen.

Så jag kör en lista om mig. Vissa saker vet ni som följt bloggen länge men för andra är det kanske nytt. Så nu kör vi:

  • Mitt fullständiga namn är Ylva Linnéa Elisabeth Seidel. Ylva efter mamma och Elisabeth efter mammas moster. Egentligen skulle jag hetat Emmy, men när jag föddes såg jag mer ut som en Linnéa. Seidel är ett tyskt efternamn. Mina farföräldrar kom till Sverige efter andra världskriget.
  • Jag startade Linnéas Skafferi för snart 10 år sedan. Mest för att det var ett smidigt forum att samla recept på. Tanken eller målet var aldrig att jag skulle arbeta med detta. Det var bara en himla rolig hobby.
  • När det kommer till julmat är jag rätt konservativ av mig och tycker att julmat ska vara just julmat. Det finns 51 andra helger om året man kan vara nytänkande och superkreativ. Vad är det egentligen för fel på en klassisk jansson, skinka, sill och lax?
  • Jag är en riktig allätare, men är inte så förtjust i kokt potatis, jalapenos, blodpudding och lever.linneasskafferi
  • Förutom att driva bloggen Linnéas Skafferi arbetar jag som matskribent, matstylist och matfotograf. Bilderna ovan här är från jobb jag gjort tidigare i år.
  • Jag och Sebastian har levt ihop i snart 11 år, har två barn, hund, hus och bilar. Men ännu inte gift oss än. Men i sommar så…
  • Varje fredag äter jag och grabbarna pannkaka hos min mormor och morfar. Då ska vi ha fredagsmys. En av veckans viktigaste dagar!
  • Jag är helt värdelös på matematik. Skulle jag göra ett prov idag skulle jag nog få gå om från ungefär 7:e klass i matte. Men säg det inte till någon?!
  • Jag älskar att läsa. Har alltid gjort det. Om jag inte mins fel så något år under högstadiet var jag den som lånat allra flest böcker i skolbiblioteket. Nu lyssnar jag mest på ljudböcker, men försöker läsa en bok i månaden. Det går sådär….
  • Jag flyttade hemifrån några veckor innan jag fyllde 16. Jag lovade dyrt och heligt att aldrig låta mina barn växa upp på landet som jag fick göra. Well…. Nu har vi bott här, i samma by som jag växte upp i 7 år. Och vi trivs hur bra som helst!
  • Efter att jag fått barn har mitt hår blivit bättre, mina naglar starkare och jag har blivit mer fryssen av mig. Midjemåttet är större än innan andra barnet, men mindre än innan första.. _MG_0021

Det var lite saker om mig. Har ni några frågor eller tankar? Hit me! Skriv en kommentar, så ska jag svara så gott jag kan!
Sen undrar jag lite om vad ni vill läsa om här på bloggen? Har ni några önskemål och idéer?
Nu ska jag fortsätta ta hand om mina febriga barn. Första vab-dagen på hela hösten kom igår, så ska nog inte klaga. Nu ska vi äta lunch, skriva önskelista till tomten och sen börja pynta inför advent!
Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson & Linnéa Seidel

0
Kommentera
ANNONS

Lyssna på en ljudbok i jul!

storytel
Hej alla,
Hoppas ni har en härlig start på veckan! Oavsett hur veckan startat tänkte jag faktiskt göra den ännu bättre för er! För idag kan jag presentera ett himla fint erbjudande jag har tillsammans med Storytel
Med Storytel laddar du enkelt ner ljudböcker direkt till din mobil. Du kan lyssna på precis hur många böcker du vill varje månad och du har tusentals titlar att välja bland. Allt från gastkramande thrillers till smäktande kärlek och barnböcker. Och något jag tycker är himla bra är att du kan lägga flera böcker offline samtidigt. Åker du då på semester eller är borta från internet en längre tid är man alltid säker på att man kan ha en ljudbok till hands!
Här hemma lyssnar hela familjen på ljudböcker. Antingen i bilen ihop om vi åker längre sträckor eller på kvällarna innan barnen ska sova.
storytel
Men själv älskar jag att lyssna på ljudbok i köket medan jag lagar mat eller bakar. Jag har alltid älskat att läsa så efter att jag upptäckte Storytel och ljudböcker för ungefär 6 år sedan har jag plöjt hundratals titlar!
Är du en ljudboksälskare? Var lyssnar du isåfall helst på ljudbok? I bilen? På toa? Eller kanske när du är ute och går?
Eftersom jag under bra många år nu lyssnat mig igenom många av Storytels böcker tänkte jag tipsa er om några av mina favoriter:

  • Just nu lyssnar jag på Kaninjägaren av Lars Kepler. Alltså vilka böcker!! Hela serien om Joona Linna tar liksom ett stenhårt grepp om mig från första minuten. Helt omöjligt att sluta lyssna och jag är livrädd ungefär hela tiden.
  • Efter att ha lyssnat nästan 20 timmar på ovan nämnda bok, då sitter det fint att vila hjärnan lite från ond bråd död. Och istället lyssna på något lite mer lättsamt. Som böckerna om Polly och hennes bageri. De två första böckerna: Det lilla bageriet på strandpromenaden och Sommar på strandpromenaden lyssnade jag på tidigare i år och gissa om jag blev glad när jag såg att en tredje bok kommer nu lagom till jul! Måste lyssna!
  • Som tredje tips måste det bli min absoluta favorit-bokserie. Nämligen böckerna om Hervor och Mirjam. Första boken, Svinhugg, utspelar sig under en varm sommar på Gotland. Där tre män dör. Kan det vara så att Mirjam med hjälp av tankekraft haft ihjäl dom?

Nu vill ju jag att ni också ska få ta del av denna skatt som ljudbokslyssnandet faktiskt är! Därför erbjuder jag nu tillsammans med Storytel dig att prova just Storytel helt gratis och lyssna fritt i 30 dagar. Perfekt nu inför jul då många kanske har lite lediga dagar (eller många hektiska timmar innan i köket då ljudboken garanterat gör allt roligare!)
Klicka på den här länken för att prova Storytel gratis i 30 dagar, erbjudandet gäller fram till 31/12-2016.
 
Inlägget är i samarbete med Storytel.
 

0
Kommentera