Klassisk ugnspannkaka

ugnspannkaka
 
Den här veckan har det inte varit någon riktig ordning hemma känns det som. Vi har jobbat mycket, det är totalt ohandlat och jag har inte skänkt en tanke på min egen veckoplanering av maten alls. Ni vet sådär som det blir ibland. Och igår när jag hämtat grabbarna på förskolan orkade jag verkligen inte in på mataffären. Men något måste man ju ändå ha till kvällsmat.
Som tur var fanns det både ägg, mjölk och mjöl hemma, så jag kunde svänga ihop en ugnspannkaka till barnens stora förtjusning!
Själv är jag ingen stor beundrare av pannkaka, men om man tänker lite på vad man serverar till, ja då kan det bli helt ok.
Pannkaka med sylt och grädde, det är efterrätt tycker jag. Inget man äter sig mätt på liksom. Tänker man att man ska ha protein, fett och kolhydrater i en måltid, ja då inser man ju ganska snabbt att något mer måste man ha till pannkakorna för att det ska bli en komplett måltid. Då är mitt absolut bästa tips att skippa sylt och grädde. Och istället servera keso, bär, morötter och vitkål till. Då blir pannkakan helt plötsligt lite mer matig och man håller sig mätt och nöjd betydligt längre!
Sen är det ju helt underbart att laga mat med barn i köket. Isac ville så gärna hjälpa till att vispa smeten. Medan jag var borta vid ugnen och höll på hörde jag han säga ”en liten till baja, en liten till baja!” När jag kommer tillbaka till pannkakassmeten inser jag att han stått och smulat i äggskal i smeten!!! Det var bara att fiska upp det mesta och hoppas att det inte skulle knastra allt för mycket när skulle äta sen… 😉
Det finns säkert hundra olika varianter på ugnspannkaka. Man kan göra med lök och fläsk i, med korv eller som här, en helt vegetarisk och naturell variant!
Ugnspannkaka, ca 6 personer:
5 ägg
12 dl mjölk
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
smör
Vispa samman ägg med hälften av mjölken, allt mjöl och lite salt. Rör till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken.
Ha upp en klick smör i en långpanna eller stor ugnsfast form. Ställ in formen i ugnen på 225 °C och låt smöret smälta och få lite färg. Slå sedan över pannkakassmeten och grädda i cirka 40-45 minuter.
Tänk på att inte använda en för liten form, då blir pannkakan lätt kladdig i mitten och bränd i kanterna.
Till ugnspannkakan serverade jag tinade hallon, keso, morotsstavar och vitkål i bitar.
Vad säger du om pannkaka? Hiss eller diss?
bild:Linnéa Seidel
 
PS NI KOMMER VÄL IHÅG ATT RÖSTA PÅ MIG I FOLKETS VAL, MATBLOGGSPRISET!!????

4
Kommentera
ANNONS

Nu måste ni hjälpa mig!

 
Linneas skafferi folkets val
Igår vaknade jag upp till den härliga nyheten att jag är en av de 10 bloggar som är nominerade till folkets val i matbloggspriset. Och de helt tack vare er underbara läsare! Jag var helt enkelt en av de 10 bloggar som fått flest nomineringar, och det är ju för att ni valt att nominera mig! Så tusen tack för det!
Men det är ju liksom nu det hårda jobbet börjar, nu börjar nämligen den stora omröstningen! Och eftersom ni nominerat fram mig kanske någon av er också kan tänka sig att lägga en röst på mig?
 
Folkets val nominerade 2016
 
Det är superenkelt att rösta på den blogg du vill ska vinna. Vill du rösta på mig, gå in på den här länken och gilla bilden. Den bild(blogg) med flest gilla-markeringar vinner helt enkelt. Svårare än så är det inte. Men som sagt, jag behöver er hjälp för att vinna det här! Så in och gilla den här bilden på stört!
Ni har på er till 19 oktober kl 23.59 att rösta.
Jag skulle verkligen bli superglad om ni gick in och gillade just bilden på Linneas Skafferi <3
 

1
Kommentera

8 tips för att lyckas med kanelbullar

kanelbulle
Kanelbullens dag har blivit lite av en riktig fixardag här i Sverige och jag tor det säljs mellan 7-8 miljoner kanelbullar under en och samma dag! Kanelbullens dag infaller alltid 4:e oktober varje år.  Jag är absolut ingen expert på det här med vetedegar. Men jag har ändå samlat på mig en del erfarenheter under årens lopp och tänkte därför komma med några tipps som kanske kan hjälpa dig att lyckas ännu bättre med bullbaket nästa gång! Så här kommer mina 8 bästa tips för att lyckas med kanelbullar
 

  • En mycket klok kvinna vid namn Maria lärde mig en gång att alltid baka på kall degvätska. Och jag har efter det alltid följt hennes råd. Jag tycker det är så himla smidigt att göra degen på kall vätska och sedan låta den jäsa på ett svalt ställe under natten. Sen på morgonen är det bara att baka ut. Självklart går det bra att låta degen jäsa i rumstemperatur också, då behöver den cirka två timmar på sig att jäsa.
  • Låt degen jäsa länge, båda gångerna. Ibland har det hänt att något kom emellan den där degen eller plåtarna med bullar som väntar på att gräddas och aldrig blir väl bullarna så goda som då?
  • Arbeta degen väl. 10 minuter med maskin eller 20 minuter för hand.
  • Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Smöret ska vara rumstempererat, inte smält.
  • Täck gärna över din bunke med platsfolie istället för den klassiska bakduken.
  • När köpte du nytt mjöl sist? Bakar du inte så ofta kan det vara värt att kolla utgångsdatumet på mjölpåsen.
  • Låt degen jäsa på ett dragfritt ställe. Just nu är det alltså inte läge att börja vädra.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg innan grädding och med sockerlag efter grädding. Ägget gör att bullarna får en fin färg och sockerlagen gör att bullarna håller sig saftiga längre.

vetelängd
Orkar du inte stå och göra hundra små bullar? Gör vetelängder i stället! Det går fort, är snyggt och precis lika gott!
 
kanelbulleskorpor
Råkar det bli bullar kvar som börjat torka? Skär dom i bitar och torka i ugnen, på en liten stund har du gjort världens godaste skorpor!
 
Har du några bra tips på hur man verkligen lyckas med kanelbullarna? Dela gärna med dig i så fall i kommentarerna!
bilder:Katja Kristoferson

0
Kommentera

Veckans mat-HÖSTMYS

lasagne
Jag vet inte hur det är i din del av landet. Men här kom hösten på riktigt i natt. Vi vaknade upp till en klar och härlig höstmorgon med minusgrader och hela gräsmattan täckt av frost. Så då tänkte jag, vad passar bättre att fira in hösten med än en vecka med riktigt höstmysig mat? Ni vet sådant man längtat lite efter under sommaren men tänkt att det där spar vi tills det blir höst på riktigt! Så här kommer det. En vecka med härlig mat som lasagne, grytor och självklart en köttfärsslimpa att dö för!
Först ut är en av familjens absoluta favoriter, lasagne. Älskad av många även utanför familjen. Vilket jag förstår, den har liksom allt. Känner du ändå att det passar bättre med en vegetarisk lasagne? Ja då har du ett recept på det här.
hel kyckling i crock pot
Att göra hel kyckling i ugn eller Crock Pot blir så himla gott tycker jag. Och moset som blir till denna kyckling är helt oemotståndligt gott! Ni måste bara prova!
ratatouille
En härligt kryddig, smakrik ratatouille passar fint till det mesta. Stek på några skivor halloumi, fin korv med hög kötthalt eller något annat du vekrigen gillar. Gör gärna en stor omgång och frys in. Då har du världens snabbaste middag att ta till när tiden är knapp!
kotlettgryta med svamp
Så mycket härliga, höstliga smaker hittar ni i denna panna med svamp och kotletter. Enkelt att göra och så gott! Ett måste om ni inte testat!
meatloaf-bacon-1
Kungen av höstmysig mat- Köttfärslima! Här har jag gjort en fetaostfylld köttfärslimpa, inlindad i bacon.
pärondessert
Jag vet inte hur det är med er, men den här veckan känns det som om en härligt höstig dessert skulle sitta fint! Det här är en enkel men helt ljuvlig dessert ni garanterat kommer att älska!
bilder:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Fredagssvep

smoothie twister

Hej ljuva fredag,

Här skiner solen från en klarblå himmel men det blåser rejält! Idag tänkte jag att vi kör ett litet fredagssvep. Vad har jag lagt ögonen på den här veckan? Vad skulle jag vilja införskaffa till köket, vad har jag köpt och vad funderar jag över? Japp, de frågorna reder vi ut idag!

Först ut, den här mixern. Den har jag kollat på såå många gånger! Men det har liksom aldrig blivit av. Men så rätt som det var hade jag tryckt på ja knappen. Så idag har den anlänt till posten och det är bara att hämta ut den. Jag tänker att den är smidig att mixa frukostsmoothien i. Jag som många dagar i veckan äter frukosten på språng eller direkt när jag kommit till jobbet. Vi får se om det blir ännu en kökspryl som står i skåpet eller om det blir en riktigt hit!? Någon som har den? Vad tycker ni i så fall?

tapasbricka ellos

Alltså skärbrädor och fina uppläggningsfat kan man ju bara inte få för många av? Eller hur! Den här ursnygga skärbrädan i marmor skulle passa riktigt bra i mitt gråa kök. Kanske måste jag klicka hem en sådan i helgen! Så snyggt att lägga upp fint skuren avokado, melon och oliver på!

groddburk

Nu är ju sommaren över, men ändå finns det sätt att kunna odla lite inne. Man kan nämligen grodda! Så enkelt, gott och nyttigt! Nu finns det ju också så snygga groddburkar! Som den här från Renée Voltaire, den skulle mer än gärna få flytta in i mitt kök!

14524374_10154309756116273_6060898256229510639_o

Sen måste jag bara skriva om gårdagens träningsevent som jag var på med härliga #loppifamiljen. Ja ni ser ju på bilden hur kul vi hade 🙂
Så himla kul, så mycket träningsvärk idag!!!

14500443_10153757401125163_4213919924656278397_o

Bästa Paula och Pischa hade satt ihop en superhärlig träningsmorgon på Nox Box åt oss. Här fick vi lära oss att hitta och aktivera de nedre, inre  magmusklerna, inte det lättaste kan jag säga. Men himla kul och jag är fulladdad med massa ny träningsinspo.

Nu ska jag plocka ihop här och ta en promenad i den härliga solen hem till mormor och morfar. Där vankas det traditionsenliga fredagsmyset med pannkaka till lunch,

Så, nu önskar jag er alla en rysligt härlig fredag! Puss på er alla!

0
Kommentera