Mumier och spindlar till halloween

halloween-5
Idag tänkte jag tipsa om lite enkel plockmat som passar att göra till barnen nu när halloween står för dörren. Oavsett om man går all in och kör trick or treat, har ett litet halloweenkalas hemma för närmaste vännerna eller bara har en liten myskväll där barnen få klä ut sig passar små mumier och spindlar perfekt att bjuda på!
halloween-7
Jag gjorde små mumier och spindlar av korv och färdigköpt smördel. Superenkelt och lite lagom skrämmande men roligt för barnen!
Till ögon använde jag svarta sesamfrön. Lite beroende på hur man sätter fröna kan man få snälla, arga, ledsna eller förvånade uttryck.
Vill man ha lite ”blod” till så kan man ställa fram små skålar med ketchup. Perfekt att doppa dom i!
halloween-6
Till 16 små korvspindlar behöver du:
2 st grillkorvar
2 ark smördeg, tinad
ägg
svarta sesamfrön
Dela varje korv på längden och sedan på mitten så du får 8 bitar korv. Upprepa med den andra korven så du har 16 bitar korv. Skär varje ark med smördeg i 8 lika breda remsor (skär från kortsida till kortsida) Rulla smördegen runt varje bit korv. Börja och sluta så du får skarvarna på undersidan. Skär bort eventuell överflödig smördeg. Gör med hjälp av en kniv, 3 snitt i varje korvände så det bildas 4 ben på varje sidan om smördegen. Vispa upp ägget och pensla smördegen. Tryck försiktigt dit 2 sesamfrön till ögon.
Grädda i ca 20 minuter på 200°C
halloween-8
 
Mumier, 8 st:

2 grillkorvar
2 ark smördeg, tinad
ägg
svarta sesamfrön
Dela varje korv på längden och sedan på mitten så du får 8 bitar korv. Skär smördegen i tunna strimlor, från långsida till långsida. Linda sedan in korvbitarna i smördegen. Spar en bit som ska bli ”ansikte” Pensla smördegen med uppvispat ägg. Tryck dit sesamfrön som ögon. Grädda i ca 20 minuter på 200°C.
Under veckan så kommer det dyka upp fler små smarta halloween-tips. Men har ni några bra idéer? Kommentera gärna så fler kan ta del av dom!
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Baka i långpanna-3 härliga recept

biskvier i långpann
Helgen närmar sig med stormsteg. Hur underbart är inte det 🙂 Därför tänkte jag passa på att tipsa er om 3 underbara recept som du enkelt bakar i långpanna.
Att baka just i långpanna är ju så himla smidigt, det går oftast rätt fort och du får fika som räcker till många.
Först ut är de här helt fantastiska biskvierna i långpanna– ni är många som googlar på dom och hamnar hos mig. Är ni sugna på något riktigt smaskigt, då tycker jag ni absolut ska testa att baka dessa!
vaniljrutor
När jag var barn var vanilhjärtan en av mina favoriter. Jag var så fascinerad över hur dom fick ihop två hjärtan med kräm emellan! Hur gick det egentligen till?! När jag blev lite större så insåg jag vilket pilljobb det är att få till snygga vaniljhjärtan.
Så gissa om jag blev glad när jag snubblade över det här receptet för ett tag sedan. Vaniljrutor, enkelt bakade i långpanna men som smakar ungefär som vaniljhärtan! Perfekt! Jag gjorde dom här till Isacs 2-års kalas och dom blev verkligen kalasets snackis! Alla gillade dom och undrade vad det var för gott!
syltrutor
Det här är en riktigt kär gammal klassiker, syltrutor! Så enkla att göra och så väldigt goda. Antingen kan man äta dom som en mjuk kaka, eller ha en klick glass eller vaniljsås till. Om man vill lyxa till det lite.
Dom här kakorna bakade ofta min mormors syster Elisabet när jag var barn, så varje gång jag gör dom tänker jag på henne 🙂
Vilka är dina favoriter när det kommer till kakor att baka i långpanna? Jag är på jakt efter lite nya recept att testa, så dela gärna med er!

0
Kommentera

Chokladskedar

chokladsked
Hej i höstrusket!
Idag tänkte jag tipsa om en himla fin grej att ta med om man är bortbjuden på middag, istället för den klassiska blombuketten eller vinflaskan. Nämligen hemgjorda chokladskedar.
Jag brukar alltid köpa på mig fina gamla skedar på loppisar och second hand-butiker. Sen är det bara att diska dom riktigt noga och eventuellt putsa upp dom lite om så behövs. Så kan man enkelt göra sina egna chokladskedar. En garanterat uppskattad gåva!
Skeden sätter man sedan bara i en kopp varm mjölk och vips, så har man världens godaste varma choklad. Fiffigt va?
Chokladskedar:
valfri choklad
silverskedar
topping (nötter, kaffebönor, strössel mm)
Välj din favoritchoklad och smält den i ett vattenbad, lägg upp skedarna på en bricka. Luta gärna skaften mot en vikt handduk så de blir lite mer plana. Fyll varje sked med choklad, flytta sedan försiktigt undan brickan till en plats där chokladen kan stelna i fred (ej i kylen!). När chokladen nästan stelnat något, strö över valfri topping.
Vit, mjölk eller mörk choklad- det är självklart en smakfråga. Dekorera gärna med hackade nötter, krossade kaffebönor eller fint strössel. Känner man sig riktigt i tagen kan man temperera chokladen, då blir den glansig och fin.
 
Idéen kommer från min bok, Gott att ge bort-ätbara presenter från Linnéas skafferi
bild:Katja Kristoferson

0
Kommentera

Supergröt

supergröt
Hallå,
Det här med att äta gröt. Vissa älskar det, andra avskyr det. Själv tillhör jag den kategorin som älskar gröt! Varje höst när det börjar blir lite kyligare ute är det ju så gott att göra sig en skål med rykande het gröt. Favoriterna här hemma är klassisk havrgrynsgröt eller rågflingsgröt. Ja eller frågar du Axel, då är mannagrynsgröt allra godast 🙂
 
Just nu ploppar det här och var upp förpackningar med ”supergröt”. Olika blandningar frön och gryn som du sedan kokar med vatten till en gröt. Smidigt för den som är ointresserad av matlagning men ändå bryr sig lite om vad man stoppar i sig. Eller helt enkelt har ruskigt dåligt med tid. Men som vanligt tänkte jag att det där måste man ju kunna göra själv! Så jag gick hem och kokade min egna supergröt!
supergröt
Just nu har vi så himla fina äpplen på ett av äppelträden. Tyvärr sitter de så högt upp. Men igår skickade jag upp Sebastian på stegen så han fick plocka ner några, han kom in med en hel kasse!! Så just nu känns det som om vi kommer få äta äpplen den närmaste tiden..
Jag är fortfarande så sjukt trött. Har haft tre veckor av lågintensiv träning och mycket sömn. Nu försöker jag fortfarande sova så mycket som möjligt men har börjat träna lite mer och äter D-vitamin. Hoppas, hoppas, hoppas den här tröttheten kan ge med sig snart. Är så trist att bara gå runt och vara trött hela dagarna! Just nu känner jag bara för att gå och lägga på soffan och sova bort resten av den här dagen!
supergröt
I morse efter en snabb sväng på gymmet och mataffären tog jag och kokade lite supergröt. Jag tog av vad som fanns hemma i skåpen och blandande. För att det ska gå enkelt att koka ihop så blandade jag i ordning en stor burk med de gryn och fröer jag hade i idag. Sen är det bara att ta en dryg deciliter av blandningen, ha i frukt och koka med vatten. Perfekt!
Det finns massor av energirika, nyttiga och bra fröer och gryn, variera gärna och ha i av dina favoriter!
Receptet nedan räcker till en stor burk.
Supergröt:
2 dl havregryn
2 dl dinkelflingor
2 dl rågflingor
2 dl pumpakärnor
1 dl hela linfrön
Blanda alla ingredienser i en burk och sätt på lock. Förvara mörkt.
1 portion supergröt:
1 1/2 dl frö och grynblandning (se recept ovan)
vatten
1 äpple
ev 1 ägg
kanel
äpple, russin, pumpakärnor
valfri mjölk
Rör ihop gryn och fröblandningen med cirka 2 dl vatten. Skala och finhacka ett litet äpple. Låt allt koka tills du fått en tjock och len gröt. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Knäck i ett ägg och rör om (om du vill ha i lite extra energi och protein, jag tycker ett ägg i gröten mättar bra!).
Krydda rikligt med kanel.
Toppa gröten med finhackat äpple, russin, pumpakärnor och iskall mjölk. Pudra gärna över lite kanel på toppen.
 
Vad säger du om gröt? Hiss eller diss?
bild:Linnéa Seidel
 

1
Kommentera

Veckans mat: 5 värmande middagar

köttfärssoppa
Temat på veckans mat är 5 värmande middagar. För det har väl inte undgått någon att det blivit riktigt höstligt kallt och mörkt ute!? Så vad passar bättre att tipsa om än 5 härligt, värmande middagar? Ofta förknippar man höstig mat med mustiga grytor, men det finns faktiskt så mycket annat man kan laga som värmer gott men inte är kött. Därför passar jag på att lyfta två härliga grytor som är helt vegetariska och så goda! Men på min lista hittar ni även en värmande gulasch och storfavoriten: köttfärssoppa! Den är en av de få maträtt som är återkommande hemma hos oss. Inte så svårt att lista ut varför kanske. Superenkel att laga, jättegod och den går lätt att laga till många! En riktig 10-poängare så här på hösten!
gulasch
Näst på tur är den här härliga gulaschen som har fått puttra länge, länge i min Crock Pot. En av världens bästa uppfinningar om ni frågar mig! Har man ingen Crock Pot går det såklart bra att koka den på spisen också.
 
räksoppa
Räksoppa, det är också en återkommande favorit. Den här är rysligt enkel att göra och blir supergod! Perfekt vardagsmat helt enkelt!
kikärtsgryta
Kikärtsgryta är en av mina favoriter när det kommer till vegetariska grytor. Här har kikärtorna fått sällskap av massa härliga kryddor, sötpotatis och kokosmjölk. Receptet räcker till många eller är perfekt att frysa in och ha på lager till de dagar man inte orkar laga mat!
mexikansk gryta
En mexikansk gryta är aldrig fel.. Så enkelt att bara blanda ihop alla ingredienser och sedan låta den puttra på svag värme i Crock- Potten eller på spisen. Jag gjorde min vegetarisk, men självklart kan man ha i köttfärs eller strimlad kyckling om man vill!
 
äppelkaka
Avsluta veckan med en härlig äppelkaka. Servera den gärna lite ljummen med en klick vaniljsås till!
Vad ska ni äta i veckan?

0
Kommentera