Köttfärssoppa-Nu är det höst!

köttfärssoppa-2
Hej alla 🙂
Nu sitter jag här på jobbet en sväng. Har precis blivit avsläppt av Sebastian och Axel som skulle på terminens första simskola. Själv passar jag på att jobba lite när jag ändå sitter upprätt och väntar på in tid hos tandläkaren. Ska få komma dit nu kl 18 med mitt väldigt infekterade tandkött runt en visdomstand. Har inte kunnat äta en ynkaste liten bit sen igår kväll. Det jag väl kunde få i mig var en stor skål glass. Allt annat var hemskt! Yoghurt sved som syra på tungan och allt som ska tuggas går bort eftersom jag typ inte kan öppna munnen. Så de senaste två dagarna har jag legat på soffan, slumrat till och slökollat lite på tv. Men vi hoppas på att min tandläkare kan hjälpa mig idag, så allt kan återgå till det normala igen!
Så just nu är jag lite hungrig, men inte sugen på något svårätet.. Sen är det ju faktiskt så att det är första september idag, alltså officiellt höst. Det är helt ok för min del. Vi åker en vecka till Spanien snart, så vi förlänger sommaren lite ändå. Men så måste jag erkänna att jag faktiskt älskar hösten, om den är torr och fin vill säga 🙂
 
köttfärssoppa
Men så tänkte jag också, vad passar bättre att äta så här när hösten drar igång än en riktigt smarrig soppa? Receptet till den här köttfärssoppan har jag fått av min kära mamma. Antagligen har jag gjort om den lite vartefter. Men grundreceptet är iallafall hennes.
 
Köttfärssoppa
600 g köttfärs
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 burk salsa (valfri styrka)
1,2 l vatten
3 msk oxfond
1 dl rödvin eller balsamvinäger
2 lagerblad
1 fp passerade tomater
salt & peppar
Finhacka lök och vitlök, bryn den tillsammans med köttfärsen i en stekpanna.
Ha upp i en gryta. Grovriv morötterna och ha i dem.
Tillsätt salsan, vatten, fond, rödvin, lagerblad och de passerade tomaterna. Krydda med salt och peppar.
Låt stå och småputtra i ca 10 minuter.
Soppan kan ätas på direkten och är på det viset en perfekt maträtt att bjuda på om man har lite snålt om tid. Men har man möjlighet att göra den ett par timmar i förväg, eller ännu hellre, dagen innan så blir den himmelsk! Värm bara på och späd med lite vatten. Servera ett gott bröd och en klick vispad creme fraiche till.
Blir det några rester över är det supergott att äta soppan som köttfärsås dagen efter. Jag brukar dryga ut den med lite mer morötter, så räcker det oftast till många hungriga magar även dag 2! Hur bra som helst!

0
Kommentera

Boosta dig själv-med en ingefärsshot

 
ginger-shot
God förmiddag alla kära läsare 🙂 Idag arbetar jag ifrån soffan. Trodde att jag hade världens förkylning på gång, men det visade sig vara en rejäl inflammation runt två visdomständer. Plus att det ploppat blåsor i precis hela munnen. Jag brukar få så här ibland, men den här gången är det värre än det brukar. Så blir jag inte bättre under dagen får jag nog ringa tandläkaren..
Men nog om mig nu! Eftersom jag trodde jag hade världens förkylning på g gjorde jag i ordning en flaska ingefärsshot igår. Så himla bra att ta en shot varje morgon för att hålla immunförsvaret på topp! Ingefära kan även hjälpa matsmältningen på traven, minska inflammationer i kroppen och har man tur, kan den sätta lite, lite fart på förbränningen i kroppen.
ingefärsshot
Förutom ingefära, så hade jag i honung, pressad citron och lingonpulver. Och just lingonpulver är ju också ett himla bra livsmedel, ett superfood. Fullproppat med C-vitamin, E-vitamin, precis som med tranbär kan det hjälpa till vid urinvägsproblem.
Även citron är bra att få i sig, inte bara så här i förkylningstider. Citron hjälper nämligen till att neutralisera pH-värdet i din kropp. Vilket i sin tur kan motverka olika sjukdomar, inklusive cancer, Nobelpriset 1931 delades för övrigt ut just för upptäckten att cancerceller trivs i försurad miljö men inte kan överleva i basisk miljö.
 
I många recept står det att ingefära och vatten ska koka tillsammans en stund. Något man ska tänka på är dock att mycket av C-vitaminen försvinner vid upphettning. Samma sak gäller för honung. Vad jag har läst mig till förstörs inga ämnen i ingefäran om man håller sig under 60 °C och för honung gäller 40°C.
Därför är det klokt att koka upp vattnet och sedan låta det svalna något innan du blandar din ingefärsshot!
Receptet har jag fått från min kära syster Sara 🙂
Ingefärsshot med citron, honung och lingon, ca 1 L:
1 L vatten
ca 300 g ingefära
1/2 dl honung
1 msk lingonpulver
2 citroner
Koka upp vattnet och låt det svalna till fingervarmt. Riv ingefäran grovt och blanda i tillsammans med honung och lingonpulver. Rör om och låt svalna. Mixa den avsvalnade drycken och sila den. Tillsätt saften från två citroner. Förvara i kylen. Starta varje morgon med att ta en ingefärsshot och vi hoppas på det viset kunna hålla oss pigga och friska hela långa, mörka hösten!
 
 
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Eko-mellis i LOPPI-magasin


loppi-mellis-2
Hej alla glada! i helgen var jag och nästan hela LOPPI-gänget på en helt underbar kick-off på Yasuragi. Så himla kul att träffa alla tjejer (och Stefan så klart..). Äta god mat, bada, mysa, prata och bara ha det riktigt, riktigt bra! Så tusen tack hela LOPPI-gänget för att vi alla fick följa med. På söndagen avslutade vi det hela med ett sprakande LOPPI-event! Och i den härliga LOPPI-påsen hittade ni alla ett rykande färskt nummer av LOPPI-magasin! Och vad hittar man i tidningen om inte ett jobb av mig 🙂 Nämligen tre härliga tips på eko-mellanmål man enkelt kan göra till barnen. Ja eller till sig själv med för den delen.
loppi-mellis-3
Vill du också lägga vantarna på detta fina magasin som de härliga systrarna Jessica och Angelica roddat med? Om ni nu inte har lagt vantarna på ett LOPPI-magasin, ja då kan ni enkelt köpa ett här!
I tidningen hittar ni fler intervjuer med många av de härliga personerna som också bloggar här på LOPPI.  Så klickar er genast vidare och beställ ett exemplar du också!

LOPPI-magasin
 
 

0
Kommentera

Världens godaste röra-fetaoströra

fetaoströra
Alltså jag måste bara tipsa er om den här helt underbara fetaoströran. Jag vet inte varför jag inte bloggat om den tidigare. Jag har ju liksom gjort den flera gånger om året hur länge som helst nu. Men aldrig kommit mig för att blogga om den.
Det är den perfekta röran om man är sugen på något fräscht och gott till maten. Nu i sommar har jag gjort en liten twist på den. Förut har jag alltid haft i en skvätt olivolja, men nu senast har jag blandat i en rapsolja smaksatt med basilika. Herregud så gott det blev!
Antingen kan man göra den här röran helt slät genom att mixa den, eller så kan man bara smula fetaosten och låta den vara lite klumpig liksom. Det gillar jag allra bäst. En krämig, fyllig fetaoströra med små underbar bitar av fetaost. Så god!!
Den passar lika bra till kyckling som en bit grillad kött eller fisk. Eller varför inte ha den som dressing till en sallad? Sen att den är superduperenkel att göra gör ju inte saken sämre precis. Så har ni inte testat denna, gör det på stört. Eller ja, det är helt ok om ni väntar till ett passande tillfälle. Kanske fungerar så bra till pannkakor, om ni nu tänkt äta det ikväll 🙂
Fetaoströra med basilika:
1 fp fetaost
ca 3 dl turkisk yoghurt
salt & svartpeppar
rapsolja med basilika (jag använder Sverigeskafferiets)
Mosa eller mixa fetaosten, blanda i yoghurt, salt och peppar. Rör om väl. Ringla över lite olja smaksatt med basilika. Dekorera gärna med ett par färska basilikablad. En perfekt yoghurtsås som passar till det mesta!
Självklart är det gott att smaksätta sin fetaoströra med sånt man gillar allra bäst. Finhackade, soltorkade tomater, oliver eller andra örter är supergott att ha i!
 
Andra såser och röror ni också borde gilla är dessa:

bild:Sebastian Niemi-Carlsson
 
 

17
Kommentera

Veckans mat-Barnvänliga veckan

chicken nuggets
Jag vet inte hur det är hos er, men vissa dagar är det stört omöjligt att få barnen att äta kvällsmat. Men kommer dom bara in i en bra ätarperiod, ja då kan man i stort sett ställa fram vad som helst och dom äter som hästar. Och ibland kan det räcka att man lagar något dom verkligen gillar för att trigga igång det här med att dom äter bra. Jag har tidigare skrivit lite om det här med att få barn att äta, då fick jag superdupermånga bra kommentarer från er. Är ni intresserade att läsa så hittar ni det inlägget med tillhörande kommentarer här.
Så den här veckan tänkte jag tipsa om mat som brukar gå hem, det är det klassiska, chicken nugagets, hamburgare och pizza. Men allt hemlagat såklart! Och betydligt nyttigare än köpe-varianterna!
Först ut är receptet på chicken nuggets. Supersmidigt att göra i ugn och ingen fritering behövs!
mozzarellaburgare
Hamburgare, vilket barn gillar inte det liksom 🙂 Min variant som är fyllda med mozzarella brukar gå hem hos stora som små barn.
pasta med köttfärssås
Spagetti och köttfärsås, vilka barndomsminnen den maträtten för med sig. Antingen kan man göra en helt klassisk variant, eller varför inte testa den här, full med morötter och linser. Det är min favorit 🙂
torsk i ugn
Det här receptet på fisk i ugn är ett av de absolut mest populära recepten här på bloggen. Helt förståeligt. Superenkelt att göra och den brukar uppskattas av alla i familjen!
tacopizza
Tacos eller pizza brukar vara mångas fredagsfavoriter.
Varför inte kombinera dom två till en mumsig tacopizza? Här har jag gjort den på tortillabröd vilket gör det till en riktigt snabblagad fredagsmiddag! En av våra favoriter hemma hos oss!
melonglass
Något sött måste få avsluta veckan. Och än är vattenmelonen god! Så varför inte passa på att göra en enkel melonglass att mumsa på till fredagsmyset?!

2
Kommentera