Hejsan,
Idag tänkte jag tipsa er om ett litet sistaminuten-tips inför halloween. Nämligen små marängspöken. Superenkla att göra och barnen gillar dom skarpt! Det är ett enkelt pyssel som man gärna kan låta barnen vara med på också!
Allt du egentligen behöver är en påse färdiga maränger och en penna med ätbar färg. Förra året målade jag två stooora påsar maränger till halloweenfesten vi brukar ha för barnen där vi bor. Det tog sin lilla tid men barnen tyckte spökena var lite roliga 🙂
Måla ögon och mun i olika vinklar för att få olika uttryck på spökena. Enkelt men effektivt!
Andra roliga och enkla recept till halloween hittar ni här: Små chokladmonster med ögon Mumier och spindlar till halloween
Hej och glad fredag! Kikar in lite snabbt och delar med mig av vad som jag haft koll på i veckan.
Först ut är det här med en ny gryta. Alltså jag behöver en. Verkligen! Jag har länga drömt om Le Creusets otroligt vackra grytor. Senaste tillskottet i färgskalan Mist Grey är ju bara såå snygg! Just nu råkar det ju vara riktigt bra pris på dom också. Men så snubblade jag över Per Morbergs variant på gjutjärnsgryta. Jag gillade verkligen mässingsknoppen! Så nu blev jag riktigt velig. Vad tycker ni?
Jag är en riktig periodare när det kommer till musik. Men just nu går den här varm här hemma. Fullkomligt älskar alla bra versioner av den här låten. Och den här ligger helt klart bland top 5 tror jag.
Sen till en himla rolig nyhet! För ett tag sedan blev jag kontaktad av ett gäng gymnasieelever som startat ett UF. Deras mål var att lansera en app där du enkelt kan fylla i vilka råvaror du har hemma och bara en knapptryckning bort har du sedan massor av härliga recept att välja på. Om jag är rätt informerad har dom samarbete med Arla och ICA där recepten hämtas ifrån. Men som lite extra grädde på moset och inspiration finns Linnéas Skafferi även med.
Idag lanseras appen för Android och i januari kommer den förhoppningsvis lanseras i AppStore! Så för dig som har en Android tycker jag absolut du ska ladda hem appen på stört och testa! Sök på FoodUP UF.
Om ni provar den, hör gärna av er och berätta vad ni tycker!
Torsdag idag, vilket betyder soppa och pannkaka! Eller?
Kanske var det mer vanligt förr, för vem orkar egentligen ställa sig och göra både soppa OCH pannkaka en helt vanlig torsdag liksom?
Jag vet inte hur det är hemma hos er, men jag har ganska svårt att få barnen att äta just soppa. Om jag inte serverar köttfärssoppa, den gillar dom båda två och brukar äta ordentligt av.
Själv älskar jag soppa! Det är billigt, miljövänligt (eftersom du kan stoppa många grönsaker som börjat vissna lite, vilket gör att du slänger mindre mat), lätt att göra vegetariskt och det är förhållandevis snabblagad mat.
När jag var barn lagade mormor ofta grönsakssoppa och jag mins hur gott det var. Lite salt buljong och de där härligt, smakrika rotfrukterna i. Ett sånt där riktigt kärt barndomsminne ni vet.
Precis som med all mat mormor har lagat under min uppväxt är det stört omöjligt att försöka göra något liknande. Det smakar liksom inte alls som hennes mat. Jag vet inte hur många gånger jag stått och kollat på när hon blandar pannkakssmet på en höft och sen stått och stekt världens tunnaste och godaste pannkakor. Inte blir mina pannkakor ens i närheten så bra!
Kanske är det de 50 åren extra hon har av matlagning som gör skillnaden, eller helt enkelt för att det är kära barndomsminnen. Jag vet inte. Därför försökte jag mig inte ens på att laga en grönsakssoppa som liknade mormors. Jag gjorde min egen istället.
En soppa full med goda rotfrukter som efter att de fått kokas mjuka, mixats och blandats med en liten klick cremé fraîche. Bara för att runda av allt och göra soppan lite lenare och godare.
Rotfrukter är ju fortfarande i säsong och man brukar kunna köpa dom billiga så här års. Ta av de rotfrukter du gillar bäst Grönsakssoppa:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk smör
5 stora morötter
1 liten kålrot
2 palsternackor
ca 7 dl vatten
1 msk grönsaksfond eller 1 grönsaksbuljong
färsk persilja
ca 1 dl cremé fraîche
salt & svartpeppar
Skala lök även lök och vitlök. Skär i bitar. Stek dom mjuka i en kastrull i en klick smör. Tillsätt paprikapulvret och låt fräsa en stund. Skala morötter, kålrot och palsternacka och skär ner i mindre bitar. Lägg i kastrullen och slå på vatten och grönsaksfond/buljong. Låt koka tills rotfrukterna är helt mjuka. Tag av från plattan och låt svalna något. Ha i en bunt persilja. Mixa sedan soppan så slät du vill ha den. Tillsätt crème fraîche och rör runt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.
Soppan går utmärkt att göra dagen innan och bara värma upp när den ska ätas. Och gör man så, ja då kan man ju absolut bjuda på soppa och pannkaka. Varför inte en härlig ugnspannaka?
bild:Linnéa Seidel
Hej i regnrusket!
Först och främst, välkomna alla nya läsare! Ni är så många som hittat hit den senaste tiden och ni är så varmt välkomna precis varenda en av er!
Vi fortsätter lite på temat halloween tänkte jag. Så idag tipsar om ett superkul halloween-pyssel du enkelt gör med barnen. Nämligen små monster 🙂 Lite kladdigt, lite pilligt, kreativt, roligt men framförallt gott! Perfekt pyssen en grå oktoberdag helt enkelt.
Jag vet hur det är det här med att pyssla med barnen i köket. Man har sådana förväntningar, och oftast blir det bara pannkaka av allt. Därför tycker jag det är bra om dom får vara med när man gör saker som inte är på så stort allvar. Inte baka perfekta cupcakes till barnkalaset, utan mer göra chokladbollar till fredagsmyset eller så. Då är man själv inte så stressad och allt behöver inte bli perfekt. När man själv sänker ribban lite, barnen brukar märka av det och då får alla mycket roligare.
De här små monstren är också exempel på saker barnen kan vara med och pyssla med. Inget monster blir det andra likt och det finns liksom inget rätt eller fel.
Alltså hittade de här råttorna på ICA idag, funderar på vart i huset jag ska gömma dom för att skrämma barnen lite…? Eller är jag en elak mamma nu?
När jag var mindre hade jag en liten tusenfoting i plast som jag älskade att skrämma slag på min lillasyster med. Nu bor ju hon ända borta i Berlin, så kan inte skrämma henne längre. Så känner att det vore fint att ta ut det lite på barnen istället.. 😉
Till mina moster beställde jag hem ätbara ögon. Dom brukar finnas att köpa på pysselaffärer eller i butiker som säljer tårtdekorationer. Just dom här hittade jag på Cake and Design. Passade på att köpa ett gäng förpackningar, så har jag hemma till nästa år 🙂 Monster med ögon:
200 g choklad av valfri sort
2 stora nävar mini-marshmallows
ca 100 g salta pinnar
ätbara ögon
Smält chokladen i en skål. Ha i marshmallows och rör om väl. Krossa och bryt sönder salta pinnar. Du vill inte ha för långa pinnar, då är det svårt att få till små, fina monster av det. Blanda väl. Marshmallowsen kommer att smälta lite i den varma chokladen vilket gör att allt binds ihop bra. Rör om tills allt är täckt av choklad. Forma med hjälp av två skedar små högar av chokladblandningen och lägg på ett bakplåtspapper. Tryck dit ögon. Låt stelna helt.
Självklart kan man smaksätta chokladen med lakritspulver, mandel eller annat man gillar!
Har ni något roligt halloweenpyssel för er i år? Berätta gärna!
bild:Linnéa
Under hela hösten har jag ju kört lite olika teman på veckans mat. Allt från vegospecial till FREDAG HELA VECKAN! Men den här veckan tänkte jag att vi kör en helt vanlig veckoplanering. Där det finns utrymme för ett vegetariskt alternativ, fisk, kyckling, nötkött och fläskkött. Något för alla tänkte jag liksom 🙂
Först ut kör vi vegetarisk måndag med en superhärlig sås på röda linser. Passar lika bra till pasta som råris eller varför inte fylla att pita-bröd med och en härlig sallad?
Näst på tur är den här fantastiska grytan gjord på fläskkotletter smaksatt med svamp och lingon. Höstigt, enkelt och väldigt lättlagat! Kyckling med pesto är en kär vardagsfavorit hemma hos oss. Själv gillar jag bönpasta och äter gärna det till. Det blir supergott!
Kanske världens enklaste lax i ugn? Men ibland är ju liksom det enkla det allra bästa! Överbaka inte laxen så den blir torr och tråkig utan se till att ta ut den i tid, så blir det här en superenkel och väldigt smarrig middag!
Tacofredag!!!!! Fast byt ut den klassiska tacon mot en tacopaj. Låt fredagsmyset börja 🙂
Vad känner ni för att äta i veckan? Har ni några goda idéer att bjuda på?