Chokladmousse med pepparkakssmak

chokladmousse med pepparkakssmak

God förmiddag alla underbara läsare!
Nu sitter jag här hemma, med gnistrande vinter och -12 grader kallt utanför dörren. Men inne i mitt hjärta är jag så otroligt varm, glad och tacksam. För alla fina ord, kommentarer och länkningar. Och dom fina blommorna! För er som missat vann jag Det Stora Matbloggspriset i fredags. Så himla kul!

Så för att ge tillbaka lite fint till er, så tänkte jag, vad passar bättre att blogga om idag än ett recept på chokladmousse?
Det är ju en sån himla bra grej det här med chokladmousse. Och min variant har till och med en liten julig touch eftersom den har fått smak av pepparkaka. Kan det bli bättre så här innan jul?

Hur mörk man vill ha sin chokladmousse, ja det är ju upp till var och en. Jag dömmer ingen. Mjölkchoklad är sjukt gott vid vissa tillfällen, precis som mörk choklad är. Så ta det ni är sugna på. Jag brukar inte söta min chokladmousse, men med de lite dova kryddtonerna som vi hittar i kanel kan det vara gott att bryta av med en gnutta socker, iaf om du använder dig av mörk choklad. Receptet på chokladmousse är det jag alltid använder, jag bara piffade till det lite så här innan jul. Så vill du kan du självklart smaksätta med andra saker, som en skvätt glögg, lite saft från en apelsin eller varför inte lite god likör?

Chokladmousse med pepparkakssmak, 4 port:

100 g choklad (jag använde 70%)
ev 2 msk strösocker
2 dl vispgrädde
2 rumstempererade äggulor
kanel & kardemumma

pepparkakor

Börja med att smälta choklad och ev socker i ett vattenbad eller försiktigt i mickron. Låt chokladen svalna. Vispa undertiden grädden lätt och fluffig.
Blanda i äggulorna i den avsvalnade chokladen, ha i en i taget och rör om. Känns det som om chokladen kommer att skära sig, tillsätt en matsked vispad grädde, då brukar chokladsmeten gå ihop sig igen. Vänd försiktigt i chokladsmeten i grädden. Smaksätt med lite kanel och malen kardemumma. Smaka dig fram, jag började med ca 1 tsk kanel och 1/2 kardemumma.
Fördela i portionsglas och låt stå svalt till servering. Krossa pepparkakor och strö över precis innan de skall serveras. Ät och njut!

Nu ska jag ta och jobba vidare lite, sen gå ut i den härliga vinterdagen med familjen 🙂 Vad har ni för er idag?

bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Stora Matbloggspriset 2016- JAG VAAAANNN!!!!

matbloggspriset 2016
Alltså vilken dag!! Idag var det dags för den stora prisutdelningen av Matbloggspriset 2016. Och jag vann! Helt galet, så roligt och bara fantastiskt! Även om mitt efternamn råkade bli felstavat 😉
Ni är så många som kommenterat på Facebook och instagram, delat inlägg och bara gratulerat. Och jag har läst precis varenda en av era kommentarer! Och jag är sååå glad. Och rörd för alla era fina ord! Ni är bara bäst!
Här var den fina nomineringen som Monica och Kinna skrivit:
 Vi är mycket glada att få utse en riktig veteran till årets Stora Matbloggspristagare. Här har vi en en sann eldsjäl som låtit oss titta in i hennes skafferi under hela det senaste decenniet. Med hög kvalitet på både text och bild har hon på ett personligt sätt inspirerarat sina följare. Hon har frikostigt delat med sig av sina spännande recept som spänner brett mellan, vad hon säger själv, mormors kolakakor till något gott att slänga på grillen.
Så fina ord! Tack 🙂
Just nu ligger jag nerbäddad i hotellsängen och ska kolla lite tv innan jag sluter mina blå. Imorgon blir det åter igen en dag på Sthlm Food & Wine. Om någon av er läsare är där, kom gärna fram och säg hej i vimlet!
Här hittar ni en intervju med Loppi och här är en intervju från Sala Allehanda (lokaltidningen där jag bor)
 
matbloggspriset 2016
Här är alla härliga vinnare från dagen och alla som står bakom Matbloggspriset. Så kul att få äran att träffa så fantastiskt inspirerande människor! En helt fantastisk dag, rakt igenom!

Det Stora Matbloggspriset Linnea Seidel, Linneas skafferi,
Folkets Val Gustav Johansson, Jävligt gott,
Matbloggsprisets Hedersutmärkelse Linda Hörnfelt, Better Bloggers/ Influencers of Sweden,
Bästa Dryckesblogg Niklas Jörgensen, Mad about Madeira,
Bästa Bak- och dessertblogg Camilla Hamid, My Kitchen Stories,
Bästa Foto Diana Dontsova, By Diadonna,
0
Kommentera

Pepparkakssmoothie

pepparkakssmoothie-2
Förra veckan la jag ut en bild på instagram där jag gjort en pepparkakssmoothie och ni var ju väldigt nyfikna på vad den innehöll. Och självklart ska jag dela med mig av det till er. Finns ju ingen anledning att sitta och hålla på sådana hemligheter. Eftersom jag gjorde detta till en frukostsmoothie så är det en nyttig variant. Om jag bara låter fantasin skena iväg med mig kan jag bara tänka mig hur gott det skulle bli om man mixade färdig pepparkaksdeg, lite glass och mjölk, En pepparkaksmilkshake liksom!! Dra mig baklänges så gott! Det får bli en annan dag tror jag, nu pratade vi ju om frukost här.
pepparkakssmoothie
Men min variant av pepparkakssmoothie är faktiskt riktigt mättande. Och smakar underbart ljuvligt. Hur bra är inte det?
Jag har experimenterat lite med den under helgen som var. Hur man liksom får till en riktigt krämig och god pepparkakssmoothie.
Och det jag kom fram till är att man behöver havregryn. Och dom måste blötläggas en stund, gärna över natten. Mixar man ner havregrynen precis som dom är i smoothien blir det små hårda bitar i som inte alls är goda. Får dom däremot blötläggas i havremjölk, då blir det andra bullar. Då fick jag till en perfekt krämig konsistens på den. Precis som man vill ha det!
Sen kom jag till kryddorna, de klassiska julkryddorna vi känner igen är ju först och främst kanel, men även ingefära, nejlika och kardemumma behövs för att få till den rätta känslan. Hur mycket av allt, tja, det är ju lite av en smaksak. Men jag gillar när det verkligen smakar jul. Sen tillsatte jag en gnutta vanilj också. Bara för att det är så himla gott!
 
Några av er kommenterade om att ni tyckte det blev för starkt med så mycket kryddor, minskar lite i receptet, men smaka er gärna fram för att få till den smak du gillar bäst 🙂
Pepparkakssmoothie 1 stort glas:
3/4 dl havregryn
1 dl havremjölk (att blötlägga i)
1 1/2-2 dl havremjölk
1 banan
2 tsk kanel
1/2  tsk ingefära
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald nejlika
1 knivsudd vaniljpulver
Blötlägg havregrynen i lite havremjölk, gärna över natten. Men bara 30 minuter gör skillnad.
Blanda sedan i mer mjölk, en banan och alla kryddor. Mixa ordentligt tills alla havregryn krossats. Späd ev med mer mjölk för att få till rätt konsistens. Jag gillar när den är åt det lite mer tjocka hållet.
Har du en skopa proteinpulver med vaniljsmak hemma är det säkert också supergott att ha i!
Ha upp i glas och pudra lite kanel på toppen, drick!
Hur gott som helst!
 
Hur känner ni? Är ni redo för fler recept med pepparkakssmak? Eller är det lite tidigt än?

1
Kommentera

Veckans mat- 5 värmande middagar

vegetarisk lasagne
Hej mitt vinterland! Alltså vad hände :o? Från Höstig höst till vinter på bara ett par dagar liksom? Här hade inte ens alla löv fallit från träden förra veckan och i morse kom plogbilen i full fart utanför huset. Till pojkarnas stora glädje såklart. Minusgrader och snö som verkar hålla i sig minst en vecka i alla fal.. Men jag klagar inte, jag gillar snö och vinter. Hellre det än geggig, mörk höst.
Men med kylan kom ett  stort behov av att äta var, vällagad mat. Jag är en typisk sallad människa. Älskar enkel, grön och gärna kall mat. Men i onsdags förra veckan, då var det som att trycka på en knapp. Allt jag ville ha var riktigt var mat. Gärna någon gratäng av något slag. Så jag slog till och gjorde makaronipudding! Något jag faktiskt aldrig gjort men det var precis vad jag var sugen på då! Så den här veckans mat har temat- 5 värnade middagar! Vad passar bättre liksom?
 
Först ut är den här vegetariska lasagnen. Enkelt och gott, precis som måndagsmat ska vara!
zucchinigratäng
Åh, en av sommarens stora favoriter, zucchinigratäng! Kan vara en av de godaste recepten jag skapade i somras. Stek lite korv av god kvalité till och middagen är klar på ett litet kick. Har ni inte testat den, så gör det bums!
linssoppa
Vad är mer värmande än en krämig och god soppa? Här har du ett recept på en kryddig och len linssoppa. Perfekt när det är kyligt ute.
 
vegetarisk stroganoff
Stroganoff med ris. Vilken vardagsklassiker! Antingen gör du den på en god korv och serverar ris till, eller som det här receptet: en stroganoff gjord på svamp och råris till det. Välj själv vad som passar er!
biff
Det här är också en kär klassiker. Biff med broccoli och bambu. Grytan vill gärna puttra en stund på spisen för att bli riktigt god. Så gör den gärna kvällen innan, så är fredagsmaten bara att värma och fredagsmyset kan börja på ett litet kick!
 
ananaspaj-3
Vi kör en av mina favoriter som avslut på veckan. Ananaspaj. Så älskad och uppskattad av alla. En riktig klassiker vid det här laget!
Så, nu har ni en matsedel att låte er inspireras av.

0
Kommentera

5 x kladdkaka till kladdkakans dag

pollykladdkaka
På måndag är det kladdkakans dag! Så varför inte överraska kollegorna, kompisarna eller familjen med en smarrig kladdkaka. Här på bloggen finns fler goda alternativ. Vad sägs om Pollykladdkaka, Snickerskladdkaka eller varför inte en kaka gjord på svarta bönor(!?). Den är faktiskt en av mina favoriter!
Först ut är Pollykladdkakan, ett måste till alla som älskar Polly!!!!
snickerskladdkaka
Vi fortsätter med godistemat och kör en snickerskladdkaka. Så sjukt god. Gör den! Lova?
semmelkladdkaka-3
Jag vet att det inte är säsong för semlor än. Men den här semmelkladdkakan förtjänas att ätas året om!
vitkladdkaka
Gillar du en lite fräschare variant av kladdkaka? Testa då den här kladdkakan med vit choklad och hallon. Mums!
Black bean brownies
Eller är du lite mer åt det hållet att du inte äter kladdkaka. Och absolut inte en måndag? Lugn, det finns något för dig också. Nämligen en kaka gjord på svarta bönor, dadlar och mörk choklad. Den är en av mina absoluta favoriter. Grädda den inte för länge och låt den vila i kylen över natten! Då kan ingen alls ana att kakan varken innehåller smör eller vitt socker!
Så, sätt igång att baka en kladdkaka nu och sprid lite kladdkaks-kärlek imorgon!
 
 

0
Kommentera