Veckans mat- 5 värmande middagar

vegetarisk lasagne
Hej mitt vinterland! Alltså vad hände :o? Från Höstig höst till vinter på bara ett par dagar liksom? Här hade inte ens alla löv fallit från träden förra veckan och i morse kom plogbilen i full fart utanför huset. Till pojkarnas stora glädje såklart. Minusgrader och snö som verkar hålla i sig minst en vecka i alla fal.. Men jag klagar inte, jag gillar snö och vinter. Hellre det än geggig, mörk höst.
Men med kylan kom ett  stort behov av att äta var, vällagad mat. Jag är en typisk sallad människa. Älskar enkel, grön och gärna kall mat. Men i onsdags förra veckan, då var det som att trycka på en knapp. Allt jag ville ha var riktigt var mat. Gärna någon gratäng av något slag. Så jag slog till och gjorde makaronipudding! Något jag faktiskt aldrig gjort men det var precis vad jag var sugen på då! Så den här veckans mat har temat- 5 värnade middagar! Vad passar bättre liksom?
 
Först ut är den här vegetariska lasagnen. Enkelt och gott, precis som måndagsmat ska vara!
zucchinigratäng
Åh, en av sommarens stora favoriter, zucchinigratäng! Kan vara en av de godaste recepten jag skapade i somras. Stek lite korv av god kvalité till och middagen är klar på ett litet kick. Har ni inte testat den, så gör det bums!
linssoppa
Vad är mer värmande än en krämig och god soppa? Här har du ett recept på en kryddig och len linssoppa. Perfekt när det är kyligt ute.
 
vegetarisk stroganoff
Stroganoff med ris. Vilken vardagsklassiker! Antingen gör du den på en god korv och serverar ris till, eller som det här receptet: en stroganoff gjord på svamp och råris till det. Välj själv vad som passar er!
biff
Det här är också en kär klassiker. Biff med broccoli och bambu. Grytan vill gärna puttra en stund på spisen för att bli riktigt god. Så gör den gärna kvällen innan, så är fredagsmaten bara att värma och fredagsmyset kan börja på ett litet kick!
 
ananaspaj-3
Vi kör en av mina favoriter som avslut på veckan. Ananaspaj. Så älskad och uppskattad av alla. En riktig klassiker vid det här laget!
Så, nu har ni en matsedel att låte er inspireras av.

0
Kommentera

5 x kladdkaka till kladdkakans dag

pollykladdkaka
På måndag är det kladdkakans dag! Så varför inte överraska kollegorna, kompisarna eller familjen med en smarrig kladdkaka. Här på bloggen finns fler goda alternativ. Vad sägs om Pollykladdkaka, Snickerskladdkaka eller varför inte en kaka gjord på svarta bönor(!?). Den är faktiskt en av mina favoriter!
Först ut är Pollykladdkakan, ett måste till alla som älskar Polly!!!!
snickerskladdkaka
Vi fortsätter med godistemat och kör en snickerskladdkaka. Så sjukt god. Gör den! Lova?
semmelkladdkaka-3
Jag vet att det inte är säsong för semlor än. Men den här semmelkladdkakan förtjänas att ätas året om!
vitkladdkaka
Gillar du en lite fräschare variant av kladdkaka? Testa då den här kladdkakan med vit choklad och hallon. Mums!
Black bean brownies
Eller är du lite mer åt det hållet att du inte äter kladdkaka. Och absolut inte en måndag? Lugn, det finns något för dig också. Nämligen en kaka gjord på svarta bönor, dadlar och mörk choklad. Den är en av mina absoluta favoriter. Grädda den inte för länge och låt den vila i kylen över natten! Då kan ingen alls ana att kakan varken innehåller smör eller vitt socker!
Så, sätt igång att baka en kladdkaka nu och sprid lite kladdkaks-kärlek imorgon!
 
 

0
Kommentera

Bounty-Brownies

bountykladdkaka
Hej du ljuva fredag! Idag tänkte jag bjuda på ett riktigt pang-recept! Nämligen bounty-brownies. Älskar du choklad, kola och kokos, ja då är det här något för dig. Först tänkte jag göra en Bountykladdkaka, men tänkte att det räcker till fler om man gör det i en stor form istället. Och så tänkte jag att en lite mastigare brownie-botten nog gör sig bättre än en sötsliskig kladdkakasbotten. Fast det skulle garanterat också varit gott 🙂
bounty brownies
Jag gjorde min brownie-botten ganska tunn, knappt en centimeter hög. Och det räckte gott och väl. Det blev en ganska mastig kaka som var helt underbar att äta till en kopp rykande kaffe. Ni bara måste prova!
bounty brownies
Även om man inte är någon storgillare av kokos så tror jag ni skulle gilla dessa. Bjöd på dom på jobbet och flera sa just att kokos inte var deras grej, men att kakan ändå inte smakade så mycket kokos. Så den fick tummen upp!
bountykladdkaka
 
Hur stor form du använder avgör ju såklart hur höga kakor du får. Jag gjorde mina i en form som var cirka 20X30 centimeter. Jag skulle inte rekommendera att använda en större än så.
Bonuty-brownies:
150 g choklad (minst 70%)
150 g smör
225 g ljust muscovadosocker
3 ägg
1/2 tsk vaniljpulver
2 dl vetemjöl
Smält smör och socker i ett vattenbad. Tillsätt sockret och rör tills sockret smält något. Tillsätt sedan äggen, ett i taget och rör om väl. Ha sist i vanilj och mjölet. Blanda försiktigt till en jämn smet. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i cirka 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. Låt svalna helt.
Bountytäcke:
1 påse kokosflingor
1 liten burk sötad kondenserad mjölk
200 g mjölkchoklad
Blanda kokos med en burk kondenserad mjölk (du behöver inte koka den innan). Rör till en jämn smet. Bred försiktigt ut kokossmeten över brownie-botten. Smält chokladen och bred den över bountytäcket. Gör gärna fina mönster med en kniv i chokladen. Strö lite kokos över. Låt gärna stå svalt över natten innan den serveras!
Skär i rutor, kakan blir ganska mäktig så små rutor räcker gott och väl!
 

Vill man kan man med all säkerhet göra ett bonutytäcke ha ha på sin vanliga kladdkaka. Eller ni kanske sitter inne med ett bra recept på det? Hör i så fall gärna av er!
0
Kommentera
ANNONS

Tävla på Instagram med Linnéas Skafferi och khoisan tea!

 
 
khosiantea-blogg
Idag har jag en sådan himla fin tävling åt er, kära läsare!
Ni har nämligen möjlighet att vinna ett superfint kit med produkter från khoisan tea! Man förknippar dom kanske främst för det helt underbara vaniljpulvret dom har i sitt sortiment. Men börjar man kika runt lite så finns det så många härliga produkter!  Från goda teer till ekologiska småkakor och bakpulver. Allt för att du ska kunna få en riktigt härlig fikastund, oavsett dom du vill baka själv eller unna dig en god färdigbakad kaka.
khoisan tea
Jag har länge kollat på de här ekologiska kanel och ingefäraextrakten. Jag ser framför mig alla muggar med kanelkaffe jag kommer dricka i höst och vinter. Eller varför inte en kopp varm choklad med lite rivet apelsinskal och en skvätt ingefära. Mums!
khosian tea
Jag älskar olika sorters pulver från bär och kryddor. Det är så smidigt att ha i när man bakar, i smoothien eller strö på gröten.
Kittet du kan vinna innehåller:

  • ekologiskt kardemummapulver
  • ekologiskt blåbärspulver
  • ekologiskt lingonpulver
  • ekologiskt kanelextrakt
  • ekologiskt ingefäraextrakt
  • ekologiskt bakpulver
  • ekologiska småkakor
  • ekologiska cookies

För att vara med och tävla vill jag att du kikar in hos Linnéas Skafferi & khoisan tea på instagram. Där finns alla tävlingsregler och all den information du behöver!
Här har ni en direktinlägg till inlägget på Instagram
Tävlingen pågår från och med torsdag 3 november till söndag 6 november kl 24.00
Vinnaren utses av Linnéas Skafferi och kan ej överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen är ett samarbete mellan Linnéas Skafferi och khoisan tea

0
Kommentera

Grön smoothie

 
Hösten 2016 blev hösten då jag hinkade i mig gröna smoothies för glatta livet visade det sig. Men det är ju så gott. Perfekt som frukost på språng eller mellanmål. Man kan ju variera dom i det oändliga och i stort sett ha i av det som man har hemma, mixa och sen är det klart! Smidigt, snabbt och enkelt. Sånt gillar jag!
greensmoothie-4
Jag har tidigare skrivit om hur otroligt trött jag varit den här hösten. Sådär trött att det faktiskt inte är roligt längre. När klockan är 21 är man så förlamande trött att hur man än gör klarar man inte av att vara vaken en sekund till. 8-9 timmar senare vaknar man upp och det känns som om man bara sovit 30 minuter.
Men igår, ja då orkade jag faktiskt vara vaken till kl 23! Utan att somna en endaste gång på soffan! Kanske är det de extra D-vitaminerna jag äter, kanske är det de extra grönsakerna jag får i mig, kanske är det den extra mängd sömn jag samlat på mig i fem veckor nu. Men jag känner mig faktiskt lite piggare och gladare. Så förhoppningsvis har det vänt! Jag håller verkligen tummarna för det. Mer ork och energi är vad man behöver nu när det börjar bli så mörkt ute!
greensmoothie-6
I mina gröna smoothies brukar jag antingen ha bladspenat eller grönkål som bas. Spenaten tycker jag är lite mildare i smaken, så den kan vara bra att börja med om man inte är så van vid illgröna drycker 🙂 Sen har jag kommit på att fryst mango är perfekt att ha i för att ta udden av det lite bittra gröna grönsaker kan föra med sig ibland.
greensmoothie-5
Den här gången blev det en typisk grund för en grön smoothie, en bra bas att utgå ifrån och sedan tillsätta kokt broccoli, andra frön och nyttigheter om man så vill. Precis som när jag lagar mat tänker jag att smoothien måste ha flera lager. Man måste balansera upp smakerna för att lyfta det som är gott och gömma undan de smaker man tycker mindre om. Då är ingefära och citron mina bästa vänner. Inte nog med att de är nyttigt, det tar min smoothie till helt andra smakhöjder!
Grön smoothie:
3 nävar bladspenat
1 dl pumpakärnor
1 dl fryst mango
kallt, grönt te
ca 1 msk citron
1 knivsudd malen ingefära
Lägg spenat, pumpakärnor och mango i en mixer. Tillsätt lite kallt te och mixa. Späd smoothien med mer te tills du får önskad tjockhet, Smaka av med citron och malen ingefära.
Hur gör du för att hålla dig pigg i höstrusket?
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera