Daimcheesecake

daimcheesecake-3
Alltså, jag vet hur det är hos er. Men här blev det ett riktigt höstrusk idag med gråa moln och regn i luften. Visst är det på plats att vi muntrar upp oss lite med något gott? Som en daimcheesecake täckt med choklad kanske? Skulle inte en bit av denna ljuvliga cheesecake sitta fint just den här onsdagen?
Fryst cheesecake är något man lätt glömmer bort i djungeln av alla underbara desserter som finns att testa. Vilket är lite synd. För det är ju så gott! Den är enkel att göra och du kan variera smakerna i all oändlighet! Just idag kände jag för diam. Jag vet inte riktigt varför. Det bara kändes som en daimcheesecake-dag helt enkelt!
daimcheesecake-2
Grundreceptet till denna cheesecake har vi haft i familjen i evigheter tror jag. Vi fick det av en vän till familjen, men då hette den Philadelphiaglass. Och visst, det blir ju som en slags glass och gör man inte en kexbotten skulle man utan problem kunna frysa in den som glass och skopa upp. Det vore fantastiskt gott! Måste nog testas i framtiden.
daimcheesecake
Jag valde att smälta en 70% choklad att rigla över min cheesecake. Jag tycker den mörka chokladen bryter fint mot det söta. Toppar man sedan med lite färska bär, ja då blir det en riktig fullträff!
Det finns säkert lika många recept på fryst cheesecake som det finns cheesecake-ätare. Men det här grundreceptet är himla bra och enkelt och det använder jag mig alltid av. Hur man vill ha sin botten är ju lite av en smaksak. En del vill blanda kexsmulorna med smör och förgrädda så man får en lite hårdare, jämnare botten. Själv föredrar jag när den är lite smulig sådär. Men det väljer man ju helt själv hur man  vill göra med den saken!
Daimcheesecake med chokladtäcke:
3 ägg
2 dl socker
200 g philadelphiaost
3 dl grädde
ca 200 g daimkulor
200 g 75% choklad
färska hallon
ca 10 digestivekex
Separera äggvitan från gulan. Vispa äggvitan vit och fluffig. Blanda äggula och socker och vispa samman. Ha i philadelphiaosten och rör till en jämn smet.
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Blanda ner äggsmeten, daimkulor och sist den uppvispade äggvitan. Rör försiktigt om tills allt blandas.
Krossa digestivekexen och tryck ut dom i en springform, platta till ordentligt. Häll på glassmeten och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Smält chokladen, antingen i micro eller över vattenbad. Tag cheesecaken ur frysen och lossa kanterna. Ringla chokladen över i omgångar och bred ut tills hela toppen är täckt. Låt gärna chokladen droppa ner längst sidorna. Dekorera med färska hallon.
 
Känner du för mer inspiration när det kommer till glasstårtor? Då kan du kolla in de här godingarna också:
Jordgubbscheesecake
Nutella och hasselnötsglasstårta
Glasstårta med jordgubbar
 
bilder:Linnéa Seidel

39
Kommentera

Torskrygg med pesto och fetaost

torsk i ugn
 
Hej tisdag,
Idag har jag jobbat hemma med massor av härliga recept och bilder. Bland annat ett superhärligt recept på daimcheesecake som ni för allt i världen inte får missa! Det kommer upp på bloggen senare under veckan, så håll utkik!
Men idag bjuder jag er på ännu ett härligt recept på fisk i ugn. Den här gången blev det torskrygg med pesto och fetaost. Så enkelt och så otroligt gott! Passar lika bra till vardag som till fest. Och gillar man inte torsk, då går det precis lika bra med lax. Allra godast är det ju såklart med färsk fisk, men det går det bra med fryst också.
Jag gjorde ett enkelt mos på broccoli och morötter som jag smaksatte med en bit prästost. Supergott och enkelt! Till fisken hade jag den här smaskiga såsen med fetaost. En riktig favorit som passar till princip allt.
Torsk, pesto och fetaost, kan det vara något för barnen kanske några av er tänker? Japp, Axel som nu är 5 år tittade förvånat på mig när han väl smakade och utbrast att det var ju supergott! Så tummen upp från kidsen!
Jag lagar alltid mycket fisk, perfekt att ha i matlåda dagen efter, så 6 st torskryggar räckte precis lagom till 4 vuxenportioner och 2 barnportioner.
Torskrygg med pesto och fetaost:
ca 900 g torskrygg
1 liten burk pesto
1 fp fetaost
salt & svartpeppar
körsbärstomater
Lägg tinad, avtorkad torskrygg i en ugnssäker form. Bred över peston. Smula över fetaosten. Salta lätt och dra några drag med pepparkvarnen. Fördela en ask körsbärstomater över allt. Värm ugnen till 200 °C och ugnsbaka i cirka 25 minuter eller tills torsken är helt klar.
 

4
4 kommentarer

Veckans mat- FREDAG HELA VECKAN!

pulledpork
Hej allihopa!
Nu är jag tillbaka efter en helt fantastisk vecka i Spanien! Sol, bad, massa god mat och fantastiskt sällskap 🙂 Inlägg kommer senare med bilder från semestern!
Men eftersom jag fortfarande har lite semesterkänsla kvar i kroppen, så kör vi ett riktigt härligt tema på veckans mat denna vecka. Nämligen fredag hela veckan! Hur underbart låter inte det!
Nu kanske man inte äter fredagsmat en hel vecka, men förhoppningsvis får ni massa härlig inspo till kommande fredagar!
 
Först ut är en av mina favoriter när det kommer till pulled pork. Nämligen pulled pork Caribbean-style! Köttet har jag tillagat i min Crock-Pot, men självklart kan man göra det i en gryta på spisen också. Här blandas smaker från apelsin, vitlök, lime och kummin till en makalöst god matupplevelse! Väl värd att testas!
fylld fläskfilé
Det här blev riktigt uppskattat i somras på vår sommarfest vi hade för alla anställda. Fläskfilé fylld med fetaost, ölkorv och persilja. Köttet blir oerhört saftigt och gott! Perfekt fredagsmat 🙂
gyros
Hemgjord gyros kan man tänka sig är lite krångligt att göra, men där får ni tänka om! Gyros är en riktigt snabblagad rätt som passar utmärkt att göra till fredagsmyset om man ha lite bråttom. Just den här varianten är gjord på kyckling, men självklart går det bra med fläskkött också.
Servera i pitabröd med massa goda grönsaker till!
mozzarellaburgare
Vilket fredagsmys är komplett utan hamburgare? De här är dessutom fyllda med mozzarella, rena drömmen 🙂
kebab
Kebab är också en rätt man ofta förknippar med fredagsmat. Här har jag gjort supersmaskiga kebabbspett. Enkelt och så gott! Precis som fredagsmat ska vara.
vitkladdkaka med hallon
Avsluta veckan med stil och baka en vit kladdkaka med hallon. Finns det något bättre sätt att sluta veckan på än så?
Vad ska ni äta i veckan?
Under kategorin Veckans Mat hittar ni tidigare veckors matsedlar.
Ni glömmer väl inte att följa mig på Facebook och Instagram också? På Facebook uppdaterar jag alltid när det hänt något kul på bloggen och lyfter fram gamla goda recept som tåls att bli påmind om. På Instagram får ni följa med lite på resan bakom bloggen. Hur det ser ut när jag lagar mat, bakar, stylar bilder och fotograferar. Ni får även ta del av lite hur mitt familjeliv ser ut, med barn, sambo, hund och hus. Så om ni inte redan följer mig där, gå bums in och gör det 🙂

0
Kommentera

4 smoothies att älska

greensmoothiebowl
 
Hej från ett soligt och varmt Spanien!
Jag tänkte kika in och tipsa om 4 superhärliga smoothies att göra, antingen som frukost, mellis eller kvällsmål. Att göra just smoothies tycker jag är ett himla bra sätt att få i sig massor av grönt och andra nyttigheter! Därför har jag med inte mindre än två gröna smoothies bland mina tips idag! Först ut är en green smoothie bowl. Självklart kan man spä ut den och dricka den istället för att äta den i skål. Men omväxling förnöjer tycker jag 🙂 Receptet hittar ni här!
smoothie
Barnens stora favorit hemma hos oss. Variera med de bär som är i säsong eller som finns till hands Självklart blir det extra roligt om man stoppar i fina sugrör i glasen!
 
jordgubbssmoothie
 
Den här smoothien är en riktigt härlig fruktsmoothie! Den får härlig smak av både banan och jordgubbar, medan avokadon som är i mättar fint! Perfekt som mellis till eftermiddagströtta barn och vuxna!
greensmoothie
Har du svårt att få i dig den mängd gröna grönsaker du behöver under en dag för att må bra? Prova då att göra en smoothe på dom! Börja försiktigt med att bara blanda i lite spenat i din vanliga smoothie, när du vant dig lite vid smaken är det bara att öka på mängden. Den här gröna smoothien innehåller förutom bladspenat även apelsin och ingefära. Precis vad hösttrötta kroppar behöver just nu!
Nu är det dags att byta om till bikini och njuta ett par timmar vid poolen. Idag ska vi ta en tur in till Dénia och äta lunch, sedan blir det nog en eftermiddag vid den underbara stranden!
bilder:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Biskvier i långpanna

biskvier i långpann
 
Hej alla,
Jag hoppas ni har det bra. Själv är jag nere i Spanien och har det alldeles utmärkt fint. Följer ni mig på Insragram och även Instastories så får ni ta del av vår resa lite mer. Så här ett par dagar in på semestern har vi konstaterat att det största fokuset är på vad vi ska äta, när vi ska äta och vad vi ska dricka för gott till. En semester helt i min smak med andra ord!
Men innan vi for iväg på semester bakade jag typ världens bästa grej. Biskvier i långpanna. Har ni hört något så bra någon gång?
Det kan ha varit det enklaste, men framförallt godaste jag ätit och bakat. Helt i klass med vaniljrutor i långpanna!
biskvier
 
Biskvier är i vanliga fall en av mina favoriter. Jag äter dom inte så ofta, för de görs för de mesta rätt stora och jag tycker det blir lite mycket. När jag själv gör biskvier brukar jag göra mini-varianter. Det är lite pilligare men det brukar då bli precis lagom att ta en eller två små till kaffet.
När man gör biskvier i långpanna är det ju så fiffigt att man kan göra dom precis hur stora eller små man vill. Några kan man göra stora och några kan man göra små. För det finns ju alltid som som föredrar en riktigt maffig bit biskvi 🙂
biskvier i långpanna
Själva smörkrämen kan man ju smaksätta på hur många vis som helst. Jag körde en klassiker med choklad och kaffe. Jag älskar verkligen den kombinationen. Men annars är det fräscht och gott att smaksätta med lime och ha vit choklad på toppen, eller ha i en skvätt av sin favoritlikör kanske. Alternativen är precis hur många som helst och det är ju egentligen bara fantasin som sätter gränser.
Har du någon favoritfyllning på biskvier? Jag kommer ihåg när ett av fiken i stan började med päronbiskvier, hur gott som helst!
biskvier
Jag strödde över lite torkade rosenblad på de färdiga biskvierna. Supersnyggt med kanske inte supergott.. Då är det med all säkerhet godare att strö över lite fint strössel eller sockerpärlor. Men håll med om att det blev väldigt fint 🙂
biskvier i långpanna
Som jag skrev förra veckan om just smörkrämen till biskvier kan den ibland få för sig att skära sig. Men då hade min bössa bloggkollega Hanna ett superbra tips för att lösa problemet.
Skär sig smörkrämen tar man bara lite av den, smälter ner den i micron och blandar i den i den skurna smörkrämen och rör om. Jag fick göra om detta ett par tre gånger innan smörkrämen gick ihop sig helt. Men sen blev den len och fin, precis som de ska vara. Så tack bästa Hanna för det tipset!
biskvier i långpanna
Att göra själva biskvierna i långpanna var verkligen superenkelt. Bara tre moment och så lite väntan. Kanske var just väntan det jobbigaste 😉
Vilken höjd du får till på dina biskvier beror helt på hur stor form du använder. Jag hade en form som var cirka 35×25 centimeter och jag tycker själv att jag fick till en precis lagom höjd. Men vill man ha riktigt höga och maffiga biskvier, ja då tar man bara en lite mindre form helt enkelt!
Biskvier i långpanna, cirka 25 stycken:
500 g mandelmassa
1 dl strösocker
2 äggvitor
300 g rumstempererat smör
3 dl florsocker
2 msk starkt, kallt kaffe
3 msk kakao
200g mörk choklad
 
Riv mandelmassan och blanda den med socker och äggvita. Klä en form med bakplåtspapper och bred ut smeten. Jag fuktade fingrarna och tröck ut allt. Det gick allra lättast! Grädda i 175°C i cirka 15 minuter eller tills den börjat få lite färg. Låt svalna helt.
Gör smörkrämen genom att vispa smör, florsocker, kaffe och kakao riktigt fluffigt med en elvisp. Bred detta över den avsvalnade bottnen. Ställ kallt. Smält chokladen och bred detta över smörkrämen. Låt chokladen stelna helt och skär den sedan i lagom stora rutor. Förvara i kylen.
 
bild:Linnéa Seidel

7
Kommentera