Grön smoothie, full med järn och C-vitamin

smoothie

Idag tänkte jag prata lite om det här med smoothies. Det är ju inte bara väldigt gott, det är ett himla bra sätt att få i sig massor av de viktiga vitaminer och mineraler vi faktiskt behöver varje dag, för att må bra.

Jag har den sista tiden varit såå trött. Sådär trött som man är i början när man är gravid (fick till och med kolla upp så att så inte var fallet!). Ni vet sådär trött att man inte riktigt vet hur man ska göra för att hålla sig vaken tills det är ok att somna i soffan.. Vilket jag har gjort. I princip varje kväll sen vi kom hem från Spanien har jag somnat på soffan. Men nu känner jag att det är dags att ta tag i det här. Jag orkar verkligen inte gå runt och vara så här trött längre! Förutom att faktiskt tillåt sig själv att sova mycket finns det ju faktiskt en hel del saker man kan tänka på när det kommer vad man stoppar i sig.

smoothie

Det jag känner att min kropp nog skulle må lite extra bra av just nu är en rejäl dos järn och D-vitamin. Just D-vitamin är svårt att få i sig genom kosten, men järn, det är betydligt mycket enklare!

Under hela min sista graviditet åt jag inte en enda järntablett men hade ändå ett järnvärde på samma nivå som en kvinna som inte var gravid, eller till och med bättre. Och det har jag nog att tacka alla järnrika smoothies och all den mängd broccoli som jag åt.

Nu kanske fler av er tänker att ni gillar verkligen inte spygröna, nyttiga smoothies. Då har jag bara två saker att säga. Den ena har jag skrivit om tidigare. Och det är nämligen att man får helt enkelt ta och lära sig. Kaffe var inte gott första gången jag provade, inte vin heller. Men jag har vant mig vid smaken och nu är det gott. Samma är det med illgröna, nyttiga smoothies. Man vänjer sig. Och dessutom kan de ju göra dig både piggare och gladare!

smoothie

Många vet säkert detta sedan tidigare, men för att maximera upptaget av järn behövs C-vitamin. Och ett väldigt enkelt sätt att få i sig det är via lingonpulver eller nyponpulver. De är perfekta att strö i smoothies då de just inte ger någon smak, men en härlig dos av C-vitamnin. Jag brukar köpa Kung Markattas lingonpulver på mataffären och nyponpulver finns i hälsokostaffären

green smoothie

Den andra saken jag har märkt som gör det lättare att få i sig sin gröna smoothie, det är att blanda i lite banan och mango. Det tar udden av det lite bittra man kan känna i grönkål och broccoli och gör det mycket godare. Jag lovar! Idag hade jag i en halv banan och kanske 4 bitar frusen mango, vilken skillnad! Inte alls sådär beskt som det annars kan bli!

Det finns massor av livsmedel som innehåller järn, men ofta innehåller gröna grönsaker en högre andel järn. Och pumpakärnor, dom är sprängfulla med järn! Ett tips är att söka efter livsmedel med mycket järn i. Då kan du läsa dig till vad du kan ta till för bra livsmedel att maxa ditt järnintag.

I dagens smoothie hade jag i av det som fanns hemma och det blev supergott! Jag skrev ju tidigare om en mixer jag beställt hem. Toppbetyg får den då den både är stark i motorn men är liten och smidig så den inte tar så mycket plats.

Grön, järnrik smoothie:

3 nävar babyspenat
5 bitar broccoli
1/2 banan
4 bitar fryst mango
1 näve pumpakärnor
1 tsk lingonpulver
havremjölk

Lägg alla ingredienser förutom havremjölken i en mixer och mixa slätt, tillsätt havremjölken tills du får önskad konsistens.

Ikväll ska jag vara duktig och förbereda en smoothie som jag kan mixa i morgon bitti och ta med till jobbet. Förhoppningsvis kan det hjälpa mig att bli kvitt min trötthet. Och om inte annat är det en perfekt frukost!

Har du några bra tips för att bli piggare så här på hösten? Och vad brukar du ha i dina smoothies?

13
7 kommentarer

Veckans mat- 5 enkla fiskrecept

fiskgratäng
Vi fortsätter med lite fler temaveckor tycker jag! Ni verkar gilla det 🙂
De recept som går allra bäst här på Linneas Skafferi är utan tvekan fiskrecepten. Och det är nog också de recepten jag får allra flest positiva kommentarer om. Men så är det ju så att många fiskrecept är himla bra vardagsmat. Det är nyttigt, enkelt att laga och  de går väldigt ofta hem hos barnen. Så den här veckan har jag samlat 5 av mina mest populära fiskrecept.
Först ut är en superhärlig fiskgratäng. Istället för potatismos har jag spritsat broccoli och blomkålsmos runt. Jag tycker personligen att det blir mycket godare, men självklart är det helt en smaksak!
fisk i ugn med skagenröra
Fisk i ugn med skagenröra. Behöver jag säga så mycket mer än så? Perfekt vardagsmat, men använder man färsk lax blir det lite lyxigare och fungerar perfekt att bjuda på till helgen! Jag tänker mig en hel laxsida med massor av härliga handskalade räkor! Mums så gott!
kokt torsk med äggsås
En riktig klassiker, kokt torsk med äggsås. Så enkelt men helt fantastiskt gott! Jag gör gärna blomkålsmos och har till fisken.
torsk i ugn
Ok, här har vi det. Torsk i ugn med crème fraîche, dill, citron och kaviar.. Så enkelt men så gott! Det absolut mest sökta receptet här på bloggen. Och kanske det receptet jag fått flest härliga kommentarer om. Jag vet att det till och med serverats på en förskola här i stan. Och barnen brukar verkligen gilla det!  Så har ni inte testat än, gör det!
lax i ugn
Här kommer ett till supergott tips som fungerar precis lika bra att servera till helgen som en vardag. Lax i ugn med ett härligt täcke av färskost. Med färsk fisk känns det alltid lyxigare! Men lova att inte tala om för någon hur superenkelt detta recept är bara 🙂
Det viktiga tycker jag är att inte övervaka fisken så den blir torr och tråkig.
 
Vilka är era bästa recept på fisk? Har ni något bra att tipsa om som jag kan testa i veckan?
 

11
Kommentera

Klassisk ugnspannkaka

ugnspannkaka
 
Den här veckan har det inte varit någon riktig ordning hemma känns det som. Vi har jobbat mycket, det är totalt ohandlat och jag har inte skänkt en tanke på min egen veckoplanering av maten alls. Ni vet sådär som det blir ibland. Och igår när jag hämtat grabbarna på förskolan orkade jag verkligen inte in på mataffären. Men något måste man ju ändå ha till kvällsmat.
Som tur var fanns det både ägg, mjölk och mjöl hemma, så jag kunde svänga ihop en ugnspannkaka till barnens stora förtjusning!
Själv är jag ingen stor beundrare av pannkaka, men om man tänker lite på vad man serverar till, ja då kan det bli helt ok.
Pannkaka med sylt och grädde, det är efterrätt tycker jag. Inget man äter sig mätt på liksom. Tänker man att man ska ha protein, fett och kolhydrater i en måltid, ja då inser man ju ganska snabbt att något mer måste man ha till pannkakorna för att det ska bli en komplett måltid. Då är mitt absolut bästa tips att skippa sylt och grädde. Och istället servera keso, bär, morötter och vitkål till. Då blir pannkakan helt plötsligt lite mer matig och man håller sig mätt och nöjd betydligt längre!
Sen är det ju helt underbart att laga mat med barn i köket. Isac ville så gärna hjälpa till att vispa smeten. Medan jag var borta vid ugnen och höll på hörde jag han säga ”en liten till baja, en liten till baja!” När jag kommer tillbaka till pannkakassmeten inser jag att han stått och smulat i äggskal i smeten!!! Det var bara att fiska upp det mesta och hoppas att det inte skulle knastra allt för mycket när skulle äta sen… 😉
Det finns säkert hundra olika varianter på ugnspannkaka. Man kan göra med lök och fläsk i, med korv eller som här, en helt vegetarisk och naturell variant!
Ugnspannkaka, ca 6 personer:
5 ägg
12 dl mjölk
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
smör
Vispa samman ägg med hälften av mjölken, allt mjöl och lite salt. Rör till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken.
Ha upp en klick smör i en långpanna eller stor ugnsfast form. Ställ in formen i ugnen på 225 °C och låt smöret smälta och få lite färg. Slå sedan över pannkakassmeten och grädda i cirka 40-45 minuter.
Tänk på att inte använda en för liten form, då blir pannkakan lätt kladdig i mitten och bränd i kanterna.
Till ugnspannkakan serverade jag tinade hallon, keso, morotsstavar och vitkål i bitar.
Vad säger du om pannkaka? Hiss eller diss?
bild:Linnéa Seidel
 
PS NI KOMMER VÄL IHÅG ATT RÖSTA PÅ MIG I FOLKETS VAL, MATBLOGGSPRISET!!????

4
Kommentera
ANNONS

Nu måste ni hjälpa mig!

 
Linneas skafferi folkets val
Igår vaknade jag upp till den härliga nyheten att jag är en av de 10 bloggar som är nominerade till folkets val i matbloggspriset. Och de helt tack vare er underbara läsare! Jag var helt enkelt en av de 10 bloggar som fått flest nomineringar, och det är ju för att ni valt att nominera mig! Så tusen tack för det!
Men det är ju liksom nu det hårda jobbet börjar, nu börjar nämligen den stora omröstningen! Och eftersom ni nominerat fram mig kanske någon av er också kan tänka sig att lägga en röst på mig?
 
Folkets val nominerade 2016
 
Det är superenkelt att rösta på den blogg du vill ska vinna. Vill du rösta på mig, gå in på den här länken och gilla bilden. Den bild(blogg) med flest gilla-markeringar vinner helt enkelt. Svårare än så är det inte. Men som sagt, jag behöver er hjälp för att vinna det här! Så in och gilla den här bilden på stört!
Ni har på er till 19 oktober kl 23.59 att rösta.
Jag skulle verkligen bli superglad om ni gick in och gillade just bilden på Linneas Skafferi <3
 

1
Kommentera

8 tips för att lyckas med kanelbullar

kanelbulle
Kanelbullens dag har blivit lite av en riktig fixardag här i Sverige och jag tor det säljs mellan 7-8 miljoner kanelbullar under en och samma dag! Kanelbullens dag infaller alltid 4:e oktober varje år.  Jag är absolut ingen expert på det här med vetedegar. Men jag har ändå samlat på mig en del erfarenheter under årens lopp och tänkte därför komma med några tipps som kanske kan hjälpa dig att lyckas ännu bättre med bullbaket nästa gång! Så här kommer mina 8 bästa tips för att lyckas med kanelbullar
 

  • En mycket klok kvinna vid namn Maria lärde mig en gång att alltid baka på kall degvätska. Och jag har efter det alltid följt hennes råd. Jag tycker det är så himla smidigt att göra degen på kall vätska och sedan låta den jäsa på ett svalt ställe under natten. Sen på morgonen är det bara att baka ut. Självklart går det bra att låta degen jäsa i rumstemperatur också, då behöver den cirka två timmar på sig att jäsa.
  • Låt degen jäsa länge, båda gångerna. Ibland har det hänt att något kom emellan den där degen eller plåtarna med bullar som väntar på att gräddas och aldrig blir väl bullarna så goda som då?
  • Arbeta degen väl. 10 minuter med maskin eller 20 minuter för hand.
  • Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Smöret ska vara rumstempererat, inte smält.
  • Täck gärna över din bunke med platsfolie istället för den klassiska bakduken.
  • När köpte du nytt mjöl sist? Bakar du inte så ofta kan det vara värt att kolla utgångsdatumet på mjölpåsen.
  • Låt degen jäsa på ett dragfritt ställe. Just nu är det alltså inte läge att börja vädra.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg innan grädding och med sockerlag efter grädding. Ägget gör att bullarna får en fin färg och sockerlagen gör att bullarna håller sig saftiga längre.

vetelängd
Orkar du inte stå och göra hundra små bullar? Gör vetelängder i stället! Det går fort, är snyggt och precis lika gott!
 
kanelbulleskorpor
Råkar det bli bullar kvar som börjat torka? Skär dom i bitar och torka i ugnen, på en liten stund har du gjort världens godaste skorpor!
 
Har du några bra tips på hur man verkligen lyckas med kanelbullarna? Dela gärna med dig i så fall i kommentarerna!
bilder:Katja Kristoferson

0
Kommentera