Monster till halloween

halloweenmonster
Hej i regnrusket!
Först och främst, välkomna alla nya läsare! Ni är så många som hittat hit den senaste tiden och ni är så varmt välkomna precis varenda en av er!
Vi fortsätter lite på temat halloween tänkte jag. Så idag tipsar om ett superkul halloween-pyssel du enkelt gör med barnen. Nämligen små monster 🙂 Lite kladdigt, lite pilligt, kreativt, roligt men framförallt gott! Perfekt pyssen en grå oktoberdag helt enkelt.
monster
Jag vet hur det är det här med att pyssla med barnen i köket. Man har sådana förväntningar, och oftast blir det bara pannkaka av allt. Därför tycker jag det är bra om dom får vara med när man gör saker som inte är på så stort allvar. Inte baka perfekta cupcakes till barnkalaset, utan mer göra chokladbollar till fredagsmyset eller så. Då är man själv inte så stressad och allt behöver inte bli perfekt. När man själv sänker ribban lite, barnen brukar märka av det och då får alla mycket roligare.
De här små monstren är också exempel på saker barnen kan vara med och pyssla med. Inget monster blir det andra likt och det finns liksom inget rätt eller fel.
halloween
Alltså hittade de här råttorna på ICA idag, funderar på vart i huset jag ska gömma dom för att skrämma barnen lite…? Eller är jag en elak mamma nu?
När jag var mindre hade jag en liten tusenfoting i plast som jag älskade att skrämma slag på min lillasyster med. Nu bor ju hon ända borta i Berlin, så kan inte skrämma henne längre. Så känner att det vore fint att ta ut det lite på barnen istället.. 😉
halloweenmonster choklad salta pinnar
Till mina moster beställde jag hem ätbara ögon. Dom brukar finnas att köpa på pysselaffärer eller i butiker som säljer tårtdekorationer. Just dom här hittade jag på Cake and Design. Passade på att köpa ett gäng förpackningar, så har jag hemma till nästa år 🙂
Monster med ögon:
200 g choklad av valfri sort
2 stora nävar mini-marshmallows
ca 100 g salta pinnar
ätbara ögon
Smält chokladen i en skål. Ha i marshmallows och rör om väl. Krossa och bryt sönder salta pinnar. Du vill inte ha för långa pinnar, då är det svårt att få till små, fina monster av det. Blanda väl. Marshmallowsen kommer att smälta lite i den varma chokladen vilket gör att allt binds ihop bra. Rör om tills allt är täckt av choklad. Forma med hjälp av två skedar små högar av chokladblandningen och lägg på ett bakplåtspapper. Tryck dit ögon. Låt stelna helt.
Självklart kan man smaksätta chokladen med lakritspulver, mandel eller annat man gillar!
 
Har ni något roligt halloweenpyssel för er i år? Berätta gärna!
bild:Linnéa

3
Kommentera

Veckans mat- en helt vanlig vecka

linssås
Under hela hösten har jag ju kört lite olika teman på veckans mat. Allt från vegospecial till FREDAG HELA VECKAN! Men den här veckan tänkte jag att vi kör en helt vanlig veckoplanering. Där det finns utrymme för ett vegetariskt alternativ, fisk, kyckling, nötkött och fläskkött. Något för alla tänkte jag liksom 🙂
Först ut kör vi vegetarisk måndag med en superhärlig sås på röda linser. Passar lika bra till pasta som råris eller varför inte fylla att pita-bröd med och en härlig sallad?
kotlettgryta med svamp
Näst på tur är den här fantastiska grytan gjord på fläskkotletter smaksatt med svamp och lingon. Höstigt, enkelt och väldigt lättlagat!
kyckling med pesto
Kyckling med pesto är en kär vardagsfavorit hemma hos oss. Själv gillar jag bönpasta och äter gärna det till. Det blir supergott!
lax i ugn
Kanske världens enklaste lax i ugn? Men ibland är ju liksom det enkla det allra bästa! Överbaka inte laxen så den blir torr och tråkig utan se till att ta ut den i tid, så blir det här en superenkel och väldigt smarrig middag!
 
tacopaj
Tacofredag!!!!! Fast byt ut den klassiska tacon mot en tacopaj. Låt fredagsmyset börja 🙂
 
Vad känner ni för att äta i veckan? Har ni några goda idéer att bjuda på?

2
Kommentera

Mumier och spindlar till halloween

halloween-5
Idag tänkte jag tipsa om lite enkel plockmat som passar att göra till barnen nu när halloween står för dörren. Oavsett om man går all in och kör trick or treat, har ett litet halloweenkalas hemma för närmaste vännerna eller bara har en liten myskväll där barnen få klä ut sig passar små mumier och spindlar perfekt att bjuda på!
halloween-7
Jag gjorde små mumier och spindlar av korv och färdigköpt smördel. Superenkelt och lite lagom skrämmande men roligt för barnen!
Till ögon använde jag svarta sesamfrön. Lite beroende på hur man sätter fröna kan man få snälla, arga, ledsna eller förvånade uttryck.
Vill man ha lite ”blod” till så kan man ställa fram små skålar med ketchup. Perfekt att doppa dom i!
halloween-6
Till 16 små korvspindlar behöver du:
2 st grillkorvar
2 ark smördeg, tinad
ägg
svarta sesamfrön
Dela varje korv på längden och sedan på mitten så du får 8 bitar korv. Upprepa med den andra korven så du har 16 bitar korv. Skär varje ark med smördeg i 8 lika breda remsor (skär från kortsida till kortsida) Rulla smördegen runt varje bit korv. Börja och sluta så du får skarvarna på undersidan. Skär bort eventuell överflödig smördeg. Gör med hjälp av en kniv, 3 snitt i varje korvände så det bildas 4 ben på varje sidan om smördegen. Vispa upp ägget och pensla smördegen. Tryck försiktigt dit 2 sesamfrön till ögon.
Grädda i ca 20 minuter på 200°C
halloween-8
 
Mumier, 8 st:

2 grillkorvar
2 ark smördeg, tinad
ägg
svarta sesamfrön
Dela varje korv på längden och sedan på mitten så du får 8 bitar korv. Skär smördegen i tunna strimlor, från långsida till långsida. Linda sedan in korvbitarna i smördegen. Spar en bit som ska bli ”ansikte” Pensla smördegen med uppvispat ägg. Tryck dit sesamfrön som ögon. Grädda i ca 20 minuter på 200°C.
Under veckan så kommer det dyka upp fler små smarta halloween-tips. Men har ni några bra idéer? Kommentera gärna så fler kan ta del av dom!
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Baka i långpanna-3 härliga recept

biskvier i långpann
Helgen närmar sig med stormsteg. Hur underbart är inte det 🙂 Därför tänkte jag passa på att tipsa er om 3 underbara recept som du enkelt bakar i långpanna.
Att baka just i långpanna är ju så himla smidigt, det går oftast rätt fort och du får fika som räcker till många.
Först ut är de här helt fantastiska biskvierna i långpanna– ni är många som googlar på dom och hamnar hos mig. Är ni sugna på något riktigt smaskigt, då tycker jag ni absolut ska testa att baka dessa!
vaniljrutor
När jag var barn var vanilhjärtan en av mina favoriter. Jag var så fascinerad över hur dom fick ihop två hjärtan med kräm emellan! Hur gick det egentligen till?! När jag blev lite större så insåg jag vilket pilljobb det är att få till snygga vaniljhjärtan.
Så gissa om jag blev glad när jag snubblade över det här receptet för ett tag sedan. Vaniljrutor, enkelt bakade i långpanna men som smakar ungefär som vaniljhärtan! Perfekt! Jag gjorde dom här till Isacs 2-års kalas och dom blev verkligen kalasets snackis! Alla gillade dom och undrade vad det var för gott!
syltrutor
Det här är en riktigt kär gammal klassiker, syltrutor! Så enkla att göra och så väldigt goda. Antingen kan man äta dom som en mjuk kaka, eller ha en klick glass eller vaniljsås till. Om man vill lyxa till det lite.
Dom här kakorna bakade ofta min mormors syster Elisabet när jag var barn, så varje gång jag gör dom tänker jag på henne 🙂
Vilka är dina favoriter när det kommer till kakor att baka i långpanna? Jag är på jakt efter lite nya recept att testa, så dela gärna med er!

0
Kommentera

Chokladskedar

chokladsked
Hej i höstrusket!
Idag tänkte jag tipsa om en himla fin grej att ta med om man är bortbjuden på middag, istället för den klassiska blombuketten eller vinflaskan. Nämligen hemgjorda chokladskedar.
Jag brukar alltid köpa på mig fina gamla skedar på loppisar och second hand-butiker. Sen är det bara att diska dom riktigt noga och eventuellt putsa upp dom lite om så behövs. Så kan man enkelt göra sina egna chokladskedar. En garanterat uppskattad gåva!
Skeden sätter man sedan bara i en kopp varm mjölk och vips, så har man världens godaste varma choklad. Fiffigt va?
Chokladskedar:
valfri choklad
silverskedar
topping (nötter, kaffebönor, strössel mm)
Välj din favoritchoklad och smält den i ett vattenbad, lägg upp skedarna på en bricka. Luta gärna skaften mot en vikt handduk så de blir lite mer plana. Fyll varje sked med choklad, flytta sedan försiktigt undan brickan till en plats där chokladen kan stelna i fred (ej i kylen!). När chokladen nästan stelnat något, strö över valfri topping.
Vit, mjölk eller mörk choklad- det är självklart en smakfråga. Dekorera gärna med hackade nötter, krossade kaffebönor eller fint strössel. Känner man sig riktigt i tagen kan man temperera chokladen, då blir den glansig och fin.
 
Idéen kommer från min bok, Gott att ge bort-ätbara presenter från Linnéas skafferi
bild:Katja Kristoferson

0
Kommentera