Veckans mat- en vegetarisk vecka innan jul

vegetarisk stroganoff
På söndag är det första advent och hela julkarusellen drar igång på riktigt. Kanske kan det passa bra att äta lite vegetariskt så här under november 2016 sista vecka? Eller kanske hittar ni bara lite tips och idéer att plocka in i er vanliga middagsrutin. Kanske byta ut en extra måltid denna vecka mot något vegetariskt?
Först ut är denna stroganoff gjord på svamp. Tummen upp fick den från hela familjen. Jag har  läst att fler gör stroganoff på halloumi, det är något jag absolut måste testa! Alla här hemma älskar halloumi, så borde bli en vinnare!
vegetarisk pastasås
Pasta med en enkelt tomatsås till går alltid hem. Har du tid, låt gärna såsen koka några extra minuter på spisen. Den blir så mycket godare så!
kikärtsgryta
Det här receptet har jag fått många fina kommentarer om! Kikärtsgryta kokad i Crock-Pot, med massa härliga smaker. Går såklart att koka i en gryta på spisen också. Men är himla smidigt när maten kokat klart under dagen medan man är och jobbar.
grönsakssoppa
Grönsakssoppa är något jag gör på tok för sällan. Mycket dumt eftersom det både är nyttig och billigt! Medan soppan kokar på spisen, grädda att gäng bovetevåfflor till efterrätt! Vilken lyx-torsdag!
mexikansk gryta
Avsluta veckan vego-taco-style med en mexikansk gryta, även den har jag tillagat i min Crock-pot. Äger du ingen sådan? Inga problem. Koka allt i en gryta på spisen, när guinoan kokat klart och du fått en härligt tjock gryta, strö över osten och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter på 200°C eller tills all ost smält.
 
pepparkaksbollar
Avsluta på topp med något sött. Varför inte pepparkaksbollar gjorda på mandlar och dadlar? Fulla med julig smak! Ni måst testa!
Jag sitter faktiskt precis och ska leta inspiration till vegetariska recept på julbordet. Är det något du saknar? Eller sitter kanske just du inne på världens bästa vego-recept som funkar just till jul? Tipsa gärna!!
Ha nu en fortsatt härlig start på veckan!

0
Kommentera

Saffransbullar x 3

släta lussebullar
Alltså på söndag är det bara en vecka var till första advent. EN VECKA!!! Hur galet är inte det? Jag tycker alltid att det är oceaner av tid kvar tills det blir jul. Och sedan står man där med härvan av sladdar till adventsljusstakar utan att man ens hinner blinka. Varför är det så?
Men för att liksom fira att årets absolut härligaste högtid strax knackar på dörren, ja då tänkte jag bjuda er på tre riktigt härliga recept på saffransbröd. För visst säger man saffransbröd om bullar som dessa och lussebullar om de klassiska lussebullarna? Eller vad tycker ni? Tänker jag rätt?
 
Först ut är helt släta, sockrade saffransbullar. Så goda i sin enkelhet. Perfekt att doppa i en kopp rykande het choklad, eller varför inte i lite glögg?
saffransbullar med vit choklad
Det här är mina ABSOLUTA FAVORITER när det kommer till saffransbröd! saffranssnurror fyllda med smör och vit choklad. Dom här brukar jag alltid göra till jul. Då bakar jag klart dom så långt att de ska till och jäsa andra gången. Då ställer jag dom i en springform, med lite mellanrum emellan. Sedan plastar jag in allt och ställer in i frysen. På julafton tar jag sedan fram dom mitt på dagen någon gång. Låter bullarna stå framme i rumstemperatur och jäsa ett par timmar. Sedan gräddar jag tom i ugnen precis innan vi ska fika. På det viset får vi helt nygräddade saffransbullar på julafton. Hur lyxigt som helst ju!
saffransbullar med vit choklad
Det här kan vi väl säga är en variant av ovanstående saffransbröd. Släta bullar, som har en ljuvlig fyllning av vit choklad! Vilken dröm va!!
Ät dom helst lite ljumna. Sååå goda!
saffransbullaritchoklad-2
Eftersom jag inte är hemma första advents-helgen tar jag och plockar fram julgardiner och pynt den här helgen! Så underbart! Har ni börjat adventsfixa än? Eller har ni kanske börjat baka något juligt och gott?
Nu ska jag fixa vidare här, men håll koll på bloggen den närmaste tiden för fler smarriga julrecept!

0
Kommentera

Hel kyckling i Crock-Pot eller ugn

hel kyckling i crock-pot eller ugn
Vi kör ett kycklingrecept till idag. Dock är det inget som går fort, den kräver sin tid i Crock-Pot eller ugn. Men det är rysligt enkelt och blir så gott!
Jag brukar passa på att köpa hel kyckling när det finns på extrapris. Perfekt att ha i frysen och ta fram och laga en god middag av.
Så kom jag också att tänka på en dag att en hel kyckling så här skulle ju passa fint på julbordet om man har gäster som inte äter fläsk. Då kan ju kycklingen enkelt ersätta skinkan. I många länder är ju kalkonen det centrala på julbordet, men eftersom vi har så otroligt många rätter på det svenska julbordet blir en kalkon mitt i allt lite överdrivet. En hel kyckling däremot, det är ju lite mer lagom!
Det viktigaste är att inte få kycklingen torr. Då blir den så tråkig.Jag kör alltid hel kyckling i min Crock-Pot nuförtiden. Än så länge med väldigt gott resultat måste jag säga. Sist jag gjorde hel kyckling la jag den på en bädd av rotfrukter och dra mig baklänges så gott moset som jag gjorde av rotfrukterna blev!! Kanske det godaste moset jag ätit!
Den här gången tog jag reda på all sky och gjorde en supergod currysås istället. Det är ju det som är det fina med maträtter som den här. Det går liksom att variera i det oändliga!
För att få smak på kycklingen behöver man jobba lite, och den här fick en fin omgång med smör, citron och persilja. En perfekt grund som sedan passar otroligt bra till de flesta tillbehör och såser.
Hel kyckling i Crock-Pot eller ugn:
drygt 1 kg hel kyckling
ca 50 g smör
färsk persilja
saft från 1 citron
salt & svartpeppar
Börja med att lossa skinnet från köttet på ovansidan. Jag brukar lossa skinnet med hjälp av en sked. Blanda samman smör, hackad persilja, citron, salt och peppar. Tryck in ungefär hälften under skinnet. Fyll kycklingen med resten.
Lägg kycklingen i din Crock-Potgryta. Sätt värmen på låg och timern på 5 timmar, efter ca 4 timmar brukar jag kolla om den gått klart. När vätskan från kycklingen är helt klar är kycklingen färdig. Sätt ugnen på grill och ställ in kycklingen så den får lite färg på skinnet.
Tag vara på all sky som finns i grytan och gör

6
Kommentera

Kycklingpanna med svamp och färskost

kycklinpanna
 
Hej alla nya och gamla läsare!
Det har ju drällt in en hel drös nya, underbara läsare här de senaste dagarna. Jag hoppas ni ska hittar recept och inspiration här hos mig 🙂 Ni vet väl att ni också kan följa med in lite bakom kulisserna här på bloggen via Instagram? Där publicerar jag inte bara inspirerande bilder på mat och bakning, det kan bli bilder som visar hur det ser ut när jag arbetar, på mat som aldrig hamnar på bloggen och lite från min familj.
På Facebook lägger jag alltid upp när jag publicerat nya inlägg här på bloggen. Så det är två kanaler ni måsta hålla lite kolla på 🙂
Idag tänkte jag bjuda er på ett äkta Linnéa-recept. Som vanligt blev det en ”man-tager-vad-man-haver” middag. Men brukar det inte bli dom som är allra bäst?
Hemma fanns det champinjoner, kyckling, färskost och basilika. Och av de råvarorna trollade jag fram det här recept:
Snabblagad kycklingpanna:
700 g kyckling
1 gul lök
10 st färska champinjoner
1 msk soya
1 burk färskost med vitlök och örter
ca 1 dl mjölk eller grädde
färsk basilika
salt & svartpeppar
Skär ner kycklingen i små bitar. Bryn den hastigt i en stekpanna. Lägg åt sidan. Skala och finhacka löken, skiva champinjonerna och stek allt i en klick smör. Ha i kycklingen i stekpannan. Blanda samman soya, färskost och mjölk/grädde. Bred detta över kycklingen. Salta och peppra.
Låt allt koka tills kycklingen är klar rakt igenom. Tillsätt ev mer vätska om det verkar bli lite torrt. Det går även bra att ställa in pannan i ugnen och låta den gå klart där. 225°C i cirka 25 minuter.
Hacka färsk basilika och strö över. Servera med råris och grönsaker.
bild:Linnéa Seidel
 

0
Kommentera

Veckans mat

kikärtsgryta
Nu kickar vi igång en ny, härlig vecka va? Strax kommer P4- Västmanland hit och gör en liten intervju med anledning att jag kammade hem det Stora Matbloggspriset i torsdags. Så har ni inget annat för er i 11-tiden, ratta in P4 Västmanland och lyssna 🙂
Men allra först tar vi och kör en veckans mat va? Jag har under hösten kört lite temaveckor, men kände att idag passade det bra med en helt vanlig planering. Även om jag satsar lite på värmande maträtter såhär i snöslasket. Det kan vi behöva!
Först ut är en riktig favorit, nämligen kikärtsgryta. Jag gjorde min i Crock-Pot, så himla smidigt att ha maten klar när man kommer hem från jobbet på kvällen. Har man ingen Crock-Pot skulle jag göra grytan dagen innan och bara värma på när den ska ätas. Det här är ett ganska rejält recept, perfekt att frysa in och ha på lager när tiden är knapp eller man är lite slö 😉
 
gulasch i crock pot
Nästa recept på tur är även det ett jag gärna lagar i min Crock-Pot, nämligen gulasch! Äger man ingen sådan så kan grytan behöva koka en dryg timme kanske på spisen. Men precis som med många andra grytor gör det inget om man gör den en dag i förväg och sedan värmer på.
lax i ugn
Älskade, enkla fisk i ugn. Här med ett täcke av färskost. Lätt att variera och brukar gå hem hos stora som små!
pasta med köttfärsås
Svårt att få familjen att äta lite mer vegetariskt? Prova att balanda i lite morötter och linser i den klassiska köttfärssåsen. Gott, nyttigt och bra för plånboken och miljön!
tacokryddad kyckling
Våga variera tacosen!! Varför inte genom att göra tacokryddad kyckling? Supergott och väldigt lättlagat fredagsmat!

0
Kommentera