Veckans mat- Höstlovsmat

chicken nuggets
För många är det höstlov den här veckan. Himla skönt och himla jobbigt om vi ska vara ärliga va? Man drömmer om lediga dagar med sovmorgon och vackra dagar ute när solen skiner. Tyvärr är ju verkligheten inte alltid helt överensstämmande med den bilden.
Men jag tänkte hjälpa er å gott jag kan med att tipsa er om en härlig matsedel som barnen garanterat kommer gilla! Hemgjorda chicken nuggets, tortillapizza och hamburgare. Mat som garanterat går hem hos barnen!
Först ut är receptet på chicken nuggets. Supersmidigt att göra i ugn och ingen fritering behövs!
 
Men på tal om när man har en viss förväntan på hur saker ska bli och hur saker sedan faktiskt blir….
pannkaka ett päron till morsa
Men jag hoppas med veckans matsedel kunna hjälpa er lite ur pannkaksträsket. Även om jag trillar dit ibland jag med….
Kanske är ni hemma med lediga barn några dagar den här veckan och faktiskt får någon minut över. Då tycker jag att ni ska kika in hos min helt fantastiskt begåvade bloggkollega Teresa som driver bloggen Ett päron till morsa. Så stor igenkänningshumor. I precis allt!
Förutom att ni hittar henne på bloggen så har hon både en Facebook-sida och ett Instagramkonto jag tycker ni ska hålla koll på 🙂
mozzarellaburgare
Hamburgare, vilket barn gillar inte det liksom 🙂 Min variant som är fyllda med mozzarella brukar gå hem hos stora som små barn.
pasta med köttfärssås
Spagetti och köttfärsås, vilka barndomsminnen den maträtten för med sig. Antingen kan man göra en helt klassisk variant, eller varför inte testa den här, full med morötter och linser. Det är min favorit 🙂
torsk i ugn
Det här receptet på fisk i ugn är ett av de absolut mest populära recepten här på bloggen. Helt förståeligt. Superenkelt att göra och den brukar uppskattas av alla i familjen!
tacopizza
Tacos eller pizza brukar vara mångas fredagsfavoriter.
Varför inte kombinera dom två till en mumsig tacopizza? Här har jag gjort den på tortillabröd vilket gör det till en riktigt snabblagad fredagsmiddag! En av våra favoriter hemma hos oss!
nutellacupcakes
Baka något smarrigt med barnen som avslut på veckan. Vad sägs om nutellacupcakes!?
 
Ha en riktigt härlig start på veckan nu alla 🙂
 

0
Kommentera

Bloggtips-Hannas Bageri

arraksbollar
Go söndag på er alla!
Idag tänkte jag passa på att tipsa er om en superhärlig bakblogg. Nämligen Hannas Bageri. Hanna bloggar precis som jag på Loppi och det är väl vi två som driver mat och bak-relaterade bloggar här på Loppi.
Hanna har verkligen hur många härliga recept på sin blogg som helst. In och dregla!! Jag har spanat in den här morotskakan fler gånger och den är inte bara snygg, den ser sjukt god ut också!
Förutom den härliga morotskakan har jag sneglat på de här urtjusiga arraksbollarna fler gånger. Hur goda ser dom inte ut liksom!
Arraksbollar, ca 10 st:
3,5 dl sockerkakssmulor
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk arraksessens (lite beroende efter tycke och smak)
200 g mörk choklad (70 %)
1 tsk rapsolja
Chokladströssel
Börja med att mixa ihop en bit av en sockerkaka så du får 3,5 dl sockerkakssmulor. Blanda ihop smör, kakao, vaniljsocker och florsocker. Häll ner sockerkakssmulorna och blanda ordentligt. Smaksätt med arraksessensen. Ställ in smeten i kylen i en timme.
Smält chokladen över ett vattenbad. Ta ut smeten från kylen och forma till bollar. Doppa bollarna i chokladen och därefter i chokladströsslet. Ställ in i kylen och låt stelna
Hanna hittar ni förutom på hennes blogg, även på Instagram och Facebook.
 
Nu ska jag ut i den härliga höstvädret en sväng innan det är dags att fixa det sista inför kvällens halloweenfest för barnen!
bild:Hanna Rydström

0
Kommentera

Halloweenspöken av maränger

halloweenspöken
 
Hejsan,
Idag tänkte jag tipsa er om ett litet sistaminuten-tips inför halloween. Nämligen små marängspöken. Superenkla att göra och barnen gillar dom skarpt! Det är ett enkelt pyssel som man gärna kan låta barnen vara med på också!
Allt du egentligen behöver är en påse färdiga maränger och en penna med ätbar färg. Förra året målade jag två stooora påsar maränger till halloweenfesten vi brukar ha för barnen där vi bor. Det tog sin lilla tid men barnen tyckte spökena var lite roliga 🙂
Måla ögon och mun i olika vinklar för att få olika uttryck på spökena. Enkelt men effektivt!
Andra roliga och enkla recept till halloween hittar ni här:
Små chokladmonster med ögon
Mumier och spindlar till halloween

0
Kommentera

Fredagssvep

Per Morberg gryta
Hej och glad fredag! Kikar in lite snabbt och delar med mig av vad som jag haft koll på i veckan.
Först ut är det här med en ny gryta. Alltså jag behöver en. Verkligen! Jag har länga drömt om Le Creusets otroligt vackra grytor. Senaste tillskottet i färgskalan Mist Grey är ju bara såå snygg! Just nu råkar det ju vara riktigt bra pris på dom också. Men så snubblade jag över Per Morbergs variant på gjutjärnsgryta. Jag gillade verkligen mässingsknoppen! Så nu blev jag riktigt velig. Vad tycker ni?

Jag är en riktig periodare när det kommer till musik. Men just nu går den här varm här hemma. Fullkomligt älskar alla bra versioner av den här låten. Och den här ligger helt klart bland top 5 tror jag.
 
FoodUp UF
Sen till en himla rolig nyhet! För ett tag sedan blev jag kontaktad av ett gäng gymnasieelever som startat ett UF. Deras mål var att lansera en app där du enkelt kan fylla i vilka råvaror du har hemma och bara en knapptryckning bort har du sedan massor av härliga recept att välja på. Om jag är rätt informerad har dom samarbete med Arla och ICA där recepten hämtas ifrån.  Men som lite extra grädde på moset och inspiration finns Linnéas Skafferi även med.
Idag lanseras appen för Android och i januari kommer den förhoppningsvis lanseras i AppStore!  Så för dig som har en Android tycker jag absolut du ska ladda hem appen på stört och testa! Sök på FoodUP UF.
Om ni provar den, hör gärna av er och berätta vad ni tycker!
 
Nu ska jag försöka styra upp dagen här, Isac har precis haft en rejäl näsblodsatack, så badrummet behöver saneras..
Håll koll senare under dagen på bloggen, då dyker det upp ett sista minuten-tips inför halloween!
Men ha en riktigt skön fredag nu!
Ni vet väl att ni även kan hålla koll på mig lite bakom kulisserna genom att följa mig på Instagram?

0
Kommentera

Grönsakssoppa

grönsakssoppa
Torsdag idag, vilket betyder soppa och pannkaka! Eller?
Kanske var det mer vanligt förr, för vem orkar egentligen ställa sig och göra både soppa OCH pannkaka en helt vanlig torsdag liksom?
Jag vet inte hur det är hemma hos er, men jag har ganska svårt att få barnen att äta just soppa. Om jag inte serverar köttfärssoppa, den gillar dom båda två och brukar äta ordentligt av.
Själv älskar jag soppa! Det är billigt, miljövänligt (eftersom du kan stoppa många grönsaker som börjat vissna lite, vilket gör att du slänger mindre mat), lätt att göra vegetariskt och det är förhållandevis snabblagad mat.
När jag var barn lagade mormor ofta grönsakssoppa och jag mins hur gott det var. Lite salt buljong och de där härligt, smakrika rotfrukterna i. Ett sånt där riktigt kärt barndomsminne ni vet.
Precis som med all mat mormor har lagat under min uppväxt är det stört omöjligt att försöka göra något liknande. Det smakar liksom inte alls som hennes mat. Jag vet inte hur många gånger jag stått och kollat på när hon blandar pannkakssmet på en höft och sen stått och stekt världens tunnaste och godaste pannkakor. Inte blir mina pannkakor ens i närheten så bra!
Kanske är det de 50 åren extra hon har av matlagning som gör skillnaden, eller helt enkelt för att det är kära barndomsminnen. Jag vet inte.
soppaDärför försökte jag mig inte ens på att laga en grönsakssoppa som liknade mormors. Jag gjorde min egen istället.
En soppa full med goda rotfrukter som efter att de fått kokas mjuka, mixats och blandats med en liten klick cremé fraîche. Bara för att runda av allt och göra soppan lite lenare och godare.
Rotfrukter är ju fortfarande i säsong och man brukar kunna köpa dom billiga så här års. Ta av de rotfrukter du gillar bäst
Grönsakssoppa:
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk smör
5 stora morötter
1 liten kålrot
2 palsternackor
ca 7 dl vatten
1 msk grönsaksfond eller 1 grönsaksbuljong
färsk persilja
ca 1 dl cremé fraîche
salt & svartpeppar
 
Skala lök även lök och vitlök. Skär i bitar. Stek dom mjuka i en kastrull i en klick smör. Tillsätt paprikapulvret och låt fräsa en stund. Skala morötter, kålrot och palsternacka och skär ner i mindre bitar. Lägg i kastrullen och slå på vatten och grönsaksfond/buljong. Låt koka tills rotfrukterna är helt mjuka. Tag av från plattan och låt svalna något. Ha i en bunt persilja. Mixa sedan soppan så slät du vill ha den. Tillsätt crème fraîche och rör runt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.
Soppan går utmärkt att göra dagen innan och bara värma upp när den ska ätas. Och gör man så, ja då kan man ju absolut bjuda på soppa och pannkaka. Varför inte en härlig ugnspannaka?
bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera