Blossa16 med smak av….

Distance
Igår var det så dags för BLOSSA att avslöja vilken smak deras årgångsglögg kommer att ha 2016.
Tidigare har de hittat inspiration till glöggen i England, El Salvador och Japan. Men i år vände dom blickarna hem mot Sverige och de Norrländska skogarna.
Men det är inte de mest självklara bären vi tänker på som blåbär, lingon eller kanske hjortron som får leka huvudperson i denna glögg. Nej, det är ett lite bortglömt bär vid namn kråkbär. Kråkbäret påminner om våra blåbär men är lite mindre och har större, hårdare kärnor.
Glöggen har den klassiska djuprödlila färgen och de traditionella smakerna från glögg finns där. Men tillsammans med kråkbärets lite vildvuxna friskhet, lite sötma från björksav och så en viss ton av rökighet blir det något helt nytt.
 
Jag som är uppvuxen och bor på landet, med skogen ganska precis runt knuten tyckte den smakade lite som det kan lukta här ute på landet en tidig, frisk höstmorgon. Friskt, lite fuktigt och lite, ja skog. Om det kommer att gå hem i stugorna återstår att se.
För mig som bor på landet var det inte speciellt exotiska toner, men det är kanske så svensk glögg egentligen ska smaka? Och lever man inte med naturen nära inpå, då kanske detta är superexotiskt?
Här kan ni se filmen om BLOSSA16
Flaskan är illustrerad av Petra Börner tillsammans med Scandinavian Design Group och är även den inspirerad av den svenska urskogen. Precis som tidigare flaskor är den urtjusig tycker jag och passar fint in i samlingen!
Så, vad tror ni? Är det fler som hunnit smaka? Vad tyckte ni? Kommer kråkbäret slå igenom och bli populärt? Kommer BLOSSA16 bli en glögg vi pratar om och köper? Eller skulle man ha satsat på ett mer känt bär? Som fler folk faktiskt vet vad det är?
BLOSSA16 finns att köpa från Systembolagets beställningssortiment från 1 oktober, 750 ml årgångsglögg kostar dig 109 kr!
bild:pressbild från BLOSSA

0
Kommentera

Snabb kycklinggryta med ajvar

kycklinggryta med ijvar
Jag la ut en bild på Instagram tidigare i veckan på vad jag brukar laga när jag liksom inte alls orkar laga mat. Då tar jag ofta till den här kycklinggrytan med ajvar. Den är så himla god och man behöver inte engagera sig ett dugg. Bara ha i alla ingredienser och låta koka klart. Det är knappt man behöver krydda grytan, för ajvar har i sig så mycket smak att det är allra som godast att låta den stå för smakerna.
Precis ett sånt recept man behöver ha på lager till de dagar man verkligen inte orkar eller vill göra något avancerat.
Den här gången var jag så slö att jag inte ens orkade hacka lök. Jag tog några inlagda vitlökar jag hade på burk hemma. Det blev också väldigt gott. Man kan i princip ha i vad som i grytor som dessa. Men jag brukar hålla det enkelt. Meningen är ju att man bara ska ha i allt, röra om och när kycklingen sedan kokat klart, ja då är middagen liksom klar. Tid för duttande, avsmakande och puttinuttande med maten finns det andra gånger.
kycklinggryta med ajvar
Just till grytor och sånt använder jag gärna kycklinginnerfiléer. Dom är lite mindre, men mycket mörare tycker jag. Perfekt till mat som denna alltså. Vill man kan man lägga i dom hela, då tar det några minuter längre att koka klart grytan bara.
Snabb kycklinggryta med ajvar:
700 g kyckling
10 inlagda vitlökar (eller en vanlig gul lök som skalas och hackas)
1 burk ajvar
1 burk konserverade körsbärstomater (eller krossade tomater)
2 dl grönsaksbuljong (vatten+buljongpulver)
saft från 1/2 citron
färsk persilja
salt & svartpeppar
 
Skär ner kycklingen i mindre bitar. Fräs den tillsammans med löken i en gryta. Tillsätt ajvar, körsbärstomater och buljong. Rör om väl och låt koka under lock cirka 15 minuter eller tills kycklingen är klar. Smaka av med saft från citronen, finhackad persilja, salt och peppar.
Jag serverade en kokt grynmix till, men annars är det gott med ris eller bulgur till.
Gillade du det här receptet? Då kanske du även gillar den här kycklinggrytan med ajvar som jag gjort i min Crock Pot!
bild:Linnéa Seidel

10
Kommentera

Nominera mig till Matbloggspriset 2016

nominera_matbloggspriset_223x355_007
Hej hallå alla fina läsare!
Nu börjar det dra ihop sig vet ni. Under året är det många galor och event för hela bloggsfären. Men i november, ja då har vi i matbloggsvärlden vår helt egna grej. På den årliga matmässan, Sthlm Foof & Wine (tidigare Mitt Kök) delas detta pris ut som består av flera olika kategorier, men det finns en kategori ni som läsare kan vara med och påverka och det är folkets val. Och vet ni, jag skulle bli så himla glad om ni la er röst på mig 🙂 Här kan ni gå in och nominera er favorit, som jag så klart hoppas är Linnéas Skafferi 🙂
Har ni möjlighet tycker jag absolut ni ska besöka denna mässa. 10-13 november går den av stapeln i år och är väl värd ett besök!
 

1
Kommentera

Vaniljrutor i långpanna

vaniljrutor
I helgen hade vi lite kalas för Isac som fyllt två år. Eftersom jag låg däckad ett par dagar förra veckan blev inte allt riktigt som jag tänkt mig, men det blev bra ändå. Det brukar ju bli det..  Jag hade tänkt baka klart allt i god tid innan kalaset och bara ha tårtan kvar att pyssla med. Men det slutade med att jag fick stå på lördagen och baka klart allt. Och ingen vanlig tårta blev det, jag orkade helt enkelt inte. Så istället fick det bli en glasstårta. Men det gick precis lika bra det!
Ett recept jag rivit ut ur en tidning för en massa år sedan är det här receptet på vaniljrutor. Som vaniljhjärtan ni vet, fast i långpanna. Vi kan väl säga som så, dom blev kalasets snackis! Alla tyckte dom var supergoda så jag rekommenderar er verkligen att testa dessa. Jag äter ganska sällan fikabröd själv, tycker det mest blir himla sött. Men smakade en liten bit och jag förstår vad alla gäster pratade om. Dom var verkligen en tiopoängare! Jag kommer garanterat baka dessa igen!
vaniljrutor
Det smidiga i att baka i långpanna är ju att det blir mycket fikabröd på en och samma gång. Perfekt när man ska ha kalas alltså. Eller om man bara vill baka och stoppa i frysen för att ta fram när man får oväntat besök!
Av den här satsen blir det cirka 35-40 rutor. Lite beroende på hur stor form man har. Men du behöver inte skära rutorna superstora, de blir lätt lite mastiga.
 
Vaniljrutor i långpanna:
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk bakpulver
fyllning:
4 ägg
2 dl kesella vanilj
5 dl crème fraiche ca 34% (den fetare varianten)
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vanilj och bakpulver till en deg. Kör gärna allt i matberedaren. Klä en plåt (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper och tryck ut cirka häften av degen i formen.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och häll ut den över bottnen. Smula över resterande deg över fyllningen. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter. Låt kakan svalna helt och ställ sedan in i kylskåpet. Pudra florsocker över och skär i rutor.
Försvinnande goda 🙂
 
Har du något bra recept på kakor som bakas i långpanna? Tipsa gärna här i kommentarerna!

25
Kommentera

Veckans mat-Vegospecial

zucchinigratäng
God morgon måndag och en ny härlig vecka!
Förra veckans matplanering blev barnvänliga veckan, något som många av er uppskattade! Så vi fortsätter med en temavecka till, nämligen en vegetarisk vecka! Så här kommer fem härliga, vegetariska recept som passar alla dagar i veckan.
Först ut är en av mina senaste favoriter, som gick hem hos hela familjen. En zucchinigratäng med fetaost. Så himla god! Servera en matig och härlig sallad till 🙂
vegetarisk stroganoff
Vegetarisk stroganoff, gjord på champinjoner är, en receptidé jag fick från min syster för ett par veckor sedan. Himla gott och så enkelt!
linsgryta
Nu när hösten börjar närma sig är det så gott att göra grytor tycker jag! Här är en god linsgryta som passar perfekt att äta ur rödkålsblad, men är självklart också god att servera ris eller andra kokta gryn till.
bovetevåfflor
Torsdagar är för många lika med pannkaksdag. Men ibland kan det vara kul att vidga vyerna lite. Varför inte testa att göra bovetevåfflor? Jag tycker dom här våfflorna blir himla matiga och goda. Dessutom är de både gluten och laktosfria. Så de är perfekt att laga om man har allergiker i familjen! Klickar ni på länken hittar ni även receptet på världens enklare chia-sylt!
sötpotatis
Fyllda, ugnsbakade sötpotatisar. Mums, mums, mums. Stek lite halloumi och gör en enkel sallad till. Så är fredagens middag fixad!
 
Tycker ni det är kul med temaveckor? Tipsa gärna om andra teman ni vill se matplaneringar på!

2
Kommentera