Fredagssvep

annas pepparkakor
Äntligen fredag och idag kör vi ett litet fredagssvep tycker jag!
Ett varumärke som många förknippar med jul är Annas pepperkakor. Tunna, spröda pepparkakor som liksom smälter på tungan. De senaste åren har de tagit fram limited edition-pepparkakor så här inför jul. I år föll smaken på polkagris! Vad tror ni? Pepparkaka och polkagris, hiss eller diss?
Några som hakat på samma trend är ju Cloetta och deras juleskum. I år finns det nämligen med smak av  ”tomtegröt och kanel” Vad tror ni om det?
ägg
Temadagar har verkligen blivit ett populärt inslag i våra liv. Och varför inte känner jag. Tycker man det är anledning nog att lyxa till det lite så kör på! Idag är det äggets dag, så kanske kan en smarrig räkmacka med ägg få bli lyxen denna fredag?
TACOFREDAG4
Jag måste bara tipsa er om en av de roligaste bloggarna där ute just nu och tillika bloggkollega till mig här på Loppi! Nämligen Ett päron till morsa. Alla som har småbarn, har haft småbarn, ja eller känner någon som har småbarn kommer garanterat känna igen sig i de flesta situationer. Jag var till och med tvungen att fråga Teresa (som ligger bakom den här fantastiska bloggen) om hon varit och spionerat hemma hos oss! Igenkänningshumor när den är som bäst!
För fler bilder under temat ”fredagsmys” kan ni kika in här.
 
friggs
Så fort det blir höst går kunsumtionen av te upp ungefär 100% här hemma. Och varje höst sonderar jag terrängen, kollar igenom höstens alla nyheter på hyllan. Sist fick en förpackning av Friggs Matcha citronmeliss följa med hem. Men är väldigt sugen på att köpa hem alla de övriga på bilden också! Vilket är ditt favorit-te just nu? Har du några bra tips?
 
frukost
Sist men inte minst. Här hittar ni 5 tips på hur du får till en riktigt lyxig frukost i helgen. Det är ni värda, varenda en av er som kikar in här hos mig och lämnar så fina kommentarer och delar mina recept. För utan er läsare fanns det ingen blogg!
Just ja, ni glömmer väl inte bort att rösta på mig i Matbloggspriset? Allt ni behöver göra är att gilla den här bilden!
NI vet väl att förutom här på bloggen, så hittar ni mig även på Facebook och Instagram?

0
Kommentera

Budapestrulle


budapestrulle
 
Hej, hej,
Nu har jag fyllt bloggen med så mycket nyttigheter hela veckan, massor av recept på fisk, gröna smoothies och en pastasås med linser. Så idag känns det helt rätt med ett recept på budapestrulle! Eller vad säger ni!?
Budapestrulle, eller budapeststubbe, eller budapestbakelse, eller.. Ja kärt barn har många namn som man brukar säga. Vad kallar ni den?
Själv säger jag nog budapestrulle och det är nog en av mina favoriter när det kommer till bakelser och tårtor. Om det inte vore för dessa hiskeliga inlagda mandariner!
Jag äter det mesta, men varm kål och inlagd, konserverad frukt hör till de där saker jag har otroligt svårt för. Men det bästa när man bakar själv, ja det är ju att man får välja helt själv vad man har i! Jag tycker färsk frukt eller bär är gott att ha i en budapestrulle. Som jordgubbar, hallon eller blåbär.
 
budapestrulleAtt baka en budapestrulle är absolut inte svårt och tar verkligen inte lång tid! Så det är ett perfekt alternativ till tårta eller om man bara vill bjuda sina nära och kära på något lite lyxigt och gott!
Jag använda färdigt hasselnötsmjöl. Jag kan känna att det var aningens för finmalet, det hade gärna fått vara lite mer bitar i. Men jag var helt enkelt för slö för att orka göra eget.
Man får ju väldigt många äggulor över och ni var väldigt kreativa på Instagram med förslag på vad jag kan göra av dom. Men som sagt, det är en väldigt lättbakad bakelse som jag absolut tycker ni ska testa om ni inte redan gjort det!
Budapestrulle, ca 8 bitar:
4 äggvitor
1 + 1 dl strösocker
1 1/2 dl hasselnötsmjöl
1/2 dl maizena
ca 3 dl grädde
färska bär eller frukt
ca 50 g mörk choklad
florsocker
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt undertiden 1 dl socker, lite i taget tills du får en glansig och fin maräng.
Blanda samman 1 dl socker, hasselnötsmjöl och maizena. Rör om så allt blandas väl. Vänd ned mjölblandningen i marängen försiktigt med hjälp av en slickepott.
Fyll en spritspåse med marängsmeten. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa sedan ut smeten i långa, täta, jämna rader. Grädda i 175 °C i cirka 20 minuter. Glänta lite på ugnsluckan och släpp ut lite fukt efter cirka halva tiden. Låt svalna något. Vänd sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Drag försiktigt av det gamla bakplåtspappret. Sitter det väldigt mycket fast kan du prova att fukta det lite innan du lossar.
Vispa grädden och bred ut ett tunt lager över hela bottnen (ta inte förryckte grädde, då blir det svårt att rulla ihop den sen). Fördela färsk frukt eller bär över grädden. Börja rulla från ena långsidan, försök att få en så tight rulle du kan utan att platta till den. Ta gärna hjälp av bakplåtspappret. Lägg rullen med skarven nedåt.
Pudra över lite florsocker. Smält chokladen försiktigt i micron och ”ringla” den över budapestrullen.
Det fina med budapestrullen är att den naturligt är glutenfri, har man nötallergiker bland gästerna kan man byta ut hasselnötsmjölet mot mandelmjöl. Många nötallerigiker kan nämligen äta just mandel. Men kolla med gästerna för säkerhets skull först!
 
Nu önskar jag er alla en riktigt härlig torsdag!
Sen kommer ni väl för guds skull inte bort att rösta på mig? Allt ni behöver göra är att gilla bilden 🙂

25
Kommentera

Vegetarisk pastasås med linser och morötter

linssås
Hej härliga onsdag!
Jag skrev ju redan förra veckan om att det inte har varit någon riktigt ordning hemma med handling och så. Jag fick visst inte någon ordning på inköpen av mat bara för att det blev helg. Så i måndags när jag kom hem från jobbet stod jag där och insåg att det fortfarande inte fanns just något att laga av. Men jag visste att vi hade röda linser, morötter, krossade tomater och pasta hemma. Så det fick bli en vegetarisk pastasås helt enkelt till middag. Det är faktiskt ett otroligt bra alternativ till vanlig köttfärssås, får bara linserna koka så de blir riktig mjuka, så går den här vegetariska pastasåsen hem hos stora som små. Får mina barn bara ha lite ketchup på, ja då är allt frid och fröjd.
Det är som om det är något magiskt med just ketchup. För en 2-åring och 5-åring verkar det göra det mesta ätbart.
Om dina barn (eller andra personer i din familj) har fått för sig att just linser är helt oätbart, ja då behöver man ju inte säga att det är linser i pastasåsen. Man kan helt enkelt bara säga att det är en pastasås med morötter i.
vegetarisk pastasås
När jag var barn så var pasta med tomatsås en sådan där klassisk grej mamma gjorde när det inte kyl och frys var så välfyllda hemma hos oss. Gärna med lite rivna morötter i. Man kan väl säga att jag tagit det och gjort det lite mer 2016 genom att ha i röda linser också.
Förutom att det är himla bra mat att laga när det just inte finns något annat hemma, så är det både billigt, gott, mättande och räcker till många. Linser, morötter och krossade tomater är sådant jag alltid har hemma.   Vad har du alltid hemma i kylen/skafferiet som du kan ta till när det är slut på allt annat?
 
Vegetarisk pastasås med linser och morötter:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk kanel
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 dl rött vin eller balsamvinäger
2 fp krossade tomater
2 dl röda linser
1 grönsaksbuljongstärning
vatten
2 stora morötter
salt & peppar
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det i en klick smör i en stekpanna. Tillsätt kanel, tomatpuré och paprikapulver. Låt fräsa ihop en stund. Ha sedan på vinet eller balsamvinäger. Ha i krossade tomater och linser. Smula i en tärning grönsaksbuljong. Späd med vatten vartefter det behövs då linserna suger åt sig mycket vätska medan de kokar. Koka på medelvärme tills linserna mjuknat helt och du fått en tjock och härlig sås.
Riv morötterna och blanda i dem mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt pasta av valfri sort, lite kokt brocoli och riven parmesan.
 
Just ja, nu glömmer väl för guds skull inte bort att rösta på mig? Allt ni behöver göra är att gilla den här bilden!
bild:Linnéa Seidel

7
Kommentera

Grön smoothie, full med järn och C-vitamin

smoothie

Idag tänkte jag prata lite om det här med smoothies. Det är ju inte bara väldigt gott, det är ett himla bra sätt att få i sig massor av de viktiga vitaminer och mineraler vi faktiskt behöver varje dag, för att må bra.

Jag har den sista tiden varit såå trött. Sådär trött som man är i början när man är gravid (fick till och med kolla upp så att så inte var fallet!). Ni vet sådär trött att man inte riktigt vet hur man ska göra för att hålla sig vaken tills det är ok att somna i soffan.. Vilket jag har gjort. I princip varje kväll sen vi kom hem från Spanien har jag somnat på soffan. Men nu känner jag att det är dags att ta tag i det här. Jag orkar verkligen inte gå runt och vara så här trött längre! Förutom att faktiskt tillåt sig själv att sova mycket finns det ju faktiskt en hel del saker man kan tänka på när det kommer vad man stoppar i sig.

smoothie

Det jag känner att min kropp nog skulle må lite extra bra av just nu är en rejäl dos järn och D-vitamin. Just D-vitamin är svårt att få i sig genom kosten, men järn, det är betydligt mycket enklare!

Under hela min sista graviditet åt jag inte en enda järntablett men hade ändå ett järnvärde på samma nivå som en kvinna som inte var gravid, eller till och med bättre. Och det har jag nog att tacka alla järnrika smoothies och all den mängd broccoli som jag åt.

Nu kanske fler av er tänker att ni gillar verkligen inte spygröna, nyttiga smoothies. Då har jag bara två saker att säga. Den ena har jag skrivit om tidigare. Och det är nämligen att man får helt enkelt ta och lära sig. Kaffe var inte gott första gången jag provade, inte vin heller. Men jag har vant mig vid smaken och nu är det gott. Samma är det med illgröna, nyttiga smoothies. Man vänjer sig. Och dessutom kan de ju göra dig både piggare och gladare!

smoothie

Många vet säkert detta sedan tidigare, men för att maximera upptaget av järn behövs C-vitamin. Och ett väldigt enkelt sätt att få i sig det är via lingonpulver eller nyponpulver. De är perfekta att strö i smoothies då de just inte ger någon smak, men en härlig dos av C-vitamnin. Jag brukar köpa Kung Markattas lingonpulver på mataffären och nyponpulver finns i hälsokostaffären

green smoothie

Den andra saken jag har märkt som gör det lättare att få i sig sin gröna smoothie, det är att blanda i lite banan och mango. Det tar udden av det lite bittra man kan känna i grönkål och broccoli och gör det mycket godare. Jag lovar! Idag hade jag i en halv banan och kanske 4 bitar frusen mango, vilken skillnad! Inte alls sådär beskt som det annars kan bli!

Det finns massor av livsmedel som innehåller järn, men ofta innehåller gröna grönsaker en högre andel järn. Och pumpakärnor, dom är sprängfulla med järn! Ett tips är att söka efter livsmedel med mycket järn i. Då kan du läsa dig till vad du kan ta till för bra livsmedel att maxa ditt järnintag.

I dagens smoothie hade jag i av det som fanns hemma och det blev supergott! Jag skrev ju tidigare om en mixer jag beställt hem. Toppbetyg får den då den både är stark i motorn men är liten och smidig så den inte tar så mycket plats.

Grön, järnrik smoothie:

3 nävar babyspenat
5 bitar broccoli
1/2 banan
4 bitar fryst mango
1 näve pumpakärnor
1 tsk lingonpulver
havremjölk

Lägg alla ingredienser förutom havremjölken i en mixer och mixa slätt, tillsätt havremjölken tills du får önskad konsistens.

Ikväll ska jag vara duktig och förbereda en smoothie som jag kan mixa i morgon bitti och ta med till jobbet. Förhoppningsvis kan det hjälpa mig att bli kvitt min trötthet. Och om inte annat är det en perfekt frukost!

Har du några bra tips för att bli piggare så här på hösten? Och vad brukar du ha i dina smoothies?

13
7 kommentarer

Veckans mat- 5 enkla fiskrecept

fiskgratäng
Vi fortsätter med lite fler temaveckor tycker jag! Ni verkar gilla det 🙂
De recept som går allra bäst här på Linneas Skafferi är utan tvekan fiskrecepten. Och det är nog också de recepten jag får allra flest positiva kommentarer om. Men så är det ju så att många fiskrecept är himla bra vardagsmat. Det är nyttigt, enkelt att laga och  de går väldigt ofta hem hos barnen. Så den här veckan har jag samlat 5 av mina mest populära fiskrecept.
Först ut är en superhärlig fiskgratäng. Istället för potatismos har jag spritsat broccoli och blomkålsmos runt. Jag tycker personligen att det blir mycket godare, men självklart är det helt en smaksak!
fisk i ugn med skagenröra
Fisk i ugn med skagenröra. Behöver jag säga så mycket mer än så? Perfekt vardagsmat, men använder man färsk lax blir det lite lyxigare och fungerar perfekt att bjuda på till helgen! Jag tänker mig en hel laxsida med massor av härliga handskalade räkor! Mums så gott!
kokt torsk med äggsås
En riktig klassiker, kokt torsk med äggsås. Så enkelt men helt fantastiskt gott! Jag gör gärna blomkålsmos och har till fisken.
torsk i ugn
Ok, här har vi det. Torsk i ugn med crème fraîche, dill, citron och kaviar.. Så enkelt men så gott! Det absolut mest sökta receptet här på bloggen. Och kanske det receptet jag fått flest härliga kommentarer om. Jag vet att det till och med serverats på en förskola här i stan. Och barnen brukar verkligen gilla det!  Så har ni inte testat än, gör det!
lax i ugn
Här kommer ett till supergott tips som fungerar precis lika bra att servera till helgen som en vardag. Lax i ugn med ett härligt täcke av färskost. Med färsk fisk känns det alltid lyxigare! Men lova att inte tala om för någon hur superenkelt detta recept är bara 🙂
Det viktiga tycker jag är att inte övervaka fisken så den blir torr och tråkig.
 
Vilka är era bästa recept på fisk? Har ni något bra att tipsa om som jag kan testa i veckan?
 

11
Kommentera