4 smoothies att älska

greensmoothiebowl
 
Hej från ett soligt och varmt Spanien!
Jag tänkte kika in och tipsa om 4 superhärliga smoothies att göra, antingen som frukost, mellis eller kvällsmål. Att göra just smoothies tycker jag är ett himla bra sätt att få i sig massor av grönt och andra nyttigheter! Därför har jag med inte mindre än två gröna smoothies bland mina tips idag! Först ut är en green smoothie bowl. Självklart kan man spä ut den och dricka den istället för att äta den i skål. Men omväxling förnöjer tycker jag 🙂 Receptet hittar ni här!
smoothie
Barnens stora favorit hemma hos oss. Variera med de bär som är i säsong eller som finns till hands Självklart blir det extra roligt om man stoppar i fina sugrör i glasen!
 
jordgubbssmoothie
 
Den här smoothien är en riktigt härlig fruktsmoothie! Den får härlig smak av både banan och jordgubbar, medan avokadon som är i mättar fint! Perfekt som mellis till eftermiddagströtta barn och vuxna!
greensmoothie
Har du svårt att få i dig den mängd gröna grönsaker du behöver under en dag för att må bra? Prova då att göra en smoothe på dom! Börja försiktigt med att bara blanda i lite spenat i din vanliga smoothie, när du vant dig lite vid smaken är det bara att öka på mängden. Den här gröna smoothien innehåller förutom bladspenat även apelsin och ingefära. Precis vad hösttrötta kroppar behöver just nu!
Nu är det dags att byta om till bikini och njuta ett par timmar vid poolen. Idag ska vi ta en tur in till Dénia och äta lunch, sedan blir det nog en eftermiddag vid den underbara stranden!
bilder:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Biskvier i långpanna

biskvier i långpann
 
Hej alla,
Jag hoppas ni har det bra. Själv är jag nere i Spanien och har det alldeles utmärkt fint. Följer ni mig på Insragram och även Instastories så får ni ta del av vår resa lite mer. Så här ett par dagar in på semestern har vi konstaterat att det största fokuset är på vad vi ska äta, när vi ska äta och vad vi ska dricka för gott till. En semester helt i min smak med andra ord!
Men innan vi for iväg på semester bakade jag typ världens bästa grej. Biskvier i långpanna. Har ni hört något så bra någon gång?
Det kan ha varit det enklaste, men framförallt godaste jag ätit och bakat. Helt i klass med vaniljrutor i långpanna!
biskvier
 
Biskvier är i vanliga fall en av mina favoriter. Jag äter dom inte så ofta, för de görs för de mesta rätt stora och jag tycker det blir lite mycket. När jag själv gör biskvier brukar jag göra mini-varianter. Det är lite pilligare men det brukar då bli precis lagom att ta en eller två små till kaffet.
När man gör biskvier i långpanna är det ju så fiffigt att man kan göra dom precis hur stora eller små man vill. Några kan man göra stora och några kan man göra små. För det finns ju alltid som som föredrar en riktigt maffig bit biskvi 🙂
biskvier i långpanna
Själva smörkrämen kan man ju smaksätta på hur många vis som helst. Jag körde en klassiker med choklad och kaffe. Jag älskar verkligen den kombinationen. Men annars är det fräscht och gott att smaksätta med lime och ha vit choklad på toppen, eller ha i en skvätt av sin favoritlikör kanske. Alternativen är precis hur många som helst och det är ju egentligen bara fantasin som sätter gränser.
Har du någon favoritfyllning på biskvier? Jag kommer ihåg när ett av fiken i stan började med päronbiskvier, hur gott som helst!
biskvier
Jag strödde över lite torkade rosenblad på de färdiga biskvierna. Supersnyggt med kanske inte supergott.. Då är det med all säkerhet godare att strö över lite fint strössel eller sockerpärlor. Men håll med om att det blev väldigt fint 🙂
biskvier i långpanna
Som jag skrev förra veckan om just smörkrämen till biskvier kan den ibland få för sig att skära sig. Men då hade min bössa bloggkollega Hanna ett superbra tips för att lösa problemet.
Skär sig smörkrämen tar man bara lite av den, smälter ner den i micron och blandar i den i den skurna smörkrämen och rör om. Jag fick göra om detta ett par tre gånger innan smörkrämen gick ihop sig helt. Men sen blev den len och fin, precis som de ska vara. Så tack bästa Hanna för det tipset!
biskvier i långpanna
Att göra själva biskvierna i långpanna var verkligen superenkelt. Bara tre moment och så lite väntan. Kanske var just väntan det jobbigaste 😉
Vilken höjd du får till på dina biskvier beror helt på hur stor form du använder. Jag hade en form som var cirka 35×25 centimeter och jag tycker själv att jag fick till en precis lagom höjd. Men vill man ha riktigt höga och maffiga biskvier, ja då tar man bara en lite mindre form helt enkelt!
Biskvier i långpanna, cirka 25 stycken:
500 g mandelmassa
1 dl strösocker
2 äggvitor
300 g rumstempererat smör
3 dl florsocker
2 msk starkt, kallt kaffe
3 msk kakao
200g mörk choklad
 
Riv mandelmassan och blanda den med socker och äggvita. Klä en form med bakplåtspapper och bred ut smeten. Jag fuktade fingrarna och tröck ut allt. Det gick allra lättast! Grädda i 175°C i cirka 15 minuter eller tills den börjat få lite färg. Låt svalna helt.
Gör smörkrämen genom att vispa smör, florsocker, kaffe och kakao riktigt fluffigt med en elvisp. Bred detta över den avsvalnade bottnen. Ställ kallt. Smält chokladen och bred detta över smörkrämen. Låt chokladen stelna helt och skär den sedan i lagom stora rutor. Förvara i kylen.
 
bild:Linnéa Seidel

7
Kommentera

Lax med saffran och tomat

laxmedsaffran

Statistiken har talat. Ni gillar fisk i ugn. På alla sätt och vis. Varje vecka, varje månad, året om. Då är fisk i ugn det ni söker på och hamnar här hos mig.

Många av de recept jag har på fisk i ugn är riktiga barnfavoriter. Jag får kommentarer nästan varje vecka kring de recepten om att ni lagat och barnen verkligen älskat det! Det är så kul att höra!

Idag tänkte jag bjuda på en lite mer vuxen variant kanske. Lax i ugn med saffran, soltorkade tomater och paprika. Jag köpte en burk smaksatt crème fraîche, sen hade jag i lika mycket keso som crème fraîche, både för att dryga ut det hela men också för att få upp proteinhalten lite. Och för att jag älskar keso 🙂
Enligt Axel tycker han om saffran, så länge det är i fikabröd. Alltså gick det inte riktigt hem hos honom. Men vi andra tyckte det verkligen var supergott. Skippar man keson och bara har på crème fraîche blir det en lite mer lyxig variant som passar utmärk att äta till helgen tycker jag!

Jag åt detta i matlåda och det var nästan godare dagen efter. När allt stått och gottat till sig lite extra 🙂

Lax med saffran och soltorkade tomater:

8 st laxfiléer
1 burk crème fraîche, smaksatt med saffran och soltorkade tomater
2 msk tomatpuré
250 g keso
1 paprika
färsk persilja
salt och peppar
saft rån 1/2 citron

Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Blanda  crème fraîche, tomatpuré och keso i en burk. Finhacka paprikan och blanda i den. Klipp i lite färsk persilja och smaka av med salt, peppar och lite citron. Bred detta över laxen. Ställ in i ugnen på 225 °C i cirka 25 minuter eller tills laxen är helt klar.

Servera ugnsgratinerad broccoli till

bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera

5 lyxiga frukosttips!

frukost
Alltså finns det något lyxigare än att ha tid och äta en riktig långfrukost? En sån som liksom övergår i att grannarna kommer över och dricker förmiddagskaffe och man rätt som det är inser att det nästan är lunch?
Handen på hjärtat. Sedan barnen kom har det väl inte blivit så himla många frukostar som dessa. Men man kan väl få drömma!? Och vi försöker verkligen göra helgfrukostarna lite extra mysiga, låta dom ta tid. Det är ju så ljuvligt! Eftersom det är lördag idag tänkte jag passa på att tipsa er om mina 5 lyxiga frukosttips. Vad jag allra helst skulle duka upp på en riktig långfrukost!
En smoothie har ju så klart en självklar plats! Ät den tjock och krämig i en skål, eller späd ut den och drick som en klassisk smoothie. Den går hem i alla lägen!
granola
Kanske det allra lyxigaste av allt, hemgjord müsli eller granola som det också kallas nuförtiden. Så himla fint att ha en burk och ställa fram på frukostbordet. Oavsett om det är vardag eller helg!
 
chiapudding
Chiapudding, antingen älskar man det eller så avskyr man konsistensen. Jag gillar det. Gillar själva grejen att förbereda den dagen innan och sen bara ta fram, toppa med färska bär och müsli. Precis sån frukost som tilltalar mig!
 
filmjölkslimpa-5
Hembakat bröd. Alltså ge mig!! Men jag är i ärlighetens namn rätt värdelös på att baka bröd.. Men filmjölkslimpor, det är mer min grej! Ett grovt och kompakt bröd med massor av smak. Det gillar jag! Helst ska det vara sådär nygräddat så smöret smälter lite när man brer…
bananpannkakor
Ingen helgfrukost utan pannkakor!! Varför inte testa bananpannkakor? Helt glutenfria dessutom!
Låt helgmyset börja!!
 
Vad äter ni allra helst om ni ska lyxa till det på helgen?

5
Kommentera

Fredagsmysfavoriten- kyckling-nachos

kycklingnachos
Woop, woop, fredag hela dagen lång! Hur skönt är inte det?
Vi tar och letar fram en kär favorit när det kommer till fredagsmys, nämligen kyckling-nachos! Ostgratinerade är dom till och med, hur galet gott låter inte det?
Förbered kycklingen i god tid och ställ bara in allt i ugnen innan det ska serveras. Så enkelt och löjligt gott!
Jag tycker det är en skönt att hitta varianter till den klassiska tacosen, har man lite bråttom går det bra att ta tacoköttfärs istället för kyckling i det här receptet. Men jag skulle säga att den långlagade kycklingen blir snäppet godare.. Men just det här klassiska med tacos, massa skålar med lite trötta grönsaker. Det känns lite gjort va? Då är det härligare att göra en smaskig tacosallad, eller som här, nachokyckling. Fräscht, gott och himla mycket fredag om du frågar mig.
guacamole
Till kyckling-nachos passar det så klart alldeles ypperligt bra med hemgjord guacamole. Det är verkligen en av mina favoriter! Och recept på det hittar ni så klart här!
Ostgratinerade kyckling-nachos:
700 g kyckling
2 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda
2 msk paprikapulver
svartpeppar
salt
2 msk tomatpuré
1 fp krossade tomater
3 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 aubergine (ca 300 g)
2 paprikor
Bryn kycklingen hastigt, krossa vitlöken och ha i den. Krydda på med tacokrydda, paprika, peppar, salt och tomatpuré. Låt fräsa en stund. Slå på krossade tomater och vatten. Låt allt koka upp. Ha upp allt i din Crock Pot (jag kan bryna i min så jag gör allt i den från början..) eller i en gryta.
Skär auberginen i små bitar och paprikan i strimlor. Lägg i detta i grytan. Smula över en buljongtärning. Sätt din Crock Pot på låg och gör kycklingen i fem timmar. Eller ställ din gryta på spisen och låt allt småputtra på låg värmde tills kycklingen enkelt faller i sär. Om kycklingen känns för vattnig kan du höja värmen och låta lite av vätskan koka bort.
 
Tillbehör:
1 påse salta nacho-chips
paprika
urkärnade kalamataoliver
10 plommontomater
2-3 dl riven ost
färsk persilja eller korander
Lägg ut nacho-chips på en plåt eller u en ugnsfast form. Fördela kycklingköttet över chipsen. Finhacka paprika, dela oliverna och tomaterna. lägg det på kycklingköttet. Toppa allt med lite riven ost. Gratinera i 225 grader i cirka 15 minuter eller tills osten smält. Strö över rikligt med färsk persilja eller koriander. Servera genast.
Servera med piri-pirisås, hemgjord guacamole.
Vad ska ni äta ikväll?
bild:Linnéa Seidel
Känner ni för lite mer härlig fredags-feeling, ja då tycker jag ni ska ta er en titt på Ett päron till morsas 7 tänkbara scenarier i helgen.

0
Kommentera